Vlado Milunić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Vlado Milunić
postmoderna arhitektura
Vlado Milunić
Vlado Milunić 2010. god.
Rođenje 3. ožujka 1941.
Zagreb, Kraljevina Jugoslavija
Nacionalnost češko (1956.)
Vrsta umjetnosti arhitektura
Praksa Češko tehničko sveučilište u Pragu
Utjecali Mies van der Rohe, Marcel Breuer, Frank Gehry
Poznata djela Ured Karla Pragera
Plešuća kuća
Kompleks Hvězda
Portal o životopisima

Vlado Milunić (Zagreb, 3. ožujka 1941.) je češki arhitekt hrvatskog podrijetla koji živi u Pragu. Ujedno je i predavač na Češkom tehničkom sveučilištu u Pragu (ČVUT).

Plešuća kuća u Pragu (1992.-96.)

Životopis[uredi VE | uredi]

Kompleks Hvězda u Pragu (2000.)

Vlado Milunić je rođen u Zagrebu, netom prije Hitlerove invazije Jugoslavije u travnju 1941. god. Njegovi roditelji liječnici Atena i Josip Milunić su 1948., u povratku iz SAD-a privremeno zastali u Pragu i, saznavši za Titove čistke, odlučili tu ostati kao političke izbjeglice. Vlado, s braćom i sestrama, im se pridružio 1956. god. Riječima Vlade Milunića:

Wikicitati „Ja sam češki arhitekt jer sam završio češke škole. Isto tako nisam Čeh premda imam češko državljanstvo. Ja sam Pražanin jer je Prag moj dom. Predstavljam se kao Jugoslaven jer se tako osjećam unatoč činjenici da Jugoslavija više na postoji. Inače sam naravno Hrvat. ”
Dom za djecu i mladež u Pragu (2005.)

Studirao je na Češkom tehničkom sveučilištu u Pragu (ČVUT) od 1960.-66., a 1969. godine je stažirao u Parizu. Po povratku u Čehoslovačku 1970. godine, surađivao je s Janom Línekom u projektu ureda Karla Pragera. God. 1990. osnovao je svoj studio VM (skr. za Volné Myšlenky, tj. „Slobodne ideje”).

Na izborma 2006. god. kandidirao se kao neovisni kandidat „Stranke zdravog razuma” koju je osnovao zajedno s građevinskim biznismenom Petrom Czaschom, no nije uspio ući u Dom poslanika. Prema njegovim riječima, na ovaj čin se upustio zbog korupcije u češkom graditeljstvu[1]

Povodom 75. rođendana Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba dodijelilo mu je 26.veljače 2016. Nagradu "Marija i Stjepan Radić" “zbog njegovih iznimnih zasluga za razvoj hrvatsko-čeških odnosa u cjelini, koje se očituju u njegovu višegodišnjem radu i prepoznatljivim rezultatima trajne vrijednosti i od širega društvenog interesa."

Djela[uredi VE | uredi]

Vladimir i Frank Gehry su zajedno projektirali Plešuću kuću" (češki: Tančící dům) u Pragu (1996.) koja je ujedno jedno od njegovih najvećih radova. Zgrada je simbol suvremene praške arhitekture i nakon Hradčana i Karlovog mosta treća praška znamenitost koju turisti najčešće fotografiraju. Njeni autori dobili su niz priznanja, a američki časopis Time proglasio je 1996. Plešuću kuću zgradom godine.

Wikicitati „„Htio sam da kuća bude doslovna parafraza Baršunaste revolucije kad se od totalitarnog statičnog društva odijelio njegov manji dinamični dio koji je krenuo u svijet pun promjena, u našem slučaju nad frekventno raskršće u pravcu Praškog dvorca. Htio sam da to budu dva dijela zgrade koja se međusobno privlače i odbijaju: statički-dinamički, jang-jing, plus-minus.“”
(Susreti, glasilo Hrvatsko-češkog društva broj 33, 2015.)

Kuća koja pleše i

Milunićevi ostali znameniti radovi su: Hospital Crvenog križa u Pragu (1999.), vila Planá u Lužnicí (1999.), „Kompleks Zvijezda” (Komplex Hviezda) u četvrti Petřiny u Pragu (2000.) i Dom za djecu i mladež u četvrti Modřany u Pragu (2005.).

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Vlado Milunić
  1. Vladislav Sobol, Vlado Milunić: České stavebníctví je prolezlé korupcí na stranici estav.cz (češ.) Preuzeto 18. siječnja 2013.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]