Velimir Bujanec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Velimir Bujanec
Velimir Bujanec
Velimir Bujanec
Rođenje 18. studenoga 1974.
Prebivalište Zagreb
Nacionalnost Hrvat
Zanimanje novinar
Portal: Životopis

Velimir Bujanec (Varaždin, 18. studenoga 1974.), hrvatski je novinar i televizijski voditelj.

Od 2010. godine urednik je i voditelj televizijske emisije Bujica koja se emitira na brojnim TV-kanalima.

Životopis

Velimir Bujanec rođen je u Varaždinu 18. studenoga 1974. godine. Osnovnu školu završio je u Varaždinskim Toplicama, te Prvu gimnaziju u Varaždinu.[1] Bio je odličan učenik i dobitnik je nagrada iz lokalnih i državnih natjecanja iz povijesti. Sudjelovao je u radu lokalnog kulturno-umjetničkog društva, bio je član dramske sekcije.

Neko vrijeme igrao je i nogomet za pionire, kadete i juniore u NK Varteks – Varaždin. Kao gimnazijalac bio je uključen u obnovu rada Matice hrvatske u Varaždinu.

Od svoje osamnaeste godine živi i radi u Zagrebu.[2]

Studirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti i novinarstvo na Hrvatskim studijima. Devedesetih godina radio je kao novinar u Slobodnom tjedniku, od vremena Marinka Božića na dalje, Panorami gdje mu je glavni urednik bio Andrej Rora i Hrvatskom pravu, glasilu HSP-a te listu Nezavisna država Hrvatska, glasilu HOP-a. Bio je glavni urednik prvog hrvatskog tabloida Imperijal[3] i dopisnik slovenskog tabloida Direkt kojeg je uređivao Bojan Požar. S pokojnim Anđelkom Herjavcem radio je na projektu športsko-modnog magazina i s Anom Gruicom izdao pilot-broj magazina Reflex po koncepciji sličan američkom George magazinu. Kraće vrijeme bavio se odnosima s javnošću u tadašnjem varaždinskom nogometnom prvoligašu Varteks i casinu zagrebačkog hotela Westin gdje je promovirao prve turnire u Texas Holdem Pokeru. Kao pripadnik Mladeži HSP-a dio ratnog razdoblja proveo je u Starčevićevom domu, u Glavnom stožeru HOS-a.[4]

Kao dragovoljac 1995. prijavio se u 104. varaždinsku brigadu HV-a i napustio fakultet. Sudjelovao je u operaciji Bljesak i pod zapovjedništvom generala Mladena Mikolčevića ušao u selo Mlaka pored Jasenovca na zapadnoslavonskom bojištu. Kao dragovoljac se 104. brigadi priključio i u operaciji Oluja. Nositelj je medalja Bljesak i Oluja.

Profesionalna karijera

Kao voditelj Bujice sa svojim gostima iz društveno-političkog života razgovara o aktualnim pitanjima.[5] Gosti emisije uglavnom su javne osobe.

Od početka emitiranja emisije ugostio je političare od lijevog do desnog dijela hrvatskog političkog spektra, brojne istraživače, akademike, športaše, kulturne i znanstvene djelatnike, diplomate. U Bujici su gostovali predsjednici, premijeri, ministri, saborski zastupnici, veleposlanici.

Javna percepcija emisije je da je desno-konzervativna, iako je otvorena i za druge opcije. Bujica će u 2018. godini emitirati tisućitu emisiju, prema istraživanjima u prosjeku ima gledanost 300.000 gledatelja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te iseljeništvu.

U jedanaest godina emitiranja Bujice protiv urednika i voditelja vodilo se ukupno osam sudskih sporova od kojih su dva završila pravomoćnim sudskim presudama – jednom osuđujućom i jednom oslobađajućom. Velimir Bujanec odigrao je prema pisanju više komentatora, a jedan od njih je Romano Bolković (kod kojeg je započeo televizijsku karijeru), jednu od ključnih medijskih uloga u dolasku na vlast predsjednice Kolinde Grabar–Kitarović, a sudjelovao je i u rušenju Vlade Zorana Milanovića. U srpnju 2015. s nekolicinom istomišljenika nezadovoljnih radom HND-a osnovao je društvo "Hrvatski novinari i publicisti".

Član je Hrvatskog obrednog zdruga „Jazovka“, društva „Huda jama“ i kluba navijača Hrvatske nogometne reprezentacije „Uvijek vjerni“.

Jedno vrijeme je pisao i kolumne za portal Direktno.[6]

Zbog Bujice od 5. studenog 2018., Vijeće za elektroničke medije odlučilo je na 24 sata oduzeti koncesija nakladnicima televizija koji su emitiralu spornu emisiju[7]. Prema službenom priopćenju vijeća, navedena odluka je donesena jer su spomenuti nakladnici prekršili Zakon o elektroničkim medijima, članak 12., stavak 2. koji definira govor mržnje".[7]

Politički angažman

Godine 1990. bio je jedan od osnivača varaždinskog ogranka HDZ-a, zajedno sa Stjepanom Adanićem, Katarinom Fuček, Dubravkom Glavešem, Ivićem Pašalićem, Slavkom Canjugom, Zdravkom Maltarom i ostalima.[8] HDZ-u je pristupio 20. veljače 1990. i bio je jedan od predsjednika Mladeži HDZ-a u Varaždinu. Godine 1991. odlazi u HSP, gdje je bio predsjednik Hrvatske pravaške mladeži prvo u Varaždinu, a potom i na nacionalnoj razini. Osnivao je ogranke Mladeži HSP-a po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u iseljeništvu. HSP napušta nakon raskola u stranci i sudjeluje u obnovi Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, gdje je bio predsjetnik podmlatka i jedan od najbližih suradnika dr. Srećka Pšeničnika. Politikom se prestao baviti 1995. godine, nakon oslobađanja okupiranih dijelova Hrvatske.

Na predsjedničkim izborima 2014. otvoreno je podržao kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar–Kitarović, a na parlamentarnim izborima 2015. kandidata HDZ-a Tomislava Karamarka. U izbornim noćima bio je u stožerima oba kandidata. Za izbore 2016. istaknuo je podršku kandidatima na listi HDZ-a, dr. Zlatku Hasanbegoviću i Bruni Esih, kao i nezavisnom kandidatu na listi za dijasporu generalu Željku Glasnoviću. I u izbornoj noći 2016. bio je u sjedištu HDZ-a u Zagrebu, dok je rezultate sa lokalnih izbora 2017. čekao zajedno sa Hasanbegovićem i Esih u izbornom stožeru stranke Neovisni za Hrvatsku. Na predsjedničkim izborima 2019. podržao je neovisnog kandidata dr. Miroslava Škoru.

Privatni život

Nakon osmogodišnje veze, 1. rujna 2017. oženio se Vukovarkom Karolinom Šego, iz obitelji hrvatskih branitelja s Trpinjske ceste. Na svadbi su prisustvovala brojna poznata lica, među kojima i Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Goran Marić, Željka Markić, Ćiro Blažević, Stevo Culej, Hloverka Novak-Srzić, Zdravko Mamić, Ljubo Ćesić Rojs, Zlatan Mijo Jelić, Stanko Baja Sopta, Dario Kordić, Anto Đapić, Vinko Grubišić, Andrija Jarak, Tihomir Dujmović, i drugi. Zabavljali su ih Thompson, Mate Bulić i Miroslav Škoro. Kum je bio Josip Klemm.[9]

Izvori

 1. Bujanec nakon Thompsona: 'Varaždinom grmjelo ZDS! Hvala mome rodnome gradu' Objavljeno 27. studeni 2017. (pristupljeno 3. travnja 2018., te arhivirano na: Wayback Machine i WebCite)
 2. Ekskluzivni razgovor s Velimirom Bujancem!, glasbrotnja.net, 16. siječnja 2014., pristupljeno 7. svibnja 2016.
 3. Boris Rašeta i Ines Madunić: "Ustaše i partizani: Tko su crni, gdje su crveni...", express.hr, 11. TRAVNJA 2015.
 4. Marijačić, Ivica. "Velimir Bujanec: Tomislav Karamarko ‘kriv’ je za moje nevolje"
 5. Galić, Mirko [ur.] Leksikon radija i televizije. Zagreb: HRT i Naklada Ljevak, 2016., str. 60.
 6. Direktno.hr Bujica riječi
 7. 7,0 7,1 Zbog Bujanca i govora mržnje zabranili emitiranje TV kućama | 24sata
 8. Objava na Facebook-profilu, 14. prosinca 2014.
  Wikicitati „Rodom sam iz Varaždina i osnivač Mladeži HDZ-a i Mladeži HSP-a u tom gradu 1990. i 1991. godine.”
  (Velimir Bujanec)
 9. BUJANEC SE VJENČAO U VUKOVARU, NA VELIKOM SLAVLJU ZAPJEVAO MAMIĆ Kum kontroverznom voditelju bio je Klemm, na proslavi bili mnogi iz javnog života, Jutarnji list, Objavljeno: 1.9.2017.

Vanjske poveznice