Viktor von Scheuchenstuel

Izvor: Wikipedija
Viktor von Scheuchenstuel
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 10. svibnja 1857.
Mjesto rođenja Witkowitz, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 17. travnja 1938.
Mjesto smrti Beč, Austrija
Puno ime Viktor Graf von
Scheuchenstuel
Titule grof
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1874.1919.
Čin General pukovnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Invazije na Srbiju
Tirolska ofenziva
Brusilovljeva ofenziva
Bitka kod Kobarida
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 11. armija

Viktor Graf von Scheuchenstuel (Witkowitz, 10. svibnja 1857.Beč, 17. travnja 1938.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je VIII. i I. korpusom, te 11. armijom na Balkanskom, Istočnom i Talijanskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Viktor von Scheuchenstuel rođen je 30. ožujka 1854. u Witkowitzu u plemićkoj obitelji bavarskog podrijetla. U vojsku je stupio 1874. pohađajući kao kadet školu u Hainburgu. Nakon toga služi u 3. inženjerijskoj pukovniji, te u studenom 1878. dostiže čin poručnika. Od 1884. pohađa Vojnu akademiju u Beču, te nakon završetka iste, od 1886. godine, služi u Glavnom stožeru idućih deset godina. Čin bojnika dostiže u svibnju 1895. godine, dok je u čin pukovnika promaknut u svibnju 1901. godine.

U ožujku 1903. postaje zapovjednikom 50. pješačke pukovnije kojom zapovijeda do 1907. kada preuzima zapovjedništvo nad 69. pješačkom brigadom. U međuvremenu je, 1907. godine, promaknut u čin general bojnika. Godine 1909. postaje zapovjednikom 8. brdske brigade, dok iduće 1910. godine dobiva zapovjedništvo nad 10. pješačkom divizijom. U listopadu 1911. unaprijeđen je u čin podmaršala, dok iduće, 1912. godine, postaje zapovjednikom 9. pješačke divizije na čijem čelu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 9. pješačka divizija kojom je zapovijedao Scheuchenstuel nalazila se u sastavu VII. korpusa kojim je na Balkanskom bojištu zapovijedao Arthur Giesl von Gieslingen. Zapovijedajući 9. pješačkom divizijom Scheuchenstuel sudjeluje u prvoj neuspješnoj invaziji na Srbiju i austrougarskom porazu u Cerskoj bitci. Nakon što je i druga invazija na Srbiju pretrpjela neuspjeh, zapovjednik VIII. korpusa Artur Giesl von Gieslingen je smijenjen, te je na njegovo mjesto 12. listopada 1914. imenovan Scheuchenstuel. Kao zapovjednik VIII. korpusa Scheuchenstuel u sastavu 5. armije pod zapovjedništvom Liborius von Franka sudjeluje u novoj, trećoj invaziji na Srbiju u studenom 1914. Jedinice VIII. korpusa uspijevaju potisnuti srpske, te zauzimaju Beograd. Međutim, srpska vojska ubrzo poduzima protunapad, pobjeđuje austrougarsku vojsku u Kolubarskoj bitci, te je u potpunosti izbacuje sa srpskog teritorija.

Tijekom 1915. Scheuchenstuelov korpus je bio uključen u okršaje uz srpsku granicu. U svibnju Scheuchenstuel je promaknut u čin generala topništva. Na jesen VIII. korpus ulazi u sastav 3. armije pod zapovjedništvom Hermanna Kövessa i sudjeluje u četvrtoj invaziji na Srbiju u kojoj je uz suradnju njemačkih i bugarskih jedinica Srbija konačno zauzeta. Scheuchenstuel s VIII. korpusom prodire u Crnu Goru, te do veljače 1916. zauzima gotovo čitavu Albaniju.

U svibnju 1916. Scheuchenstuel je s VIII. korpusom u svrhu predstojeće ofenzive premješten na Talijansko bojište u sastav 11. armije kojom je zapovijedao Viktor Dankl. Scheuchenstuel s VIII. korpusom sudjeluje u Tirolskoj ofenzivi koja je u početku imala dobre rezultate. Međutim, kako je na Istočnom bojištu započela Brusilovljeva ofenziva koja je prijetila potpunim raspadom fronta, VIII. korpus je premješten na to bojište. U borbama povodom Brusilovljeve ofenzive VIII. korpus je pretrpio teške gubitke, te je morao biti raspušten. Tijekom ofenzive Scheuchenstuel je došao u sukob s Glavnim stožerom, te je smijenjen s mjesta zapovjednika.

U rujnu 1916. međutim, Scheuchenstuel je na intervenciju cara Karla reaktiviran te postaje zapovjednikom I. korpusa zamijenivši na tom mjestu Karla von Kirchbacha. Zapovijedajući I. korpusom Scheuchenstuel sudjeluje u borbama na Rumunjskom bojištu, te zauzimanju većeg dijela Rumunjske.

U veljači 1917. dobiva plemićku titulu grofa, te postaje zapovjednikom 11. armije koja se nalazila na Talijanskom bojištu. S 11. armijom sudjeluje u velikoj pobjedi u Bitci kod Kobarida nakon koje je promaknut u čin general pukovnika. U ljeto 1918. zapovijedajući 11. armijom sudjeluje u Bitci na Piavi, te nakon toga u listopadu u konačnom austrougarskom porazu u Bitci kod Vittoria Veneta.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Scheuchenstuel je s 1. siječnjem 1919. umirovljen. Živio je u Beču gdje je i preminuo 17. travnja 1938. godine u 81. godini života.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Viktor von Scheuchenstuel na stranici Oocities.org
(rus.) Viktor von Scheuchenstuel na stranici Hrono.ru
(njem.) Viktor von Scheuchenstuel na stranici Weltkriege.at