Varikokela

Izvor: Wikipedija
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM I86.1 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D014646 Uredi na Wikipodatcima

Varikokela je proširenje vena koje odvode krv iz sjemenika (testisa), takozvanih vena spermatičnog pleksusa.

Vene spermatičnog pleksusa

To je problem koji muči šestinu muškaraca, većinom u dobi od 15 do 25 godina. U 90-ak posto slučajeva se nalazi na lijevom testisu, ali se može javiti desno ili obostrano. Varikokela može izazvati bol u testisu i dovesti do neplodnosti (u 20-30% slučajeva) ako se ne liječi.

Uzroci[uredi | uredi kôd]

Uzrok varikokele je vraćanje i zastoj venske krvi u testisu, slično kao i kod proširenih vena na nogama. Venska krv bi trebala putovati samo u smjeru iz testisa prema srcu, što osiguravaju listići u venama koji se nazivaju zalisci. Oni djeluju poput ventila koji propuštaju krv samo u jednom smjeru (prema srcu). Ukoliko zalisci ne funkcioniraju dobro (npr. iz genetskih razloga), venska krv stoji u venama ili se vraća, a vene se posljedično šire. Varikokela je češće s lijeve strane jer se vene iz lijevog testisa ulijevaju okomito u bubrežnu venu, gdje je uz to i veći tlak. Rijetko varikokela može biti uzrokovana pritiskom na vene izvana, npr. tumorom bubrega. Ukoliko se varikokela pojavi u predškolskoj dobi ili je obostrana, preporuča se učiniti ultrazvučni pregled trbuha kako bi se isključio pritisak izvana.

Varikokela

Posljedice[uredi | uredi kôd]

Vraćanje i zastoj venske krvi u testisu oštećuje rast testisa kod dječaka i smanjuje proizvodnju spermija. Otprilike 20% adolescenata s varikokelom ima poremećaj proizvodnje spermija i rizik da kasnije budu neplodni, pa je potrebno liječenje[1]. Ako se liječenje poduzme pravovremeno, veličina i funkcija testisa se mogu u potpunosti oporaviti.

Otkrivanje[uredi | uredi kôd]

Varikokela se može zapaziti kao oteklina mošnje iznad testisa. Otkriva se prilikom pregleda testisa u stojećem položaju, a potvrđuje ultrazvukom. Neki muškarci s varikokelom imaju bol u testisu, koja je izraženija prilikom duljeg stajanja ili tjelesne aktivnosti.

Venski zalisci

Liječenje[uredi | uredi kôd]

Varikokela se liječi ukoliko:

1) postoji bol u testisu

2) testis je manji

3) postoji oštećenje stvaranja spermija[2].

Oštećenje stvaranja spermija se utvrđuje laboratorijskom pretragom koja se naziva spermiogram. Spermiogram je analiza ejakulata nakon masturbacije kojom se određuje broj, izgled i pokretljivost spermija.

Mikrokirurška operacija

Liječenje varikokele je kirurško (varikokelektomija). Taj zahvat je jednostavan i zahtjeva minimalan oporavak, najčešće 2 tjedna. Najbolji rezultati se postižu mikrokirurškom tehnikom koja se izvodi kroz rez duljine 3 cm u preponi. Operacija se može raditi u općoj ili lokalnoj anesteziji. Tijekom operacije se proširene vene pod kontrolom mikroskopa podvezuju uz očuvanje testikularne arterije i limfnih vodova[3][4]. Komplikacije su rijetke. Operaciju kod dječaka i adolescenata izvodi dječji kirurg, a kod odraslih muškaraca urolog.

Rana nakon mikrokirurške operacije varikokele

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Luetić, Tomislav. Liječenje varikokele u dječjoj dobi (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 2. siječnja 2022. Pristupljeno 2. siječnja 2022.
  2. EAU. EAU Guidelines: Paediatric Urology. Uroweb (engleski). Pristupljeno 2. siječnja 2022.
  3. HRT: Zdrav život (listopad 2021). Operacija varikokele na KBC Zagreb
  4. Informacije za pacijente Zavod za dječju kirurgiju KBC Zagreb Rebro (PDF)
    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!