Veslački klub Neretvanski gusar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Logotip kluba
Detalj s EP-a u kajaku i kanuu – disciplina maraton održanog u Metkoviću 2018.

VK Neretvanski gusar je veslački klub iz Metkovića.

Povijest kluba[uredi | uredi kôd]

Povijest veslanja u Metkoviću seže u 1924. kada je špediterska tvrtka “Šarić-Mrčić-Guina” iz Italije naručila nekoliko čamaca, ali je nabava ubrzo otkazana. Drugi pokušaj osnivanja kluba zbio se 1958. kada su metkovski studenti i članovi splitskog Gusara Zdravko Vučićević i Pero Jurjević pokrenuli akciju koja nije urodila plodom. Nabavom rashodovanih plovila Sportskog parka JNA 1968. počinje osnutak kluba. Prvo zasjedanje Inicijativnog odbora bilo je 29. rujna 1968., a dovršetkom statuta klub je osnovan 13. listopada 1968. Prvu upravu činili su: Božo Mustapić (predsjednik), Pero Jurjević (potpredsjednik i trener), Braco Kravar i Robert Kvasina (tajnici), Jozo Perleta (blagajnik). Ostali članovi uprave bili su: Natko Gluščević, Mijo Knežić, Niko Gabrić Franin, Krešo Gabrić i Mirko Rastočić. U početcima rada kluba, zbog nedostatka prostorija čamci su bili smješteni u Domu kulture, koji je još bio u izgradnji. Prvi zaveslaji na Neretvi zbili su se 26. siječnja 1969. u sastavu: Stipe Vučković, Pero Jurjević, Mate Marević i Zdravko Vučićević. Dana 7. lipnja 1970. održana je i prva Neretvanska regata a članovi kluba su nastupili i na drugim natjecanjima, često i u iznajmljenim čamcima.

Početkom osamdesetih klub je nabavio nova plovila i opremu za treniranje koji su omogućili bolju konkurenciju drugim klubovima te mogućnost treniranja većeg broja polaznika kluba. Zahvaljujući i novom treneru Jošku Sprčiću klub je ostvarivao zapažene rezultate na prvenstvima SFR Jugoslavije, SR Hrvatske te mnogim regatama. Iako je najveći sportski uspjeh kluba ostvario Tomislav Popić 1998., 1980-e bile su zlatne godine kluba.

Početkom Domovinskog rata mnogi su se članovi kluba uključili u obranu Hrvatske, što se odrazilo i na rad kluba. Ipak, zaslugom nekolicine ljudi, posebno tadašnjeg tajnika Gorana Primorca klub je nastavio s radom i ostvario najbolji klupski rezultat, četvrto vrijeme Tomislava Popića u kombinaciji s Ivicom Stojakovićem iz Osijeka na Svjetskom juniorskom prvenstvu 1998. u Linzu. Dolaskom bivših veslača u Upravu te uz podršku Grada Metkovića i sponzora, klub je početkom 2010-ih obnovio klupske prostorije te nabavio nova plovila i opremu.

Klub je domaćin tradicionalne Neretvanske regate koja se održava od 1970. te utrke osmeraca Neretva open. Sudjelovao je i u organizaciji Europskoga prvenstva u kajaku i kanuu – disciplina maraton, održanog u Metkoviću 2018.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Monografija Naših prvih pola stoljeća, Metković, studenoga 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Rowing pictogram.svg Nedovršeni članak Veslački klub Neretvanski gusar koji govori o veslanju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.