Vesna Bedeković

Izvor: Wikipedija
Vesna Bedeković
2. ministrica demografije
trajanje službe
19. srpnja 2019. – 23. srpnja 2020.
Premijer(i) Andrej Plenković
Prethodnik Nada Murganić
Nasljednik Josip Aladrović
Zastupnica u Hrvatskom saboru
trajanje službe
14. listopada 2016. – 19. srpnja 2019.
Prethodnik  Tomislav Tolušić
Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu
trajanje službe
19. lipnja 2017. – 19. srpnja 2019.
Prethodnik  Andro Krstulović Opara
Nasljednik Irena Petrijevčanin Vuksanović
Rođenje 22. veljače 1966.
Bjelovar, Hrvatska
Politička stranka HDZ
Zanimanje Pedagoginja

Prof. dr. sc. Vesna Bedeković, hrvatska pedagoginja i političarka, zastupnica u Hrvatskom saboru te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Djetinjstvo, školovanje i mladost[uredi | uredi kôd]

Vesna Bedeković rođena je 22. veljače 1966. u Bjelovaru. Osnovnu školu završila je u Pitomači, a srednju u Virovitici. Diplomirala je 1996. pedagogiju na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Magistrirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Izvanpolitička karijera[uredi | uredi kôd]

Od 1987. do 2004. radila je kao učiteljica razredne nastave u osnovnim školama, a od 2004. do 2005. radila je kao pedagoška suradnica u pitomačkoj gimnaziji. Od 2005. do 2009. bila je pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, šport i kulturu te Upravnog odjela za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije. Od 2007. bila je privremena, a 2009. do 2016. stalna dekanica Visoke škole za menadžment u Virovitici, čime je u prosvjeti provela ukupno 31 godinu. Od 2009. do 2013. bila je vijećnica u virovitičkoj Županijskoj skupštini.

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Nakon što je Tomislav Tolušić postao ministar poljoprivrede, Vesna Bedeković zamijenila ga je 14. listopada 2016. kao zastupnica u Hrvatskom saboru, unatoč tome što je na izborima osvojila samo 0,83% glasova, uvjerljivo najmanje na listi HDZ-a. Ulaskom u Sabor napustila je dužnost dekanice. Tijekom mandata bila je predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te članica više saborskih odbora: za obitelj, mlade i šport, za predstavke i pritužbe te za ravnopravnost spolova. Nakon što je ministrica Nada Murganić razriješena dužnosti, Vesna Bedeković postala je 2. ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Znanstvena karijera[uredi | uredi kôd]

Tijekom četrdeset godina radnog vijeka, Bedeković je objavila čak 92 znanstvena rada. Članica je Hrvatskog pedagoškog društva i Međunarodne asocijacije za međukulturno obrazovanje. Radila je na integraciji Roma u društvo te na cjeloživotnoj edukaciji nastavnika.

Kulturna karijera[uredi | uredi kôd]

Bedeković je zapažena kroz dugogodišnji rad kao koreografkinja i umjetnička voditeljica KUD-a Pitomčanka te kao predavačica i demonstratorica izvornih pjesama, plesova i napjeva Pitomače i okolice na seminarima folklora panonske zone.

Osobni život[uredi | uredi kôd]

Vesna Bedeković je u braku i ima dvije kćeri.

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Vesna Bedeković

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dnevnik: Vesna Bedeković - životopis
  2. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku: Vesna BedekovićArhivirana inačica izvorne stranice od 28. listopada 2020. (Wayback Machine)
  3. Hrvatski sabor: Bedeković, Vesna
  4. Hrvatska znanstvena bibliografija: Bedeković, Vesna