Vice Vukojević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Vice Vukojević (Veljaci kod Ljubuškog, 6. rujna 1936.), hrvatski političar, bivši ustavni sudac.

Životopis[uredi VE | uredi]

U Veljacima je završio osnovnu školu, nižu gimnaziju u Ljubuškom, a višu je gimnaziju pohađao u Mostaru, Sarajevu i Imotskom, gdje 1956. i maturira. Nakon mature odlazi u Zagreb na studij prava, ali uskoro dospijeva u zatvor zbog prosvjeda na kojima nije sudjelovao. Nakon služenja zatvorske kazne u Mostaru i otoku Sv. Grgur pušten je 1961. godine. Studij prava nastavio je iste godine, ali je zbog optužbi za pripadnost ilegalnoj ustaškoj organizaciji ponovno osuđen na zatvor u trajanju od šest i pol mjeseci. Studij prava je završio 1967. i iste godine položio pravosudni ispit,[1] nakon toga odlazi u Beč, a potom u Pariz.

Od 1968. do 1971. godine studirao je na Međunarodnom fakultetu za usporedno pravo u Parizu.[2]

U Parizu je sudjelovao u osnivanju Matice hrvatske, zbog čega je vrativši se u Hrvatsku 1971. ponovno završio u istražnom zatvoru. Nakon deset mjeseci oslobođen je optužbi, ali je 1976. ponovno optužen da pripada ustaškoj organizaciji. Ukupno je u zatvoru proveo četiri godine.

Od 1989. godine angažirao se u HDZ-u i na prvim izborima 1990. bio je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru i proveo kao zastupnik u naredna dva mandata.

Sudjelovao je u ustrojavanju Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.[3]

Za suca Ustavnog suda Republike Hrvatske izabran je 1999. godine. Dužnost je obnašao od 1999. do 2007. godine.

Protiv Vice Vukojevića u BiH vodila se istraga zbog sumnje da je u logoru Vojno kod Mostara 1993. silovao 22-godišnju Bošnjakinju.[4] Nakon više od deset godina odbačene su optužbe protiv Vukojevića zbog silovanja neidentificirane muslimanke.[5] Istraga je pokazala da je izmišljena i Bošnjakinja, a ne samo priča da ju je Vice Vukojević pokušao silovati u logoru Vojno kod Mostara.[6][7]

Nagrade i priznanja[uredi VE | uredi]

Nositelj je državnih odličja:

Izvori[uredi VE | uredi]