Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta Europa. Kliknite ovdje za više informacija.

Vardim (otok)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Otok Vardim (bugarski: остров Вардим) treći je najveći bugarski podunavski otok (nakon otoka Belene i otoka Kozloduy). Smješten istočno od grada Svištova, nasuprot sela Vardim (u općini Svishtov, Pokrajina Veliko Tarnovo ) i dijela Belenskog podunavskog arhipelaga, zaštićeno je močvarno područje i područje gniježđenja ptica od nacionalnog značaja.

Otok se nalazi oko 300 metara sjeverno od bugarske obale Dunava, između 542. i 546. kilometra od izvora rijeke. Šuma utočnog tipa često nastaje kada je dio otoka poplavljen tijekom proljetnog visokog vodostaja.

Vardimske stijene na otoku Livingston i Južnim Šetlandskim otocima na Antarktici nazvani su po otoku Vardim i istoimenom susjednom naselju.[1]

Bioraznolikost[uredi | uredi kôd]

Osim vardimskog hrasta, na otoku se mogu naći specifične higrofilne vrste ljetnog hrasta, druge vrste hrastova i brijestova, bijela vrba, bijela topola, crni bagrem, crna topola, drijemovac i druge.[2]

Prema podacima Bugarskog društva za zaštitu ptica, otok je jedno od pet najvažnijih područja gniježđenja velikog kormorana, noćne čaplje s crnom krunom i žličarke u cijeloj Bugarskoj, što ga čini mjestom od međunarodne ornitološke važnosti. Na otoku se nalazi ukupno 21 zaštićena vrsta.[3] Od 75 vrsta ptica koje se mogu naći na otoku Vardim, 31 je od europskog značaja: 2 spadaju u kategoriju SPEC1, 11 u SPEC2 i 18 u SPEC3. Otok obitava i bjeloglavi orao, a do 1985. godine na njemu su se mogle naći i druge vrste čaplja, te sjajni ibis i mali kormoran.

Rezervat Stari hrast[uredi | uredi kôd]

U cilju zaštite prirodnih nasada vardimskog hrasta i močvarnih staništa, Ministarstvo šuma i šumarstva proglailo je 5. ožujka 1971. područje Starog hrasta prirodnim rezervatom. Rezervat se prostire na površini od 0,718 km2, od čega 0,646 pošumljenih i 0,072 nepošumljenih. Dana 2. srpnja 1998., Odbor za očuvanje okoliša pri Vijeću ministara Bugarske prekategorizirao je Stari hrast u zaštićeno područje s površinom od 0,987 km2.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Composite Gazetteer of Antarctica: Vardim Rocks.
  2. Културно-историческо наследство в община Свищов (Bulgarian). Община Свищов. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. listopada 2007. Pristupljeno 17. studenoga 2006.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link) CS1 održavanje: nepoznati jezik Bulgarian (link)
  3. Остров Вардим (Bulgarian). Българско дружество за защита на птиците. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. rujna 2007. Pristupljeno 17. studenoga 2006.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link) CS1 održavanje: nepoznati jezik Bulgarian (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]