Veliki otok Brăila

Koordinate: 45°N 28°E / 45°N 28°E / 45; 28 (WD)
Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta Europa. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Veliki otok Brăila
Veliki otok Brăila

Zemljovid Delte Dunava, otok je na karti pod rumunjskim imenom Insula Mare a Brăilei (lijevo)
Položaj
Koordinate45°N 28°E / 45°N 28°E / 45; 28 (WD)
SmještajDunav
Država
Fizikalne osobine
Površina710 km2
Stanovništvo
Glavno naseljeFrecăței i Mărașu
Broj stanovnikaoko 5000
Veliki otok Brăila na zemljovidu Rumunjske
Veliki otok Brăila
Veliki otok Brăila
Veliki otok Brăila na zemljovidu Rumunjske
Zemljovid

Veliki otok Brăila (rumunjski: Insula Mare a Brăilei) otok je na rijeci Dunav u okrugu Brăila, Rumunjska. U prosjeku je dugačak 57,9 km i širok 18.6 km, a ukupna površina mu je 710 km.[1] Dimenzije otoka blago variraju ovisno o vodostaju. Dva riječna rukavca koja ga odvajaju od kopna su Măcin i Vâlciu.

Zapadno od rukavca Vâlciu nalazi se Mali otok Brăila (rumunjski: Insula Mică a Brăilei) koji je zapravo niz od nekoliko otoka unutar šireg močvarnog područja, odvojen od kopna rukavcem Vâlciu i rukavcem Cremenea.

Trenutno na 94,6% površine otoka ili 681,3 km prostiru se poljoprivredni tereni od kojih se 70,84 km navodnjava, a zaštićeni su branom dužine 23,5 km. Otok je administrativno podijeljen na dvije općine, Frecăței i Mărașu, koje ukupno imaju oko 5000 stanovnika. Na jugozapadu otoka smješteno je selo Mărașu.

U prošlosti je veći dio otoka bio prekriven močvarama kojeg je lokalno stanovništvo nazivalo Ribnjak Brăila (rumunjski: Balta Brăilei), sve dok ih komunistički režim nije isušio, sagradio brane i pretvorio ga u poljoprivredno područje koristeći prisilni rad političkih zatočenika. U Grădini, Ostrovu, Bandoiuu, Lunci, Salcii, Stoieneștiju i Strâmba Vecheu postojali su "logori za preodgoj". Teren se pokazao vrlo plodnim, pa je melioracija zemljišta proglašena "uspjehom komunizma u Rumunjskoj".

Godine 2018. obznanjena je vijest da je investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Hamdan Bin Zayed Al Nahyan kupio 57 000 hektara na otoku za dalji razvoj poljoprivrede.[2]

Park prirode Balta Mică a Brăilei nalazi se na Malom otoku Brăile.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Insula Mare a Brailei va fi concesionata prin licitatie internationala
  2. Insula Mare a Brăilei va fi exploatată de un șeic Arab (rumunjski). 3. srpnja 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]