Victor Fleming

Izvor: Wikipedija
Victor Fleming
Victor Fleming
Slika iz 1927. godine
Rođenje 23. veljače 1889., La Canada, Kalifornija, SAD
Smrt 6. siječnja 1949., Cottonwood, Arizona, SAD
Godine rada 1910.1949.
Supruga Lucille Rosson (1933.-1949.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Victor Fleming (Le Canada, Kalifornija, 23. veljače 1889.6. siječnja 1949.), američki filmski redatelj, dobitnik Oscara za režiju.

Pregled[uredi | uredi kôd]

Rođen, moguće, kao potomak Indijanaca, a vrlo rano je pokazivao mehaničarske vještine; dok je radio kao automehaničar upoznao je redatelja Allana Dwana, koji ga je angažirao kao pomoćnika kamermana. Ubrzo postaje snimatelj, radeći s Dwanom i D. W. Griffithom, a svoj prvi film je režirao 1919. godine.

Mnogi Flemingovi nijemi filmovi su bili i akcijski, često s Douglasom Fairbanksom u glavnoj ulozi, ili vesterni. Budući da je bio neotesan i volio sport, postao je poznat kao "redatelj za muškarce". Ali se dokazao radeći i sa ženama. Pod njegovom režijom, Vivien Leigh je osvojila Oscara kao najbolja glumica, Hattie McDaniel kao najbolja sporedna, a Ingrid Bergman je bila nominirana. (Ukupno je devet glumaca koji su se pojavili u Flemingovim filmovima nominirano za Oscara.)

MGM[uredi | uredi kôd]

Fleming je 1932. godine počeo raditi za MGM, a režirao je neke od najprestižnijih filmova studija. U filmovima Crvena prašina (1932.), Bombshell (1933.) i Reckless (1935.) nastupila je Jean Harlow, dok su Otok s blagom (1934.) i Kapetan Hrabrost (1937.) bili pustolovni filmovi. 1938. godine snimio je Probnog pilota s unosnim hollywoodskim zvijezdama Gableom i Tracyjem, a film je sljedeće godine bio nominiran za tri Oscara. Godine 1939. je snimio svoja dva najslavnija filma, Čarobnjak iz Oza i Zameo ih vjetar. Njihova slava zasjenila je njihova redatelja. Oba su bila više producentski projekti, a u oba je Fleming došao kao zamjena za originalnog redatelja nakon što je snimanje počelo, iako je on sam dobio redateljske zasluge (u oba filma je zamijenio istog redatelja, Georgea Cukora). Njegova verzija Dr. Jekylla i g. Hydea (1941.), sa Spencerom Tracyjem, ocijenjena je kao slabija od originalne redatelja Roubena Mamouliana, s Fredricom Marchom u glavnoj ulozi.

Ostalih nekoliko Flemingovih filmova bilo je razočaranje za neke, a umro je iznenada od srčanog udara, nakon što je završio film Ivana Orleanska (1948.) s Ingrid Bergman. Flemingova verzija Ivanina života za mnoge filmofile ostaje najbolja, a unatoč podijeljenim kritikama, film je osvojio dva Oscara od sedam nominacija. Nedavno je restauriran u produženu verziju od 145 minuta te su kritike još pozitivnije.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]