Vikinški sprovod

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ovaj opis se odnosi samo na pogrebe njihovih uglednika i velikaša. Obični ljudi nisu imali takvu, već mnogo skromniju ceremoniju, što znači da su Vikinzi također imali hijerarhiju.

Opis sprovoda[uredi VE | uredi]

Kada bi jedan uglednik umro prvo bi njegovo tijelo zakopali dok su trajale pripreme za ceremoniju. Pokojnikova imovina se dijelila na tri dijela. Prvi bi dio ostajao njegovoj obitelji, drugim bi bili plaćeni troškovi ukopa, a trećim se finansiralo takozvano pogrebno pivo - mnogo jače od običnog, koje se pilo u velikim količinama na dan samog ukopa.

Zatim bi članovi obitelji pitali robove preminulog velikaša tko bi među njima htio umrijeti s gospodarem. Gotovo su se u pravilu javljale ženske robinje. Kada bi takav pristanak bio dat više se nikako nije mogao povući. Zatim bi toj robinji bila dodjeljena dva roba iz istog domaćinstva da joj budu na usluzi kroz otprilike 7 dana, koliko su trajale pripreme. Oni su trebali udovoljavati svim njezinim željama, poglađivati joj i ugađati. To je išlo tako daleko da su joj čak i prali noge (i, naravno, pazili da se ne bi predomislila i pobjegla). Dok su trajale pripreme, djevojka bi svaki dan pila i pjevala kao da se sprema za neki radostan događaj.

Na sam dan pogreba velikašev brod bi bio usidren na rijeci, moru, ili bi bio izvučen na zemlju i stavljen u, prethodnoza tu prigodu iskopanu, jamu koja se nakon ceremonije zatrpavala zemljom. Na brod bi stavili svo njegovo oružje, pivo, meke jastuke i svilene velove. Tada bi na scenu stupio "Anđeo smrti" - najčešće žena, koja će voditi cemoniju - od oblačenja pokojnika do ubijanja robinje. Tada bi rodbina i bliski prijatelji otkopali tijelo, obukli ga u najfiniju robu te mu za remen stavili mač. Inače, bila je velika čast oblačiti nekog važnog pokojnika. Nakon toga bi ga odnjeli na brod, stavili pivo, voće i aromatično bilje oko pokojnika.

Nakon toga uzeli bi pokojnikovog psa, prepolovili ga i stavili na brod. Isto bi napravili i s konjem/konjima. Njih bi prvo jahali do iznemoglosti a onda rasjekli mačevima i stavili u brod, a isto bi napravili s kravom, pijetlom i kokoši - s time da je robinja koja se žrtvuje morala ubiti kokoš.

Za to vrijeme robinju bi u šatoru posjećivali glavari porodica koje su živjele u blizini te imali spolni odnos s njom govoreći: "Reci svom gospodaru da ovo činim iz ljubavi prema njemu".

Kad bi to završili robinju bi tri puta podizali. Prvi put bi rekla "Pogledajte, vidim svog oca i majku". Drugi put bi rekla "Vidim svoje mrtve rođake kako sjede uokolo", a treći put bi rekla "Vidim svog gospodara u raju, a Raj je zelen i ugodan, i s njime su muškarci i dječaci. Moj gospodar me zove, pustite me da idem k njemu". Tada bi je odveli do broda. Prije nego bi na njega ušla, skinula bi dvije zlatne narukvice i dala ih Anđelu smrti. Zatim bi se popela na brod gdje su joj dali da pije pogrebno pivo.

Dok je pila pjevala bi pjesmu u kojoj se oprašta od svojih prijatelja. Nakon toga Anđeo smrti bi ju uveo u šator u kojem je bio njen mrtvi gospodar. U tom trenutku svi muškarci bi počeli udarati svojim kopljima u štitove i na brod bi stupilo šest muškaraca bliskih pokojniku i vodilo ljubav s robinjom. Nakon toga dvojica bi ju primila za noge, dvojica za ruke a Anđeo smrti bi joj vezao dva užeta oko vrata i dao ih preostaloj dvojici da ju zadave dok bi ju ona bola nožem među rebra.

Nakon što je djevojka umrla došao bi najbliži član obitelji pokojnika i zapalio brod. Isto bi zatim učinili i svi prisutni na pogrebu - svatko je morao donijeti zapaljenu grančicu i baciti je na brod.