Venera iz Petřkovica

Izvor: Wikipedija
Venera iz Petřkovica
(na slici je replika)
oko 23.000 pr. Kr.
hematit, 4,5 cm
Arheološki institut Akademije znanosti Češke Republike, Brno
Portal: Likovna umjetnost
Kopija Venere iz Petřkovica pored Venere iz Dolní Věstonice na izložbi u Nacionalnom muzeju u Pragu

Venera iz Petřkovica (češki: Petřkovická venuše ili Landecká venuše) je pretpovijesna figura Venere, mineralna figurica gole ženske figure, datirana oko 23.000 pr. Kr. (gravettienska industrija) u današnjoj Češkoj. Danas se figurica nalazi u Arheološkom institutu u Brnu. Između 7. veljače i 26. svibnja 2013. je bila izložena na izložbi Ledeno doba umjetnosti: dolazak modernog uma,[1] u Britanskom muzeju u Londonu.

Otkriće[uredi | uredi kôd]

Pronašao ju je 14. srpnja 1953. arheolog Bohuslav Klíma, u današnjim gradskim granicama Ostrave (Ostrava-Petřkovice), Šleska, u Češkoj Republici. Bila je ispod mamutskog kutnjaka u drevnom naselju lovaca na mamute. U blizini su pronađeni i mnogi kameni artefakti i ulomci kostura.

Značajke[uredi | uredi kôd]

Kip je dimenzija 4,5 x 1,5 x 1,4 cm i bezglavi je trup žene isklesan od željezne rude (hematita). Jedinstveno među venerama, čini se da je odsutnost glave autorova namjera. Također, za razliku od ostalih pretpovijesnih figura Venere, prikazuje vitku mladu ženu ili djevojku s malim grudima.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ice Age Art: Arrival of the Modern Mind
  2. Leslie G. Freeman (ed.), Views of the Past: Essays in Old World Prehistory and Paleanthropology, Mounton Publishers, 1978, ISBN 90-279-7670-8.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Petřkovická venuše