Velimir Brkić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanjeVelimir Brkić (6. svibnja 1956.), hrvatski novinar, lutajući reporter, urednik.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Velimir Brkić iz Sukošana zvani Vele ili Vele Šanduka, po obiteljskom nadimku, rođen 6. svibnja 1956. godine, novinar Zadarskog lista od 1997., županijski lutajući reporter, s pisanjem počinje 1995. godine kao sportski suradnik Zadarskog lista, Sportskih novosti i Slobodne Dalmacije. Dugogodišnji je suradnik tjednika Arena.

Pokretač je i urednik časopisa Sukošanski glasnik, glasila Općine Sukošan, Naša Općina, glasnika Općine Sv. Filip i Jakov te Naši foji, glasnika Općine Tkon na otoku Pašmanu. Uređivao je i časopis Biograd Plus, glasnik Grada Biograd na Moru.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Za izniman doprinos i zasluge za promicanje novinarstva Velimir Brkić Vele je u povodu Dana županije 2015. dobitnik Županijske nagrade za novinarstvo, prve uopće dosad u Zadarskoj županiji

Dobitnik je Grba Općine Sukošan (2015.), Zahvalnice Općine Sukošan (2006.), Priznanja zadarskog nadbiskupa mons. Želimir Puljića za izvanredni i angažirani doprinos životu Crkve (2014.), Matice Hrvatske (2018.) te još 40-ak priznanja i zahvalnica županijskih lokalnih zajednica, Crvenog križa, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, humanitarnih, volonterskih i drugih udruga i ustanova.

Dobitnik je i nagrade Međunarodnog olimpijskog odbora za vrijeme predsjednika Juana Antonia Samarancha, jubilarne nagrade FIFA-e pod predsjedanjem Josepha S. Blattera, te nagrade Hrvatskog nogometnog saveza 2001. godine.

Godine djelovanja od 1995.[uredi | uredi kôd]

Cijenjeni i ugledni novinar i reporter Velimir Brkić Vele, kao domoljub, rodoljub, novinar čovjekoljubac i plemeniti čovjek je svoj medijski i osobni razvoj usmjerio u stvaranje naprednog društveno-kulturnog i športskog života te promicanju Općine Sukošan, Zadra i Zadarske županije.

Kao svenazočni lutajući reporter noseći sa sobom fotoaparat i novinarski notes jedan je od najvećih i najuspješnijih promotora Zadarske županije. Više godina novinarskog rada u Zadarskom listu obilježile su putopisne reportaže, duplerice, "Selo malo, u srcu veliko".

Zadarska županija ima šest gradova, 28 općina i 229 naselja i nema ni najskrivenijeg mjesta koje nije fotografirao i o kojima nije pisao i objavljivao, a koje su preuzimali brojni portali.

Bilo da se radi o malim ljudima, rijetkim zanimanjima, veselim i tužnim događajima, kulturno-umjetničkim, političkim, crkvenim i športskim zbivanjima, životnim, humanitarnim akcijama, feštama, fešticama. Osim na svim obljetnicama proisteklim iz Domovinskog rata neizostavan je na zlatnim, dijamantnim i drugim obljetnicama bračnog života, proslavama godišnjica ljudskog vijeka poput 100 života, obljetnica tzv. male mature i velike mature.

Međunarodni, volonterski i humanitarni rad[uredi | uredi kôd]

Osim svakog kutka u Zadarskoj županiji lutajući reporter bio je i u čak 32 zemlje diljem svijeta, ponajviše zahvaljujući najvećoj svjetskoj nevladinoj asocijaciji "Mayors for Peace" (Gradonačelnici za mir) koja 1. ožujka 2019. godine broji 7.709 gradova u 163 zemalja i regija u kojima živi preko milijardu ljudi. Gradu Biogradu na Moru je u funkciji dopredsjednika asocijacije dok je Hirošima stalno predsjedavajuća.

Radio je reportaže iz europskih zemalja te iz Japana, Kurdistana, Maroka, Libije, Irana, Iraka, Sirije, Indije, Novog Zelanda, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Južne Koreje i drugih zemalja.

Novinarska vrijednost Velimira Brkića Vele je pogodna za svaku sredinu i svaku ljudsku situaciju. Za pravog novinarskog majstora Zadarska županija je neiscrpan rudnik novinarskih tema, poput Katalonije ili Kurdistana jer i u Jankolovici možeš naći zanimljivog sugovornika kao i na zadarskoj Kalelargi ili Morskim orguljama.

Velimir Brkić Vele je veliki entuzijast i volonter, jedan od organizatora i promotora humanitarnog koncerta "Da se nikad ne zaboravi" i drugih koncerata i akcija. Preko 30 godina bio je volonter u NŠK Zlatna luka Sukošan, od toga oko 18 godina tajnik. Bio je i višegodišnji član Župnog vijeća župe sv. Kasijana Sukošan, dobrovoljni je darivatelj krvi, obiteljski čovjek.

Izvori[uredi | uredi kôd]