Voyager Golden Record

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Voyagerov Zlatni Zapis
Druga strana Zlatnog Zapisa

Voyager Golden Record (Zlatna ploča ili Zlatni zapis) su fonografski zapisi koji su postavljeni na Voyager letjelice tokom Voyager programa,a koje su lansirane 1977. Sadrže zvukove i slike da prikažu raznolikost života i kulture na Zemlji i namijenjene su inteligentnom izvanzemaljskom obliku života, ili za ljude u budućnosti, koji će ih možda pronaći. Voyager 1 će proći unutar 1.6 svjetlosnih godina od zvijezde Gliese 445, trenutno u konstelaciji Camelopardalis, za otprilike 40,000 godina.

Carl Sagan je naveo "Letjelica će se susresti i reproducirati samo ako postoji napredna civilizacija u međuzvjezdanom prostoru. Ali lansiranje ove boce u kosmički ocean govori nešto vrlo sretno o životu na planetu."

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Voyager 1 je na svom putu od Zemlje najudaljenija sonda koju je čovjek napravio na samoj Zemlji. Voyager 1 je stigao u međuzvjezdani prostor, regiju između zvijezda gdje je prisutna galaktička plazma. NASA je lansirala međuzvjezdane sonde Voyager 1 i Voyager 2 sa porukom napravljenom za izvanzemaljski oblik života koja priča priču o životu ljudskog roda (čovječanstva).

Ovo je poklon sa malog, udaljenog planeta, znak naših zvukova, naših znanosti,

naših slika, naših pjesama, naših misili i osjećaja. Mi pokušavamo preživjeti naše vrijeme tako da možemo živjeti u vašim.

— Predsjednik SAD-a Jimmy Carter

Reprodukcija[uredi | uredi kôd]

Objašnjenje dijagrama Voyager-ove zlatne ploče

U gornjem lijevome kutu je crtež fonografskog zapisa i igle, igla je u pravom položaju da reproducira zapis od početka, zapisano oko nje u binarnom aritmetikom je točno vrijeme jedne rotacije zapisa, 3.6 sekundi, izraženo u vremenskoj jedinici od 0.70ns (nano sekunde), vremenu povezanom s temeljnom tranzicijom vodikovog atoma. Crtež pokazuje da bi zapis trebao biti reproduciran izvana prema unutra. Ispod toga je crtež sa pogledom sa strane zapisa i igle, sa binarnim brojem dajući vrijeme potrebno za reprodukciju jedne strane zapisa - oko jedan sat.

Informacija u gornjem desnom dijelu je dizajnirana da pokaže kako bi slike bile konstruirane od dobivenoga signala. Gornji dio crteža prikazuje tipični signal koji bio nastao na početku slike. Slika je napravljena od ovih signala, što prati sliku kao seriju vertikalnih linija, slično analognom televizoru. Slika linije 1, 2 i 3 su zapisane u binarnom broju, i trajanje pojedine od slika je oko 8 mili sekundi.

Spominjanje[uredi | uredi kôd]

znanostblog.com

muzika.hr

Ideja[uredi | uredi kôd]

Ideja o binarnom jeziku: Gottfried Leibniz Gottfried Leibniz

Kategorija[uredi | uredi kôd]

Jugoton