Wikipedija:Kafić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kafić

Dobro došli u Wikipedijin kafić! Ovdje možete postavljati pitanja i raspravljati o Wikipediji.

Za tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama koristite niže navedene poveznice. Za raspravu o pojedinim člancima koristite njihove stranice za razgovor, u kafiću samo pozovite suradnike na dotičnu stranicu za razgovor. Sve rasprave o člancima koje se ne tiču Wikipedije kao šireg pojma bit će premještene na pripadajuće stranice za razgovor članaka, kao i tehnička i jezična pitanja te pitanja o kategorizaciji i slikama!

Uža područja
Tehnička pitanja

za pitanja o uređivanju Wikipedije i ostalim tehničkim informacijama

Pitanja o slikama

za pitanja o slikama, oznakama za slike i autorskim pravima

Jezična pitanja

za pitanja o pravopisu, gramatici, stilistici i ostalim jezikoslovnim područjima

Zahtjevi i želje

Zahtjevi za promjenom imena suradnika, premještanjem stranice ...

Foreign languages

Talk page for users speaking foreign languages

Zamjerke

Popis članaka na koje suradnici imaju zamjerku

Prečac:
WP:K


Pravila Wikipedije
Temeljno pravilo
1. Službeni jezik Wikipedije
Marljiv rad i suradnja
2. Nepristrano gledište
3. Provjerljivost
4. Ostati hladne glave
kad se uređivanje zaoštri
Dogovor
5. Konsenzus
6. Rješavanje prijepora
Izbjegavanje sukoba
7. Pretpostavite dobru namjeru
8. Bez osobnih napada
9. Maltretiranje
10. Ne ometajte rad Wikipedije
da biste nešto dokazali

Link na englesku stranicu wikipedije[uredi]

Bi li bilo moguće učiniti tako da kada Wikipedija nema članak s traženim nazivom da se stavi link u rezultatima pretraživanja, ili u stvori stranicu - na englesku verziju članka, tako da se automatski možemo prešaltati na nju, bez ponovnog traženja iste. --Stribør (razgovor) 15:27, 7. svibnja 2019. (CEST)

Ne bih se štel mešat, ali, čemu služi Google?--MaGaporuči mi 19:36, 7. svibnja 2019. (CEST)
ovako bi bilo mnogo brže i efikasnije --Stribør (razgovor) 19:17, 9. svibnja 2019. (CEST)
Misliš li na šemu koju imadu na it.wiki? Ondi ako nimadu, onda ti da rizultate i na drugin wikicama. Kubura (razgovor) 01:28, 10. svibnja 2019. (CEST)
Da, na to mislim. To bi bilo dobro. --Stribør (razgovor) 10:11, 10. svibnja 2019. (CEST)

Strukturirane rasprave[uredi]

Pozdrav! Što mislite o omogućavanju beta-funkcije Structured Discussions, iliti strukturirane rasprave? Prvo bismo samo omogućili suradnicima da sami uključe strukturirane rasprave u Beta postavkama. Kao što je i slučaj s drugim beta-funkcijama, strukturirane rasprave bi tako bile omogućene samo za suradnike koji ih svojevoljno uključe, tj. na stranicama za razgovor sa suradnicima koji su omogućili tu funkciju. Proces aktivacije opisan je ovdje.

Primjer razgovora

Što se tiče same funkcije, ona je projekt kojim Zaklada Wikimedija pokušava poboljšati stranice za razgovor i rasprave. Neke od prednosti ove funkcije u odnosu na trenutne stranice za razgovor:

  • automatsko potpisivanje poruka,
  • threadovi (nizovi poruka i odgovora s međusobno definiranim odnosima),
  • mogućnost slanja obavijesti za nove poruke unutar određene teme (bez potrebe za stavljanjem cijele stranice za razgovor na popis praćenja),
  • bolji prikaz na mobilnim uređajima, ali i računalima, itd.

Strukturirane rasprave možete vidjeti npr. u Kafiću Wikipedije na katalonskom jeziku ili na vlastitoj stranici za razgovor na francuskoj Wikipediji (ako uključite funkciju u postavkama). Možete ju i isprobati na testnoj stranici projekta. --Hmxhmx 23:47, 20. svibnja 2019. (CEST)

Rasprava[uredi]

Sigurno dobra stvar, pogotovo kad su u pitanju novi suradnici koji nisu navikli na stari način razgovora na wikipediji.--MaGaporuči mi 17:26, 21. svibnja 2019. (CEST)

Ne znam koliko su ustrojne raspravice sukladne s naputkom wikipedija: stranice za razgovor #Kako održavati dvosmjerni razgovor čitljivim, posebno kad suradnik želi koristiti mogućnost B). Posebno iz razloga što bi tada prenesena poruka nosila dva različita vremenska pečata koji se automatski udaraju. Dosadašnji način omogućava da se prenesena poruka postavi s točnim vremenskim pečatom i da na taj način bude točno prenesena.
Ako se ustrojne raspravice (od 2014. do 14. rujna 2017. poznate kao engl. Flow; hrv. protočne rasprave) ne omoguće svima to bi bio itekakav problem za održavanje. Na wikipediji na bosanskome jeziku strukturirane rasprave nisu zadana postavka (nisu predefinirane svima), postoji li podatak o tome koliki je broj suradnika aktivirao tu beta-mogućnost na wikipediji na bosanskome jeziku?
U ustrojnim raspravicama datum se ne ispisuje odmah, nego tek kad se prijeđe mišem preko podatka o starosti rasprave, a suradnički potpis ne odgovara onom što suradnik zada u postavkama. To je u ustrojnim raspravicama zadano i nepromjenjivo. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 18,09; 21. svibnja 2019. (SEV)
Ustrojne raspravice (malo jest čudan ovaj naziv) uključilo je 52 suradnika bs.wiki, što možeš vidjeti ovdje. Mislim da ova funkcija dobro rješava problem dvosmjernog razgovora. Suradnik može vrlo lako omogućiti primanje obavijesti o novim porukama tako da klikne na zvjezdicu pored rasprave koju želi pratiti, zbog čega nema ni potrebe za prenošenjem poruka. Poruke unutar rasprave su i čitljivo strukturirane, pa se lako vidi tko kome odgovara i kuda vodi rasprava.
Isprva ne bi ni nama bile po zadanome uključene svima. Prvo bismo suradnicima omogućili da sami svojevoljno uključe ustrojne raspravicu u beta-postavkama. Ako nakon par mjeseci ili godinu dana sve više suradnika uključi ovu funkciju, možemo raspravljati i o postavljanju ustrojnih raspravica kao zadanu vrstu stranica za razgovor.
Jedina stvar koja se gubi u ustrojnim raspravicama su prilagođeni potpisi. Umjesto njih, korisnik je potpisan svojim korisničkim imenom, a prelaskom miša preko njega može se pristupiti i poveznicama na razgovor sa suradnikom i popis doprinosa. Smatram da ovo i nije baš neki veliki nedostatak. :) --Hmxhmx 18:40, 21. svibnja 2019. (CEST)
Glasovanje se ne pokreće dok traje rasprava, a prijedlozi se postavljaju prvo u wikipedija: prijedlozi (kao podstranice). Malo je to 52 suradnika na bs.wiki, imajući u vidu da su ustrojne raspravice (tada kao Flow − protočne rasprave) omogućili od mjeseca prosinca 2015. Neki su je uključili kao test, pa poslije isključili, kao npr. Srdjan m. Na wikipediji na poljskom jeziku nisu uveli ustrojne raspravice, pitam se u kojim su projektima ustrojne raspravice uopće uvedene, pa i kao mogućnost. Novi suradnici rijetko gledaju kako uključiti dodatne mogućnosti u postavkama, tako da i taj dio priče pada u vodu. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 18,55; 21. svibnja 2019. (SEV)
Popis wikiprojekata koji su uključili ovu mogućnost u bilo kojem obliku možeš pronaći ovdje. U nekim projektima je ukljućena kao beta mogućnost, u nekim kao zadana, a u nekima uklonjena.
"Novi suradnici rijetko gledaju kako uključiti dodatne mogućnosti u postavkama". Pretpostavljam da je i to djelomično razlog zašto je malo suradnika uključilo ovo. --Hmxhmx 19:08, 21. svibnja 2019. (CEST)
Bilješka: raspravu sam sad podijelio na dva dodatna dijela: podnaslov Rasprava i podnaslov Glasovi. Ako je tko formirao mišljenje o ovome, slobodno može dolje dati svoj glas. Glasa se za ili protiv dodavanja ove funkcije među Beta mogućnosti u Postavkama. Trenutno se ne glasa za postavljanje ove funkcije kao zadane.
Glasovanje se ne pokreće dok traje rasprava, a prijedlozi se postavljaju prvo u wikipedija: prijedlozi (kao podstranice). -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 18,55; 21. svibnja 2019. (SEV)
Na tu stranicu sam potpuno zaboravio. Možda bi bilo dobro da dodamo poveznicu na nju negdje u zaglavlje Kafića. Nije baš nešto aktivna, pod aktivnim raspravama stoje i rasprave iz 2009. Na vrhu piše i da "Ova stranica predlaže pravilo, smjernicu ili proces na hrvatskoj Wikipediji." Bi li ovo spadalo tamo? --Hmxhmx 19:08, 21. svibnja 2019. (CEST)

Čemu glasovati o nečemu što se može uključiti/isključiti, (u prijevodu neobvezna stvar)? Ovo treba omogućiti. Tko hoće - hoće, tko neće - neće, u oba slučaja bez obveze i bez prisile. Što se tiče naputka o dvosmjernom razgovoru, nadopuni se novom mogućnošću i mirna Bosna. Nećemo robovati nečemu što većina novih suradnika zapravo ne razumije.--MaGaporuči mi 19:40, 21. svibnja 2019. (CEST)

Komentar Mislim da na projektu Tvorničaru (engl. Phabricator) traže za sve takve izmjene i dopune − glasovanje zajednice. Čak i kad treba na nekim mjestima postaviti već ukorijenjene i definirane pojmove (Wikipedija, usklađivanje naziva imenskog prostora, primjer: Razgovor o Wikizvoru:Što je Wikizvor? i sl.). Mislim i da nepotrebno uvodimo nešto što potencijalno može otežati snalaženje ostatku wikizajednice. Očito je da tu mogućnost neće postavljati u postavkama oni koji nisu vični takvom postavljanju. Kako će se tek onda snalaziti novopridošli i početnici (suradnici s 500 uređivanja ili manje, te s 30 dana aktivnosti)? Zamislimo da uvedemo i LiquidThreads, pa da i tako bude mirna Bačka. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 20,22; 21. svibnja 2019. (SEV)