Voyager Golden Record

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Voyagerov Zlatni Zapis
Druga strana Zlatnog Zapisa

Voyager Golden Record (Zlatna Ploča ili Zlatni zapis) je fonografski zapis koje su postavljene na Voyager letjelice tokom Voyager programa koje su lansirane 1977. Sadrže zvukove i slike da prikažu raznolikost života i kulture na Zemlji. I namjenjene su inteligentnom izvanzemaljskom obliku života, ili za buduće ljude, koji bih možda pronašli. Voyager 1 će proći unutar 1.6 svjetlosnih godina od zvijezde Gliese 445, trenutno u konstelaciji Camelopardalis, za otprilike 40,000 godina.

Carl Sagan je naveo "Letjelica će se susresti i reproducirati samo ako postoji napredna civilizacija u međuzvjezdanom prostoru. Ali lansiranjem ove boce u kosmički ocean govori nešto vrlo sretno o životu na planetu."

Pozadina[uredi VE | uredi]

Voyager 1 je najudaljenija sonda koji je čovjek napravio na Zemlji. Voyager 1 je stigao u međuzvjezdani prostor, regija između zvijezdi gdje je galaktička plazma prisutna. NASA je lansirala Voyager 1 i Voyager 2 sa porukom -- stvorena za izvanzemaljski oblik života koja priča priču o životu ljudima na Zemlji.

Ovo je poklon sa malog, udaljenog planeta, znak naših zvukova, naših znanosti,

naših slika, naših pjesama, naših misili i osjećaja. Mi pokušavamo preživjeti naše vrijeme tako da možemo živjeti u vašim.

— Predsjednik SAD-a Jimmy Carter

Reprodukcija[uredi VE | uredi]

Objašnjenje dijagrama Voyager-ove zlatne ploče

U gornjem ljevome kutu je crtež fonografskog zapisa i igle, igla je u pravom položaju da reproducira zapis od početka, zapisano oko nje u binarnom aritmetikom je točno vrijeme jedne rotacije zapisa, 3.6 sekundi, izraženo u vremenskoj jedinici od 0.70ns (nano sekunde), vrijeme povezano s temeljnim tranzicijom vodikovog atoma. Crtež pokazuje da bi zapis trebo biti reproduciran izvana prema unutra. Ispod toga je crtež sa pogledom sa strane zapisa i igle, sa binarnim brojem dajući vrijeme da se reproducira jedna strana zapisa - oko jedan sat

Informacija u gore desnom djelu je dizajnirana da pokaže kako bi slike bile konstruirane od dobivenoga signala. Gornji dio crteža prikazuje tipični signal koji bio nastao na početku slike. Slika je napravljena od ovih signala, Što prati sliku kao seriju vertikalnih linija, slično analognom televizoru. Slika linije 1, 2 i 3 su zapisane u binarnom broju, i trajanje jedan od slika je oko 8 mili sekundi.