Vena

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Presjek vene sa zaliscima

Vena (lat. vena) je svaka krvna žila koja krv prenosi prema srcu. Njezina uloga je da krv, koja je izvršila stanično disanje, odvede u srce. Ta krv je zapravo siromašna kisikom, ali bogata otpadnim tvarima i ugljikovim dioksidom. Uz arterije i kapilare čine dio krvožilnog sustava. Najveće vene su gornja i donja šuplja vena. Važno je znati da ne teče svim venama venska krv, nego se to događa samo u velikom optoku krvi.

U velikom optoku krvi, krv koja je izvršila izmjenu respiracijskih plinova i hranidbenih tvari i time postala deoksigenirana krv, venama teče i ulazi u desnu pretklijetku srca.

U malom optoku krvi, venama iz pluća u srce teče arterijska krv, koja se još naziva oksigenirana krv. Plućne vene se ulijevaju u lijevoj pretklijeci srca.

Podjela[uredi | uredi kôd]

  • Gornja šuplja vena (lat. vena cava superior)
  • Donja šuplja vena (lat. vena cava inferior)
  • Plućne vena (lat. vena pulmonalis)
  • Velike vene
  • Male vene
  • Venule

Sve gore navedene vene, osim plućne vene, vode prema desnoj pretklijetci srca.

Gornja šuplja vena je velika vena koja krv iz glave, vrata i gornjih ekstremiteta vraća u desnu pretklijetku srca.

Donja šuplja vena je velika vena koja prima deoksigeniranu krv iz donjih udova, karlice i abdomena te je ulijeva u desnu pretklijetku srca.

Plućne vene su četiri vene koje vode arterijsku krv iz pluća u lijevu pretklijetku srca. Iako u njoj teče arterijska krv, zove se vena jer vodi prema srcu.

Velike vene su sve vene koje povezuju male vene s velikom i malom šupljom venom .

Male vene su vene veće od venula i manje od velikih vena. Povezuju jedne s drugima.

Venule su najmanje vene. One su povezane s kapilarama, od kojih dobivaju deoksigeniranu krv. Tu krv vode prema malim i velikim venema.

Građa[uredi | uredi kôd]

U venama se nalaze venski zalisci. Oni su ključni za usmjeravanje krvi prema srcu. Osim toga, oni sprječavaju nakupljanje krvi u donjim dijelovima tijela zbog gravitacije.

Bolesti vena[uredi | uredi kôd]

Proširene vene se najčešće javljaju na nogama i nazivaju se još i varikozne vene.Proširene (varikozne) vene su široke, vijugave, okom vidljive površne vene na nogama. Gotovo su uvijek izazvane oštećenjem zalistaka vena, koji kontroliraju tijek krvi od periferije k srcu i plućima gdje krv dobije kisik i preko arterija se vraća u tkiva. Ako ovi zalisci (ventili) ne funkcioniraju dobro, onda krv ne ide samo prema srcu, već se dio vraća u niži dio vene izazivajući, logično, njezino proširenje, nepravilnosti u zidu vene itd. Uzroci proširenih vena su: prvenstveno genetski, pojavljuju se i pogoršavaju u trudnoći, tijekom uzimanja kontracepcijskih tableta, trauma, udaraca, debljine, visokih potpetica i uske obuće jer smanjuju rad „mišićne pumpe“, ozljede kralježnice, spuštenih stopala, dužeg sjedenja i stajanja.

Proširenje vena sjemenska sjemenske vrpce (lat. funiculus spermaticus) naziva se varikokela.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  • [1]Inačica izvorne stranice arhivirana 28. listopada 2011., poveznica na internet stranice Poliklinike Arithera na kojim se nalaze informacije o liječenju proširenih vena
  • [2], poveznica na internet stranica www.moje-vene.com na kojima se nalaze informacije o dijagnostici i liječenju proširenih vena