Walter Schmidt von Schmidtseck

Izvor: Wikipedija
Walter Schmidt von Schmidtseck
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 22. rujna 1865.
Mjesto rođenja Klein Wogenap, Pruska
Datum smrti 28. siječnja 1945.
Mjesto smrti Perkau, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Walter Hilmar Freiherr
Schmidt von Schmidtseck
Supruga Flora von Arnim
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Čin General bojnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Tannenberga
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Jedinice načelnik stožera 10. armije
Zapovijedao 11. pješačka divizija

Walter Hilmar Freiherr Schmidt von Schmidtseck (Klein Wogenap, 22. rujna 1865. - Perkau, 28. siječnja 1945.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata bio je načelnikom stožera 10. armije i Grupe armija Woyrsch na Istočnom, te je zapovijedao 11. pješačkom divizijom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Walter Schmidt von Schmidtseck rođen je 22. rujna 1865. u Klein Wogenapu. Vojnu službu započeo je služeći u 1. gardijskoj pukovniji poljskog topništva u Berlinu. U listopadu 1885. unaprijeđen je u poručnika, da bi od iduće 1886. godine služio u Glavnom stožeru. U rujnu 1893. dostiže čin natporučnika, a pet godina poslije, u rujnu 1898., čin satnika. U travnju 1903. postaje zapovjednikom satnije u 3. gardijskoj pukovniji poljskog topništva, nakon čega od ožujka 1905. služi u stožeru 13. pješačke divizije. Te iste godine u srpnju, promaknut je u čin bojnika, dok od prosinca 1906. služi u stožeru I. korpusa u Königsbergu. Od listopada 1910. služi kao zapovjednik bojne u 1. gardijskoj pukovniji poljskog topništva, tijekom koje službe je u travnju 1912. unaprijeđen u čin potpukovnika. U listopadu te iste godine postaje načelnikom stožera I. korpusa kojim je tada zapovijedao Alexander von Kluck. Na navedenoj dužnosti dočekuje i početak Prvog svjetskog rata. U međuvremenu je, u travnju 1914., promaknut u čin pukovnika.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata I. korpusom kojem je Schmidt bio načelnikom stožera zapovijedao je Hermann von Francois. Kao načelnik stožera I. korpusa Schmidt sudjeluje u uvodnim borbama i bitkama na Istočnom bojištu. Krajem kolovoza međutim, postaje načelnikom stožera I. pričuvnog korpusa pod zapovjedništvom Otta von Belowa u sastavu kojeg sudjeluje u Bitci kod Tannenberga. Schmidt ostaje načelnikom stožera i kada je zapovjedništvo nad istim preuzeo Kurt von Morgen.

U travnju 1916. Schmidt postaje zapovjednikom 181. pješačke brigade. Navedenom brigadom zapovijeda međutim, svega tri mjeseca, jer u srpnju postaje načelnikom stožera 10. armije kojom je zapovijedao Hermann von Eichhorn. U rujnu 1917. imenovan je načelnikom stožera Grupe armija Woyrsch, istodobno obnašajući i dužnost načelnika stožera Armijskog odjela Woyrsch. Mjesec dana poslije, u listopadu, promaknut je u čin general bojnika. U lipnju 1918. postaje zapovjednikom 11. pješačke divizije koja se nalazila na Zapadnom bojištu. Navedenom divizijom zapovijeda sve do kraja rata.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Schmidt je ostao u vojsci gdje od siječnja 1919. zapovijeda 1. brigadom poljskog topništva. U lipnju te iste godine preuzima zapovjedništvo topništva u 6. pješačkoj brigadi.

Walter Schmidt von Schmidtseck preminuo je 28. siječnja 1945. u 80. godini života Perkauu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Walter Schmidt von Schmidtseck na stranici Prussianmachine.com