Veliki Školj (Klek)

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "otok".
(Primjeri uporabe predloška)
Klek, Kanal Malog Stona, Mali i Veliki Školj i Malo more na austro-ugarskom vojnom zemljovidu 1910. godine

Veliki Školj je otok uz zapadnu (vanjsku) obalu poluotoka Kleka u Malostonskom zaljevu, oko kojeg se spore Hrvatska i BiH.

Granični spor[uredi | uredi kôd]

Bosna i Hercegovina ga svojata temeljem katastarske krivotvorine.

Privremeni režim granice na moru između Hrvatske i BiH, odnosno dviju općina u tim državama, obiju većinski naseljenih Hrvatima, određen je 1999. godine. Sporazum o privremenoj granici potpisali su Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. Nikada nije ratificiran zbog prijepora. Razlog je što su Bosni i Hercegovini pripisani vrh poluotoka Kleka te Veliki i Mali Školj u Malostonskom zaljevu temeljem jedne katastarske krivotvorine iz 1974. godine. Velikim propustom takva granica stajala je u prijedlogu pregovaračkog tima RH. Bošnjačka strana drži se tog neratificiranog dokumenta,[1] koristeći se krivotvorinom kao osnovom za daljnje svojatanje hrvatskog pomorja i ometanje ikakva kopnenog spajanja teritorija RH kao Pelješkim mostom, a ohrabreni kompromitiranom arbitražom o Savudrijskoj vali.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrsvijet.net Nino Raspudić: Pelješki most, Neum i fiktivna bošnjačka mornarica, 19. kolovoza 2017. (pristupljeno 30. kolovoza 2017.)
  2. Kamenjar.com Dodik podržava gradnju Pelješkog mosta, ali ga ‘muči’ jedan drugi most 19. kolovoza 2017. (pristupljeno 30. kolovoza 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Veliki Školj (Klek) koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.