Wikipedija:Administratori/Prijedlozi za administratore

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Prijedlozi za administratore

Prijedlozi za administratora - ako mislite da bi neki suradnik trebao postati administrator, predložite ga ovdje. Pri tome moraju biti zadovoljena tri uvjeta:

 1. nitko se ne može sam predložiti za administratora (da ne bi bilo glasovanja za padobrance koja bi završila negativno), dakle za admina vas treba predložiti netko drugi tko je procijenio da biste dobro obavljali dotičnu funkciju
 2. svaki kandidat mora prihvatiti svoju kandidaturu (admini imaju naviku pitati suradnike žele li biti admini prije nego što ih predlože, no kad suradnici nekoga predlože, kandidat mora eksplicitno prihvatiti svoju kandidaturu tj. mora napisati da se slaže sa svojim biranjem za admina)
 3. predlagač i kandidat moraju imati najmanje 1000 promjena u glavnom imenskom prostoru i najmanje 6 mjeseci staža prije početka glasovanja (iznimka, tj. kraći staž kandidata je dozvoljen ukoliko postoji konsenzus administratora)

Dalje slijedi izbor glasovanjem, registrirani suradnici s više od 100 promjena u glavnom imenskom prostoru i najmanje mjesec dana staža na Wikipediji u trenutku početka glasovanja mogu se u razdoblju od 7 dana izjasniti.

Također, sam kandidat može u bilo kojem trenutku povući svoju kandidaturu. Administratori wikipedije su oni koji to žele i koje zajednica želi, ako bilo koji od ta dva uvjeta nije ispunjen, suradnik ne može biti administrator.

Dodatni uvjeti (pomalo tehničke naravi)

 • suradnik se za administratora može birati najviše 3 puta

Objašnjenje: cilj projekta (Wikipedije) nije ometanje suradnika glasovanjima, nego rad na projektu. Kako je dio admina vidio (i sudjelovao) u 6 uzastopnih (neuspjelih) glasovanja na en wikipediji, postavili smo pitanje da li dozvoliti istu besmislicu na hrvatskoj Wikipediji, i došli do sljedećeg zaključka: nitko ne smije maltretirati zajednicu ponavljanjima glasovanja dok netko ne popusti, i stoga se uvodi ograničenje od 3 glasovanja.

 • između neuspjelog i ponovljenog glasovanja mora proći najmanje 3 mjeseca (primjenjuje se ista logika kao u gornjem objašnjenju)
 • prijedlog za novog administratora treba staviti na podstranicu (na taj način se lakše može vidjeti povijest svakog glasovanja, trenutno je to tako samo u tijeku glasovanja)

Zahtjevi i želje:

Tehnička priprema za novo glasovanje

Pripremite novu podstranicu Wikipedija:Administratori/Prijedlozi za administratore/Ime suradnika sa sljedećim sadržajem:

===[[Suradnik:Ime suradnika]]===

Predlažem suradnika {{Suradnikinfo|Ime suradnika}} za administratora ~~~~

Kratko obrazloženje (ako je potrebno).

Stranicu koju ste pripremili povežite s ovom stranicom tako što ćete pod odgovarajući podnaslov Prijedlozi za nove administratore, birokrate ili provjeritelje ubaciti sljedeći kôd:

{{Wikipedija:Administratori/Prijedlozi za administratore/Ime_suradnika}}Izgled s primjerom:

Predlažem suradnika Zmaj (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) za administratora. SpeedyGonsales 17:44, 16 Nov 2004 (CET)

Prihvaćam kandidaturu. Zmaj 19:24, 16 Nov 2004 (CET)

 • ZA ZA Vodomar 17:45, 17 Nov 2004 (CET)

riješeno riješeno Denny 15:46, 19 Nov 2004 (CET)

Glasovanje

Prilikom glasovanja glasači molimo koristite slijedeće predloške

Izgled Kod
ZA ZA {{za}}
PROTIV PROTIV {{protiv}}
NEUTRALAN NEUTRALAN {{neutralan}}

birokrati nakon završetka glasovanja ovisno o ishodu

Izgled Kod
izabran(a) izabran(a) {{riješeno|izabran(a)}}
nije izabran(a) nije izabran(a) {{nije riješeno|nije izabran(a)}}

i naravno ne zaboravite se potpisati.

Arhiv Glasovanje za 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Arhiv 1 administratora Ante Perkovic Elephantus Divna Jaksic Damirux TheFEARgod E.coli Duh Svemira Roberta F. Vodomar Edgar Allan Poe
birokrata SpeedyGonsales
Arhiv 2 administratora Edgar Allan Poe Donatus MayaSimFan West Brom 4ever Donatus
birokrata
Arhiv 3 administratora Treecko Luka Krstulović Kubura Branka France Sale Andrej Šalov Aqua byte Dtom Suradnik13 Dalibor Bosits
birokrata Roberta F.
checkusera Ante Perkovic
Arhiv 4
(dalji arhivi glasovanja
trebaju biti na
podstranicama)
administratora Suradnik13 Saxum Lasta Jure Grm Roberta F. Zhile Kubura Vatrena Ptica Ifa Bracodbk
birokrata MayaSimFan Roberta F. Dtom Luka Krstulović MayaSimFan
checkusera Dtom E.coli Zhile
Arhiv 5 administratora Fraxinus Ex13 Bracodbk Sokac121 Dtom Roberta F. SpeedyGonsales Flopy Zeljko MaGa
birokrata Dtom Roberta F. SpeedyGonsales
checkusera Ex13 Vodomar Dtom SpeedyGonsales
Arhiv 6 administratora Mario Žamić Saxum Man Usk Bonč Argo Navis Dean72 Conquistador Maestro Ivanković Ivica Vlahović
birokrata
checkusera

Prijedlozi za nove administratore

(glasuje se klikom na [uredi] u naslovu pored imena kandidata)

BlackArrow

Predlažem suradnika BlackArrow  (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač) za novog administratora Wikipedije na hrvatskome jeziku. BlackArrow je kao suradnik (od prosinca 2009.) i ophoditelj (od veljače 2014.) svojim radom značajno doprinio rastu i kvaliteti ovoga projekta te tako potvrdio svoju odanost iskonskoj ideji Wikipedije. Prateći njegovo dosadašnje Wiki-djelovanje, zaključio sam da bi mogao biti i dobar administrator. Maestro Ivanković 20:38, 25. rujna 2016. (CEST)

Glasovanje počinje 25. rujna u 21:05 sati i završava 2. listopada u 21:05. Maestro Ivanković 21:04, 25. rujna 2016. (CEST)


Za

 1. ZA ZAMaestro Ivanković 21:07, 25. rujna 2016. (CEST)
 2. ZA ZA Dugogodišnji vrijedni suradnik. Ako i ne prođe, preporučam kolegi da svakako usvoji savjete koje su napisale kolege (dolje).--MAN_USK recider 22:42, 26. rujna 2016. (CEST)

Protiv

 1. PROTIV PROTIV U zadnje vrijeme je suradnik napisao par komentara s glavom i repom, pa pridržavam pravo promjene glasa. No svojedobno je suradnik iskazao nepostojanje razmišljanja i reagiranja prikladna za administratora (ima u povijesti blokiranja tri bloka od tri različita administratora, što mu nije preporuka), pa neka prvi mačić bude protiv. SpeedyGonsales 21:36, 25. rujna 2016. (CEST)
Blokade iz 2010., 2011. i 2013. su tebi razlog za glas protiv?! Po toj tvojoj logici mu najvjerojatnije i status ophoditelja od 2014. i nagrade nekolicine kolega ophoditelja i administratora za marljivu ophodnju isto ne idu u prilog (?). A tko zna: možda je još uvijek balavac kakav je moguće i bio dok ste si – sada mnogi većinom i neaktivni – svojedobno kao dječica "dijelili" Wikifunkcije... Face-espiegle.svg Maestro Ivanković 23:31, 25. rujna 2016. (CEST)
 1. PROTIV Protiv. Suradniku svaka čast na doprinosima u područjima koja ga zanimaju, ali mi se čini da i s ovim alatima koje ima kao ophoditelj svakako može ostvariti sve što i inače uspješno radi na hrvatskoj wikipediji. Premalo vidim aktivnost predloženika na stranicama za razgovore gdje bi se vidjelo kako bi rješavao različita pitanja (slučajevi, problemi, suradnički prijepori i sl.) na wikipediji. Mislim da suradnici prije stjecanja većih ovlasti moraju pokazati da su sposobni i voljni rješavati razna pitanja − samostalno i međusobno − bez potrebe da se nekoga povuče za rukav. Ne bih se rukovodio pogrješkama, jer nema nepogrješivih, no po mom mišljenju postoji određena sklonost ponavljanju pogrješaka. Ne vidim neku aktivnost na wječniku, wikizvoru, wikiknjigama, wikicitatima, nešto što bi pokazalo dublje razumijevanje wikipedije (dubina), rad na portalima. Ne znam kako bi se ponašao na (pravim, realnim, svakodnevnim) "požarištima", iako mi je jasno da se BlackArrow znao postaviti u situaciji kad se pokušao rušiti ovaj projekt i na tom mu čestitam. Aktivnost nije i ne može biti jedino mjerilo, osobito uz pojedinačno uklanjanje sekvencijalnih izmjena. Traži se i širina opsega, poštovanje pravila, smjernica, njihovo temeljito razumijevanje. Zamjeram nepopunjavanje sažetka osobito kod ovakvih izmjena, u kojem je slučaju na szr pripadajućega članka razvidno da nema konsenzusa oko unošenja takvih "podataka". -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 1,10; 26. rujna 2016. (SEV)
 2. PROTIV PROTIV Čovjek ima svojih ljudskih i suradničkih kvaliteta koje ga izdižu od prosjeka, ali ostaje jedna bitna činjenica. Pa koliko je napisao novih članaka (nešto ima u opusu, priznajem), kad zadnji put i kojom učestalošću (zanemarimo prastare i sporadične aktivnosti)? Zašto to naglašavam? Kako će razumjeti situacije u koje upada suradnik koji piše članke, ako sam nikad nije bio u njima? Kad pišeš, dorađuješ i dopunjaš članke, lakše shvaćaš druge i bolje prepoznaješ obrazac uređivanja, t.j. radi li se o varanju sustava ili o prirodnim nepravilnostima u uređivanju koje se zbivaju zbog nesavršenosti ljudskog mozga (umor, previd, dosada, gubitak strpljenja, štufost...). Kad ne pišeš, ne shvaćaš i ne razlikuješ to i onda se može dogoditi tiranija nad dobronamjernim suradnikom (traženje savršenstava: članak veličine Biblije u jednom snimanju bez ijedne grješkice, tjeranje cjepidlačenjem i strogošću...). Isto tako aktivni autor shvatit će nesavršenog, ali dobronamjernog i korisnog suradnika koji radi češće pogrješke, ali sadržajno dobro pokriva teme kojima se bavi i jedini je takav na projektu. Neautor to ne shvaća (barem ne lako), pa takve blokira ili otjera. Jedan alat o napisanim novim člancima ne radi [1], stoga ovo: [2] zadnjih 1500 uređivanja u GIP-u (to je do lani 10. srpnja 2015., više od godine). Nijedan novi članak! Nijedna velika nadogradnja članka. Sve su vraćanja na neku stariju inačicu. Kolega može poslušati savjet o pisanju članaka, a ne bi naškodilo da malo više pregledava nepregledane promjene [3] (mogao bi se koji put tjedno malo više nažeti, nije to toliko težak posao), a za to mu i ne treba adminski alat. Kubura (razgovor) 01:42, 26. rujna 2016. (CEST)
 3. PROTIV PROTIV - Kao manji minus je često prebrz okidač, a kao veći - nedostatak kvalitetne komunikacije s novim suradnicima. Administratori su ti koji moraju biti prvi koji će pružiti pomoć novim suradnicima.--MaGaporuči mi 17:40, 26. rujna 2016. (CEST)

Suzdržani

 1. NEUTRALAN NEUTRALANAnte Vranković SUZDRŽAN. (razgovor) 08:43, 26. rujna 2016. (CEST)

Komentari

Maestro Ivankoviću: iznio si svoj prijedlog i obrazloženje, sad pusti suradnike da se nesmetano izjašnjavaju! Svojim komentarima suradničkih obrazloženja pokušavaš na silu progurati svoj prijedlog. To radiš već drugi put u ovom mjesecu, prvo je u tvom prijedlogu za izmjenu pravila glasovanja. UBR, nauči kako se tehnički postavlja glasovanje: ovdje nema prijedloga.  • Bonč (razgovor) • Ako i ne znaš šta radiš, radi to otmjeno. •  01:18, 26. rujna 2016. (CEST)

Zahvaljujem na brizi i uputi – nitko se nije učen rodio (prijedlog je i bez posebne dodatne zabilježbe jasan i funkcionalan). Tvoju opasku o "mojim pokušajima" mogao bih shvatiti kao pretpostavljanje moje loše namjere (?!), čudi me jedino da me npr. zbog toga nisi išao bezrazložno blokirati (?!). A i nisam primijetio tvoju istu takvu "zabrinutost" kad je kolega Speedy sa svojim drugim neraspravljenim "protuprijedlogom" (na kojega si u svom prethodnom komentaru dao poveznicu) "uletio" na neprimjerenu podstranicu pa ću stoga dobronamjerno zaključiti da na ovom projektu, nažalost, ipak postoje određena dvostruka mjerila. O tome i još koječemu neću više uzalud trošiti riječi jer – očigledno – i nema nekog osobitog smisla! Tebe i Speedyja ću ovdje još samo podsjetiti da mi dugujete odgovor, odnosno konkretno objašnjenje za tvoju "neslanu šalu" od početka ove godine... Maestro Ivanković 10:00, 26. rujna 2016. (CEST)

Rezultat glasovanja

Prijedlozi za nove birokrate

(glasuje se klikom na [uredi] u naslovu pored imena kandidata)

Prijedlozi za nove provjeritelje

(glasuje se klikom na [uredi] u naslovu pored imena kandidata)