Wikipedija:Izabrani članci/41, 2019.

Izvor: Wikipedija

Alan Ford je talijanski komični strip. Stvorili su ga scenarist Luciano Secchi, pseudonim Max Bunker, i crtač Roberto Raviola, pseudonim Magnus. Radnja stripa odvija se u New Yorku.

Prvi broj Alana Forda izašao je u Italiji, u svibnju 1969. godine. Nakon samo nekoliko brojeva strip je stekao iznimnu popularnost. Nakon 75. broja (epizoda "Odlazak Superhika") Magnusa kao crtača zamjenjuje Paolo Piffarerio. Magnus se je još samo jednom pojavio kao crtač Alana Forda (epizoda br. 200, "Hik, hik, hura!"). Nakon promjene crtača dolazi do postupnog ali stalnog pada u nakladi Alana Forda. Alan Ford izlazi u Italiji u novim epizodama redovito (mjesečno) i danas. Raznim promjenama crtača i scenarista, tijekom vremena, izgubili su se i mnogi sporedni likovi koji su stripu davali dodatnu draž, a sam strip izgubio je osnovnu crno-humornu nit.

Strip je bio izdavan u Francuskoj (ali je zbog slabe popularnosti ukinut nakon dvanaest izdanja), Danskoj (ukinut nakon samo šest epizoda), Brazilu (doživio samo tri izdanja) i u bivšoj Jugoslaviji, gdje je postigao najveću slavu. U Hrvatskoj je Alan Ford prvi puta objavljen 1970. godine – godinu dana nakon talijanske premijere. U Hrvatskoj je izlazio pod okriljem Vjesnika, a za odličan prijevod bio je zaslužan Nenad Brixy. Nenad Brixy zaslužan je također i za otkrivanje i postavljanje Alana Forda u nakladnički plan Vjesnika, tada obavljajući posao glavnoga i odgovornoga urednika odjela Vjesnikovih zabavnih sadržaja.