Victor Franke

Izvor: Wikipedija
Victor Franke
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 21. srpnja 1866.
Mjesto rođenja Zuckmantel, Pruska
Datum smrti 7. rujna 1936.
Mjesto smrti Hamburg, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Erich Victor Carl August
Franke
Supruga Maria Diekmann
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1887.-1920.
Čin General bojnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Odlikovanja Pour le Mérite

Erich Victor Carl August Franke (Zuckmantel, 21. srpnja 1866. - Hamburg, 7. rujna 1936.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je Zaštitnim snagama u Njemačkoj Jugozapadnoj Africi.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Victor Franke je rođen 21. srpnja 1866. u Zuckmantelu u pruskoj zemljoposjedničkoj obitelji. Vojnu karijeru započinje kada nakon završetka gimnazije 1887. stupa u 6. šlesku inženjersku bojnu. U svibnju 1896. sa činom poručnika napušta Njemačku, te odlazi u Njemačku Jugozapadnu Afriku gdje pristupa Zaštitnim snagama (Schutztruppe). Mjesec dana po dolasku započinje svoju vojnu službu u Swakopmundu. Najprije služi kao zapovjednik okruga u Otjimbingweu, a potom u Omaruruu. Od kraja 1897. do ožujka 1898. sudjeluje u borbama protiv plemena Swartbooija. Godine 1899. preuzima dužnost u okrugu Outjo gdje istražuje gotovo u potpunosti nepoznato područje Ovambolanda. Godine 1901. postaje zapovjednik okruga Sesfonteina, dok je u srpnju 1903. promaknut u čin satnika nakon čega se 1903. vraća na dužnost u Omaruru.

Godine 1904. sudjeluje u sukobima sa pobunjenim Bondelswartima na jugu zemlje. Nakon što je primio vijesti o ustanku Herera u području oko Okahandje, upućuje se sa svojom satnijom prema sjeveru, te nakon prijeđenih 400 km u četiri i pol dana u teškim borbama uspijeva istjerati ustanike iz Okahandje i Omarurua. Za navedeno je 2. studenog 1905. odlikovan ordenom Pour le Mérite kojeg mu je osobno uručio car Wilhelm. Nakon gušenja ustanka Herera ponovno preuzima zapovjedništvo u Outjuu. U siječnju 1910. promaknut je u čin bojnika, dok čin potpukovnika dostiže u listopadu 1913. godine[1].

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Početkom Prvog svjetskog rata njemački lokalni dužnosnik dr. Hans Schulze-Jena ubijen je u portugalskoj utvrdi Nauliliji koja se nalazila u južnom dijelu portugalske kolonije Angole. Joachim von Heydebreck, zapovjednik Zaštitnih snaga u Njemačkoj Jugozapadnoj Africi odlučio je kazniti naveden čin, te je organizirao kaznene ekspedicije u kojima je uništeno više portugalskih utvrda u Angoli. Nakon što je 12. studenog 1914. Heydebreck poginuo nesretnim slučajem, Franke preuzima zapovjedništvo nad Zaštitnim snagama u Njemačkoj Jugozapadnoj Africi, te odlučuje povesti kaznenu ekspediciju sa ciljem zauzimanja portugalske utvrde Naulile koju je 18. prosinca 1914. u potpunosti uništio. Franke međutim, nije mogao obraniti Njemačku Jugozapadnu Afriku od nadmoćnih južnoafričkih snaga, te je 9. srpnja 1915. prisiljen potpisati predaju u Khorabu, što su mu kasnije neki zamjerali smatrajući da se radilo o nečasnom činu. Franke je, kao i većina muškaraca u Njemačkoj Jugozapadnoj Africi, do kraja rata interniran u farmi Okawajo, u blizini Karibiba[1].

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Godine 1919. Franke se vratio u Njemačku u kojoj mu je 10. travnja 1920. odlukom predsjednika Friedricha Eberta dodijeljen počasni čin general bojnika[2]. Godine 1921. sklapa brak sa Mariom Diekmann sa kojom od 1927. do 1930. živi u Gross-Schwassu blizu Rostocka. Franke je bolovao od kroničnih tropskih bolesti, te se 1930. zbog zdravstvenih problema koje je imao preselio sa suprugom u Brazil, u Sao Paulo, gdje je vodio tvornicu mineralne vode. Kasnije se preselio u Joinville, ali je 1936. zbog sve lošijeg zdravstvenog stanja vratio u Njemačku kako bi primio pomoć u Institutu za tropske bolesti Bernhard Nocht u Hamburgu. Međutim, liječenje nije uspjelo, te je preminuo 7. rujna 1936. u 71. godini života u Hamburgu.

Frankeov toranj u Omaruruu

Nakon smrti, Frankeova udovica je željela njegovu urnu položiti u Omaruruu, što joj nije dozvoljeno. Konačno, Frankeovvi ostaci pokopani su 2. rujna 1957. na groblju Ohlsdorf u Hamburgu. Godine 1904. u čast Frankeovih osvajanja u Omaruruu podignut "Frankeov toranj" koji još uvijek postoji. Također, u gradu Outjo nalazi se Frankeov muzej[1].

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Victor Franke na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Victor Franke na stranici Deutsche-biographie.de
(njem.) Victor Franke na stranici Deutsche-digitale-bibliothek.de
(njem.) Victor Franke na stranici Rathay-biographien.de

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Viktor Franke, Rathay-biographien.de, pristupljeno 19. svibnja 2022.
  2. Victor Franke, Deutsche-digitale-bibliothek.de, pristupljeno 19. svibnja 2022.