Wikipedija:Članak tjedna

Izvor: Wikipedija
↱

Članak tjedna

Članak tjedna, skraćeno ČT ili ČLATJE, Wikipedijin je članak koji je predstavljen na Glavnu stranicu. Članci se biraju svaki tjedan.

Svi članci tjedna mogu se pronaći u kategoriji Wikipedija:Članak tjedna.

Ovotjedni članak

Došašće ili advent (lat. adventus = dolazak) početno je razdoblje u Crkvenoj liturgijskoj godini (izuzev istočnih kršćana), vrijeme pripreme za blagdan Božića. Zajedno s korizmom ubraja se u tzv. „jaka liturgijska vremena” i pokorničkoga je karaktera. Došašće u zapadnom kršćanstvu počinje četiri nedjelje prije Božića, koje simbolično označavaju četiri tisućljeća od stvara svijeta do Kristova dolaska u biblijskome izričaju. Najranije može početi 27. studenoga, a najkasnije 3. prosinca. Prva je nedjelja došašća ona najbliža blagdanu sv. Andrije apostola (30. studenoga). Završava 24. prosinca na Badnjak. U Katoličkoj Crkvi u došašću prevladava ljubičasta boja u liturgiji. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije (često iz Izaije) i razmatra značaj Kristova utjelovljenja.

Običaj je da se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac s četirima svijećama koje simboliziraju četiri nedjelje došašća. Prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja. Budnost je otvorenost očiju i srca, duboka svjesnost i nutarnje sabranje. Kršćani u došašću bdiju kako bi prepoznali Boga koji dolazi.

Prvi dio došašća (do 16. prosinca) zamišljen je tako da se vjernici pripravljaju za Kristov dolazak kada će ujedno biti i sudnji dan, dok se u drugom dijelu (od 17. do 24. prosinca) pobliže pripremaju za Kristov rođendan, dan kada je Sin Božji postao čovjekom. U došašću su svakoga jutra zornice (lat. rorate), ranojutarnje mise, koje imaju pokornički značaj. Simboliziraju budnost na koju je kršćanin pozvan u svojemu životu. Svoj početak imaju još u srednjem vijeku, u kojemu su se održavale i adventske igre.

Objašnjenje

Članci tjedna uvedeni su krajem 2021. godine s izvrsnim člancima u okviru projekta kontrole kvalitete kako bi se spasili i obnovili izabrani članci, utvrdilo točno stanje postojećih izabranih članaka i uveli (bolji) kriteriji za tu oznaku.

Grafički prikaz

Grafički prikaz
Može biti
predstavljen
na GS?
Može
postati
ČT?
Strogi
kriteriji?
Bira se
svaki tjedan?
Bira se samo kad
zaista postoji članak
koji ispunjava sve kriterije?
Može izgubiti
taj status?
Izabrani članak Da Da Da Moguće Da Da
Izvrsni članak Da Da Da Moguće Da Da
Članak tjedna Da Ne Da Ne Ne

Kriteriji

Za razliku od izabranih i izvrsnih članaka za članak tjedna ne postoje stroži kriteriji. Članak tjedna može, ali ne mora, ujedno biti i izabrani ili izvrsni članak.

Sadržaj

Sadržaj mora biti u skladu s pravilima i smjernicama za sadržaj:

 1. Članak mora biti pisan iz nepristranog gledišta
 2. Vanjske poveznice moraju biti u skladu sa smjernicama o vanjskim poveznicama
 3. Članak mora imati izvore podataka u skladu sa smjernicom
 4. Mora imati međuwikipoveznice
 5. Članak ne smije biti označen predlošcima za održavanje i mora biti wikipediziran
 6. Ne smije kršiti autorska prava

Slike

 • Slike ne smiju kršiti opće uvjete
 • Slike moraju imati izvor (WP:NI) ili/i odgovarajuću dozvolu

Tema

 1. Tema ne smije biti protiv etike i dobrog morala
 2. Tema ne smije sramotiti Wikipediju ili rušiti ugled projekta
 3. Ne preporučuje se predlaganje osjetljivih tema!
 4. Dobro je imati članak o nekom događaju ili blagdanu u tom tjednu

Izbori

Prijedlozi za tjedne članke

Arhiva


Pravila

Vidi još