Wikipedija:Kafić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kafić

Dobro došli u Wikipedijin kafić! Ovdje možete postavljati pitanja i raspravljati o Wikipediji.

Za tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama koristite niže navedene poveznice. Za raspravu o pojedinim člancima koristite njihove stranice za razgovor, u kafiću samo pozovite suradnike na dotičnu stranicu za razgovor. Sve rasprave o člancima koje se ne tiču Wikipedije kao šireg pojma bit će premještene na pripadajuće stranice za razgovor članaka, kao i tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama!

Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Zahtjevi i želje

Zahtjevi za promjenom imena suradnika, premještanjem stranice ...

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Zamjerke

Popis članaka na koje suradnici imaju zamjerku

Prečac:
WP:K


Pravila Wikipedije
Temeljno pravilo
1. Službeni jezik Wikipedije
Marljiv rad i suradnja
2. Nepristrano gledište
3. Provjerljivost
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Dogovor
5. Konsenzus
6. Rješavanje prijepora
Izbjegavanje sukoba
7. Pretpostavite dobru namjeru
8. Bez osobnih napada
9. Maltretiranje
10. Ne ometajte rad Wikipedije
da biste nešto dokazali

Lav Jašin[uredi]

Molim da se stranica Lav Jašin preimenuje u Lev Jašin zato što je ispravno i piše na eng. Wikipediji.Hvala!--2A02:27B0:4501:9220:8C81:9F94:7246:12C8 21:09, 3. srpnja 2019. (CEST)

Riješeno Riješeno --Mateo K 01 (razgovor) 21:15, 3. srpnja 2019. (CEST)
Što je riješeno? Odakle da je Lev ispravno? Pa još s Wikipedije na engleskom jeziku!? Lav Jašin je Lav Jašin.--Man_Usk recider 21:31, 3. srpnja 2019. (CEST)
Trebao sam prvo provjeriti kako hrvatski izvori ime pišu, vratio sam članak. --Mateo K 01 (razgovor) 21:49, 3. srpnja 2019. (CEST)
Man Usk tako piše i na ruskoj (gdje je i rođen te njegovo originalno ime), ukrajinskoj te većini Wikipedija. Jedino mi, Srpska Wiki i sh.wiki nazivamo Lav Jaršin. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 21:51, 3. srpnja 2019. (CEST)
U ruke pravopis hrvatskog jezika (dio koji govori o preslovljavanju). Apsolutno je nebitno kako pišu drugi.-- MaGaporuči mi 12:38, 4. srpnja 2019. (CEST)
Mislim da bi SpeedyGonsales znao kako je ispravno. Ispravio je, na primjer, naziv članka Volodimir Zelenskij. :) --Hmxhmx (razgovor) 22:22, 3. srpnja 2019. (CEST)
Lav Nikolajevič Tolstoj, Lenjin, Staljin. Prilagođena imena našem izgovoru, te nema potrebe za posrednom transkripcijom. Ime majke sovjetskog vođe nije do nas došlo preko gruzijskog, već preko ruskog, stoga od Екатерина Георгиевна Геладзе je Jekaterina Georgijevna Geladze. Trebalo bi i ovo riješiti po pravopisu. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 13,02; 4. srpnja 2019. (SEV)

Novi kvalitetni članak-Ideja za glavu stranicu[uredi]

Na Discordu sam predložio ideju za glavnu stranicu: Novi kvalitetni članak (Ne mogu smisliti bolje ime). Ideju zamišljam nešto kao već postojeći Izabrani članak koji se bira svaki tjedan. Za ovu ideju je potreban malen prostor (za samo malo bi trebalo povećati veličinu Glavne stranice), manji od Na današnji dan, koji bi sadržavao jednu sliku (50-100px), ime članka i nekoliko (5 maksimum) rečenica o članku. Članak bi se mijenjao svakih 1, 3, 5, 7 dana, oviseći o tome koliko često se prave kvalitetni članci. Čini mi se glupo da svaki dan svi suradnici glasaju za novi članak, stoga smatram da bi neki administrator (npr. Kubura ili netko drugi, ne znam tko od vas administratora ima slobodnog vremena i volju za mijenjat to svaki dan). Članke bi administrator postaviti za Novi kvalitetni članak tek kada je star tjedan/dva jer neki korisnici znaju nadograđivati i ispravljati članke, kao što smo ja i Bruckermann (9 dana je dorađivao članak Bitka za Mostar 1992.). Ideja se sviđa Mateo K 01-u i Hmxhmxu. Primjeri za takve članke iz zadnja 3 dana bi bila:Shijiazhuang (1.7., prikazan 8.7. ili kasnije), Patrick Blackett (2.7., prikazan 9.7. ili kasnije), Zavojna opruga (3.7., prikazan 10.7. ili kasnije). Za ovo ne treba praviti nikakve nagrade, oznaka da je ovo izabrani članak, itd. Želim čuti vaša mišljenja, prijedloge kako poboljšati ovu ideju i bolje ime za ovu ideju. --Croxyz (razgovor) 0:09, 4. srpnja 2019. (CEST)

NEUTRALAN NEUTRALAN Budući da je Discord u pitanju glasao bih protiv, ali budući da Mateo K 01 nije glasao protiv mene za AOP, ostajem suzdržan. Ideja nije loša možda bi trebali imati stupac i za "kvalitetne dorađene članke" (vidi (CineStar). Bolji naziv bi inače bio "kvalitetno odrađeni članak" ili "Kvalitetno novostvoreni članci". Ukratko, to bi bila kopija današnje sr.wiki. LP.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 02:11, 4. srpnja 2019. (CEST)
Prijedlog suradnika bolje je ocijeniti prema sadržaju, a ne ovisno o tome gdje je odgovarajući prijedlog prvotno iznesen ili tko je kako glasovao u svezi sasvim drugog pitanja. --Mateo K 01 (razgovor) 02:30, 4. srpnja 2019. (CEST)
Kako bismo odabirali članke? Glasanjem ili nečim sličnim? Neki od problema koji bi se mogli javiti: nedostatak mjesta na glavnoj stranici, neaktivnost suradnika u glasanju i mogući nedostatak članaka koji bi zadovoljavali kriterije. Bilo bi potrebno i definirati kriterije i proceduru. --Hmxhmx (razgovor) 17:54, 5. srpnja 2019. (CEST)

Ajmo malo manje gledat u tuđa dvorišta. Veliki (opsegom) projekti mogu sebi dopustiti kvalitetne, izabrane i ne znam već kakve članke. Projektima koji imaju daleko manji obim suradnika i uređivanja je to samo uteg. Imamo izabrane članke i treba se usredotočiti na poboljšavanje postojećih članaka i predlaganje za izabrane. Sasvim dovoljno. Ako je baš nekome stalo napisati iznova izabrani članak - nemam ništa protiv.-- MaGaporuči mi 19:48, 5. srpnja 2019. (CEST)

Slažem se MaGa.--Man_Usk recider 22:17, 5. srpnja 2019. (CEST)

Održavanje Wikipedije[uredi]

Pozdrav! Ima nekoliko stvari koje bi trebalo riješiti ili o kojima bi trebalo izraziti mišljenje.

  • trebalo bi uskladiti nazive članaka o YouTuberima. Hoćemo li pisati Youtuber/youtuber ili YouTuber? ([[Američki youtuberi]], [[Hrvatski youtuberi]], [[Švedski YouTuberi]])
  • predložio sam uklapanje članka Klima uređaj u Klimatizacija
  • ako tko ima vremena, trebalo bi srediti Knin § Povijest
  • predložio sam izdvajanje sekcije Povijest iz članka Mozilla Firefox (vidi stranicu za razgovor)

Članci kojima je istekao rok za sređivanje:

  • [[:Kategorija:Neodgovarajući sadržaj 07. lipnja 2019.]]
  • [[:Kategorija:Neodgovarajući sadržaj 30. lipnja 2019.]]

Članci predloženi za brisanje:

--Hmxhmx (razgovor) 17:51, 5. srpnja 2019. (CEST)

Dao bi mišljenje o dvije stvari:
    • Klimatizacija je održavanje željene temperature, vlažnosti i čistoće zraka u zatvorenim prostorima, dok klima uređaj je stroj koji to obavlja. Kako klima uređaja ima jako puno, mislim da bi trebalo ostati, ali pravi naziv je klimatizacijski uređaji - a ne klima uređaj, to je pojednostavljeno. Bavio sam se dosta klimatizacijom, imam 4 projekta odrađena od proračuna, nacrta i izvođenja - imam jednu knjigu o tome, prijevod s njemačkog - nešto kao osnove klimatizacije - preko 2 000 stranica ima... na žalost nisam trenutno u toma, ali članke treba totalno doraditi - "generalka".
    • po meni za hurikan bi trebala ostati samo poveznica na tropsku oluju, jer: "jaki tropski cikloni (ili tropske oluje) u sjevernome dijelu Atlantskog oceana, Karipskom moru, Meksičkom zaljevu, zapadnome dijelu južnog Pacifika i jugoistočnome dijelu sjevernog Pacifika zovu se uragani, odnosno po američkom engleskome hurikani (hurricane)." Lijepi pozdrav - Mmarre (razgovor) 22:34, 6. srpnja 2019. (CEST)

Dat ću svoje mišljenje o problemu naziva "youtuber"; sama platforma za objavu videozapisa naziva se YouTube, s velikim slovom "t". E sad, koliko vidim, sam je naziv nastao spajanjem imena te tvrtke i sufiksa -er za činitelja kakve radnje (worker, player...). Budući da mi i inače u posuđenicama znamo imati neku varijantu tog sufiksa (trener, spiker), taj je dio ispravan.

Međutim, to očito nije glavni problem; kako pisati glavni dio te riječi? Smatram da bi valjalo pisati "YouTuber". Zašto? Osim prethodno navedena razloga imam dojam da se ta riječ nije još posve prilagodila hrvatskome (tada bi se vjerojatno pisala fonetski, "jutjuber") i da bi bilo ispravnije ako ju zasad ostavimo u izvornom obliku.

Ukratko, Youtuber ne može sigurno, osobno sam za "YouTuber" (jer veći dio tog imena ipak pripada tvrtci), ali ako tkogod smatra da se imena zaposlenika u hrvatskome pišu isključivo malim slovom (npr. da nije Samsungovac već samsungovac), onda može i tako, iako bismo za zaposlenika u IBM-u napisali "IBM-ovac", ne baš "ajbiemovac". --Pajo Pajimir 13:04, 7. srpnja 2019. (CEST)

Prema NOP (Narodnooslobodilački pokret), ali ipak izglednije da je prema Nop — nopovac. IBM se kod nas ne čita kako se čita u engleskome. U tvrtki poduzeća mogu dolaziti i slova koja ne pripadaju hrvatskoj abecedi, tako i slovo ipsilon. U skladu sa standardnim rječnikom koji dopušta sejvati (str. 1383.), ali i loudirati (str. 675.), te upotrebom riječi kao što su: imejlati, rejvati, esemesati, pedeefirati, šerati, brauzati, forvarduša, očito je da može i fonetski jutjuber, ali i jutuber. Meni je najdraži jubitu koji se koristi i u smislu na jubitu, pa mi se čini da se ta riječ ne deklinira.
To što će neki pisati radije IBM-ovac ili npr. namještenik IBM-a, ne znači da se ne bi moglo pisati ibeemovac, kao što se piše i ibeovac, zavnohovac prema Zavnoh (ZAVNOH), subnorovac prema Subnor (SUBNOR). Tako i jutubovac i jutjubovac. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19,34; 7. srpnja 2019. (SEV)

Ako se ekipa baš ne može usuglasiti, ako ljude nije baš volja sređivati, onda nemojmo trošiti energiju na međusobno uvjeravanje ovdje, nego pišimo nove članke i nadograđujmo. Jednom će nas uhvatiti volja. Ako smo sredili neophođene kojih je bilo 5000 svaki dan, riješit ćemo i ovo. Pa kad bude biti. Kubura (razgovor) 21:05, 7. srpnja 2019. (CEST)

Kao prvo sretan svima Svjetski dan čokolade, a kao drugo kako ste mi svi danas navečer? Evo, upravo sam pročitso Nesmirov komentar o "YouTuberima. Prilično sam siguran da bi doslovan prijevoda YouTube-a značio TvojaCijev, a ne Jutjub kako prevode Srbi kao što za ime Vince McMahon prevode kao Vinc Makman ili Facebook kao fejsbuk, Twich kao Tvič, a čovjek se tako ne zove (Vinc Makman). To je možda usphelo za Nijemce, međutim mi smo Slaveni. Mislim da bi to samo otežalo hrvatskom jeziku jer mi oduvijek pišemo Facebook, Twitter, Twitch, YouTube i nema ga smisla mijenjati budući da u duhu hrvatskog jezika nije prevođenje tvrtka kao Srbi Koka-Kola mislim da bi to bilo kontraproduktivno za hrvatski jezik i Wikipediji na hrvatskom jeziku. Mislim da je bolje da pišemo po pravilu prema našoj tradiciji (i prema engleskom standardnom), odnosno duhu hrvatskog jezika YouTuber (en:YouTuber) kao što prevodi cijeli svijet. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 22:59, 7. srpnja 2019. (CEST)
Izij jednu čokoladu za me :) Kubura (razgovor) 20:59, 10. srpnja 2019. (CEST)
Hmxhmx U vezi spajanja članka Klima uređaj u Klimatizacija se ne slažem jer to su dva različita pojma koji mogu biti i sinonimi. Klima uređaj je szstav uređaja koji sadrže valjanu tehnička opremu za hladenje i izbacivanje zraka, cijevi.m ventilatore, temperaturu za mjerenje prostorije ili tijela (mikroprocesor), itd.; a klimatizacija je postupak hlađenja nekoga prostora...ili citiram
Wikicitati

„Klima uređaj je dizalica [ja bi preveo kao "sustav dviju međusobno povezanih uređaja koji imaju svrhu smanjenje"] topline, odnosno toplinska pumpa za zrak. Služi kao sredstvo hlađenja ili grijanja prostorija.”

Wikicitati

„Klimatizacija je proces pripreme zraka [ja bi preveo "pokušaj manipulacijom zraka"] u svrhu stvaranja odgovarajućeg stupnja ugodnosti za boravak ljudi, ali i drugih živih bića. U širem smislu termin se može odnositi na bilo koji oblik hlađenja, grijanja, ventilacije ili dezinfekcije koji mijenjaju stanje zraka”

Možemo Klima uređaj povezati sa ovim člancima. Ebo i Poljaci razlikuju klima uređaje od klimatizacije. Također sadržaj na Razgovor:Husein beg Biščević je trebalo zamijeniti sa {{Razgovor zaglavlje}}. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 23:31, 7. srpnja 2019. (CEST)

Prema prijedlogu suradnika Mmarre, premjestio sam Klima uređaj na Klimatizacijski uređaj i ispravio nazive u članku. Usput sam i uklonio prijedlog uklapanja članka u članak Klimatizacija, prema komentarima suradnika. --Hmxhmx (razgovor) 14:01, 8. srpnja 2019. (CEST)

Molim zaštitu[uredi]

Molim zaštitu stranice Domagović.Razlog-vandalizam.Hvala!--2A02:27B0:4501:50D0:8459:5D1:E93A:8F05 11:35, 7. srpnja 2019. (CEST)

Molim zaštitu stranice Split zbog vandalizma.Hvala!--2A02:27B0:4501:B360:2499:64F5:471F:FF07 14:25, 8. srpnja 2019. (CEST)

Molim zaštitu stranice Mark Zuckerberg zbog vandalizma.Hvala!--2A02:27B0:4500:A550:D967:53E4:73:6D4C 08:30, 17. srpnja 2019. (CEST)

Ne nastavljajte dodavati zahtjeve: zaštićivanje stranica smatra se štetnim.  • Bonč (razgovor) • Iz povijesti učimo da iz povijesti nismo ništa naučili. •  16:06, 17. srpnja 2019. (CEST)

Wiki voli Zemlju (Wiki Loves Earth)[uredi]

Završen je wiki fotonatječaj Wiki voli Zemlju 2019. (Wiki Loves Earth). Hrvatska je sudjelovala po treći put. Žiri je izabrao 10 najboljih fotografija (možete vidjeti ovdje), koje ulaze u međunarodni izbor u kojem će se izabrati 10 najboljih fotografija - https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Commons:Wiki_Loves_Earth_2019/Winners --Fraxinus (razgovor) 22:49, 10. srpnja 2019. (CEST)

Novosti[uredi]

Ivan Dodig osvojio WImbledon u mješovitim parovima: https://narod.hr/sport/latisha-chan-nahvalila-hrvatskog-tenisaca-ivana-dodiga-s-kojim-je-osvojila-wimbledon-imamo-sjajnu-kemiju-na-terenu-i-vjerujemo-si?fbclid=IwAR0y3H-uzPaP9rhjAHvAgyRUFRFjboYVLjK7AYb_i-32kVtPp1M6a6deECY i pr. https://kamenjar.com/ivan-dodig-s-tajvankom-latishom-chan-osvojio-wimbledon/?fbclid=IwAR0r2oKomGIOvtTHkGHDOQLof3sHnvdk6wXF1FJULeAQRX8imR01H03Q97U itd.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 31.147.104.132 (razgovordoprinosi) 12:02, 15. srpnja 2019. (CEST)

Jeste li znali?[uredi]

Kao i na normalnom, tako i na uromdoikiw razledam manje poznate objekte Wikipedije, koje ili nisam imao vremena pogledati dok sad bio u aktivnoj službi, ili nisam ni znao da postoje. Pa sam tako naišao na stranicu Wikipedija:Tehnička strana wikipedije, a preko nje odgovarajuću stranicu na Meti. Tamo sam našao i ovu zanimljivost:

Po podatku iz 2016. godine, Wikimedijini serveri imaju snagu od 222 kW, a godišnja potrošnja energije je oko 2 GWh. Za usporedbu, godišnja potrošnja jednog domaćinstva u SAD-u je 11 MWh, a u Nemačkoj 3 MWh. Moja je oko 2,5 kWh MWh  • Bonč (razgovor) • Don't panic! •  13:23, 17. srpnja 2019. (CEST)

Je li ovo sa 2,5 kWh godišnje neka šala, typo ili si preselio u pustinju?--El hombre (razgovor) 09:40, 20. srpnja 2019. (CEST)
Ups! Naravno da je 2,5 MWh Smiley.svg  • Bonč (razgovor) • Zbunite zavjesu, spustio sam se! •  15:28, 20. srpnja 2019. (CEST)

Wikimedia CEE Meeting 2019[uredi]

Wikimedia CEE Meeting 2019

Poštovani urednici Vikipedije na hrvatskom jeziku,

Moje ime je Bojan Cvetanović i radim u Vikimediji Srbije na poziciji menadžera kancelarije.

Kao i ranijih godina, za učesnike Viki zajednica u okviru CEE regiona su rezervisane po dve stipendije za odlazak na CEE Meeting. Stipendija pokriva troškove prevoza od/do Beograda, troškove smeštaja, ishrane i kotizaciju. Zbog procesa odabira vaših predstavnika, imajte u vidu da rok za registraciju ističe 20. jula. Link za registraciju.

Ujedno obaveštavam vas da je rok za prijavu sesija pomeren za 10. avgust. Više informacija na meta strani.

Srdačan pozdrav, --Bojan Cvetanović (razgovor) 16:23, 17. srpnja 2019. (CEST)

Zamolba[uredi]

Molim da neko vrati sadržaj na stranici Dan.Hvala!--2A02:27B0:4500:34E0:3D00:E061:4C96:4D0A 08:48, 20. srpnja 2019. (CEST)

Gore sam vam napisao, a i ovdje ću: nemojte postavljati ovakve zahtjeve, ophoditeljima neće promaći takve (štetne) izmjene. Usto, stranica "Dan" potpuno je slobodna za uređivanje (povijest izmjena kaže da nikad nije bila zaštićivana) i svatko može vratiti sadržaj, pa i suradnici s IP brojem. Pogledajte uvodni tečaj i upoznajte se s radom na Wikipediji, a možete i pogledati što je ophodnja.  • Bonč (razgovor) • Život je kratak, život je crtica - nekome batak, nekome trtica. •  15:45, 20. srpnja 2019. (CEST)