Velimir Brkić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanjeVelimir Brkić (6. svibnja 1956.), hrvatski novinar, lutajući reporter, urednik.

Karijera[uredi VE | uredi]

Velimir Brkić iz Sukošana zvani Vele ili Vele Šanduka, po obiteljskom nadimku, rođen 6. svibnja 1956. godine, novinar Zadarskog lista od 1997., županijski lutajući reporter, s pisanjem počinje 1995. godine kao sportski suradnik Zadarskog lista, Sportskih novosti i Slobodne Dalmacije. Dugogodišnji je suradnik tjednika Arena.

Pokretač je i urednik časopisa Sukošanski glasnik, glasila Općine Sukošan, Naša Općina, glasnika Općine Sv. Filip i Jakov te Naši foji, glasnika Općine Tkon na otoku Pašmanu. Uređivao je i časopis Biograd Plus, glasnik Grada Biograd na Moru.

Nagrade i priznanja[uredi VE | uredi]

Za izniman doprinos i zasluge za promicanje novinarstva Velimir Brkić Vele je u povodu Dana županije 2015. dobitnik Županijske nagrade za novinarstvo, prve uopće dosad u Zadarskoj županiji. 

Dobitnik je Grba Općine Sukošan (2015.), Zahvalnice Općine Sukošan (2006.), Priznanja zadarskog nadbiskupa mons. Želimir Puljića za izvanredni i angažirani doprinos životu Crkve (2014.), Matice Hrvatske (2018.) te još 40-ak priznanja i zahvalnica županijskih lokalnih zajednica, Crvenog križa, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, humanitarnih, volonterskih i drugih udruga i ustanova.

Dobitnik je i nagrade Međunarodnog olimpijskog odbora za vrijeme predsjednika Juana Antonia Samarancha, jubilarne nagrade FIFA-e pod predsjedanjem Josepha S. Blattera, te nagrade Hrvatskog nogometnog saveza 2001. godine.

Godine djelovanja od 1995.[uredi VE | uredi]

Cijenjeni i ugledni novinar i reporter Velimir Brkić Vele, kao domoljub, rodoljub, novinar čovjekoljubac i plemeniti čovjek je svoj medijski i osobni razvoj usmjerio u stvaranje naprednog društveno-kulturnog i športskog života te promicanju Općine Sukošan, Zadra i Zadarske županije.

Kao svenazočni lutajući reporter noseći sa sobom fotoaparat i novinarski notes jedan je od najvećih i najuspješnijih promotora Zadarske županije. Više godina novinarskog rada u Zadarskom listu obilježile su putopisne reportaže, duplerice, "Selo malo, u srcu veliko".

Zadarska županija ima šest gradova, 28 općina i 229 naselja i nema ni najskrivenijeg mjesta koje nije fotografirao i o kojima nije pisao i objavljivao, a koje su preuzimali brojni portali.

Bilo da se radi o malim ljudima, rijetkim zanimanjima, veselim i tužnim događajima, kulturno-umjetničkim, političkim, crkvenim i športskim zbivanjima, životnim, humanitarnim akcijama, feštama, fešticama. Osim na svim obljetnicama proisteklim iz Domovinskog rata neizostavan je na zlatnim, dijamantnim i drugim obljetnicama bračnog života, proslavama godišnjica ljudskog vijeka poput 100 života, obljetnica tzv. male mature i velike mature.

Međunarodni, volonterski i humanitarni rad[uredi VE | uredi]

Osim svakog kutka u Zadarskoj županiji lutajući reporter bio je i u čak 32 zemlje diljem svijeta, ponajviše zahvaljujući najvećoj svjetskoj nevladinoj asocijaciji "Mayors for Peace" (Gradonačelnici za mir) koja 1. ožujka 2019. godine broji 7.709 gradova u 163 zemalja i regija u kojima živi preko milijardu ljudi. Gradu Biogradu na Moru je u funkciji dopredsjednika asocijacije dok je Hirošima stalno predsjedavajuća.

Radio je reportaže iz europskih zemalja te iz Japana, Kurdistana, Maroka, Libije, Irana, Iraka, Sirije, Indije, Novog Zelanda, Amerike, Brazila, Južne Koreje i drugih zemalja.

Novinarska vrijednost Velimira Brkića Vele je pogodna za svaku sredinu i svaku ljudsku situaciju. Za pravog novinarskog majstora Zadarska županija je neiscrpan rudnik novinarskih tema, poput Katalonije ili Kurdistana jer i u Jankolovici možeš naći zanimljivog sugovornika kao i na zadarskoj Kalelargi ili Morskim orguljama.

Velimir Brkić Vele je veliki entuzijast i volonter, jedan od organizatora i promotora humanitarnog koncerta "Da se nikad ne zaboravi" i drugih koncerata i akcija. Preko 30 godina bio je volonter u NŠK Zlatna luka Sukošan, od toga oko 18 godina tajnik. Bio je i višegodišnji član Župnog vijeća župe sv. Kasijana Sukošan, dobrovoljni je darivatelj krvi, obiteljski čovjek.

Izvori[uredi VE | uredi]

https://www.zadarskilist.hr/clanci/30122018/nadimci-u-nasljedstvo-u-sukosanu-sacuvano-preko-200-obiteljskih-nadimaka

https://www.zadarskilist.hr/clanci/15082018/fotogalerija-ovako-nesto-sukosan-jos-nije-dozivio

https://www.zadarskilist.hr/clanci/12022019/benkovacki-sajam-na-sajmu-nema-placanja-karticom-samo-ziva-lova

https://www.zadarskilist.hr/clanci/14032018/nevjerojatna-obitelj-mitrovi%C4%87-ru%C5%A1i-stereotipe

https://www.zadarskilist.hr/clanci/29032012/kazahstan---zemlja-mramornih-palaca-i-drvenih-izbi

https://www.zadarskilist.hr/clanci/02042013/zivot-izmedu-prasnjavih-potleusica-i-bljestavih-hotela

https://www.zadarskilist.hr/clanci/20082017/n%C5%A1k-zlatna-luka-iz-suko%C5%A1ana-proslavila-85-godina-postojanja-i-djelovanja

https://www.zadarskilist.hr/clanci/11022019/tuzna-obljetnica-mucki-ubijeno-deset-erstica-za-nevine-zrtve-nitko-nije-odgovarao