Wikipedija:Kafić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kafić

Dobro došli u Wikipedijin kafić! Ovdje možete postavljati pitanja i raspravljati o Wikipediji.

Za tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama koristite niže navedene poveznice. Za raspravu o pojedinim člancima koristite njihove stranice za razgovor, u kafiću samo pozovite suradnike na dotičnu stranicu za razgovor. Sve rasprave o člancima koje se ne tiču Wikipedije kao šireg pojma bit će premještene na pripadajuće stranice za razgovor članaka, kao i tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama!

Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Zahtjevi i želje

Zahtjevi za promjenom imena suradnika, premještanjem stranice ...

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Zamjerke

Popis članaka na koje suradnici imaju zamjerku

Prečac:
WP:K


Pravila Wikipedije
Temeljno pravilo
1. Službeni jezik Wikipedije
Marljiv rad i suradnja
2. Nepristrano gledište
3. Provjerljivost
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Dogovor
5. Konsenzus
6. Rješavanje prijepora
Izbjegavanje sukoba
7. Pretpostavite dobru namjeru
8. Bez osobnih napada
9. Maltretiranje
10. Ne ometajte rad Wikipedije
da biste nešto dokazali

Poziv na raspravu o prijedlogu otključavanja predloška Novosti[uredi]

Pozivam suradnike na raspravu o prijedlogu otključavanja predloška Novosti. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 11,17; 1. veljače 2020. (SEV)

Poziv na raspravu o prijedlogu uvođenja imenskog prostora za nacrte[uredi]

Prethodno je vođena rasprava, čije je potencijalno rješenje uvođenje imenskog prostora za nacrte.

Stoga, pozivam suradnike na raspravu o prijedlogu uvođenja imenskog prostora za nacrte. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 11,17; 1. veljače 2020. (SEV)

Održavanje Wikipedije[uredi]

Pozdrav! Molim administratore da obrate pozornost na nekoliko tema:

P.S. pozivaju se i svi suradnici da izjasne mišljenja o prijedlozima navedenim u ulomcima iznad ovog. --Hmxhmx (razgovor) 20:54, 4. veljače 2020. (CET)

Projekt cvate[uredi]

Projekt hr.wiki zbilja cvate, nasuprot tvrdnjama svih onih koji baljezgaju o napuštanju. Evo svježih statistika: u zadnjih mjesec dana imamo 645 aktivnih suradnika, što je 100 više od prosjeka zadnjih nekoliko godina, gotovo 20%. Kubura (razgovor) 22:06, 5. veljače 2020. (CET)

Neka cvjeta stotinu cvjetova. Od čega 39 s nula izmjena, 220 s jednom izmjenom i 100 s dvije izmjene. I naravno hvala botovima. Ne botovima jer je njih samo šest.--Man_Usk recider 22:57, 5. veljače 2020. (CET)
Ne mijenja na stvari. I prije je bilo takvih kad smo imali u prosjeku 550. Htio — ne htio, 100 ih je više. Kubura (razgovor) 19:28, 12. veljače 2020. (CET)

Izabrani članak za 13. tjedan 2020.[uredi]

S obzirom na to da nije predložen članak koji bi stekao status Izabranoga članka za 13. tjedan 2020. Predlažem da se prikaže članak Windows 10 (koji nije bio prikazan u tjednu za koji je izabran, 28. tjednu 2018., niti u ijednom sljedećem tjednu). Sažetak za taj članak već je izrađen. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdravi, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 0,38; 10. veljače 2020. (SEV)

Komentar Ipak je predložen izmjenom razl=5452690, no to nije bilo vidljivo na WP:IČ/PIČ. Rješenje tog pitanja poznato je i predloženo ovdje i tu. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdravi, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 4,10; 10. veljače 2020. (SEV)

Pulenat[uredi]

Popravi sam ćlanak Pulenat, netko je sve to pobrisa i napisa o Buri, Jugu i Maestralu. Ja se onda pitan zač san ja pisa i kome? Zač je oti to napisa kad to nima veze s glavon? — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Vlaj i Bodul (razgovordoprinosi) 09:38, 11. veljače 2020.

Jubilarac[uredi]

Znate svitu kako ide, evo će jubilarac. Ajmo ća radit :) Kubura (razgovor) 20:29, 12. veljače 2020. (CET)

Blokiranje suradnika s neprihvatljivim imenima[uredi]

Kolege admini, molim vas da kod blokiranja suradnika s neprihvatljivim suradničkim imenima, pogotovo ako se radi o suradnicima koji su to ime odabrali u dobroj namjeri (npr ime neke udruge):

 1. razmislite bi li bilo bolje suradnika ipak uputiti na WP:ZPIS
 2. u slučaju da ipak odlučite blokirati ih, ostavite im poruku na stranici za razgovor, ne blokirajte im stranicu za razgovor kako bi mogli barem komunicirati u vezi bloka, i ne blokirajte im IP adresu s koje bi trebali otvoriti novi račun.

Ja sam deblokirao nekoliko suradnima za koje nisam vidio da krše pravila.

Hvala na razumijevanju. --Lasta 10:11, 14. veljače 2020. (CET)

mLogo 'oćeš, tko će još i na to gubiti vrijeme Smiley.svg
Svojevremeno je za obavijest suradniku stvoren predložak NS-SI1, koji se nalazi na dnu stranice Predlošci za komunikaciju sa suradnicima, a uputa je u povezanom predlošku Predložak:NS-suradničko ime. Naravno, predložak se nalazi i u odgovarajućoj kategoriji. Alzo dakle, čitav posao koji treba uraditi je {{subst:NS-SI}} suradniku. Face-wink.svg  • Bonč (razgovor) • Čitajte pažljivo, ovo pišem samo jednom! •  00:13, 15. veljače 2020. (CET)

Pomoć[uredi]

Tridentski sabor, u dijelu pod nazivom O Svetom pismu ima neke napomene io wikitekstu koje ja ne znam šta su i kako to popraviti. LP. Naš Čouk — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Vlaj i Bodul (razgovordoprinosi) 14:26, 14. veljače 2020.‎

Odgovor na SZR.  • Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  00:25, 15. veljače 2020. (CET)

Narastao djevojčuljak![uredi]

Sretna nam 17. obljetnica WIkipedije na hrvatskom jeziku!  • Bonč (razgovor) • Prodajem enciklopediju. Moja žena zna sve. Imam Wikipediju! •  00:14, 16. veljače 2020. (CET)

Sritno sviman naman :) Kubura (razgovor) 18:32, 16. veljače 2020. (CET)
Živjela nam naša jedina i vječna hrvatska wikipedija Face-smile.svg --Mateo K 01 (razgovor) 19:15, 16. veljače 2020. (CET)

Izabrani i jubilarci[uredi]

Kad završi glasovanje (i to treba pratiti) za Izabrani članak:

 1. arhivirati: staviti oznaku arhiv na vrhu i dnu, ukloniti "glasuj" i napisati koji je članak izabran i s koliko [1]
 2. staviti na vrh izabranog članka da je izabran i za koje razdoblje [2]
 3. upisati u arhiv izabranih koji je izabran i pomaknuti zakomentirani dio za jedno mjesto ka gorje [3]
 4. unijeti sažetak koji će ići na Glavnu tijekom razdoblja za koje je izabrani članak izabran. Iskopirate prvi odlomak iz članka, bez referencija. Sliku stavite da je na 120px, i skratite opis po potrebi. Ako se radi o zaštićenom znaku poput logotipa odnosno klupskog grba, ne preporučuje ju se stavljati. Pazite da na dnu stavite da poveznica "pročitajte cijeli članak" vodi na taj članak. [4]
 5. upisati članak u popis izabranih članaka u odgovarajuću kategoriju. Ispred ide onaj kružić, ne zvjezdica. [5]

Nije baš kratki poslić kako se čini. Pišem ovo jer su se ukiselili izbori za izabrane članke (već četiri, čekao sam za vidjeti dokad će to ići) koje je trebalo zaključiti, i nitko se nije prihvatio. U isto vrijeme neki su u stanju spletkariti i rovariti drugdje, neki zgubidani im se pridruže u tjeranju maka na konac i cjepidlačenju i dociranju, a nikad nisu potrudili se pomoći onima koji su se prihvatili ovog, odnosno nisu nikad ni prstom mrdnuli za održavati projekt. Kubura (razgovor) 18:53, 16. veljače 2020. (CET)

Kad se prijeđe okrugla brojka:

 1. staviti obavijest u zaglavlje [6] (samo administratori)
 2. unijeti u Aktualno nadnevak kad se prošlo [7]
 3. otvoriti stranicu za glasovanje. Pripazite na nadnevke (i ure) kad se prošlo, kad počinje i završava glasovanje. [8]
 4. prebrati s popisa novih nove članke. [9]
 5. upisati nove članke na stranici za glasovanje, što znači napraviti odlomke i poveznice. [10]
 6. razdvojiti one veće i manje od 3000 te razdvojbe [11]
 7. ako se ima one "botske" članke n.pr. one po godinama i slično, onda se samo stavi jedan odlomak "to i to po godinama" i ispod koliko je takvih članaka, jer zbilja nema ni smisla ni potrebe da svaki ima svoj posebni.
 8. upisati na stranicu s popisom jubilaraca nadnevak kad se je zbio jubilarac [12]
 9. nakon što se presloži članke po veličini i abecedi,[13] upisati preostale brojke u odgovarajuća polja [14]
 10. tijekom glasovanja ažurirati stranicu s glasovanjem ako je neki članak u međuvremenu narastao na > 3000 bajtova ili ako je obrisan
 11. tijekom glasovanja prekrižiti glasove onih koji nemaju pravo glasa i one koji su zakasnili.
 12. zaključiti glasovanje, upisati ime izabranog jubilarca i arhivirati
 13. ukloniti obavijest iz zaglavlja (samo administratori)
 14. na popisu jubilarnih unijeti preostale brojke: broj glasova za pobjednika, uk. broj i postotak glasova "za", i ime jubilarni članak

Kao što vidite, nije to kratki poslić. Kubura (razgovor) 19:21, 16. veljače 2020. (CET)