Vulkaprodrštof

Koordinate: 47°29′N 16°18′E / 47.48°N 16.30°E / 47.48; 16.30
Izvor: Wikipedija
Vulkaprodrštof
Vulkaprodrštof na karti Austrija
Vulkaprodrštof
Vulkaprodrštof
Vulkaprodrštof na karti Austrije
Grb
Savezna država Gradišće
Kotar Željezno-okolica
Najbliži (veći) grad Željezno
Površina 12,2 km2
Nadmorska visina 171 m
Zemljopisne koordinate 47°29′N 16°18′E / 47.48°N 16.30°E / 47.48; 16.30
Stanovništvo
 - Ukupno 1.855
 - Gustoća 152 st./km2
Pošta 7041 Wulkaprodersdorf
Službena stranica www.wulkaprodersdorf.at

Vulkaprodrštof (njemački: Wulkaprodersdorf, mađarski: Vulkapordány) je trgovište u austrijskoj saveznoj državi Gradišće, administrativno pripada Kotaru Željezno-okolica. Sjedište trgovišta je naselje Prodrštof.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Vulkaprodrštof prema podacima iz 2010. godine ima 1.855 stanovnika. Značajan dio stanovništva čine Hrvati. Općina Vulkaprodrštof je naselje u dolini Vulke. Zemljopisno selo Prodrštof leži između Nijuzaljskog jezera na istoku, Rozalije na zapadu, Šopronskim brigima na jugu i Lajtom na sjeveru. Najviša uzvisina je 243 m i pruža pogled do Nijuzaljskoga jezera. Najniža točka (Pielerov malin) iznosi 162 m. Prodrštof ima površinu od 12,22 km.

Zbog povoljnog gospodarsko-zemljopisnog položaja je Prodrštof značajan za promet u regiji. Okolica Prodrštofa je jur za vrime mlade kamene dobe (5000 pr. Kr.) bila naseljena. Za vrime Rimskoga carstva (Kristuševo rodjenje – 400) je selo ležalo na važnoj magistrali (Vincijalna cesta). Na već mjesti u selu su bili rimski dvori, rimski cimitor se nahadjao kod kolodvora, kade su 1879./80. zničili čuda rimskih grobov kad su izgradili željeznicu.

Latinska povelja iz 1292. ljeta je najstarji pismeni dokumenat za Vulkaprodrštof. Turski boji 1529. i 1532. su teško pogodili selo, tako da su morali početi naseljavati Hrvate. Jur oko 1530. su došli prvi Hrvati u Prodrštof. Od toga trenutka je bilo sve već i već hrvatskih doseljenika.

Iako je Vulkaprodrštof povijesno i po državnom zakonu pripadao Ugrskoj, je stanovniètvo bilo i jezično i ekonomski orijentirano prema Austriji. Po koncu Drugoga svitskoga boja se je stanovničtvo u tajnom glasanju većinski odlučilo za autonomnu “Nimšku Zapadnu Ugrsku”. Za vrime med dva boji i za vrime Prvoga svitskoga boja je ekonomsko stanje općine bilo jako čemerno. Tako da se žitak u općini počeo nek potiho normalizirati. Najvažniji projekti su bili postavljanje vodovoda i izgradnja kanalizacije. Danas je Vulkaprodrštof centrala “Vodnog Društva Vulkadoline”. Da se mladi ljudi ne bi iselili su bile zgrade za stanovanje postavljene. Na svečevanju 700-ljetnoga postojanja je općina Vulkaprodrštof 21. lipnja 1992. ljeta dostala pravo na naziv “Marktgemeinde”. Prodrštof je u toku svoje povijesti narasla do poletne općine, ka zna pokazati na već ke uspjehe na komunalnom, kulturnom i ekonomskom podruèju.

Poznati[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Vulkaprodrštof