Veliki rječnik hrvatskoga standardnog jezika

Izvor: Wikipedija
Veliki rječnik hrvatskoga standardnog jezika
VRH – Veliki rječnik hrvatskoga standardnog jezika 2015.jpg
Naslovnica prvoga izdanja
Autor Ljiljana Jojić (glavna urednica), Anuška Nakić, Nada Vajs Vinja, Vesna Zečević
Dizajn korica Branimir Sabljić
Država Hrvatska
Jezik hrvatski
Izdavač Školska knjiga
Datum (godina)
izdanja
2015.
Korice tvrde
Broj stranica 1814
ISBN broj 978-953-0-40040-5

Veliki rječnik hrvatskoga standardnog jezika (skraćeno VRH) najveći je i najnoviji rječnik hrvatskoga jezika. Knjiga ima ukupno 1814 stranica od kojih su 1788 stranica rječnika. Rječnik je vrhunac leksikografske produkcije Školske knjige, u rječnik je uložen dugogodišnji rad stručne redakcije, mnogih autora, urednika i suradnika. Rječnik je namijenjen najširem krugu korisnika odnosno svima koji žele bolje znati ili naučiti hrvatski jezik. U usporedbi s ostalim dosad objavljenim jezičnim rječnicima, ovaj je rječnik gotovo dvostruko veći te sadržava više i gramatičkih, i leksikoloških, i normativnih, i terminoloških podataka.

Skupina autora Školske knjige ujedinila je pozitivna iskustva i sastavila rječnik uspostavivši posve novu koncepciju obradbe rječničkoga članka, čime je načinjen važan iskorak u odnosu prema domaćoj tradiciji. Ovim se djelom hrvatska leksikografija svrstala uz bok sličnim djelima svih velikih europskih jezika. U rječniku nalazimo obavijesti o tome što znače riječi koje ne znamo, kako upotrijebiti riječi koje znamo i kako naći izraze koji su nam nužno potrebni u sporazumijevanju i izražavanju.

Opis[uredi | uredi kôd]

Rječnik ima tvrde korice, crno-crvene boje. Na vrhu naslovne korice velikim tiskanim slovima zlatnom bojom napisan je izdavač knjige, ispod se nalazi naziv rječnika napisan zlatnom bojom. Između dva natpisa nalazi se crveni ukrašeni kvadrat u kojemu je napisana skraćenica rječnika. Na samom dnu naslovne korice nalazi se logo Školske knjige. Knjiga ima masu od oko 4,5 kilograma, i velikoga je formata.

Veliki rječnik hrvatskoga standardnog jezika ima ukupno 1814 stranica i preko 120 000 natuknica i podnatuknica u tri stupca te obuhvaća preko 4 milijuna riječi. Stranice knjige su tanke i glatke kako knjiga ne bi imala preveliki opseg i debljinu. Rječnik je u boji, natuknice, naslovi i podnaslovi napisani su plavom bojom kako bi se istaknuli od ostaloga sadržaja. Svaka stranica knjige u prosjeku sadrži 67 natuknica i podnatuknica. Svaka je natuknica izvučena za jedno slovo u odnosu na ostatak stupca te su sve natuknice i podnatuknice podebljane kako bi se bolje istaknule. Uz rub svake stranice nalazi se hrvatska abeceda, te su stranice istih slova označene plavom crtom kako bi se lakše snalazilo po slovima rječnika te kako bi vidjeli koliko stranica ima nekog slova. U rječnik su također uvršteni brojne suvremene novotvorenice stranoga i domaćeg podrijetla. Rječnik je iznimno kvalitetne izradbe.

Rad na rječniku[uredi | uredi kôd]

U stručnoj redakciji sudjelovale su: Liljana Jojić kao glavna urednica i radila je na leksikografsko-informatičkoj obradbi, Anuška Nakić kao urednica, te Nada Vajs Vinja i Vesna Zečević kao stručne redaktorice. Rječnik je recenziralo pet recenzenata te je na rječniku sudjelovalo još pet redaktora i devetero stručnih suradnika na izradbi natuknica. Suradnici su bili: Jelena Cvitanušić Tvico, Ranka Đurđević, Igor Marko Gligorić, Janko Komočar, Aida Korajac, Ines Kotarac, Ivana Krajačić, Ivan Ott, Katja Peruško, Nika Štriga i Dijana Vlatković.[1] Na unosu podataka radio je Janko Komočar. Korice je dizajnirao Branimir Sabljić. Grafičko-likovna urednica rječnika je Željka Sambolek Mikota, uz grafičku pripremu Grafičko-likovne redakcije Školske knjige. Rječnik je tiskao Grafički zavod Hrvatske.

Izradba je rječnika trajala četiri godine. U radu na rječniku sudjelovali su brojni stručnjaci iz različitih područja. Rječnik je tiskan u lipnju 2015. godine u Zagrebu, a predstavljen je na Interliberu 14. studenoga 2015. godine.[2] Uz urednike i suradnike o ovom rječniku govorio je akademik August Kovačec te recenzent Ivo Pranjković. U knjizi se nalazi i kartica s kodom za preuzimanje e-rječnika.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arkadija : novine Školske knjige, Školska knjiga, Zagreb, 2014./2015., str. 16.
  2. Novosti na Interliberu: Veliki rječnik hrvatskog standardnog jezika, eZadar.hr, 14. studenog 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]