Vkontakte

Izvor: Wikipedija
Vkontakte
Vrsta privatno poduzeće
Osnovana 2006.
Osnivač(i) Pavel Durov
Sjedište Sankt-Peterburg Rusija
Usluge društvena internet mreža
Web stranica vk.com

Vkontakte ili VK (rus. ВКонтакте; hrv. "U kontaktu") najveća je društvena mreža u Rusiji, slična društvenoj mreži Facebook.

Mreža je najpopularnija u Rusiji te u državama bivšeg Sovjetskog Saveza, a ima članove i iz mnogo drugih zemalja, uključujući i Hrvatsku. U ožujku 2012., Vkontakte imao je 118,8 milijuna otvorenih računa. Četvrta je najposjećenija internetska stranica u Rusiji (iza stranica Yandex, Google i PortalMail). U siječnju 2012., mreža je imala 25,4 milijuna posjeta iz Rusije (58.7% populacije od 12. – 54. godine)

Mrežu je osnovao Rus Pavel Durov u rujnu 2006. Prvobitno je trebala biti mreža namijenjena mladim ljudima, ali kasnije su je zbog jednostavnosti i popularnosti, počele koristiti i starije generacije. Može se koristiti na 68 svjetskih jezika, uključujući i hrvatski jezik.

Za razliku od Facebooka, račun se otvara lozinkom, koju korisnik dobije preko SMS-a i ne koristi se e-mail za otvaranje računa. Vkontakte ima i podršku na Android i Symbian uređajima.

Vlasnici[uredi | uredi kôd]

U početku vlasnici mreže su bili potpuno anonimni. Prema informacijama koje su plasirane u ruskim novinama Ведомости, projekt kompanije ООО «В контакте», je registriran 19. prosinca 2007. godine. Najveći dio firme pripada Michala Mirilashvili (rus.: Михаила Мирилашвили).

Prema državnoj statistici pravnih lica osnivači firme su:

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

  • В Кадре
  • В Штате
  • Durov.ru