Velebitsko pivo

Izvor: Wikipedija
Velebitsko pivo
Velebitsko pivo Zg 0508.jpg
Vrsta Pivo
Proizvođač Pivovara Ličanka
Zemlja podrijetla Flag of Croatia.svg Donje Pazarište, Hrvatska
Početak proizvodnje 1997.

Velebitsko pivo je osvježavajuće alkoholno hrvatsko pivo koje proizvodi pivovara Ličanka, iz Pazarišta nedaleko od Gospića. Pivovara ličanka započela je sa svojim radom 1997. godine, a u svojem asortimanu nudi svijetlu, tamnu, kasačku i nefiltriranu svijetlu varijantu Velebitskog piva.

O proizvodima:[uredi | uredi kôd]

Svi proizvodi su proizvedeni na neobrađenoj prirodnoj izvorskoj vodi koja izvire u podnožju Velebita.Voda za proizvodnju ovog piva crpi se s izvora Ričina koji se nalazi u srcu Velebita na oko 700 m nadmorske visine i smatra se jednom od najkvalitetnijih pivarskih voda u Europi.

Velebitsko svijetlo pivo

Velebitsko svijetlo, lager, najpopularnije pivo aromatičnog okusa i svijetlo-zlatne boje s 5,0% alkohola. Ovu pivu krasi očaravajuća lakoća i pitkost.

Velebitsko tamno, lager, vrhunsko tamno pivo vrlo ugodne arome i okusa sa 6,0% alkohola. Tamno pivo koje svojom pjenom iznenadi i najiskusnije pivare.

Kasačko, lager, prvo kasačko pivo u Europi napravljeno od 60% svijetlog i 40% tamnog piva s 5,1% alkohola. Ovo pivo je mješavina svijetlog i tamnog piva te kao takvo prvo rezano pivo na hrvatskom tržištu.

Nefiltrirano svijetlo, lager, novo pivo bez obrade filtracije punog okusa i boje s 5,0% alkohola.[1]

Također, proizvodi se proizvode bez konzervansa i aditiva. Snaga i okus svih proizvoda Ličanke temelji se upravo na Vili Velebita. Vila kao zaštitnica čiste zemlje, roda i domovine, a Velebit kao simbol snage i slobode zajedno utjelovljuju vrhunske okuse svih proizvoda pivovare Ličanka[2]

Kvalitetu svijetlog piva prepoznali su i stručnjaci s Oxforda[3] te je ono proglašeno najboljim pivom 2003. godine.

Zakon o čistoći:[uredi | uredi kôd]

Svi proizvodi proizvode se na prirodan način, po bavarskom zakonu o čistoći piva koji datira iz 1516. godine.

Vlasnik pivovare[uredi | uredi kôd]

Karlo Starčević, vlasnik Pivovare Ličanka, spojio je dva posla – vrhunski je pivar i elektro inženjer koji je sam ugradio automatiku u svoju tvornicu piva, koja je niknula prije 22 godine.[4]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sve hrvatske pivovare 23: Pivovara Ličanka. Pristupljeno 16. prosinca 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Pivovara Ličanka - Velebitsko pivo. Pristupljeno 16. prosinca 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Ličkom pivu laskavo priznanje Oxfordova tima, preuzeto 21. ožujka 2013.
  4. Vlasnik pivovare "Ličanka": Država je male pivare nagazila s oba đona / Novi list. Pristupljeno 16. prosinca 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)


Wine template.gif Nedovršeni članak Velebitsko pivo koji govori o piću treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.