Viki Glovacki

Izvor: Wikipedija
Viki Glovacki
Viki Glovacki
Rodno ime Viktor Glowatzky
Rođenje 11. rujna 1919., Rijeka, Hrvatska
Smrt 14. siječnja 1976., Zagreb, Hrvatska
Supruga Zdenka Kovačić
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Viki Glovacki (Rijeka, 11. rujna 1919.Zagreb, 14. siječnja 1976.),[1] bio je hrvatski zabavni umjetnik, pjevač, redatelj i glumac. Brat je poznatog hrvatskog odvjetnika Ive Glowatzkog i stric glazbenika Tonija Glowatzkog.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Viki Glovacki rođen je u Rijeci 1919. godine. Završio je gimnaziju u vrijeme izbijanja Drugoga svjetskog rata pa se prijavio u domobransku dočasničku školu. U Zagrebu je tijekom Drugoga svjetskog rata, kao pripadnik Prosvjetne bojne, preuzeo vođenje radio emisije Hrvat u borbi.[1] Za tu je emisiju izabirao sugovornike i pisao tekstove, te je bila najslušanija emisija toga doba. Istodobno je sa svojim skečevima i stihovima redovito nastupao na zabavama i čajankama u Hrvatskoj radničkoj komori. Nakon Drugoga svjetskog rata Glovacki je uhićen kao narodni neprijatelj i osuđen na 6 godina tamnice. U kaznionici u Staroj Gradiški bio je od 1945. do 1951. godine.[2] Otpušten s robije, imao je zabranu javnog nastupanja pa je neko vrijeme anonimno pisao tekstove za priredbe Zagrebačkog varijetea, preteče današnjeg Kerempuha. U Varijeteu je Glovacki pokazao da robija nije utjecala na raskoš njegova satiričkog talenta.

Iznimno darovit i poduzetan Glovacki se okrenuo i pisanju pjesama, od kojih su možda najpoznatije "Dobro mi došel prijatel" i "Pod starim krovovima".[3] Bio je vrlo čest gost na Krapinskom i Zagrebačkom festivalu, a u povijesti hrvatske zabavne glazbe bit će trajno upamćen po izvedbi balade "Zadnji fijaker" Drage Britvića, Pere Zlatara i Stjepana Mihaljinca.[4][5] Veliku je naklonost publike stekao i organizacijom Prvog pljeska, natjecanja u kojem su karijeru počele mnoge hrvatske glazbene zvijezde.

Jedan od hrvatskih najpoznatijih zabavnih umjetnika Viki Glovacki umro je 14. siječnja 1976. godine u Zagrebu. Pokopan je na zagrebačkome groblju Mirogoju.[6]

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Hrvatska enciklopedija: Glovacki, Viki (Viktor Glowatzky), preuzeto 26. rujna 2013.
  2. Proleksis enciklopedija: Glovacki, Viktor (Viki)Arhivirana inačica izvorne stranice od 27. rujna 2013. (Wayback Machine), preuzeto 26. rujna 2013.
  3. HDS ZAMP – Baza autora: Viktor Glovacki, pristupljeno 26. listopada 2020.
  4. Ezgeta.com – "Zadnji fijaker", pristupljeno 26. listopada 2020.
  5. HDS ZAMP – Baza autora/Naziv djela: "Zadnji fijaker", pristupljeno 26. listopada 2020.
  6. Gradska groblja Zagreb - G, preuzeto 26. rujna 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]