Vince McMahon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vince McMahon
Vince McMahon
Vince McMahon u prosincu 2006.
Rodno ime Vincent Kennedy McMahon
Rođenje 24. kolovoza 1945.
Prebivalište Greenwich, Connecticut
Nacionalnost Amerikanac
Državljanstvo američko
Poznat(a) po vlasnik i upravitelj svjetske hrvačke organizacije WWE
Obrazovanje Sveučilište East Carolina, Carolina
Zanimanje filmski direktor, bivši komentator, profesionalni hrvač, vlasnik i glavni izvršni direktor WWE-a i Alpha Entertainmenta
Godine rada 1969. – danas
Bogatstvo Rast1,79 milijarda dolara (ožujak 2018.) [1]
Titula glavni izvršni direktor WWE, glavni izvršni direktor Alpha Entertainment
Politička stranka Republikanac
Vjera ateist
Visina 1.88 m
Težina 112 kg
Supruga Linda Edwards (od 1966.)
Djeca Stephanie McMahon, Shane McMahon
Roditelji Vince J. McMahon (otac), Roderick McMahon (djed)
Rođaci Paul "Triple H" Levesque (zet)
Službena stranica [2]
Portal: Životopis
Vince McMahon
Promocija
Promocija WWE
Kečersko ime Mr. McMahon
Vince McMahon
Ulazna glazba "No Chance In Hell"
Kečerska karijera
Debitirao/la 1999.

Vincent Kennedy McMahon (Pinerhust, Sjeverna Karolina, 24. kolovoza 1945.) je američki glumac, bivši komentator, filmski direktor, profesionalni hrvač, vlasnik i glavni izvršni direktor najveće organizacije profesionalnog hrvanja WWE i američke nogometne lige XFL irskog podrijetla.[3]

McMahon[4] kao profesionalni hrvač upotrebljava svoj karakter u ringu poznatog kao "Mr. McMahon" koji je uglavnom vezan za njegov stvarni život.

Treća generacija promotora profesionalnog hrvanja (ako računamo na njegovog djeda Jessa i oca Vincenta)[5], McMahon je oženio Lindu McMahon koja je bila glavna izvršna direktorica WWE-ija i trenutno je upraviteljica američkog zavoda za zapošljavanje SBA (koja je članica Trumpove administracije).[6] Zajedno imaju dvoje djece Shanea i Stephanie McMahon. Vince je zet trenutnog WWE-ovog direktora i profesionalnog hrvača Paul "Triple H-a" Levesque. Mr. McMahon trenutno ima šestero unuka.

Rani život[uredi VE | uredi]

Vincent Kennedy McMahon je rođen 24. kolovoza 1945. u Pinerhurstu, Sjevernoj Karolini. Sin je Viktorije i Vincenta Jamesa McMahona. Njegov otac napustio je obitelj dok je Vince bio beba i uzeo svog starijeg sina, Roda, sa sobom. Vince nije upoznao svog oca do svoje dvanaeste godine. Vinceov pradjed Roderick James "Jess" McMahon (s očeve strane) bio je promotor profesionalnog hrvanja,[7] te je također bio irski migrant iz Country Galwayja[8], Mr. McMahonova prabaka, također s očeve strane, isto je bila irskog podrijetla. Vince se prvotno nazivao Vinnie Lupton i većinu vremena je provodio s majkom i očucima, koji su se izjenjivali. Vince tvrdi kako je jedan njegov očuha, Leon Lupton, pokušao upotrijebiti kako bi prebio Vinceovu majku i napao Vincea kad ju je pokušao zaštiti. Rekao je: "Nesretno je što je umro prije nego što sam ga mogao istući. Uživao bih u tome." Pohađao je Vojnu školu Fishburn u Waynesboru, Virginiji gdje je 1964. diplomirao. Bolovao je od disleksije[9].

Poslovni život[uredi VE | uredi]

World Wide Wrestling Federation (1969. - 1979.)[uredi VE | uredi]

Mr. McMahon je upoznao promotora za profesionalnu hrvačku promociju Capitol Wrestling Corporate, njegovog oca Vincenta J. McMahona, kad je imao 12 godina. U tom trenutku, Mr. McMahon je postao zainteresiran da postepeno prati svog oca u događajima profesionalnog hrvanja u Madisonu Sqareu Gardenu. Mr. McMahon je želio biti profesionalni hrvač, ali njegov otac mu to nije dopustio, objasnivši mu da se promotori profesionalnog hrvanja ne pojavljuju na predstavavama već da trebaju ostati odvojeni od njihovih hrvača.[10]

U 1964.-oj godini Mr. McMahon je diplomirao na Sveučilištu Istočne Karoline[11] sa završenim poslovnim stupnjom. Nakon neobjašnjive karijere kao putujući trgovac, bio je nestrpljiv da pruzme glavnu ulogu u očevoj kompaniji World Wide Wrestling Federation (iako je stariji McMahon bio oduševljen ulaskom njegovog sina u posao).[12] 1966.-te godine debitira kao komentator za WWWF-ov All-Star Wrestling.[13] Kasnije je postao komentator koji komentira direktan meč za televiziju nakon što je zamijenio Raya Morgana u 1971.-oj godini, pa tako sve do studenog 1997.-te godine.

Širom 1970.-te godine, Mr. Mc.Mahon je postao istakuti čovjek u očevoj kompaniji. Tijekom sljedećeg desetljeća je pomagao ocu da utrostruči TV predstave.[14] On je preimenovao tvrtku u World Wrestling Federation. Mr. McMahon je također napravio meč između Muhamada Alija protiv Antonija Inokija (današnjeg japanskog političara i vlasnika 3. najveće profesionalne hrvačke kompanije -NJPW) u 1976.-oj godini. U 1979.-oj godini Mr. McMahon i njegova žena Linda osnivaju svoju kompaniju Titan Sports koji je bio aktivan sljedećih nekoliko godina.[15]. 1982.-e godine, kada je Mr. McMahon imao 37 godina, stekao je kontrolu nad kompanijom Capitol Wrestling Co. od njegovog bolesnog oca koji je umro 1984.-te godine.[16]

World Wresling Federation/Entertainment/WWE[uredi VE | uredi]

Popularnost kečera 80-tih[uredi VE | uredi]

21. veljače 1980. Mr. McMahon službeno je osnovao Titan Sports, i sjedište novoosnovane kompanije smjestio je u Southu Yarmothu, Massachuttetsu, bivšem sjedištu kompanije "Cape Cod Colloseum"[17]. U to vrijeme, Vince se nije fokusirao na vođenje svoje kompanije samo na regionalnu promociju, kako su se međusobno dogovorili drugi voditelji. U to vrijeme voditelji raznih organizacija profesionalnog hrvanja dogovorili su se da neće jednim drugima konkuirati u njihovoj regiji, a tko bi to napravio bio bi odbačen i progonjen iz National Wrestling Alliancea[18]. 1983.-e godine WWF je drugi put napustio National Wrestling Alliance (prvi put je napustio 1963. godine, da bi se vratio 1971.). NWA je bio upravljačko tijelo za regionalne "teritorijalne" promocije Sjedinjenih Američkih Država i dalekog Japana.

Počeo je širiti svoju tvrtku, u područjima izvan sjeveroistoka SAD-a i potpisujući mlade talente iz drugih tvrtki koje organiziraju profesionalno hrvanje, kao što su iz American Wrestling Assosiation (AWA-e). Regrutirao je Hulka Hogana koji je postao jedan od WWF-ovih karizmatičnih superzvijezda. Dvojac je brzo privukla gnjevu kolega iz industrije kad je tvrtka počela putovati i organizirati događaje na njihova područja. Unatoč tome, McMahon (koji je još uvijek bio glumio čistog pozitivca) stvorio je Rock 'n' Wrestling Connection uključivanjem zvijezda pop glazbe u priče profesionalnog hrvanja. Kao rezultat toga, WWF je uspio proširiti svoje fanove putem MTV programa koja je emitirala u cijelom SAD-u. 31. ožujka 1985., vodio je prvu WrestleManiju u Madison Square Gardenu koja je bila dostupna putem nadzornih kamera u raznim trgovinama diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Drugi poslovni dogovori[uredi VE | uredi]

1990-ih Mr. McMahon je osnovao World Bodybuilding Federation, natjecanje u bodybuildingu[19].

2000-ih Mr. McMahon ponovno ulaže izvan svijeta profesionalnog hrvanja osnovavši XFL, profesionalnu američkonogometnu ligu. Liga je započela u veljači 2001. godine. XFL je ukinut nakon jedne sezone, jer je bio vrlo slabo popularan u Sjedinjenim Državama.[20].

2010-ih Mr. McMahon je obavijestio da planira napraviti novu kabelsku televiziju koja će prenositi sve WWE mečeve i sadržavati sve mečeve iz povijesti WWE-ja. Na kraju je osnovana u veljači 2014.-te godine pod imenom WWE Network[21].

Privatni život[uredi VE | uredi]

Obitelj[uredi VE | uredi]

Mr. McMahon oženio je Lindu McMahon 26. kolovoza 1966. u Sjevernoj Karolini. Upoznali su se u Crkvi gdje je Linda McMahon imala 13 godina, a Vince 16 godina. U to vrijeme Mr. McMahon je imao prezime očuha, Lupton. Vince i Linda McMahon imaju dvoje djece Shanea i Stephanie McMahon, koji su proveli svoje vrijeme u produkciji i na sceni kompanije WWE/F. Shane je napustio kompaniju u 1. siječnja 2010 (vratio se kasnije u svibnju 2016.), dok je Stephanie nastavila raditi na sceni i u produkciji.

Mr. McMahon ima šest unuka: Declan James, Knyon Jesse i Rogan Henry McMahon , sinovi Shane McMahona i njegove žene Marisse; te Aurora Ross, Murphy Claire i Vaugh Evelyn Levesque, kćeri Stephanie i njenog muža Paul "Triple H" Levesque.[22]

Bogatstvo i donacije[uredi VE | uredi]

Od 2006 Mr. McMahon ima 12 milijuna američkih dolara vrijedan luksuzni stan na Manhattanu, New Yorku, 40 milijuna američkih dolara vrijednu vilu u Greeneichu, Connecticutu[23], 20 milijuna američkih dolara vrijednu vikendicu[24] i 14.33 m (47 stopa)sportsku jahtu imenom Sexy Bitch[25]. Mr. McMahonovo bogatstvo se procjenjuje na 1.1 milijardi dolara. Godine 2001. njegova je kompanija WWE tvrdila da je milijarder, iako nije bio na listi milijardera između 2002 i 2013[26]. U 2014. godini procjenjuje da je imao neto vrijednost od 1.2 milijardi dolara . Iako je 2014.-te izgubio 350 milijuna dolara nakon razočaravajućih poslovnih ishoda, u 2015.-toj godini se vratio na vrijednost od 1.2 milijardi dolara.

Mr. McMahon i njegova žena Linda donirali su novac za kampanju raznih kandidata iz Republikanaca, što uključulje i federalne kandidate[27]. Obitelj McMahon donirala je 5 milijardi dolara za kampanju Donalda Trumpa za američke predsjedničke izbore 2017[28]. Osim što su donirali novac za kampanje političara, donirali su novac i za američke škole: Vojna škola Fishburn, Sveučilište Sacred Heart i Sveučilište Istočne Karoline. Američki časopis Tromjesečni rashodi ((engl.): "Non-profit Quarterly") primijetila je da je većina McMahonovih troškova bila usmjerena upravo na donacije. U 2006.-oj oni su platili 2.5 milijuna dolara za izgradnju teniskog terena u Ebensburgu, Pennsylvaniji[29]. McMahonovi od 1986. financiraju Specijalnu Olimpijadu (Olimpijadu za djecu s posebnim potrebama od 8 do 16 godina), to je bilo prvo razvijanje prijateljskih odnosa između NBC-jevih voditelja Dicka Ebersona i Susane Sainte James, koji su ih poticali da u tome sudjeluju financirati[30].

Filmografija[uredi VE | uredi]

Godina Film Uloga Bilješke
2014. "Scooby-Doo! Wrestlemania Mystery" [31] Mr. McMahon glas
2015. "The Flinstones & WWE: Stone Age SmackDown" Mr. McMahon glas
2016. "Camp WWE" Mr. McMahon glas
2016. "Scooby-Doo! and WWE: Curse of the Speed Demon" Mr. McMahon glas
2017. "Surf's Up 2: WaveMania" [32] Mr. McMahon glas
2017. "The Jetsons & WWE: Robo-WrestleMania!"[33] Mr. McMahon glas

U profesionalnom hrvanju[uredi VE | uredi]

 • Nadimci
  • "The Genetic Jackhammer"
  • "The Higher Power"
  • "Vinnie Mac"

Naslovi i nagrade[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. Vincent McMahon. Forbes pristupljeno 11. ožujka 2018. (engl.)
 2. WWE Leadership Official pristupljeno 27. prosinca 2017. (engl.)
 3. Alpha Entertainment LLC. www.alphaentllc.com
 4. Vince McMahon Biography pristupljeno 27. prosinca 2017. (engl.)
 5. Vince McMahon Biography pristupljeno pristupljeno 27. prosinca 2017. (engl.)
 6. SBA Administration Team Official pristupljeno 28. prosinca 2017. (engl.)
 7. The Fighting Irish And The WWE pristupljeno 29. prosinca 2017. (engl.)
 8. National Wrestling Alliance Monopoly Stranged pristupljeno 29. prosinca 2018. (engl.)
 9. Famous People Have Dyslexia pristupljeno 30. prosinca 2017. (engl.)
 10. Vince McMahon DVD, pristupljeno 2. siječnja 2018. (engl.)
 11. National Wrestling Alliance: The Untold Story of the Monopoly That Strangled Professional WrestlingTim Hornbaker: WCW Press Conference, pristupljeno 3. siječnja 2018. (engl.)
 12. Wrestling and The New World Order Hur, Michaels (2015.), pristupljeno 8. siječnja 2018. (engl.)
 13. Vince McMahon and The Family Angie Peterson Karlberg: The McMahons, pristupljeno 8. siječnja 2018. (engl.)
 14. "Ali vs. Inoki: The Forgotten Fight That Inspired Mixed Martials Arts and Launched Sports Entertainment" Josh Gross, "Ben Bella Books", pristupljeno 8.siječnja 2018. (engl.)
 15. WWE Boards of Directors Web.archive: WWE Boards of Directors, pristupljeno 9. siječnja 2018. (engl.)
 16. WWE Board of Directors WWE: Board of Direction, pristupljeno 9. siječnja 2018. (engl.)
 17. A Few Loose Ends From the McMahon Backruptcy story pristupljeno 9. siječnja 2018.(engl.)
 18. Između teatra i nasilja pristupljeno 9. siječnja 2018. (hrv.)
 19. Rise and Fall of World Bodybuilding Federation pristupljeno 10. siječnja 2018. (engl.)
 20. Why XFL tanked? 10. siječnja 2018. (engl.)
 21. Official Website of WWE Network pristupljeno 10. siječnja 2017. (engl.)
 22. Triple H Discover Name of the Kids in the Show pristupljeno 4. siječnja 2018. (engl.)
 23. Vince McMahon House pristupljeno 4. siječnja 2018. (engl.)
 24. McMahon (DVD). World Wrestling Entertainment. 2006., pristupljeno 5. siječnja 2018
 25. The Running Of The Rich Is Wealth Changing pristupljeno 5. siječnja (engl.)
 26. Vince McMahon Finances pristupljeno 6. siječnja 2018. (engl.)
 27. Linda McMahon Mega Donor Elections pristupljeno 5. siječnja 2018. (engl.)
 28. A Portrait Of Trump The Donor Free Rounds Of Trump The Donor Free Rounds Of Golf But No Personal pristupljeno 5. siječnja 2018. (engl.)
 29. Linda McMahons Nonprofit Noncredentials pristupljeno 6. siječnja 2018. (engl.)
 30. WWE And NBC Financing Special Olimpics pristupljeno 6. siječnja 2018. (engl.)
 31. WWE Studio Was Working On Scooby-Doo! Movie pristupljeno 13. siječnja 2018. (engl.)
 32. WWE Superstars Get Animated In Surf's Up 2: WaveMania Brian Gallagher, MovieWeb, pristupljeno 13. siječnja 2018. (engl.)
 33. The Jetsons & WWE: Robo-WrestleMania review by Ryan Balkwill pristupljeno 2. veljače 2018. (engl.)
 34. "No Chance in Hell" Itunes: Official Vince McMahon entrance video (pristupljeno 28.prosinca 2017.) (engl.)
 35. (2011.) Vince McMahon Is Profesional Wrestling Hall Of Famer pristupljeno 8. siječnja (engl.)
 36. Vincent Feud Of The Year pristupljeno 8. siječnja 2018. (engl.)
 37. Vincent Feud Of The Year pristupljeno 8. siječnja 2018. (engl.)
 38. Vincent Feud Of The Year pristupljeno 8. siječnja 2018. (engl.)
 39. Match of the Year pristupljeno 8. siječnja 2018. (engl.)
 40. Vince McMahon Profiles pristupljeno 8. siječnja 2018. (engl.)
 41. The Oldest Person To Win WWE Championship pristupljeno 9. siječnja 2018. (engl.)