Vernik

Izvor: Wikipedija
Vernik

Korice srpskog izdanja romana Vernik iz 2021. godine
Autor Dobrica Ćosić
Država Srbija
Jezik srpski jezik
Vrsta djela roman
Datum (godina)
izdanja
1990.
Vrijeme (mjesto)
nastanka
Beograd
Broj stranica 680
Vrijeme radnje 20. stoljeće
Glavni lik(ovi) Obitelj Katići

Vernik (hr.: Vjernik) je, kronološki gledano, treći roman u trilogiji Vreme zla srpskog književnika Dobrice Ćosića, objavljen 1990. godine.

O djelu[uredi | uredi kôd]

Kao i u prethodna dva nastavka, Grešniku i Otpadniku, Ćosićevi junaci su Ivan, Milena i Vukašin Katić, zatim Bogdan i Vladimir Dragović, Miško, Nađa, Boro Luković i Petar Bajević.

U romanu se obrađuje razdoblje od povratka Bogdana Dragovića u Jugoslaviju, preko Travanjskog rata, do pada Užičke republike. Roman je posljednja pojava Vukašina Katića, protagoniste Vremena smrti i Korena, kao i Bogdana Dragovića i Petra Bajevića.

Citati[uredi | uredi kôd]

Wikicitati »Od spoljnih nepogoda ljudskog života, najužasnija je nepogoda - Vreme. U radosti ima brzinu svetlosti, u patnji staje. Malo ga imamo za razumevanje sveta u kome smo bez krivice, a osuđeni da ga s mukom shvatamo, svaku istinu preplatimo, najbitnije ne saznamo. Noćas se, valjda, konačno osvešćujem: čovek nema vremena sebe da shvati.[1]«
(Vernik)
Wikicitati »Seljanke su najistinitije odredile svoje ženske zahteve i potrebe. Njihova ljubavnost se izražava pojmom - moj čovek. Moj čovek - to je sve. I muškarac, i prijatelj, i muž, i zaštita, i sigurnost u životu, i njeno imanje, i njen ponos, ugled...sve što je život za ženu, sadrži se u tome - moj čovek.[1]«
(Vernik)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Vernik Quotes. goodreads.com. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Ćosić, D. Vernik I. BIGZ, 1984. Beograd
  • Ćosić, D. Vernik II. BIGZ, 1984. Beograd