Wikipedija:Kafić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Kafić

Dobrodošli u Wikipedijin kafić! Ovdje možete postavljati pitanja i raspravljati o Wikipediji.

Za tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama koristite niže navedene poveznice. Za raspravu o pojedinim člancima koristite njihove stranice za razgovor, u kafiću samo pozovite suradnike na dotičnu stranicu za razgovor. Sve rasprave o člancima koje se ne tiču Wikipedije kao šireg pojma bit će premještene na pripadajuće stranice za razgovor članaka, kao i tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama!

Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Zahtjevi i želje

Zahtjevi za promjenom imena suradnika, premještanjem stranice ...

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Zamjerke

Popis članaka na koje suradnici imaju zamjerku

Prečac:
WP:K


Pravila Wikipedije
Temeljno pravilo
1. Službeni jezik Wikipedije
Marljiv rad i suradnja
2. Nepristrano gledište
3. Provjerljivost
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Dogovor
5. Konsenzus
6. Rješavanje prijepora
Izbjegavanje sukoba
7. Pretpostavite dobru namjeru
8. Bez osobnih napada
9. Maltretiranje
10. Ne ometajte rad Wikipedije
da biste nešto dokazali

Dva tjedna za spas slobode europskih panorama[uredi VE | uredi]

Trenutačno stanje oko slobode panorame u svim državama Europe.
Trenutačno izvješće obojalo bi sve članice Europske Unije crvenom ili žutom bojom.

██ OK, uključujući umjetnička djela

██ OK, ali samo za zgrade

██ OK, ali samo za nekomercijalnu upotrebu

██ Nikako ne može

██ Nepoznato

Sada slikama Europskoga parlamenta nije mjesto na Wikipediji...
...kao ni belgijskog državnog spomenika, Atomiuma...
pa ni engleskog London Eyea...
...ni rotterdamskog Glavnog kolodvora...
...a ni valencijskog Hemisférica.

Pozdrav svima,

Kako ide?

Podnesen je prijedlog (amandman) Europskome parlamentu s namjerom da ograniči tzv. „slobodu panorame” u Europi. Ovaj prijedlog jedan je dio većega plana — usklađivanja zakona o intelektualnom vlasništvu u više država Europske Unije.
Ako se ovaj prijedlog usvoji i ostvari, suradnici Wikipedije više neće smjeti postavljati fotografije suvremenih zgrada i javnih umjetničkih djela niti koristiti ih na Wikipediji.
Čak i da „sloboda panorame” ostane dozvoljena u nekomercijalne svrhe, Wikipedija se i dalje suočava s problemom; trenutačna licenca pod kojom mi doprinosimo Wikipediji, CC-BY-SA, nije kompatibilna s nekomercijalnim licencama, pošto bi potonje ograničavale ponovno korištenje sadržaja.

Sloboda panorame?

Fotografije suvremenih zgrada i javne umjetnosti trenutačno mogu se postaviti na Zajednički poslužitelj (Wikimedia Commons), ali samo ako su napravljene u državama sa slobodom panorame.
 • Države EU sa slobodom panorame: Austrija, Hrvatska, Češka, Danska*, Finska*, Mađarska, Malta, Njemačka, Irska, Poljska, Portugal, Slovačka, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo. (* = samo za zgrade)
 • Države EU bez slobode panorame: Belgija, Bugarska, Cipar, Estonija, Francuska, Grčka, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Rumunjska i Slovenija.
U državama bez slobode panorame, tvorac nekoga kreativnog djela trajno postavljenog na javnoj površini (npr. tvorac zgrade, javne umjetnosti, itd.) mora odobriti izdavanje fotografije, čak i ako je tvorac fotografije ujedno stvorio to kreativno djelo.

Koji su ostali prijedlozi u igri?

Amandman AM421 kojega je predložio Jean-Marie Cavada.

Kada se glasuje o ovome prijedlogu?

Četvrtak, 9. srpnja.

Možemo li što učiniti protiv?

Da! Širenjem riječi o negativnom učinku usvajanja ovog amandmana po Wikipediju i šteti koju joj može prouzročiti. Tijekom posljednjih godina, primijetili smo da je i mnogim političarima promaklo da ne smiju objavljivati fotografiju Europskog parlamenta u Strasbourgu na vlastitim internetskim stranicama bez prijašnje dozvole samog arhitekta. Prema tome, važno je stvoriti svijest o ovom pitanju.
Zbog svega ovoga, pripremili smo središnju obavijest i stranicu na koju ista vodi. Ako želite, možete stvoriti takvu odredišnu stranicu, kao što su to učinili Nijemci ili Šveđani.

Što ja mogu napraviti?

 • Pošaljite elektroničku poštu članovima Europskog parlamenta Vaše države (popis Članova na engleskoj Wikipediji. Također, ovaj službeni popis navodi adrese e-maila svih članova Europskog parlamenta).
 • Pošaljite tweet tim istim članovima na svom jeziku. Pitajte ih na primjeru žele li Wikipediji uskratiti podršku ili neizravno omogućiti uklanjanje i brisanje tisuća datoteka. Možete tweetati nekoj političkoj grupaciji u Vladi ili pak odaslati općenitu poruku na društvenim mrežama. Primjeri s Twittera: 1, 2, 3.

Tko sve koordinira?

Zajednički poslužitelj:Sloboda panorame 2015. (engleski). Ovdje predložite/dodajte/prijavite objave za javnost, medijska izvješća itd.
Povratna informacija o predloženoj središnjoj objavi i odredišnoj stranici neka se ostavi na ovoj stranici Zajedničkoga poslužitelja.

Gdje mogu pročitati više?

Pročitajte članak u Wikipedijinoj kolumni: Three weeks to save freedom of panorama in Europe (Tri tjedna za spas slobode panorame u Europi).

Hvala. Romaine (razgovor) 10:11, 22. lipnja 2015. (CEST)

PS: Sugestija: stvorite članak na temu slobode panorame na hrvatskom jeziku. Romaine (razgovor) 10:11, 22. lipnja 2015. (CEST)


Ako se ne uspije obranit sloboda panorame, moć ćemo se svi slikat, hahahahaha :))))) Kubura (razgovor) 15:37, 25. lipnja 2015. (CEST)

Pokrenuta je peticija na change.org: https://www.change.org/p/european-parliament-save-the-freedom-of-photography koja trenutačno pokazuje: Error 502, Bad gateway. Valja će popraviti uskoro. SpeedyGonsales 22:28, 26. lipnja 2015. (CEST)
Proradilo, piše - 32.288 supporters. SpeedyGonsales 22:30, 26. lipnja 2015. (CEST)
Potpisah. Trebali bi svi Wikipedisti potpisati. --Roberta F. 00:19, 27. lipnja 2015. (CEST)
Evo, potpisah i ja. Po trenutačnom stanju nedostaje još 480 potpisa do 35.000, ali sigurno će ih skupiti... Face-smile.svg Maestro Ivanković 11:57, 27. lipnja 2015. (CEST)

Nova poruka[uredi VE | uredi]

Zdravo svima! Hvala Vam na ukazanoj pažnji.

 • Susreli smo se prošloga četvrtka sa Zakladom Wikimedije da bismo procijenili političko stanje u Bruxellesu i ustanovili koliku bi korist imalo postavljanje središnje obavijesti na našim stranicama. Sve u svemu, dva presudna događaja omogućila bi donošenje zakona sigurnog po Wikipediju: (1) jedan član Europskoga parlamenta trebao bi prije 1. srpnja, uz dovoljnu potporu ostalih zastupnika, podnijeti zahtjev za promjenom; (2) članovi glasuju 9. srpnja. Zaključili smo u četvrtak kako su naše radnje širom svih Wikimedijinih projekata bile dostatne za obavljanje prvoga dijela posla. Čestitke!, iako to bijaše malen korak. Prava je stvar glasovanje na plenarnoj sjednici 9. srpnja.
 • Pitali smo se je li središnja obavijest na vrhu svake Wikipedijine stranice potrebna već danas. To je vrlo snažan i osjetljiv instrument kojega treba koristiti pažljivo; vrijeme postavljanja i odabrane riječi izrazito su bitne, nadasve u domeni zakonodavstva. Osim toga, smatramo kako bi taj potez trebao biti ostavljen tek za slučaj krajnje potrebe. Kao što već rekosmo, prikupili smo dovoljno pažnje za prvi korak. Nadalje, smatramo kako bi postavljanje središnje obavijesti puna dva tjedna prije glasovanja bilo prerano, jer bi pitanje „slobode panorama” vjerojatno iščezlo iz umova do sudbinskoga trenutka. Prema tome, središnja obavijest bit će postavljena 2. srpnja, ovisno o razvoju cjelokupnoga stanja.
 • Savjetujemo Vam da ne postavljate obavijest dotad, ali to je samo savjet. Poštovat ćemo drugačiju odluku Vaše zajednice. Ako namjeravate krenuti s tim poslom, preporučujemo odlučne istovremene poteze na europskoj razini.
 • Međunarodna odredišna stranica nalazi se na „Freedom of Panorama in Europe in 2015” (2015. — Sloboda panorame u Europi). Bilo bi poželjno prevesti stranicu na hrvatski, i to na hrvatskoj Wikipediji kako bi se odaslala poruka da (i) ova Wikipedija želi promjenu prijedloga pri Europskome parlamentu. (Molimo Vas, prevedenu odredišnu stranicu dodajte na Wikidatin popis Q20200822.)
 • Stranica s popisom podataka hrvatskih članova Parlamenta nalazi se ovdje. Tu ćete naći adrese e-maila i račune na Twitteru.
 • Ako postavimo središnju obavijest 2. srpnja (uz dozvolu naše Zaklade), voljeli bismo da postoji i hrvatska inačica iste. Potrebni su prijevodi za tu obavijest. Ako želite prevoditi obavijest s engleskog na hrvatski jezik, dodajte Vaše ime, jezik i kontakt na ovu stranicu za razgovor i javit ćemo Vam kada možete početi.

Koji je plan?

 • Procijenit ćemo stanje 2. srpnja, a zatim i postaviti središnju obavijest za više država. To će nam dati na vremenu da prikupimo sve potrebne prijevode.
 • Zamolili smo Wikimedijinu Zakladu da izda službeno priopćenje. Oni su istaknuli kako će raditi na tome te zasigurno odaslati službeno priopćenje i/ili osvrt na blogu 2. srpnja.
 • Znači, samo nam preostaje čekati u međuvremenu? — NE!
  • Osobno pošaljite elektroničku poštu hrvatskom članu Parlamenta. Ako se odlučite na taj potez, pišite vlastitim riječima na hrvatskom jeziku. Nemojte slati istu poruku na više adresa, jer to je prozirno i, najjednostavnije rečeno, nije način. Slijedite upute na ovoj stranici (pritisnite [show] na samome vrhu). Možete poslati poveznicu na http://meta.wikipedia.org/wiki/saveFoP
  • Tweetajte hrvatskom članu Parlamenta, potrudite se da bude što prisnije, „osobnije”. Hashtag čitavoga procesa jest #saveFoP

'Ajmo! Spasimo slobodu panorame, učinimo javnost svjesnom važnosti ovoga javnog dobra!!! Romaine (razgovor) 10:55, 27. lipnja 2015. (CEST)

Authority control[uredi VE | uredi]

Excuse me for writing in English.

Please can somebody import en:Template:Authority control from en.Wikipedia? Pigsonthewing (razgovor) 18:58, 27. lipnja 2015. (CEST)

Primiče se jubilarac[uredi VE | uredi]

Lijepi prekrasni dan i s njim još veselih vijestiju. Primiče nam se jubilarac. Pripremajte teme, za nekoliko dana očekjemo da će biti 155.000 članak!
155.000 sunčanih pozdrava svim kolegama! Kubura (razgovor) 12:28, 30. lipnja 2015. (CEST)

Izabrani članci za 28. i 29. tjedan 2015. – treća sreća...[uredi VE | uredi]

Drage suradnice i suradnici, s obzirom na moju prethodnu obavijest u vezi ove teme i tom prilikom izrečenu suglasnost dvojice kolega administratora, članak "Bibliotheca Zriniana" bit će IČ u sljedećem, 28. tjednu (članak "Stjepan Supanc" ostaje, naravno, za 30. tjedan). Budući da su prošli tjedan također izabrana dva članka, predlažem da članak "Berlinski filharmoničari" bude IČ u 29. tjednu, a članak "Pilot (Izgubljeni)" ostane za 34. tjedan. Face-smile.svg Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 07:59, 1. srpnja 2015. (CEST)