Vejsil Čurčić

Izvor: Wikipedija
Vejsil Čurčić
Vejsil Čurčić
Rođenje 17. kolovoza 1868., Sarajevo
Smrt 1959., Sarajevo
Portal o životopisima

Vejsil Čurčić (Sarajevo, 17. kolovoza 1868.Sarajevo, 1959.), bosanskohercegovački je povjesničar bošnjačkog podrijetla.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Vejsil Čurčić je rođen u Sarajevu 1868. godine, gdje je pohađao ruždiju, nižu gimnaziju i tehničku školu. Roditelji su mu imali ljetnu izletničku kuću – kulu u Topliku kod Sarajeva na spahiluku Ćurčića još od 1736. godine, od kada je Salih-aga Ćurčić u svojoj vakufnami osnovao Ćurćića vakuf, koji će stipendirati učenike za školovanje i Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Bio je oženjen Hrvaticom s kojom je imao kćer koja je živjela u Zagrebu. Studirao je pretpovijesnu arheologiju i etnografiju u Beču. Radio je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu kao arheolog i etnograf od 1891. do 1924. godine. Kao asistent bio je dvije godine u Beču od 1905. godine u Dvorskom muzeju i sveučilištu, nakon čega je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine rukovodio pretpovijesni odjel muzeja u Sarajevu.

Istraživao je rudarstvo i lončarstvo brončanog doba u Bosni, pretpovijesne nakite, starinsko oružje i gospodarstvo. Sudjelovao je kod iskopina neolitskog naselja u Butmiru pokraj Sarajeva, tumula na Glasincu, iskopina u Sanskom Mostu i Ripču kod Bihaća, kod Ljubuškog, zatim sojeničko naselje i nekropolu u Donjoj Dolini kod Bosanske Gradiške, te brončano naselje Velika Gradina u Varvari na vrelu Rame kod Prozora, lončarstvo u Orubici kod Bosanske Gradiške. Konzervirao je srednjovjekovne tvrđave: Doboj, Blagaj i Maglaj. Kod istraživanja sojenica u Donjoj Dolini na Savi došao je do važnih otkrića koji su pohranjeni u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

U novoj zgradi Zemaljskog muzeja postavio je prvu izložbu 1913. godine Etnološkog odjela i u botaničkoj bašti postavio zbirku stećaka. Godine 1914. imenovan je za kustosa (pristava) od kada je vodio srednjovjekovni i etnografski odjel, koje je ilustrirao slikama i modelima.

Obavio je više arheološko-topografskih istraživanja (Bosanski Petrovac i dr.) a posebno se bavio topografijom stećaka. Snimao je srednjovjekovne nekropole nadgrobnih spomenika – stećke. Proučavao je stećke Kulina bana, Vlatka Vlađevića i vojvode Miotoša, te ih dopremio u muzej. Postavio je Etnografsku zbirku i Zbirku stećaka. Sakupljao je etnografsku građu, posebno predmete drvorezbarstva, oružje, nošnju i pribor za privređivanje. Pisao je o predpovijesnom rudarstvu i metalurgiji. Uradio je monografiju o oružju i narodnom ribarstvu na teritoriji Bosne i Hercegovine. Naposljetku, bio je ravnatelj Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine od 1943. do 1945. godine.[1]

Preminuo je u Sarajevu, 1959. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Velikani bh pčelarstva: Vejsil Čurčić Autor istorijske knjige iz oblasti pčelarstva. bhpcelar.ba. 5. kolovoza 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. lipnja 2022. Pristupljeno 30. prosinca 2020.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]