Wikipedija:Izabrani članci/23, 2012.

Izvor: Wikipedija
Ante Starčević
Ante Starčević

Stranka prava ili Hrvatska stranka prava je stranka koja je od 1861. djelovala na području Banske Hrvatske, a utemeljio ju je Ante Starčević. U povijest stranačkog života u Hrvatskoj upisana kao jedna od najznačajnijih političkih stranaka, po svojoj bogatoj povijesti, po ljudima koji su je vodili (Ante Starčević) i po idejama koje je zastupala (parafrazirano - ni k Beču ni k Pešti ni k Beogradu).

U njezinu temelju bilo je zastupanje hrvatskoga državnog prava. Stranka prava postala je jedna od najutjecajnijih političkih organizacija toga doba u Hrvatskoj, zahvaljujući prije svega držanju dvojice svojih osnivača i vođa: Anti Starčeviću i Eugenu Kvaterniku. Pravaški pokret nosio je interes novog sloja, srednje klase, koja se je oblikovala u društvu nakon ukidanja feudalnih odnosa, u sklopu procesa stratifikacije hrvatskog društva, koje je počelo postupno gubiti ranija obilježja duboko polarizirana društva. Njihova ideologija imala je zadaću ubrzanja procesa stvaranja hrvatske nacije, koji je prema njihovu shvaćanju trebao završiti jedino u samostalnoj hrvatskoj državi.

25. veljače 1990. godine skupina građana pravaških uvjerenja održava u Zagrebu „obnoviteljski sabor“, čime je utemeljena suvremena Hrvatska stranka prava, koja je bila zastupljena u Hrvatskom saboru sve do 2011. Hrvatska čista stranka prava osniva se 1992. godine, a kasnije odjeljivanjem od HSP-a nastaje više političkih stranaka s pravaškim predznakom, od kojih parlamentarni status, 2011. godine, zadobiva jedino Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević.