WikiLeaks

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
WikiLeaksov logotip

WikiLeaks ili Wikileaks je međunarodna neprofitna organizacija sa sjedištem u Švedskoj,[1] koja objavljuje anonimne dojave odnosno na drugi način nedostupne dokumente uz istovremeno čuvanje anonimnosti svojih izvora.

Smatraju sami sebe kao dobavljače za istraživačko novinarstvo. [2]

Njihove internetske stranice, postavljene 2006. godine, vodi The Sunshine Press. Organizacija tvrdi da su je osnovali kineski disidenti, kao i novinari, matematičari i infromatički stručnjaci iz SAD, Tajvana, Europe, Australije i Južnoafričke Republike.[3] Godinu dana od postavljanja, na internetskoj se stranici, po tvrdnjama njezinih osnivača, mogla pronaći baza podataka s preko 1,2 milijuna dokumenata.[4] Novinski članak magazina The New Yorker od 7. lipnja 2010. navodi da je Julian Assange, australski novinar i internetski aktivist, direktor WikiLeaksa.[3]

U travnju 2010. objava video-snimke poznate pod nazivom Collateral Murder u kojima je prikazano ubijanje civila od strane američke vojske u predgrađu Bagdada, što je od WikiLeaks učinilo jednim od najvažnijih portala za neovlašteno objavljivanje priča, dokumenata i video-snimki s udaljenih bojišta. U srpnju iste godine je WikiLeaks objavio Afganistanski ratni dnevnik, kompilaciju više od 90 000 dokumenata o ratu u Afghanistanu s kojima javnost prethodno nije bila upoznata.[5]. Veoma važan dokument objavljen na portalu WikiLeaks bio je dokument o dubokoj povezanosti američke vlade i američkih tajnih službi (CIA-e) s terorističkim organizacijama diljem svijeta te dvostrukim standardima u tumačenju međunarodnih prava i zakona od strane SAD-a. Dokument je objavljen pod nazivom "CIA Red Cell Memorandum on United States exporting terrorism" i vrlo teško je naći originalnu, neprepravljenu verziju. Nakon objavljivanja nekolicine povjerljivih dokumanata i ratnih zločina koje su NATO-ve snage činile u Iraku i Afganistanu, a o kojima nikada nije bilo ni riječi u zapadnim političkim i medijskim sferama, neke zemlje su u određenoj mjeri zabranile u pristup WikiLeaksu. Ubrzo je uslijedilo istraživanje glavnog urednika WikiLeaksa, Juliana Assangea, o slučajevima navodnog silovanja maloljetnice.

Povijest[uredi VE | uredi]

Osnivanje[uredi VE | uredi]

Domena wikileaks.org registrirana je 4. listopada 2006., a prvi dokument je objavljen u prosincu 2006. Osnivač WikiLeaksa nije točno identificiran, ali ga od siječnja 2007. u javnosti zastupa Julian Assange. Novine The Australian su proglasile Assanga osnivačem WikiLeaksa[6]. Prema magazinu Wired, Assange je u jednom privatnom razgovoru izjavio da je on duša te organizacije, njezin osnivač, glasnogovornik, organizator i ostalo[7].

Cilj[uredi VE | uredi]

Naveli su kako je glavni interes WikiLeaksa "objavljivanje dokumenta o režimima u Aziji, nekadašnjem Sovjetskom bloku, Subsaharskoj Africi i Bliskom Istoku, ali i pomoć ljudima svih regija koji žele otkriti neetičko ponašanje njihovih vlada ili korporacija." U siječnju 2007., tvrdili su da imaju 1,2 milijuna dokumenata koje se spremaju objaviti.

Financiranje[uredi VE | uredi]

WikiLeaks je 24. prosinca 2009. najavio da im ponestaje novčanih sredstva i zabranili su pristup objavljenim dokumentima osim formi za podnošenje novih dokumenta. Materijal koji je bio objavljen više nije bio dostupan, ali mu se svejedno moglo pristupiti na neslužbenim kopijama stranice. Također su najavili da će u potpunosti nastaviti raditi kad se pokriju osnovni troškovi poslovanja.

Izvor[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Wikileaks