Wikipedija:Pravila Wikipedije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s WP:PW)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Green check.svg Ova stranica navodi pravilo Wikipedije na hrvatskom jeziku.
↱

Pet stupova Wikipedije

Sva pravila Wikipedije temelje se na pet stupova koji određuju karakter Wikipedije:
Encyclopedia icon.svg Wikipedija je enciklopedija
Wikipedija je enciklopedija koja uključuje elemente općih enciklopedija, specijaliziranih enciklopedija i časopisa. Wikipedija nije nekritička zbirka podataka (nekritička u smislu da ne postoje kriteriji za njen sadržaj). Ona nije kolekcija izvornih dokumenata, niti trivijalnosti, niti rječnik, govornica, portal s vijestima, uslužni izdavač, ni eksperiment u anarhiji ili demokraciji, niti web direktorij. Ona također nije mjesto za ubacivanje svojih mišljenja, iskustva ili argumenata – svi suradnici moraju poštovati politiku izbjegavanja unošenja rezultata vlastitih istraživanja i težiti točnosti.
Scale icon green.svg Wikipedija ima nepristrano gledište
Wikipedija ima nepristrano gledište, što znači da mi težimo člancima koji ne zastupaju ni jednu pojedinačnu točku ili stranu gledišta. Ovo ponekad zahtijeva predstavljanje više gledišta; predstavljanje svakog gledišta točno; davanje izvora podataka za svako gledište, da bi čitatelji razumjeli čije se gledište predstavlja; i nepredstavljanje bilo čijeg gledišta kao „istine“ ili „točnog gledišta“. To podrazumijeva navođenje provjerljivih, mjerodavnih izvora kad god je moguće, naročito u kontroverznim temama. Kada nastane sukob oko toga koja je verzija najviše neutralna, oglasite primirje i označite da je članku osporena neutralnost; detalje raspravite na stranici za razgovor i pratite postupak za rješavanje sukoba.
Jigsaw piece yellow 01.svg Wikipedija je slobodan sadržaj
Wikipedija je slobodan sadržaj koji svatko može uređivati. Sav tekst je dostupan pod GNU-ovom Licencom za slobodnu dokumentaciju i može se distribuirati ili povezivati u skladu s njom. Znajte da članke može svatko mijenjati, i da nijedan pojedinac ne kontrolira bilo koji određeni članak; stoga, sve što doprinesete može biti nemilosrdno uređivano i dalje distribuirano po volji zajednice. Nemojte kršiti autorska prava ili djela licencirana na način koji nije suglasan sa GNU-ovom Licencom za slobodnu dokumentaciju.
Smiley icon orange.svg Wikipedija ima pravila ponašanja
Wikipedija ima pravila ponašanja: Poštujte druge Wikipediste čak i kada se ne slažete s njima. Budite kulturni. Izbjegavajte osobne napade i pretjerane rasprave. Ostanite smireni kada se uređivanje zahukta; izbjegavajte beskorisne uređivačke ratove; sjetite se da Wikipedija na hrvatskom jeziku ima 225.314 članaka na kojima možete raditi ili o njima raspravljati. Doprinosite u najboljoj namjeri tako što nikada nećete naštetiti Wikipediji kako biste nešto dokazali (WP:POINT) i pretpostavite najbolju namjeru kod drugih. Budite otvoreni, nemojte biti isključivi i poželite svima dobrodošlicu.
Light bulb icon red.svg Wikipedija nema čvrsta pravila
Wikipedija nema čvrsta pravila osim pet općih principa razjašnjenih ovdje. Budite odvažni pri uređivanju, premještanju i mijenjanju članaka, zato što je radost uređivanja u tome da, iako mu treba težiti, savršenstvo nije neophodno. I nemojte se brinuti da ćete nešto pogriješiti. Čuvaju se sve ranije verzije članaka, tako da ne postoji način da nenamjerno oštetite Wikipediju ili da nepovratno uništite sadržaj. Ali zapamtite jedno - što god napisali ovdje, možda će biti sačuvano zauvijek.


Pravila Wikipedije na hrvatskom jeziku

Pravila su navedena u tablici koja ima tri stupca:

  • prvi stupac označava redni broj pravila, i ujedno je i poveznica na stranicu na kojoj se detaljno objašnjava pravilo
  • u drugom stupcu se nalazi kratko ime pravila
  • u trećem stupcu je (kratko) pojašnjenje

Svih se pravila valja pridržavati, a bojama je naznačen prioritet pravila (tj. čije kršenje povlači strožiju kaznu ili kaznu bez prethodne opomene).

U ovoj tablici nisu navedena sva pravila i smjernice (npr. Wikipedija:Vandalizam nije naveden), nego ona najvažnija, koja bi trebao znati (ili bar ih se pridržavati) svaki suradnik Wikipedije na hrvatskom jeziku.

Redni broj
poveznica
Naziv pravila Kratko pojašnjenje
1. Službeni jezik Wikipedije Službeni jezik Wikipedije na hrvatskom jeziku je hrvatski, u glavnom imenskom prostoru nužno je pridržavati se hrvatskog standarda, izvan njega pravila su nešto blaža.
2. Nepristrano gledište Wikipedija treba biti nepristrana, objektivna. Da bi to bila, ponekad je nužno navesti nekoliko pogleda na dotični članak, ali ne nužno sve!
3. Provjerljivost Općepoznate činjenice nije potrebno potkrjepljivati izvorima, ali ne treba izgubiti iz vida činjenicu da Wikipedija ostvaruje kvalitetne članke
tako što njeni članci sadrže samo provjerljive informacije iz vjerodostojnih izvora.
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Wikipedija ima puno suradnika, neizbježno je da ne misle svi isto što i vi. Kad se to dogodi budite smireni, nemojte biti pretjerano emocionalni jer vam to ne će pomoći!
5. Konsenzus Nesklad mišljenja suradnika na wikipediji rješava se (kad god je moguće) konsenzusom.
6. Rješavanje prijepora Kad nije moguće postići konsenzus oko nečega, slijedite wikipedijinu proceduru rješavanja prijepora.
7. Pretpostavite dobru namjeru U svakoj komunikaciji pretpostavite dobru namjeru druge strane. Suprotno narušava duh suradnje na wikipediji!
8. Bez osobnih napada Osobni napadi grubo narušavaju duh suradnje na wikipediji, te su stoga kažnjivi!
9. Maltretiranje Maltretiranje bilo suradnika bilo administratora narušava duh suradnje na wikipediji. Nešto ga je teže otkriti, ali to ne znači da je manje kažnjivo!
10. Ne ometajte rad wikipedije
da bi dokazali (svoju) poantu!
Ako je netko nešto krivo napisao, ispravite to, ali pazite na stil kojim to činite (ne gazite preko leševa). Cilj ne opravdava sredstvo!

Uporaba Wikipedije

Odricanje od odgovornostiWikipediju koristite na vlastiti rizikWikipedija ne daje medicinske savjeteWikipedija ne daje pravna mišljenja

Povezani članci