Wikipedija:Goli URL

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Prečac:
WP:URL

Goli URL je web-adresa koja se koristi kao izvor nekih informacija u članku, a ne sadržava informacije o stranici. Drugim riječima, doslovno je referencija samo web-adresa, baš kako izgleda u adresnom polju internetskog preglednika a koja se nalazi unutar <ref> oznake ili se navodi kao vanjska poveznica, bez naslova, autora, datuma ili naslova djela preuzetoga djela. Ne sadržava ikakve bibliografske informacije koje su uobičajeno potrebne za citiranje radova.

Važno je spomenuti da neki stilovi citata, poput američkog stila MLA, koriste puni bibliografski citat, odnosno sadržavaju i cijelu web-adresu (odnosno poveznicu) pored svih ostalih informacija kao što su ime autora, datum i naslov djela. Ovo se ne smatra golim URL-om.

Kako prepoznati goli URL?[uredi]

Goli URL je web-adresa koja ne sadržava bilo kakve druge informacije o izvoru koji se tom poveznicom pridonosi. Sljedeća dva primjera prikazuju najčešće korištene jednostavne poveznice koje treba izbjegavati:

Sljedeća dva primjera nisu goli URL-ovi. Prvi koristi predložak {{cite web}}, dok je drugi napisan ručno.
(razliku možete vidjeti klikom na "uredi VE" na vrhu stranice i dolaskom do ovog dijela u uređivaču teksta):

Zašto ne treba koristiti gole URL-ove?[uredi]

Goli URL-ovi podliježu pojavi koja se naziva trulež linkova, ili jednostavnije rečeno, poveznice možda više ne postoje, pa se ne mogu provjeriti. Upotrebljivost golih URL-ova u potpunosti ovisi od toga da određena web-stranica zadrži svoju strukturu URL-a.

Sljedeći jednostavni citati novina International New York Times su prestali s radom (ili su istrunuli) zato što je New York Times izvršio potpunu rekonstrukciju svoje web-stranice, kao što se može vidjeti ispod:

Kada se upotrebljava potpuni citat za referencije, pomoću predloška {{cite web}}, prikazuje se autor, datum i naslov citata. Ukoliko se web-stranica promjeni, te će dodatne informacije pomoći pri pronalaženju istog citata na novoj lokaciji. Ukoliko se prikazani materijal više ne može naći na internetu, dodatne obavijesti mogu pomoći pri pronalaženju istih informacija u raznim arhivima, kolekcijama članaka/novina, u knjigama i drugdje.

Ispod je puni citat prvog članka nekadašnjih novina International Herald Tribune, napravljen pomoću predloška {{cite news}}:

Može se primjetiti da, kada postoji puni citat, moguće je ponovo naći članak preko usluga poput LexisNexis, HighBeam Research, stranice archive.org kao i drugih usluga, iako prvobitna inačica na web-stranici više ne postoji ili je na drugoj adresi.

Drugi problem s golim URL-ovima jest da, ukoliko ne sadržavaju čitljiv tekst, veoma loše izgledaju i ugrožavaju izgled stranice, kao u primjeru ispod:

Ovaj problem se može riješiti korištenjem formata [duga_web-adresa čitljiv_tekst] gdje prazno mjesto predstavlja razmak, kao u primjeru ispod:

Kako spriječiti mrtve linkove[uredi]

Najvažnije je da ne dodajete gole URL-ove kao izvore u članke. Uvijek rabite puni format citata s naslovom, autorom i bilo kakvim drugim mogućim informacijama.

Ako pronađete članak s jednostavnim poveznicama, možete pomoći na dva načina:

  • Dodajte predložak {{URL i naslovi}} na sam početak članka. Ovo će prikazati obavijest da članak sadržava gole URL-ove i da ga treba popraviti, te će članak svrstati u kategoriju za održavanje.
  • Možete sami zamjeniti poveznice punim citatom tako što ćete ih ručno zamjeniti ili možete rabiti oruđe reFill, otvoriti napredne mogućnosti i kopirati wikitekst (najčešće sve pod <ref> oznakama) i alat će pokušati automatski napraviti referenciju koja je u potpunosti oblikovana na poželjni način. Naravno, imajte na umu da alat nije savršen, tako da ste i dalje odgovorni za bilo koju izmjenu koju napravite koristeći ju.

Napomena: reFill formatira datum kao GGGG-MM-DD, koji je potrebno ručno ispraviti.

Vidi i[uredi]