Vladimir Salnjikov

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vladimir Salnjikov
Salnikov.jpeg

Osobni podaci
Puno ime Владимир Валерьевич Сальников
Vladimir Valerjevič Salnjikov
Državljanstvo Flag of the Soviet Union.svg SSSR
Stilovi slobodni
Datum rođenja 21. svibnja 1960.

Vladimir Valerjevič Salnjikov (ruski Владимир Валерьевич Сальников) (Lenjingrad, Rusija, 21. svibnja 1960.) je ruski plivač, četverostruki olimpijski pobjednik, koji je svoje medalje osvojio pod zastavom SSSR-a.

Salnjikov je bio najdominantniji plivač srednjih i dugih pruga u plivanju kraja 70-tih te svih 80-tih godina 20. stoljeća. U tom je razdoblju oborio 12 svjetskih rekorda na dionicama 400, 800 i 1500 metara. Prvi je plivač u povijesti koji je isplivao 800 metara brže od 8 minuta, te 1500 metara brže od 15 minuta.

Na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine se istaknuo svjetskim rekordom na 1500 m te s ukupno tri zlatne medalje. Iako na tim igrama zbog bojkota nije bilo jakih plivača iz SAD-a, sportski svijet je morao priznati njegovu dominaciju i fantastičnu pripremljenost. Stoga se željno očekivao novi susret najboljih plivača na OI u Los Angelesu četiri godine kasnije, ali ovaj put zbog bojkota sportaša iz SSSR-a Salnjikov nije mogao braniti naslove. Već u poznim plivačkim godinama Salnjikov se odlučio spremiti za Olimpijske igre u Seulu 1988. godine gdje mu stručnjaci pred utrku nisu davali velike šanse za dobar rezultat među mlađim konkurentima. Ipak, Salnjikov je pobjedom pokazao da mu s pravom pripada mjesto u plivačkoj povijesti.