Vjosa Osmani

Izvor: Wikipedija
Vjosa Osmani
Vjosa Osmani

službeni portret 2021.

5. predsjednica Kosova
trenutačno
u službi od
4. travnja 2021.
Premijer(i) Albin Kurti
Prethodnik Hashim Thaçi
Glauk Konjufca (v. d.)
predsjednica Kosova (v. d.)
trajanje službe
5. studenoga 2020. – 22. ožujka 2021.
Premijer Avdulah Hoti
Prethodnik  Hashim Thaçi
Nasljednik Glauk Konjufca
6. predsjednica skupštine Kosova
trajanje službe
3. veljače 2020. – 22. ožujka 2021.
Premijer Albin Kurti
Avdulah Hoti
Prethodnik  Glauk Konjufca
Nasljednik Glauk Konjufca
Rođenje 17. svibnja 1982.
Kosovska Mitrovica, Kosovo

Vjosa Osmani (Kosovska Mitrovica, 17. svibnja 1982.), kosovska političarka, pravnica, predsjednica Republike Kosovo od 4. travnja 2021.[1] te bivša predsjednica skupštine Kosova od 3. veljače 2020. do 22. ožujka 2021. Dužnost privremene Predsjednice Kosova preuzela je 5. studenoga 2020. po sili ustava Republike Kosova, nakon što je tadašnji Predsjednik Kosova Hashim Thaçi podnio neopozivu ostavku na tu dužnost, nakon što ga je Haški sud optužio za ratne zločine počinjene nad Srbima na Kosovu u razdoblju između 1998. i 2000.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Vjosa Osmani-Sadriu rođena je 1982. godine u Mitrovici, na Kosovu. Osnovnu i srednju školu završila je s u rodnom gradu. Završila je pravo na sveučilištu u Prištini. Kao sveučilišna profesorica predavala je predmete iz područja međunarodnog prava na sveučilištu u Prištini. Kao i sveučilišna profesorica predavala je i u Sjedinjenim Američkim Državama tamo je predavala predmet "Izgradnja države i pravo: kosovsko iskustvo".

Osmani je diplomirala na Kosovu stipendijom koju je dobila od Ministarstva obrazovanja ocjenjujući je najboljom studenticom kosovskog pravnog fakulteta. Istodobno su je na svim fakultetima izabrali kao jednu od pet najboljih studentica u zemlji. 2004. dobila je stipendiju za završetak magisterija na Sveučilištu u Pittsburghu. 2005. godine Sveučilište u Pittsburghu dva puta joj je dodijelilo Nagradu za izvrsnost za budućnost. 2009. godine, zahvaljujući pokazanom uspjehu, ponovno je osvojila punu stipendiju za doktorski studij na istom sveučilištu, gdje se ponovno usredotočila na područje prava.

Osmani je trenutno predsjednica skupštine Kosova od 5. veljače 2020. godine, a na Parlamentarnim izborima na Kosovu 2019. godine bila je kandidatkinja svoje stranke za premijerku. Ranije je obnašala dužnosti predsjednice Odbora za vanjske poslove, dijasporu i strateška ulaganja, i potpredsjednice Odbora za ustavne reforme na Kosovu.

Osmani je udana i majka je dviju kćeri blizanki. Pored albanskog govori i engleski, turski, španjolski i srpski jezik.

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Osmanina politička karijera započela je u njenim tinejdžerskim godinama, kad je bila aktivistica LDK-a. Dana 27. kolovoza 2009. izabrana je za šeficu ureda tadašnjeg predsjednika Republike Kosovo, Fatmira Sejdiua. Poznata je po svom doprinosu neovisnosti Kosova, upravo po doprisu Međunarodnom sudu pravde, gdje je u to vrijeme bila dio kosovske vlade u obrani zakonitosti neovisnosti Kosova, slučaju u kojem je Kosovo pobijedilo Srbiju. U tom je procesu Osmani bila predstavnica Kosova.

Izvori[uredi | uredi kôd]