Wikipedija:Članak tjedna/36, 2022.

Izvor: Wikipedija

Konfesionalna poezija (eng. confessional poetry) pjesnički je pravac koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina 20. stoljeća. Katkad se taj oblik poezije određuje kao oblik postmodernizma. Opisuje ju se kao pjesništvo osobnoga ili „ja”, usredotočuje se na trenutke krajnjega iskustva pojedinačnosti, psihu i osobne traume, kao i na tabu-teme kao što su duševna bolest, spolnost i samoubojstvo, često u odnosu s općenitim društvenim temama.

Posvećenost konfesionalnih pjesnika osobnomu iskustvu književni kritičari objašnjavaju kao pokušaj odmaka od zastrašujućih društvenih problema dvadesetoga stoljeća. Događaji poput strahota Drugoga svjetskoga rata, Hladnoga rata i egzistencijska prijetnja do koje je doveo razvoj nuklearnoga oružja otežali su raspravu o aktualnim temama i konfesionalnim pjesnicima i njihovim čitateljima. Konfesionalni pjesnici također su se suprotstavljali idealizaciji obiteljskog života pedesetih otkrivanjem nezadovoljstva prisutna u svojim domovima.

Školu „konfesionalne poezije” čini nekoliko pjesnika koji su promijenili oblik američkoga pjesništva tijekom pedesetih i šezdesetih, a među njima su Robert Lowell, Sylvia Plath, John Berryman, Anne Sexton, Allen Ginsberg i W. D. Snodgrass.