Vuk Vrhovac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vuk Vrhovac
Vuk Vrhovac.jpg
Rođenje 13. studenoga 1903.
Srijemski Karlovci
Smrt 26. svibnja 1952.
Zagreb
Polje endokrinologija
Poznat po proizvodnji inzulina
Portal o životopisima

Vuk Vrhovac, liječnik, (Srijemski Karlovci, 13. studenoga 1903.Zagreb, 26. svibnja 1952.) bio je pionir hrvatske dijabetologije i organizator domaće proizvodnje inzulina i jetrenih preparata.[1][2]

Nakon završetka studija na medicinskom fakultetu u Zagrebu, 1933. i 1934. godine kao pitomac Rockefellerove fondacije boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i Austriji studirajući endokrinologiju i proizvodnju inzulina. Radi na Sveučilištu u Torontu i Laboratoriju Connaught (mjesto osnutka prvog svjetskog inzulina 1921. godine od Bantinga) kao i na Rockefeller Institutu, među ostalima.

Na povratku u zemlju, radi na proizvodnji inzulina - koju je i osnovao. Bio je organizator i proizvođač prvog jugoslavenskog inzulina (1935. u Školi narodnog zdravlja), kasnije u prometu od 1940. (“Insulin Zagreb”) - biološki standardiziran po preporukama Liga Naroda. Osnovao je Savjetovalište za dijabetičare, prvo u ovom dijelu Europe.

Od 1946. godine vodio je Zavod za kliničku endokrinologiju pri zagrebačkoj Klinici za unutrašnje bolesti.

Bio je izvanredni profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, dopisni član JAZU, istaknuti predstavnik trezvenjačkoga pokreta. Publicirao je oko 20 naučnih radova, 14 popularno-medicinskih članaka, 3 popularno-medicinske knjige (Šećerna bolest i njezino liječenje, u 3 izdanja, Alkohol-nikotin i srce, Voće i voćne dijete u zdravlju i bolesti).

Njegovo ime nosi Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Metelgrad - Detalji o Autoru. library.foi.hr. Pristupljeno 1. veljače 2021.
  2. Vrhovac, Vuk | Hrvatska enciklopedija. www.enciklopedija.hr. Pristupljeno 1. veljače 2021.