Viki Glovacki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Viki Glovacki
Viki Glovacki
Rodno ime Viktor Glowatzky
Rođenje 11. rujna 1919. (Rijeka, Hrvatska)
Smrt 14. siječnja 1976. (Zagreb, Hrvatska)
Supruga Zdenka Kovačić
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Viki Glovacki (Rijeka, 11. rujna 1919.Zagreb, 14. siječnja 1976.),[1] bio je hrvatski zabavni umjetnik, pjevač, redatelj i glumac. Brat je poznatog hrvatskog odvjetnika Ive Glowatzkog i stric glazbenika Tonija Glowatzkog.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Viki Glovacki rođen je u Rijeci 1919. godine. Završio je gimnaziju u vrijeme izbijanja Drugoga svjetskog rata pa se prijavio u domobransku dočasničku školu. U Zagrebu je tijekom Drugoga svjetskog rata, kao pripadnik Prosvjetne bojne, preuzeo vođenje radio emisije Hrvat u borbi.[1] Za tu je emisiju izabirao sugovornike i pisao tekstove, te je bila najslušanija emisija toga doba. Istodobno je sa svojim skečevima i stihovima redovito nastupao na zabavama i čajankama u Hrvatskoj radničkoj komori. Nakon Drugoga svjetskog rata Glovacki je uhićen kao narodni neprijatelj i osuđen na 6 godina tamnice. U kaznionici u Staroj Gradiški bio je od 1945. do 1951. godine.[2] Otpušten s robije, imao je zabranu javnog nastupanja pa je neko vrijeme anonimno pisao tekstove za priredbe Zagrebačkog varijetea, preteče današnjeg Kerempuha. U Varijeteu je Glovacki pokazao da robija nije utjecala na raskoš njegova satiričkog talenta.

Iznimno darovit i poduzetan Glovacki se okrenuo i pisanju pjesama, od kojih su možda najpoznatije "Dobro mi došel prijatel" i "Pod starim krovovima".[3] Bio je vrlo čest gost na Krapinskom i Zagrebačkom festivalu, a u povijesti hrvatske zabavne glazbe bit će trajno upamćen po izvedbi balade "Zadnji fijaker" Drage Britvića, Pere Zlatara i Stjepana Mihaljinca.[4][5] Veliku je naklonost publike stekao i organizacijom Prvog pljeska, natjecanja u kojem su karijeru počele mnoge hrvatske glazbene zvijezde.

Jedan od hrvatskih najpoznatijih zabavnih umjetnika Viki Glovacki umro je 14. siječnja 1976. godine u Zagrebu. Pokopan je na zagrebačkome groblju Mirogoju.[6]

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Hrvatska enciklopedija: Glovacki, Viki (Viktor Glowatzky), preuzeto 26. rujna 2013.
  2. Proleksis enciklopedija: Glovacki, Viktor (Viki), preuzeto 26. rujna 2013.
  3. HDS ZAMP – Baza autora: Viktor Glovacki, pristupljeno 26. listopada 2020.
  4. Ezgeta.com – "Zadnji fijaker", pristupljeno 26. listopada 2020.
  5. HDS ZAMP – Baza autora/Naziv djela: "Zadnji fijaker", pristupljeno 26. listopada 2020.
  6. Gradska groblja Zagreb - G, preuzeto 26. rujna 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]