Velimir Bujanec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Velimir Bujanec
Velimir Bujanec
Velimir Bujanec
Rođenje 18. studenoga 1974.
Prebivalište Zagreb
Nacionalnost Hrvat
Zanimanje novinar
Portal: Životopis

Velimir Bujanec (Varaždin, 18. studenoga 1974.), hrvatski je novinar i televizijski voditelj.

Od 2010. godine urednik je i voditelj televizijske emisije Bujica koja se emitira na brojnim TV-kanalima.

Životopis

Velimir Bujanec rođen je u Varaždinu 18. studenoga 1974. godine. Osnovnu školu završio je u Varaždinskim Toplicama, te Prvu gimnaziju u Varaždinu.[1] Bio je odličan učenik i dobitnik je nagrada iz lokalnih i državnih natjecanja iz povijesti. Sudjelovao je u radu lokalnog kulturno-umjetničkog društva, bio je član dramske sekcije.

Neko vrijeme igrao je i nogomet za pionire, kadete i juniore u NK Varteks – Varaždin. Kao gimnazijalac bio je uključen u obnovu rada Matice hrvatske u Varaždinu.

Od svoje osamnaeste godine živi i radi u Zagrebu.[2]

Studirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti i novinarstvo na Hrvatskim studijima. Devedesetih godina radio je kao novinar u Slobodnom tjedniku, od vremena Marinka Božića na dalje, Panorami gdje mu je glavni urednik bio Andrej Rora i Hrvatskom pravu, glasilu HSP-a te listu Nezavisna država Hrvatska, glasilu HOP-a. Bio je glavni urednik prvog hrvatskog tabloida Imperijal[3] i dopisnik slovenskog tabloida Direkt kojeg je uređivao Bojan Požar. S pokojnim Anđelkom Herjavcem radio je na projektu športsko-modnog magazina i s Anom Gruicom izdao pilot-broj magazina Reflex po koncepciji sličan američkom George magazinu. Kraće vrijeme bavio se odnosima s javnošću u tadašnjem varaždinskom nogometnom prvoligašu Varteks i casinu zagrebačkog hotela Westin gdje je promovirao prve turnire u Texas Holdem Pokeru. Kao pripadnik Mladeži HSP-a dio ratnog razdoblja proveo je u Starčevićevom domu, u Glavnom stožeru HOS-a.[4]

Kao dragovoljac 1995. prijavio se u 104. varaždinsku brigadu HV-a i napustio fakultet. Sudjelovao je u operaciji Bljesak i pod zapovjedništvom generala Mladena Mikolčevića ušao u selo Mlaka pored Jasenovca na zapadnoslavonskom bojištu. Kao dragovoljac se 104. brigadi priključio i u operaciji Oluja. Nositelj je medalja Bljesak i Oluja.

Profesionalna karijera

Kao voditelj Bujice sa svojim gostima iz društveno-političkog života razgovara o aktualnim pitanjima.[5] Gosti emisije uglavnom su javne osobe.

Od početka emitiranja emisije ugostio je političare od lijevog do desnog dijela hrvatskog političkog spektra, brojne istraživače, akademike, športaše, kulturne i znanstvene djelatnike, diplomate. U Bujici su gostovali predsjednici, premijeri, ministri, saborski zastupnici, veleposlanici.

Javna percepcija emisije je da je desno-konzervativna, iako je otvorena i za druge opcije. Bujica će u 2018. godini emitirati tisućitu emisiju, prema istraživanjima u prosjeku ima gledanost 300.000 gledatelja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te iseljeništvu.

U sedam godina emitiranja Bujice protiv urednika i voditelja vodilo se ukupno osam sudskih sporova od kojih su dva završila pravomoćnim sudskim presudama – jednom osuđujućom i jednom oslobađajućom. Velimir Bujanec odigrao je prema pisanju više komentatora, a jedan od njih je Romano Bolković (kod kojeg je započeo televizijsku karijeru), jednu od ključnih medijskih uloga u dolasku na vlast predsjednice Kolinde Grabar–Kitarović, a sudjelovao je i u rušenju Vlade Zorana Milanovića. U srpnju 2015. s nekolicinom istomišljenika nezadovoljnih radom HND-a osnovao je društvo "Hrvatski novinari i publicisti".

Član je Hrvatskog obrednog zdruga „Jazovka“, društva „Huda jama“ i kluba navijača Hrvatske nogometne reprezentacije „Uvijek vjerni“.

Jedno vrijeme je pisao i kolumne za portal Direktno.[6]

Politički angažman

Godine 1990. bio je jedan od osnivača varaždinskog ogranka HDZ-a, zajedno sa Stjepanom Adanićem, Katarinom Fuček, Dubravkom Glavešem, Ivićem Pašalićem, Slavkom Canjugom, Zdravkom Maltarom i ostalima.[7] HDZ-u je pristupio 20. veljače 1990. i bio je jedan od predsjednika Mladeži HDZ-a u Varaždinu. Godine 1991. odlazi u HSP, gdje je bio predsjednik Hrvatske pravaške mladeži prvo u Varaždinu, a potom i na nacionalnoj razini. Osnivao je ogranke Mladeži HSP-a po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u iseljeništvu. HSP napušta nakon raskola u stranci i sudjeluje u obnovi Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, gdje je bio predsjetnik podmlatka i jedan od najbližih suradnika dr. Srećka Pšeničnika. Politikom se prestao baviti 1995. godine, nakon oslobađanja okupiranih dijelova Hrvatske.

Na predsjedničkim izborima 2014. otvoreno je podržao kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar–Kitarović, a na parlamentarnim izborima 2015. kandidata HDZ-a Tomislava Karamarka. U izbornim noćima bio je u stožerima oba kandidata. Za izbore 2016. istaknuo je podršku kandidatima na listi HDZ-a, dr. Zlatku Hasanbegoviću i Bruni Esih, kao i nezavisnom kandidatu na listi za dijasporu generalu Željku Glasnoviću. I u izbornoj noći 2016. bio je u sjedištu HDZ-a u Zagrebu, dok je rezultate sa lokalnih izbora 2017. čekao zajedno sa Hasanbegovićem i Esih u izbornom stožeru stranke Neovisni za Hrvatsku.

Privatni život

Nakon osmogodišnje veze, 1. rujna 2017. oženio se Vukovarkom Karolinom Šego, iz obitelji hrvatskih branitelja s Trpinjske ceste. Na svadbi su prisustvovala brojna poznata lica, među kojima i Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović, Goran Marić, Željka Markić, Ćiro Blažević, Stevo Culej, Hloverka Novak-Srzić, Zdravko Mamić, Ljubo Ćesić Rojs, Zlatan Mijo Jelić, Stanko Baja Sopta, Dario Kordić, Anto Đapić, Vinko Grubišić, Andrija Jarak, Tihomir Dujmović, i drugi, zabavljali su ih Thompson, Mate Bulić i Miroslav Škoro. Kum je bio Josip Klemm.[8]

Izvori

 1. Bujanec nakon Thompsona: 'Varaždinom grmjelo ZDS! Hvala mome rodnome gradu' Objavljeno 27. studeni 2017. (pristupljeno 3. travnja 2018., te arhivirano na: Wayback Machine i WebCite)
 2. Ekskluzivni razgovor s Velimirom Bujancem!, glasbrotnja.net, 16. siječnja 2014., pristupljeno 7. svibnja 2016.
 3. Boris Rašeta i Ines Madunić: "Ustaše i partizani: Tko su crni, gdje su crveni...", express.hr, 11. TRAVNJA 2015.
 4. Marijačić, Ivica. "Velimir Bujanec: Tomislav Karamarko ‘kriv’ je za moje nevolje"
 5. Galić, Mirko [ur.] Leksikon radija i televizije. Zagreb: HRT i Naklada Ljevak, 2016., str. 60.
 6. Direktno.hr Bujica riječi
 7. Objava na Facebook-profilu, 14. prosinca 2014.
  Wikicitati „Rodom sam iz Varaždina i osnivač Mladeži HDZ-a i Mladeži HSP-a u tom gradu 1990. i 1991. godine.”
  (Velimir Bujanec)
 8. BUJANEC SE VJENČAO U VUKOVARU, NA VELIKOM SLAVLJU ZAPJEVAO MAMIĆ Kum kontroverznom voditelju bio je Klemm, na proslavi bili mnogi iz javnog života, Jutarnji list, Objavljeno: 1.9.2017.

Vanjske poveznice