Varikokela

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10 I86.1
MeSH D014646 (engl.)
Medscape 382288 (engl.)
Presjek spermatičnog pleksusa

Varikokela je proširenje vena koje odvode krv iz sjemenika, takozvanih vena spermatičnog pleskusa.

To je problem koji muči šestinu muškaraca, većinom u dobi od 15 do 25 godina. U 90-ak posto slučajeva se nalazi na lijevoj, ali se može javiti i na desnoj strani, ali i što je jako rijetko, na obje strane (što je simptom raka bubrega). Varikokela je bezbolna i ne ugrožava život, no uglavnom izaziva neplodnost (u 30-40 posto slučajeva). Smatra se da nastaje zbog nefunkcionalnih venskih zalistaka u venama spermatičkog pleskusa koji omogućavaju optok krvi iz donjih dijelova tijela u srce. Ti venski zalisci su najčešće prirođeno slabijeg djelovanja i zbog toga dolazi do vraćanja krvi i njenog nakupljanja u testisu.

Uzroci[uredi VE | uredi]

Ne mora uvijek biti poznat uzrok varikokele. Tada se ona naziva Idiopatska varikokela. Za razliku od takve postoji i ona koja je uzrokovana nekom bolešću (Simptomatska varikokela). Idiopatska varikokela najčešća je kod ljudi koji rade stojeći ili su izvrgnuti težem fizičkom naporu.

Otkrivanje[uredi VE | uredi]

Varikokela se može zapaziti kao oteklina ili tek blago povećanje (najčešće lijeve) strane mošnje. Nije uvijek vidljiva i može se samo napipati. Postupak provjere obavlja se tako da se stojeći napinje donji dio trbuha uz prisilno izdisanje na zatvorena usta i nos. Osim takvog fizikalnog pregleda može se otkriti i ultrazvukom.

Liječenje[uredi VE | uredi]

Varikokela može u manjem broju slučajeva izazvati neplodnost, pa se mora obaviti operativni zahvat kako bi se vratila plodnost (varikokelektomija). Taj zahvat je vrlo jednostavan i zahtjeva minimalan oporavak. Odlični se rezultati postižu i laparoskopskom tehnikom. Komplikacije su rijetke. Izuzetno može doći do stvaranja hematoma ili apscesa (nakupljanje gnoja), te ozljede tkiva mošnje. Kad se radi o siptomatskoj varikokeli, liječi se uzrok nastanka bolesti.

Esculaap4.svg     Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!