Prijeđi na sadržaj

Vjenceslav Richter

Izvor: Wikipedija
Vjenceslav Richter pokraj svoje kompozicije M 4, 30. svibnja 2000.

Vjenceslav Richter (Donja Drenova kod Sv. Ivana Zeline, 8. travnja 1917. - Zagreb, 2. prosinca 2002.), jedan je od najpoznatijih hrvatskih arhitekata dvadesetog stoljeća. Diplomirao je 1949. kod ing. arh. Zdenka Strižića na arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Oženio se s glumicom Nadom Kareš Richter 1950. godine, s kojom je živio do smrti.

Uz arhitekturu aktivno se bavio i ostalim likovnim umjetnostima (kiparstvo, slikarstvo, grafika, scenografija), te iza sebe ostavio vrijedan opus u tim disciplinama, a posebno značajan je njegov doprinos na području teoretskih istraživanja i rasprava o umjetnosti.

Dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 1992.[1]

„Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter” nalazi se na Vrhovcu 38 u Zagrebu u jednokatnoj obiteljskoj vili koju je sagradio prema vlastitom projektu Vjenceslav Richter krajem pedesetih godina 20. stoljeća. Supružnici su poklonili Gradu Zagrebu umjetničke radove i obiteljsku kuću 30. prosinca 1980. godine s ciljem širenja kulturnih sadržaja izvan gradskog centra, obogaćivanja kulturne ponude Zagreba novim sadržajem s posebnim naglaskom na rad s mladim umjetnicima te osobito lokalnom zajednicom,[2] što je s vremenom vrlo uspješno zaživjelo.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Richter, Vjenceslav Hrvatska enciklopedija (pristupljeno 17. travnja 2017.)
  2. http://www.msu.hr/zbirke/zbirka-vjenceslava-richtera-i-nade-kares-richter/38.html (pristupljeno 29. lipnja 2023.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Vjenceslav Richter