Wikipedija:Izabrani članci/7, 2021.

Izvor: Wikipedija
Panorama Umljatovića
Panorama Umljatovića

Umljanovići (njemački: Zamelin, talijanski: Umliane, Umiglianovich) naselje su u općini Ružić, u Šibensko-kninskoj županiji. Ovaj kraj naseljen je još od brončanog doba. U vrijeme antike na brdu Balina glavica nalazio se delmatski grad-utvrda Sinotion, kojeg je prvi rimski car Oktavijan August u potpunosti razorio. Na njegovom mjestu niknulo je rimsko municipalno središte Municipium Magnum, urbani antički centar koji je opstao preko 400 godina. Današnje ime naselja prvi se put spominje 1583. godine, kada ovo područje nastanjuju Morlaci iz Huma (Hercegovine), po čemu je naselje i dobilo ime.

Prvi spomen Umljanovića kao naseljenog mjesta javlja se u spisima Morlaka koje su zabilježili šibenski bilježnici u razdoblju između Ciparskog i Kandijskoga rata (1570.1645.). U tim spisima zabilježeni su 1583. godine Morlaci Dujam Zoričić i Grgur Kaić iz Humiljevca (de villa Humiglieuaz).

Umljanovići se spominju i u crkvenoj knjizi vjenčanih župe u Vranjicu od 1665. do 1676. godine. Sredinom 17. stoljeća petropoljci u velikim brojevima dolaze u područje Vranjica. Među njima su zabilježena prezimena Lalići (1666.) i Laličići (1668.) iz Umljanovića.