Vesna Bedeković

Izvor: Wikipedija
Vesna Bedeković
2. ministrica demografije
trajanje službe
19. srpnja 2019. – 23. srpnja 2020.
Premijer(i) Andrej Plenković
Prethodnik Nada Murganić
Nasljednik Josip Aladrović
Zastupnica u Hrvatskom saboru
trajanje službe
14. listopada 2016. – 19. srpnja 2019.
Prethodnik  Tomislav Tolušić
Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu
trajanje službe
19. lipnja 2017. – 19. srpnja 2019.
Prethodnik  Andro Krstulović Opara
Nasljednik Irena Petrijevčanin Vuksanović
Rođenje 22. veljače 1966.
Bjelovar, Flag of Croatia.svg Hrvatska
Politička stranka HDZ
Zanimanje Pedagoginja

Prof. dr. sc. Vesna Bedeković, hrvatska pedagoginja i političarka, zastupnica u Hrvatskom saboru te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Djetinjstvo, školovanje i mladost[uredi | uredi kôd]

Vesna Bedeković rođena je 22. veljače 1966. u Bjelovaru. Osnovnu školu završila je u Pitomači, a srednju u Virovitici. Diplomirala je 1996. pedagogiju na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Magistrirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Izvanpolitička karijera[uredi | uredi kôd]

Od 1987. do 2004. radila je kao učiteljica razredne nastave u osnovnim školama, a od 2004. do 2005. radila je kao pedagoška suradnica u pitomačkoj gimnaziji. Od 2005. do 2009. bila je pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, šport i kulturu te Upravnog odjela za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije. Od 2007. bila je privremena, a 2009. do 2016. stalna dekanica Visoke škole za menadžment u Virovitici, čime je u prosvjeti provela ukupno 31 godinu. Od 2009. do 2013. bila je vijećnica u virovitičkoj Županijskoj skupštini.

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Nakon što je Tomislav Tolušić postao ministar poljoprivrede, Vesna Bedeković zamijenila ga je 14. listopada 2016. kao zastupnica u Hrvatskom saboru, unatoč tome što je na izborima osvojila samo 0,83% glasova, uvjerljivo najmanje na listi HDZ-a. Ulaskom u Sabor napustila je dužnost dekanice. Tijekom mandata bila je predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te članica više saborskih odbora: za obitelj, mlade i šport, za predstavke i pritužbe te za ravnopravnost spolova. Nakon što je ministrica Nada Murganić razriješena dužnosti, Vesna Bedeković postala je 2. ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Znanstvena karijera[uredi | uredi kôd]

Tijekom četrdeset godina radnog vijeka, Bedeković je objavila čak 92 znanstvena rada. Članica je Hrvatskog pedagoškog društva i Međunarodne asocijacije za međukulturno obrazovanje. Radila je na integraciji Roma u društvo te na cjeloživotnoj edukaciji nastavnika.

Kulturna karijera[uredi | uredi kôd]

Bedeković je zapažena kroz dugogodišnji rad kao koreografkinja i umjetnička voditeljica KUD-a Pitomčanka te kao predavačica i demonstratorica izvornih pjesama, plesova i napjeva Pitomače i okolice na seminarima folklora panonske zone.

Osobni život[uredi | uredi kôd]

Vesna Bedeković je u braku i ima dvije kćeri.

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Vesna Bedeković

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dnevnik: Vesna Bedeković - životopis
  2. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku: Vesna BedekovićInačica izvorne stranice arhivirana 28. listopada 2020.
  3. Hrvatski sabor: Bedeković, Vesna
  4. Hrvatska znanstvena bibliografija: Bedeković, Vesna