Vuk Vrhovac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vuk Vrhovac
Vuk Vrhovac.jpg
Rođenje 13. studenoga 1903.
Srijemski Karlovci
Smrt 26. svibnja 1952.
Zagreb
Polje endokrinologija
Poznat po proizvodnji inzulina

Vuk Vrhovac, liječnik, (Srijemski Karlovci, 13. studenoga 1903.Zagreb, 26. svibnja 1952.) bio je pionir hrvatske dijabetologije i organizator domaće proizvodnje inzulina i jetrenih preparata.[1][2]

Nakon završetka studija na medicinskom fakultetu u Zagrebu, 1933. i 1934. godine kao pitomac Rockefellerove fondacije boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i Austriji studirajući endokrinologiju i proizvodnju inzulina. Radi na Sveučilištu u Torontu i Connaught Laboratoriju (mjesto osnutka prvog svjetskog inzulina 1921. godine od Bantinga) kao i na Rockefeller Institutu, među ostalima.

Na povratku u zemlju, radi na proizvodnji inzulina - koju je i osnovao. Bio je organizator i proizvođač prvog jugoslavenskog inzulina (1935. u Školi narodnog zdravlja), kasnije u prometu od 1940. (“Insulin Zagreb”) - biološki standardiziran po preporukama Liga Naroda. Osnovao je Savjetovalište za dijabetičare, prvo u ovom dijelu Europe.

Od 1946. godine vodio je Zavod za kliničku endokrinologiju pri zagrebačkoj Klinici za unutrašnje bolesti.

Bio je izvanredni profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, dopisni član JAZU, istaknuti predstavnik trezvenjačkoga pokreta. Publicirao je oko 20 naučnih radova, 14 popularno-medicinskih članaka, 3 popularno-medicinske knjige (Šećerna bolest i njezino liječenje, u 3 izdanja, Alkohol-nikotin i srce, Voće i voćne dijete u zdravlju i bolesti).

Njegovo ime nosi Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Metelgrad - Detalji o Autoru. library.foi.hr. Pristupljeno 1. veljače 2021.
  2. Vrhovac, Vuk | Hrvatska enciklopedija. www.enciklopedija.hr. Pristupljeno 1. veljače 2021.