Koordinate: 49°12′26″N 16°36′57″E / 49.20722°N 16.61583°E / 49.20722; 16.61583

Vila Tugendhat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vila Tugendhat
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Vila Tugendhat
Flag of the Czech Republic.svg Češka


Brno na karti Češka
Brno
Brno
Lokacija Vile Tugendhat u Češkoj
Godina uvrštenja: 2001. (25. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iv
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/1052 UNESCO
Vila Tugendhat sprijeda

Vila Tugendhat njemačkog arhitekta Ludwiga Mies van der Rohea, izgrađena od 1928. – 30. godine u češkom gradu Brno za Fritza Tugendhata i njegovu ženu Gretu, smatra se remek-djelom arhitekta i ikonom moderne arhitekture funkcionalizma.

Mies je koristio čelične konstrukcije koje su mu omogućile da olakša nosive zidove i rasprši prostor kako bi ostvario osjećaj lakoće prostora i maksimalnu osvjetljenost. Arhiekt je također dizajnirao i sav namještaj, od kojih se Stolica Tugendhat i Stolica Brno još uvijek proizvode. U vili nije bilo slika ili dekorativnih elemenata, osim maksimalno iskorištenih tekstura samih materijala, kao što je zid od oniksa koji je poluproziran i mijenja boju ovisno o svjetlu, te razne vrste tropskog drveta, a arhitekt je uspio velikim prozorima da veličanstveni pogled ukomponira u interijer. Struktura materijala pregrada (zlatnobijeli oniks koji je u neku ruku vrsta apstraktne slike, te crnosmeđa ebanovina), uglačanih do zrcalnog sjaja, postaju izvor likovnosti. Spuštanjem crnih i svijetlosmeđih zastora od šantunga stvara se zatvoren, intiman prostor.[1]

Zbog tada neobičnih konstrukcija, raskošnih materijala i modernih tehnologija zagrijavanja i ventilacija, vila je bila izrazito skupa. Također, zbog izrazito jednostavnih, ali velikih multifunkcionalnih prostorija, vila je bila prevelika za obiteljsku kuću. Netom prije münchenskog sporazuma i njemačke agresije, Židovi Fritz i Greta Tugendhat su s djecom pobjegli 1938. godine i nisu se više vratili.

Vila je korištena za razne svrhe, a 1992. godine političke vođe Čehoslovačke su se ovdje sastali i potpisali mirno razjedinjenje Češke i Slovačke. Od 1994. godine vila je muzej otvoren za javnost, a 2001. godine upisana je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao važno i originalno djelo velikog arhitekta.

God. 2007. obitelj Tugendhat je službeno zatražila povrat vile zbog aljkavosti grada Brna koji je kasnio s njezinom obnovom. Obnova je otpočela u veljači 2010. godine i koštat će oko 5,769,000 .[2]

Dio dnevnog boravka sa zidom od oniksa lijevo

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dr. Jadranka Damjanov, Likovna umjetnost 2., Školska knjiga, Zagreb, 2002., str. 306. ISBN 533-12-07-2
  2. "Ve vystěhované vile Tugendhat začne rekonstrukce", TS Brno (2. veljače 2010.), ČT24

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Vila Tugendhat