Wikipedija:Automatsko stvaranje članaka

Izvor: Wikipedija

Definicija[uredi kôd]

Automatsko stvaranje članaka je stvaranje članaka na Wikipediji pri kojemu suradnik/suradnici ne pišu članke u internetskom pregledniku i klikaju Sačuvaj stranicu, nego pokrenu program (koji obično zovemo bot što dolazi kraćenjem riječi robot). Botovi mogu biti pisani u različitim programskim jezicima (Perl, Java, C, Python itd), mogu se izvoditi na raznim operacijskim sustavima (linux/unix, Mac OS, Windows), njihova bitna karakteristika je ista onoj kod botova koji sređuju međuwiki poveznice ili pravopis - ne smiju snimati više od 6 članaka u minuti (tj. pazi se da ne preopterećuju Wikipediju).

Povijest ASČ na hr wiki[uredi kôd]

  • Prvi botovski unos veće količine članaka na hr wiki zbio se u kolovozu 2005., bilo je to kreiranje godina od 500. pr. Kr. do 2005.

Poslije toga bilo je nekoliko botovskih unosa (ako nekoga zaboravim, dopunite me ili podsjetite, ako je netko htio biti anoniman, trebao mi je to reć' prije nego što sam ovo išao pisati :-):

  • kreiranje svih filmova hrvatske kinematografije od 1944. do 2006. u travnju 2009.
  • kreiranje svih međunarodnih registracijskih oznaka za cestovna vozila u travnju 2009.
  • kreiranje (tj. dopunjavanje) popisa Papa u travnja 2009.
  • kreiranje NGC nešto (tj. objekata dalekog svemira) u prosincu 2008.

Smjernice[uredi kôd]

Nakon automatskog stvaranja članaka za godine 2005. na susjednoj Wikipediji nikao je popis svih sela Francuske, tj. naselja. S jedne strane to je velik broj članaka, ali s druge pošto dotična wikipedija ne piše imena gradova ili naselja etimološki kako se čini u hrvatskom jeziku, nego fonetski, možda još i danas imaju poneko francusko selo etimološki napisano na fonetskoj Wikipediji. Imajući takve probleme u vidu, sve prednosti i mane takvog pristupa, većina adminstratora zaključila je u međusobnim razgovorima da ne trebamo ići putem esperantske ili volapükske wikipedije (oba jezika su umjetna) koje su stavile sva naselja SAD-a, i tako imaju preko 100.000 mrva, a članaka možda tisuću ili dvije, ako i to.

Za automatsko stvaranje su prihvatljivi članci (ili teme) koje imaju veze s Hrvatskom (slučaj filmovi), oni koji su dio međunarodnog kulturnog naslijeđa (popis Papa), znanstveni podaci iz bilo koje grane znanosti koji daju zaokruženu sliku o tom pojmu (objekti dalekog svemira) ili podaci koje svaka Wikipedija ima (registracijske oznake automobila ili internetskih domena itd).

Planirani projekti[uredi kôd]

  • Wikipedija:Naselja Hrvatske - kad je hr wiki imala 2.000 članaka, postavljalo se pitanje trebaju li nam članci o baš svim hrvatskim gradovima :-) S vremenom su napisani članci o gradovima i općinama Hrvatske. Uvidjela se potreba obraditi i sva naselja Hrvatske, o tome čitajte više na poveznici na početku ovog odlomka :-)

Priprema[uredi kôd]

Na prvi pogled može izgledati da je stvaranje članaka botom lako, i istina jest da jednom kad su podaci posloženi u nekoj tablici bot treba samo šetati tom tablicom i raditi članke na wiki. No obično podaci koje želite staviti na Wikipediju nisu dostupni na jednom mjestu u jednoj tablici, nego treba spojiti jednu, dvije ili više tablica, što može potrajati od par sati do par dana, odnosno ponekad je potrebno ručno napuniti neku tablicu, što može potrajati i nekoliko tjedana. Netko bi se onda zapitao nije li lakše odmah ići na wiki s podacima, nego prvo nekoliko tjedana slagati tablicu, i vidjeti gotov razultat tek kad se pokrene bot? Kad bi se cijeli posao radio ručno, trebalo bi najčešće dvostruko više vremena, te je ovakav pristup više nego opravdan!

Napomena[uredi kôd]

Pitanja molim na stranicu za razgovor. Hvala!