Waama

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Waama je pleme zapadno-sudanskih crnaca (Niger-Congo porodica), nastanjeno u beninskoj provinciji Atakora, te jedna manja skupina duž granice sa Togom u regiji Sansanne-Mango. Waama ljudi su po kulturi i jeziku najsrodniji susjednom plemenu Natemba. Oni su poglavito sjedilački farmeri, uzgajivači kukuruza, yama, ananasa, banana i kikirikija, za vlastite potrebe, ali se bave i uzgojem kave, pamuka i kakaovca, što ide za izvoz. –Lovom, ribolovom i sakupljanjem oraha i divljega voća dodatno si obogaćuju prehranu. Waama, pa i njihovi susjedi uzgajaju i nešto stoke, ali njihovo meso se ne koristi u prehrani, isto kao ni mlijeko. Od sitne stoke Waame drže ovce i koze, te kokoši i pse.

Waama muškarcu posao je lov i čišćenje polja i čuvanje stoke. Ženski je zadatak sakupljanje šumskih produkata, i domaći kućanski poslovi, kao što je kuhanje i djeca. U farmerskim i ribarskim poslovima pomažu oba spola. Trgovina je važna crncu, pa tako i narodu Waama. Trgovinom se bave i muškarci žene. Glavni roba u waama-trgovini su sol, crveni luk, dimljeno ili sušeno meso, riža, ulje i orasi. Sela su kompaktna, kuće kružnog oblika, sa zidovima od ćerpiča, odnosno opeka sušenih na suncu. Obitelj je proširena. Svaka lokalna zajednica ima ritualnog vođu, a to je najstariji muškarac iz loze koja je prva zauzela seosko zemljište. Ženidba se vrši posredstvom glava dviju proširenih obitelji, i u vrijeme dok je djevojka još bila u dječjoj dobi. Muškarac često mora raditi na zemlji djevojčinog oca, sve do ženidbe, a ponekad i nakon toga. Nakon što djevojka počne živjeti sa mladoženjom, mladoženja mora isplatiti djevojčinu obitelj.

Poliginiju Waame poznaju, ali svaka žena ima svoju vlastitu kolibu gdje podiže svoju djecu. Prva žena redovito ima i superiorni status glavne.

Većina togoanskih Waama nastavlja živjeti svojim tradicionalnim životom. U religiji postoji obožavanje mnogih bogova (politeizam). Duhove predaka također zazivaju ukoliko se nađu u kakvoj nevolji. Danas Waama broje 14,000 u Togou i 82,000 u Beninu.