Vratareva kućica u Maksimiru

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vratareva kućica, pročelje

Vratareva kućica u Parku Maksimir nalazi se pored glavnog ulaza u park.

Slobodnostojeća prizemnica pravokutnog tlocrta sa skošenim krovom, prvotno prekrivenim šindrom, sagrađena je 1847. godine prema nacrtima biskupskog provizora i voditelja građevnih radova Leopolda Philippa.

Glavno pročelje rastvoreno je trijemom s dva uglovna zidana pilona i dva drvena stupa u sredini koji nose gređe. Pročelja su detaljirana fugama rustike, koje se protežu i na uglovne pilone. Prozori i ulazna vrata su polukružnog oblika, usječeni u zid bez okvira. U prizemlju je bio stan s dvije sobe za smještaj dvojice uniformiranih invalida čuvara parka i voditelja za strance.[1] Stan je imao dvije sobe i kuhinju s otvorenim ognjištem.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. registar.kulturnadobra.hr, pristupljeno 9. rujna 2020.
  2. Vratareva kućica - park Maksimir, pristupljeno 21. kolovoza 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Vratareva kućica u Maksimiru