Whamon

Izvor: Wikipedija


Whamon
Whamon
Whamon
(ホエーモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Adventure 02
Digimon Frontier
Premijerni nastupRastanak s otokom
Posljednji nastupLanamonin fan klub
Glasove posudili Masafumi Kimura
Peter Spellos
Profil
LevelUltra
TipSerum
SkupinaMorski Digimon
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

Whamon je fiktivni lik iz Digimon franšize koje se pojavljuje u prvoj, drugoj i četvrtoj sezoni animea kao saveznik Izabrane djece. Whamon je divovski morski Digimon čije ime dolazi od engleske riječi "whale", što znači kit. Iako se radi o istom Digimonu, postoje terminološke razlike između Whamona koji žive uz obale otoka File i onih koji žive u Oceanu. Ovi prvi nazivaju se Whamon (Champion), dok se ovi potonji nazivaju Whamon (Ultimate). Whamoni su ujedno zakleti zaštitnivi Oceana, a njihova veličina čini ih jednim od najvećih Digimona koji postoje. Količina podataka koja je sadržana u njima toliko je velika da ju ljudsko računalo ne može obraditi.

Pojavljivanja[uredi | uredi kôd]

Anime[uredi | uredi kôd]

Digimon Adventure[uredi | uredi kôd]

Nakon što poraze Devimona i od Gennaija saznaju za Kontinent Server, djeca, uz pomoć Digimona, naprave splav kojom će doploviti do Kontinenta. No, tijekom plovidbe naiđu na velike valove i primijete divovsku sjenu ispod morske površine. Iako isprva nisu imali pojma o čemu se radi, kada je sjena izronila uočili su masivnog kitolikog Digimona, Whamona (isprva su ga, doduše, zamijenili za otok). Iako Digimoni potvrde da se radi o dobronamjernom Digimonu, Whamon pojede djecu i u svom želudcu ispusti kiselinu na djecu. Kako im životi postaju ugroženi, djeca moraju smisliti alternativno rješenje. Ubrzo uočavaju jedan zalutali Crni zupčanik u Whamonovom želudcu, kojega Tai brzo uništi. Želučana kiselina tada se povukla, a Whamon je izbacio djecu. Tada im se ispričao i ponudio ih odvesti do Kontinenta. Djeca su mu, usput, spomenula priču o Simbolima i Amuletima. Whamon je rekao kako nije vidio nikakve Simbole, ali kako zna za skrivenu podvodnu špilju u kojoj je Devimon nešto sakrio.

Whamon umire pogođen MetalSeadramonovom Moćnom bujicom tijekom prve sezone animea. Ova je scena, uz one Wizardmonove i SaberLeomonove smrti, jedna od najpotresnijih i najpoznatijih scena iz animea.

Odvede ih do tamo i odluči pričekati dok se ne vrate. Tamo djeca nailaze na Drimogemona koji štiti trgovinu u kojoj je Devimon sakrio Amulete ili Simbole. Nakon što Drimogemona oslobode utjecaja Crnog zupčanika (ovaj je nakon toga bio vidno zbunjen) i pronađu kutiju s Amuletima, djeca odlaze prema Kontinentu. Whamon ih odbaci na jednoj stjenovitoj plaži (što je bilo u skladu s Etemonovim predviđanjima) i otplovi nazad u Ocean.

Gospodari tame su, tijekom odsustva djece, preuzeli kontrolu nad Digitalnim svijetom. Kontrolu nad morima i obalnim pordučjima dobio je moćni i tašti MetalSeadramon. Whamon je tako postao predvodnik pokreta otpora u toj regiji. Kada je MetalSeadramonov prvi pokušaj ubijanja djece propao, ovaj je krenuo za njima i započeo borbu na otovrenom moru. Kako mu tu djeca nisu bila dorasla, MetalSeadramon je bio spreman za posljednji napad, no tada se u borbu umiješao Whamon. Napao je MetalSeadramona, stvorio diverziju i pobjegao s djecom u dubine mora. Bijesan i željan osvete, MetalSeadramon je poslao svoje Divermone u potragu za Whamonom. Iako su se neko vrijeme uspješno skrivali (pogled u okolinu imali su preko Izzyjevog laptopa), Divermoni su ih locirali i javili MetalSeadramonu (naime, Whamon je bio laka meta zbog svoje veličine). Iako su se Divermona riješili daljnim ronjenjem (tlak je uništio njihove boce s kisikom), MetalSeadramon ih je sustigao velikom brzinom i pratio sve do malene podvodne špilje. Iako velik, Whamon se uspio provući i iznijeti djecu na kopno, dok se MetalSeadramon zaglavio u špilji. Kada su došli na površinu, djeca su naredila Whamonu da se povuče (jer je bio laka meta), što je on uz jedan napad i napravio. No, kada je WarGreymon upao u probleme prilikom borbe s MetalSeadramonom, Whamon je nanovo internevirao i napao MetalSeadramona. Vidno iziritiran, MetalSeadramon je, uz izjavu kako mu je dosadio, lansirao napad na Whamona koji je bez problema prošao kroz njega. WarGreymon je tada porazio i ubio MetalSeadramona. Prilikom svog oproštaja s djecom, Whamon je objasnio kako će s nestankom MetalSeadramona doći i do povlačenja njegove regije. Pozdravivši se, Whamon umire. Djeca će kasnije napraviti grob u njegovu čast.

Whamonova smrt ostala je i do danas jedna od najpotresnijih scenau cijelom animeu. Kako su scene smrti u animeu bile uglavnom ograničene na neprijateljske Digimone, smrt jednog od saveznika djece bila je izniman šok, koji je bio utoliko veći što je Whamon umro žrtvujući sebe i svoj život za spas djece i njihovih Digimona.

Digimon Adventure 02[uredi | uredi kôd]

Whamon se u drugoj sezoni prvi puta pojavljuje kako bi pomogao djeci pobjeći iz podvodne platforme, dok se Ikkakumon i Submarimon bore protiv MegaSeadramona pod utjecajem Đavolje spirale. Tijekom spašavanja, komično komentira kako je izgubio par kilograma. Kasnije, kada djeca započnu s vraćanjem Digimona u Digitalni svijet, jedan se Whamon pojavljuje u Australiji, u blizini Velikog koraljnog grebena, no nepoznato je, je li taj Whamon partner nekog djeteta ili je samo jedan od zalutalih Digimona. U svakom slučaju, vraćen je natrag u Digitalni svijet.

Digimon Tamers[uredi | uredi kôd]

Kada Vikaralamon, jedan od 12 Deva, započne svoju destruktivnu "paradu" po Tokiju i tako na nebu otvori vrata za Digitalni svijet, Whamon se može vidjeti među hrpom silueta Digimona u tom procjepu.

Digimon Frontier[uredi | uredi kôd]

Whamon se pojavljuje i u četvroj sezoni animea, Digimon Frontier, i to u dvije epizode. Nakon što djeca pobjegnu iz Seraphimonovog dvorca, Trailmon ih odvede do tajne podvodne špilje u kojoj se nalazi maleno jezero. Nakon što djeca prouče situaciju, iz malenog jezera izleti pobješnjeli i zbunjeni Whamon. Jasno, dogodilo se to da se tako veliki Digimon ne može snaći u tako malenoj površini, zbog čega konstantno ima klaustrofobične napadaje. Djeca ga, nakon izvjesnog vremenskog perioda (tijekom kojega je gotovo urušio špilju), uspijevaju smiriti i ovaj im govori kako je tamo završio. Grumblemon, koji skuplja D-Code za Cherubimon, došao je do obale oceana i skenirao podatke, izazvavši tako urušavanje zemlje koje je stvorilo vir. Whamon je usisan u taj vir te je tako, a da uopće ne zna kako, završio u toj malenoj špilji.

U tom trenutku u špilju dolaze Grumblemon i Arbormon (koji Digivoluira u Petaldramona) i napdaju djecu. Dok se Lobomon i Agunimon bore s Petaldramonom, Grumblemon (koji još uvijek ima Zoein H-Spirit, ali mu je ukraden njegov B-Spirit) napada Zoe, Tommyja i J.P.-ja. J.P. Digivoluira u Beetlemona i bori se s Grumblemonom, a u pomoć mu priskače i Whamon. Tijekom borbe, Whamonu izbaci J.P-jev B-Spirit iz sebe (ispostavilo se da ga je slučajno pojeo zajedno s morskom travom koju je jeo). Iako ga Grumblemon pokušava ukrasti, J.P. je brži i odmah Digivoluira u MetalKabuterimona. Nakon što stekne kontrolu nad Spiritom, porazi Grumblemona, vrati Zoe njezin Spirit i eliminira jednog od neprijatelja. Špilja se tada počinje urušavati, a Whamon "poveze" djecu sa sobom i odvodi ih na sigurno. Kasnije ih ostavlja na jednom otoku i zahvaljuje im na pomoći, odlazeći ponovo u veliki ocean, svoje prirodno stanište.

Manga[uredi | uredi kôd]

Digimon Adventure V-Tamer 01[uredi | uredi kôd]

Lord Whamon (ホエーモン様 Whamon-sama) je Whamon koji djeluje kao zaštitnik Oceana, no po dolasku Deemonove vojske, bio je preslab kako bi se borio s Lord Marineom, koji je izvršio invaziju na njegov teritorij. Kada je čuo za dolazak Taichija i Zeromarua, naredio je Gonu da ih dovede. Tada im je objasnio prirodu Digitalnog svijeta i njegovu vlastitu ulogu u svemu tome. Uskoro predaje Taiju Digivice 01 te imenuje Gona kao svog nasljednika na poziciji zaštitnika Oceana, nakon čega i umire. Gon tada pokupi njegovo Digi-jaje i nosi ga na sigurno.

Igre[uredi | uredi kôd]

Digimon Adventure: Anode/Cathode Tamer[uredi | uredi kôd]

Whamon je u ovoj igri varijabilni Digimon koji saveznicima obnavlja 25% DP-a.

Digimon Adventure 02: Tag Tamers[uredi | uredi kôd]

U ovoj se igri pojavljuju kao Ryovi neprijatelji u domeni Darkness Server 2, a mogu se dobiti Digivoluiranjem Dolphmona u liniji 56.

Digimon Tamers: Brave Tamer[uredi | uredi kôd]

U Brave Tameru se pojavljuju kao neprijatelji u domeni Dark Taichi's Crevasse, a Whamon karta obnavlja sva svojstva jednog Digimona (naziva se "Force Chip").

Digital Monster D-Project[uredi | uredi kôd]

U ovoj se igri Whamon može dobiti digivoluiranjem iz Dolphmona, a kasnije može digivoluirati u MarineAngemona.

Digimon World 2[uredi | uredi kôd]

U ovoj se igri može dobiti Digivoluiranjem Dolphmona i Ikkakumona, a kasnije Digivoluira u MarineAngemona. Whamon spada u ledene Digimone, a njegov specijalni napad je Tidal Wave.

Digimon World 3[uredi | uredi kôd]

U ovoj se igri Whamon (Champion) može pronaći u domeni Magasta Undersea Base, dok se Whamon (Ultimate) može pronaći u domeni Seabed, u koju se dolazi preko Amaterasu Cityja te u samom Amaterasu Cityju, gdje se može dobiti pecanjem. Whamon (Champion) se pojavljuje i kao Plava karta sa statistikom 18/18, čime je najjača Plava Champion karta.

Digimon Digital Card Battle[uredi | uredi kôd]

U ovoj simulaciji kartaške igre Whamon se susreće kao protivnik u Igloo Cityju. Whamon se pojavljuje i kao karta ledene specijalnosti, s 1800 HP-a. S tim iznosom HP-a, Whamon je, po toj statistici, najjača Champion karta, sličnija Ultra kartama.

Digimon World DS[uredi | uredi kôd]

U ovoj se igri Whamon može dobiti Digivoluiranjem Gekomona, a kasnijom Digivolucijom postaje Plesiomon. Osim na taj način, može se susresti i u domeni Under Sea Drive.

Digimon World Dawn/Dusk[uredi | uredi kôd]

U ovoj se igri, kao i u D-Projectu, Whamon može dobiti digivoluiranjem iz Dolphmona, a kasnije može digivoluirati u MarineAngemona.

Sposobnosti[uredi | uredi kôd]

  • Nosna strijela (Blasting Spout / Jet Arrow) - ispaljuje mlaz vode na protivnika
  • Plimni val (Tidal Wave) - počinje kružno plivati, stvarajući tako divovske valove na sve strane
  • Napad ugrizom (Mouth-clamping Attack)

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Whamon na Digimon Wiki