Vatrozid

Izvor: Wikipedija

U računarstvu, vatrozid[1] (engl. firewall) ili sigurnosna zaštitna stijena[2] mrežni je uređaj čija je namjena filtriranje prometa računalne mreže tako da se stvori sigurnosna zona. Program koji želi pristupiti Internetu treba imati dopuštenje od vatrozida. Obično se kombiniraju usmjernici i vatrozidi kao jedan uređaj, ili se kaskadiraju: unutarnja (osigurana) mreža – vatrozid – usmjernik – vanjska mreža.

Vatrozid može biti programski i sklopovski. Sa širokom i stalnom dostupnošću Interneta postali su popularni osobni sigurnosni vatrozidi koji štite jedno računalo od upada zlonamjernih osoba, dok je posebno računalo koje radi samo kao vatrozid i usmjernik uglavnom rješenje koje se primjenjuje kad se štiti više od jednog računala. Sklopovska sigurnosna stijena je također računalo, ali obično bez tvrdog diska i grafičke kartice; sastoji se obično od procesora, memorije i EPROMaa (sabirnice, mrežni/paralelni portovi se podrazumijevaju).

Danas ih klasificiramo u 4 grupe, prema razini modela OSI na kojoj djeluju:

  1. filtriranje paketa
  2. vatrozidi na transportnom sloju
  3. vatrozidi na aplikacijskom sloju (proxies)
  4. vatrozidi s višeslojnim ispitivanjem paketa.

Jedan od poznatih poftverskih vatrozida je ZoneAlarm, koji ima besplatnu i komercijalnu verziju. Pojedini antivirusni programi također imaju ugrađen vatrozid.

Vidjeti također[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vatrozid. Hrvatska enciklopedija. Pristupljeno 13. rujna 2021.
  2. Katić, Tihomir. 7. lipnja 2009. Operacijski sustavi 2: Sigurnosna zaštitna stijena (vatrozid). Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (skripta). Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. lipnja 2009. Pristupljeno 13. rujna 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)