Vardim (otok)

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta Europa. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Dodaj infookvir "otok".
(Primjeri uporabe predloška)

Otok Vardim (bugarski: остров Вардим) treći je najveći bugarski podunavski otok (nakon otoka Belene i otoka Kozloduj). Smješten istočno od grada Svištova, nasuprot sela Vardim (u općini Svištov, Pokrajina Veliko Tarnovo) i dijela Belenskog podunavskog arhipelaga, zaštićeno je močvarno područje i područje gniježđenja ptica od nacionalnog značaja.

Otok se nalazi oko 300 metara sjeverno od bugarske obale Dunava, između 542. i 546. kilometra od izvora rijeke. Šuma utočnog tipa često nastaje kada je dio otoka poplavljen tijekom proljetnog visokog vodostaja.

Vardimske stijene na otoku Livingston i Južnom Shetlandu sjeverno od Antarktike nazvani su po otoku Vardim i istoimenom susjednom naselju.[1]

Bioraznolikost[uredi | uredi kôd]

Osim vardimskog hrasta, na otoku se mogu naći specifične higrofilne vrste ljetnog hrasta, druge vrste hrastova i brijestova, bijela vrba, bijela topola, crni bagrem, crna topola, drijemovac i druge.[2]

Prema podacima Bugarskog društva za zaštitu ptica, otok je jedno od pet najvažnijih područja gniježđenja velikog vranca, gaka i žličarke u cijeloj Bugarskoj, što ga čini mjestom od međunarodne ornitološke važnosti. Na otoku se nalazi ukupno 21 zaštićena vrsta.[3] Od 75 vrsta ptica koje se mogu naći na otoku Vardim, 31 je od europskog značaja: 2 spadaju u kategoriju SPEC1, 11 u SPEC2 i 18 u SPEC3. Otok obitava i bjeloglavi orao, a do 1985. godine na njemu su se mogle naći i druge vrste ptica poput žute čaplje, te blistavog ibisa i malog vranca.

Rezervat Stari hrast[uredi | uredi kôd]

U cilju zaštite prirodnih nasada vardimskog hrasta i močvarnih staništa, Ministarstvo šuma i šumarstva proglasilo je 5. ožujka 1971. područje Starog hrasta prirodnim rezervatom. Rezervat se prostire na površini od 0,718 km2, od čega 0,646 pošumljenih i 0,072 nepošumljenih. Dana 2. srpnja 1998., Odbor za očuvanje okoliša pri Vijeću ministara Bugarske prekategorizirao je Stari hrast u zaštićeno područje s površinom od 0,987 km2.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Composite Gazetteer of Antarctica: Vardim Rocks.
  2. Културно-историческо наследство в община Свищов (bugarski). Община Свищов. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. listopada 2007. Pristupljeno 17. studenoga 2006.
  3. Остров Вардим (bugarski). Българско дружество за защита на птиците. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. rujna 2007. Pristupljeno 17. studenoga 2006.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]