Wikipedija:Kafić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Kafić

Dobrodošli u Wikipedijin kafić! Ovdje možete postavljati pitanja i raspravljati o Wikipediji.

Za tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama koristite niže navedene poveznice. Za raspravu o pojedinim člancima koristite njihove stranice za razgovor, u kafiću samo pozovite suradnike na dotičnu stranicu za razgovor. Sve rasprave o člancima koje se ne tiču Wikipedije kao šireg pojma bit će premještene na pripadajuće stranice za razgovor članaka, kao i tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama!

Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Zahtjevi i želje

Zahtjevi za promjenom imena suradnika, premještanjem stranice ...

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Zamjerke

Popis članaka na koje suradnici imaju zamjerku

Prečac:
WP:K


Pravila Wikipedije
Temeljno pravilo
1. Službeni jezik Wikipedije
Marljiv rad i suradnja
2. Nepristrano gledište
3. Provjerljivost
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Dogovor
5. Konsenzus
6. Rješavanje prijepora
Izbjegavanje sukoba
7. Pretpostavite dobru namjeru
8. Bez osobnih napada
9. Maltretiranje
10. Ne ometajte rad Wikipedije
da biste nešto dokazali

Prijedlog prijevoda Creative Commons licenci verzije 4.0 otvoren za javnu raspravu[uredi]

Pozdrav svima,

Službeni prijedlog hrvatskog prijevoda licenci Creative Commons verzije 4.0 nalazi se na adresi: https://hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:CC_licence_4.0_-_prijedlog_hrvatskog_prijevoda. Prijedlog je do 25.12. otvoren za javnu raspravu. Riječ je o elementima pravnog teksta licence i sažetog iskaza osnovnih licencnih uvjeta. Svih šest Creative Commons licenci gradi se isključivo iz niže navedenih elemenata licence "Autorstvo-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima" i dodatnih elemenata za ostale inačice licence u drugoj, trećoj i četvrtoj tablici. Dakle, iz te matrice gradi se i licenca koju će potencijalno u budućnosti koristi i Wikipedija - "Autorstvo-Dijeli pod istim uvjetima".

Primarni razlog za nastanak nove verzije licenci, koja je ušla u javnu primjenu krajem 2013., odluka je Creative Commonsa da kreira jedinstvenu, globalno važeću licencu temeljenu na međunarodnim autorskopravnim sporazumima i konvencijama. Kako su sporazumi poput Bernske konvencije za zaštitu književnih i autorskih djela ili Direktiva Evropskog parlamenta i Vijeća od 11. ožujka 1996. o pravnoj zaštiti baza podataka sprovedeni u nacionalne pravne sustave, nova verzija licence više ne treba lokalizaciju u ovdašnje zakonske okvire kao što je to bio slučaj s prethodnim verzijama, već samo službene prijevode. U slučaju pravnog spora temelj odlučivanja bit će engleski izvornik, a prijevod će služiti kao orijentir za razumijevanje.

U skladu s tom promjenom napravljen je i ovdje priloženi hrvatski prijevod. On je u pogledu pravnih formulacija u velikoj mjeri izmijenjen u odnosu na ranije verzije licenci. No sama pravna supstanca licenci je zadržana, ali i unaprijeđena u pogledu prava proizvođača baze podataka, prava privatnosti i objavljivanja osobnih zapisa te data mininga. Pravni tekst ovdje nije stavljen na raspravu, već samo prijevod koji bi trebao što bliže pratiti engleski izvornik. U pogledu sažetka jedina znatna izmjena u odnosu na prethodne verzije je promjena prijevoda elementa licence "Attribution" iz "Imenovanje" u "Autorstvo" što bi trebalo biti intuitivnije i jasnije za krajnje korisnike.

Vaše komentare možete unijeti u "Razovor" wiki stranice na kojoj se nalazi prijedlog. CreativeCommons HR (razgovor) 13:20, 26. studenog 2015. (CET)