Virus (sastav)

Izvor: Wikipedija
Virus
Virus na koncertu u Londonu 2011. godine
Osnivanje2000.
MjestoOslo, Norveška
Žanr/oviavangardni metal
Djelatno razdoblje2000. – 2018.
Producentska kućaJester, Season of Mist, Duplicate
AngažmanVed Buens Ende, Infernö, Dødheimsgard
Internetska stranicavirusnorway.com
Članovi (članice)
Plenum
Einar Sjursø
Czral

Virus je bio norveški avangardni metal sastav osnovan 2000. godine u Oslu. Sastav je osnovao pjevač i gitarist Czral koji sastav smatra nastavkom svoje prethodne grupe Ved Buens Ende zbog sličnih glazbenih elemenata i avangardnog oblika neuobičajenog eksperimentiranja.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Sastav su 2000. godine osnovali Carl-Michael Eide (također znan kao Czral) i Einar Sjursø, dva od tri člana grupe Ved Buens Ende.

Debitantski je album sastava Carheart (koji je izvorno nosio radni naslov The Drama Hour) objavila diskografska kuća Jester Records u kolovozu 2003. godine. Pjesme na Carheartu bile su skladane na apsurdističan način te je cjelokupni album u biti glazbeno uvelike različit od glazbenog stila koji je prevladavao na Written in Watersu, jedinome studijskom albumu Ved Buens Endea; zbog tog je razloga album zadobio mješovite kritike.[1][2]

Tri godine poslije objave Carhearta Eide, Sjursø i Yusaf Parvez (poznatiji kao Vicotnik) ponovno su pokrenuli rad projekta Ved Buens Ende, no rad je sastava ubrzo prestao nakon par probi. U pogledu toga Eide je komentirao:

Wikicitati »Ved Buens Ende više ne postoji. Mrtav je i zauvijek zakopan. Nakon nekoliko probi i skladanja novog materijala, postalo je očigledno da smo se Vicotnik i ja razišli u glazbenome smislu. Kroz godine koje su prošle od 'Written in Watersa' naši su se stilovi razvili na različite načine. Pjesme koje smo zajedno skladali za ono što je trebao postati novi album bile su osrednje te su pjesme koje smo zasebno skladali postale previše različite. To bi postao vrlo shizofreničan album da smo nastavili [s radom] i nitko od nas ne bi bio zadovoljan konačnim rezultatom.«

Svojim se drugim albumom The Black Flux sastav, prema mišljenju mnogih publikacija, vratio zvuku i atmosferi Ved Buens Endea.[3][4]

U travnju je 2010. godine basist Petter Berntsen (poznatiji kao Plenum) napustio sastav. Krajem lipnja iste godine sastav je kao gostujućeg basista angažirao Bjørgea Eidea Martinsena, poznatijeg kao Bjeima.

Sastav je objavio svoj treći studijski album, The Agent That Shapes the Desert, u veljači 2011. godine te je album zadobio uglavnom pozitivne kritike; međutim, neki su recenzenti kritizirali glazbeni stil albuma koji se gotovo uopće nije izmijenio u usporedbi s prethodnim albumom.[5][6][7]

Krajem 2012. godine sastav objavljuje svoj prvi EP pod imenom Oblivion Clock, koji je ujedno i posljednje glazbeno izdanje skupine na kojem je svirao gostujući basist Bjeima; prethodni basist Plenum vraća se sastavu 2014. godine.

Sastav je objavio svoj četvrti studijski album Memento Collider u lipnju 2016. godine. U travnju 2017. godine Virus je objavio sedmoinčni EP Investigator koji se sastojao od dvije pjesme snimljenih u doba smimanja Memento Collidera, ali koje nisu završile na samome albumu.[8][9] Skupina je najavila svoje razilaženje na Facebooku 13. studenog 2018. godine.

Članovi sastava[uredi | uredi kôd]

Trenutna postava
  • Czral — vokali, gitara (2000. - danas)
  • Plenum — bas-gitara (2000. – 2010., 2014. - danas)
  • Einar Sjursø — bubnjevi (2000. - danas)
Koncertni članovi
  • Flipz — prateći vokali, gitara
  • Krebz — prateći vokali, gitara
  • Kai Åsvik — bas-gitara (2011. - danas)

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi
EP-ovi
Demo-uradci

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Avantgarde Metal — Reviews: Virus — Carheart. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. prosinca 2010. Pristupljeno 5. kolovoza 2016. no-break space character u |title= na mjestu 17 (pomoć); journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Brainwashed — Virus, «Carheart»
  3. Reviews for Virus (nor) — The Black Flux
  4. Metal Archives: Virus — The Black Flux review. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2016. Pristupljeno 5. kolovoza 2016. no-break space character u |title= na mjestu 22 (pomoć)
  5. Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives - Virus - The Agent That Shapes The Desert
  6. Virus (NO) - The Agent That Shapes The Desert (album review) | Sputnikmusic
  7. Virus: "The Agent That Shapes The Desert" – 2011 / Рецензии Metal Library (отзывы, советы)
  8. (engl.) Intervju s Czralom na lordsofmetal.nl Pristupljeno 28. travnja 2017.
  9. (engl.) Virus - Investigator na metal-archives.com Pristupljeno 28. travnja 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Virus

Mrežna mjesta[uredi | uredi kôd]