Wikipedija:Kafić/Arhiv 2014 11

Izvor: Wikipedija
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!


Povodom Svih Svetih[uredi kôd]

Povodom Svih Svetih, neka je pokoj vječni bivšim suradnicima wikipedije, koji više nisu sa nama.--Fraxinus (razgovor) 20:58, 1. studenog 2014. (CET)

Čestit blagdan Svih svetih i da nam se ukaže milost Gospodinova. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 21.21, 1. martinščaka (studenoga) 2014. (SEV)

Pokoj vječni daruj im, Gospodine! I svjetlost vječna svijetlila njima! Počivali u miru ! Kubura (razgovor) 02:44, 9. studenog 2014. (CET)

Prijedlozi za poboljsanje hr.wiki[uredi kôd]

Nista pod ovim Suncem nije perfektno, pa ni ova wikipedija na kojoj pisemo. Uvijek se nesto moze popraviti. Ovaj topik otvaram s teznjom da se mozda predloze neke ideje koje bi dovele do poboljsanja hr.wiki. Ja bih, za pocetak, zelio predloziti dvije stvari.
1. "Traženi članci" koji se mogu vidjeti u "Nedavnim promjenama" su nekad trazeni nekoliko tjedana pa i mjeseci bez da su napisani. Moj prijedlog bi bio da se takvi clanci s vremena na vrijeme rotiraju tj. da se na njihovo mjesto stave neki drugi pa opet kad ovi dodju na red mozda ih neko napise.
2. U "Nedavnim promjenama" ispod "trazeni clanci" moglo bi se dodati "Akutni clanci" ili sl. o nekim hr. sportasima ili dogadjajima koji su direktno vezani s RH a vrlo su aktualni, da se napisu. Naime znalo se desiti da nasi sportasi ozvoje (zlatnu) medalju na nekim svjetskim natjecanjima/prvenstvima a mi nemamo clanak o njima. --El hombre (razgovor) 18:18, 14. studenog 2014. (CET)

Traženi članci imaju amplitude, nekada se brzo promijene, nekada ne. Ja bih da ostane, kako je, ali ako bi se rotirali, onda bar da imamo popis članaka, koji su uklonjeni s popisa. I ako bi se rotirali, treba odrediti koliko dugo neki članak može biti predložen, prije nego se ukloni s popisa. Slažem se u vezi akutnih članaka. Ja bi tu dodao i međunarodne akutne članke, tako da mislimo i lokalno i globalno, npr. Philae (svemirska letjelica) i komet Čurjumov-Gerasimenko.--Fraxinus (razgovor) 20:53, 14. studenog 2014. (CET)

Slažen se oko prijedloga za aktualne teme, a mogu biti vezane i za svijet, ne samo za Hrvatsku. Kriterij jednostavno neka je – aktualnost. A vezano za tražene članke, mislin da je procedura prekomplicirana za samo tih 5 poveznica... Uostalom, imamo sličnih stranica za tražene članke. BlackArrow (razgovor) 21:11, 14. studenog 2014. (CET)
Htio bih samo dodati da planiram nadopuniti članak Komet, i u podnaslovu "Zanimljivi kometi" planiram obraditi desetak zanimljivih kometa, a na kraju i komet Čurjumov-Gerasimenko (planiram sutra!). "Philae" nije svemirska letjelica, nego samo lander (uređaj koji se odvaja od svemirske letjelice i spušta na komet, te na kraju vraća, jer pretpostavljam da će uzeti uzorke jezgre kometa) svemirske letjelice Rosetta. I molio bih za pomoć, ne mogu naći pogodne hrvatske nazive za lander (možda spuštač ili prizemljivač, ne zvuči baš dobro!), pa i za pojam sonda. Drugi tjedan sam na putu, ali ako imamo malo strpljenja, planiram napraviti barem desetak članaka o kometama. Lijepi pozdrav svima - Mmarre (razgovor) 11:02, 15. studenog 2014. (CET)

Pretpostavljam da je svrha svih vas koji ste proveli bar 20-30 sati zuljajuci dupe na hr.wikipediji ista: a to je da joj zelimo sve dobro i da zelimo da raste. Hvala svima na odgovorima a suradniku mmare unaprijed zahvaljujem na clancima (naime astronomija mi je bio izborni predmet). Na zalost, postoje neke oblasti koje su ocajno pokrivene. Veliki broj filmova se sastoji sami od "blabla bla hrvatski film iz te i te godine" ili slicno. Evo ja se pripremam skoro dvije godine napisati clanak "ZG skola sansone" pa nekako nemam volje. Ipak mislim, ne zeleci nikoga vrijedjati, da postoje clanci koji su za okruglim stolom bitniji za opce dobro nego neki o kojima se mozda malo zna. B. Spears je mozda vazna ali postoje osobe ili pojmovi vazniji od njih, bar sto se tice hr. wiki a to bi moglo biti nesto o Rimskom carstvu (ili republici) sto je ocajno ovdje. Jos jedan prijedlog koji mi je pao na um danas dok sam pravio rucak je bio: "Clanak mjeseca" koji bi se sastojao od tri clanka: zlatni, srebrni i broncani, i koje bi neki administrator predolozio. Recimo maesto Ivanovic da predlozi tri akutna clanka iz njegove oblasti koji bi u svakom slucaju trebali biti na hr. wiki. Znam da ne zvuci puno ali to bi moglo biti extra 36 clanaka godisnje. Hr. wiki je stara 10 god. A po toj logici bi dobili tak jos 360 clanaka. Vecina od nas koji ovdje pise ne pise zbog sebe vec zbog drugih, zbog nekih ideala a clanci nisu bogomdani kada se surfa po netu vec je neko trebao na njih utrositi vrijeme. Hvala svima na odgovorima i ugodan vikend. --El hombre (razgovor) 16:28, 15. studenog 2014. (CET)

Što se tiče traženih, nisu traženi samo oni koji se vide na nedavnim promjenama. Postoje i željeni članci, a ja obično iz njih vadim one starije želje koje se pojavljuju među onih 5 na nedavnim promjenama. Čini mi se da je komplikacija s tim akutnim člancima, pa domaćim, pa stranim, pa članak mjeseca... Imamo željene članke i svatko neka tu upiše svoju želju, pa možda se nekad i napiše članak, jer ne može se nekome uvjetovati o komu ili čemu će pisati. Ono što mi pada na pamet je eventualno proširenje djelovanja Wikiprojekta države na druge teme, ili, ako ima zainteresiranih suradnika za osnivanje neke nove radne grupe.--MaGaporuči mi 17:20, 15. studenog 2014. (CET)

Ovo za aktualne članke ne mora biti komplicirano. Jednostavno se doda jedan red ispod traženih članaka i dodaje ih se recimo 5 članaka (ili 10 s obzirom da će biti cili red slobodan) koji su trenutno aktualni. Ako se pak određeni članak ne napiše u vrimenu u kojem je aktualan, jednostavno se makne i zamine s novim. BlackArrow (razgovor) 17:46, 15. studenog 2014. (CET)
Slabo si pročitao što sam napisao, a usput, tko bi pisao te članke? Pravili bi se popisi, ali ne vidim tko bi to pisao.--MaGaporuči mi 17:50, 15. studenog 2014. (CET)
Možda ti spremaš neki novi članak, da nas iznenadiš?--MaGaporuči mi 17:57, 15. studenog 2014. (CET)
Realno, moga si proći i bez ovoga. BlackArrow (razgovor) 20:32, 15. studenog 2014. (CET)
Realno, pitam, zar je to zabranjeno?--MaGaporuči mi 10:22, 16. studenog 2014. (CET)
Daleko od toga da nije zabranjeno, al štošta drugog je. BlackArrow (razgovor) 18:12, 16. studenog 2014. (CET)
Naravno, ako piše da se ne smi vozit više od 50, zašto bi vozio 93 km/h? Priša vrat lomi.--MaGaporuči mi 08:58, 17. studenog 2014. (CET)

Poanta i jest u tom tko bi to pisao. Vecina osoba koja svakodnevno ponesto napise (ili ispravi) se pojavljuje na "nedavnim promjenama". Ako pogledamo statistiku hr.wiki vidjecemo da (i) nije bas pozitivna. No opet to i ne mora znaciti puno jer ako poredimo npr. hr. wiki sa ido wikipedijom vidjecemo da smo u zaostatku. No vecina clanaka na ido wiki se sastoji od jedne recenice tako da to nije nesto sto bi trebalo biti uzor. Opet esperanto wikipedija ( u cijem radu sam dusjelovao) je vrlo kvalitetna. Konkretno ja, nekad dodjem tek tako na hr.wikipediju da pustim "mozak na pashu". Moglo bi se napraviti kao sto vec imamo prozorcice s hr.vjestima i stranim vijestima da imamo trazene clanke s tim ili takvim vijestima. Na zalost broj osoba koji bi sudjelovali u svakodnevnim (ili mjesecnim) aktivnostima je vrlo mali i tesko je traziti pravljenje novih grupa za razlicite oblasti (iskreno mislim da to ne bi funkcioniralo) ali ako bi mozda poneki trazeni (aktualni) clanak nekome upao u oko,ako bismo pustili bubu u uho, mozda bismo dobili pokoji novi clanak. Da..da se ne zadrzimo samo na ovom. Ideja je bila cjelokupmo poboljsanje hr.wikipedije i davanje daljnjih ideja za to. Postoje desetine razlicitih mogucnosti. Pogledajmo recimo sto su Pumovci napravili. Kako kontaktirati druge institucije, sveucilista ili sl. da se ukljuce u akciju (citaj hr.wiki) jer na kraju krajeva svima nam je (ako se ne varam) isti cilj.--El hombre (razgovor) 18:11, 15. studenog 2014. (CET)

Moje mišljenje o tuđim dvorištima je općepoznato: ne zanimaju me. Eto, u novostima trenutačno imaju četiri crvene poveznice, pa zar treba veća buba u uho?--MaGaporuči mi 18:16, 15. studenog 2014. (CET)
U tom i jest poanta cijele price. Tko od nas zna nesto o ovim osobama, karatisitima, s invaliditetom. Iskreno ja nemam pojma jer u sport se ne razumijem osim mozda u skijanje. Na taj nacin bi mogli popuniti supljine (bar donekle) s "udarnih stranica" o tim sobama. Mozda bude nesto, mozda ne bude. Oh Isukrste ako ne bude, zamjenimo to i idemo dalje. Ali cilj je da se organiziramo, ne samo mi vec svi koji dodju ovdje i koji zelje pomoci da to i ucine. Mozda se danas nesto crveni na prvoj stranici sto je i normalno jer, ruku na srce, broj osoba koji ovdje rintachi i nije bas veliki, ali ako nekoliko clanaka poplavi, ponavljam ako se bar nekoliko clanaka napise onda je ova ideja koju sam dao svrsishodna. No jos jednom bih zelio naglasiti da postoje i drugi nacini poboljsavanja hr.wikipedije koje ja mozda ne vidim a koje bi drugi suradnici mogli predloziti.--El hombre (razgovor) 18:26, 15. studenog 2014. (CET)
Nije poanta u tome razumijemo li se ili ne u nešto. Tko se to od nas razumije u sve ono o čemu piše? Poanta je naći kvalitetne izvore, a kad se to učini, članak ide sam od sebe. Ja sam odustao od par članaka jer nisam mogao naći dovoljno dobre izvore. Doduše, za neke sam se zainatio tražeći po internetu (jer papirnate ne bih mogao naći ni svijećom u podne), ali je to trajalo poprilično dugo. Izgubio sam puno vremena, ali mi nije bilo žao.--MaGaporuči mi 18:39, 15. studenog 2014. (CET)
El hombre, super je što razmišljaš o poboljšanju, ali ovdje važi ona "Uzdaj se u se i u svoje kljuse." Ako nemaš zamisao o čemu napisati članak, najbolje je u nekom članku potražiti crvenu poveznicu i onda o tome sročiti članak. Ili prepoznati temu u članku, premda nema nikakve poveznice. Znam što misliš pod "akutnim člancima", ali ljudi će uvijek naći načina za naći mjesto za "akutnije" članke. Uvijek ti ostaje da ako žarko želiš članak o nekoj temi, nemoj čekati drugog, nego se moraš sâm primiti toga. Nemoj se mjeriti s Wikipedijama na umjetnim jezicima, ondje nije rijetkost da je članak jedna rečenica. Nadalje, poboljšanje se ne mjeri samo pisanjem novih članaka, nego popravljanjem, nadograđivanjem, dopunjavanjem i ažuriranjem starih članaka. Ako si s ophoditeljskim alatom, poboljšanje je i kad pregledaš članak. Pa kad uočiš (ne)pravilnost i to ideš ispravljati, pa proučiti što je suradnik koji je krivo napravio radio, kakav je taj suradnik... A koliko je tek velika dimenzija poboljšanja ona koju obavljaju kolege koji razgovaraju i objašnjavaju novim i starim suradnicima gdje krivo rade, savjetuju neuke... Pa kad ti nalete Tolkienovi junaci ... :)))) Kubura (razgovor) 09:13, 16. studenog 2014. (CET)
Nešto sam zaboravio napomenuti, a to je pitanje akutnih članaka. Eto, jučer su među vijestima bile poveznice o mladim sportašima i o Interliberu. Slijedom logike akutnih članaka (ako sam je dobro razumio), trebalo bi pisati članke o sportašima. Ja ne bih, prije bih napisao članak o Interliberu, jer bi bilo red da imamo članak o njemu koji se održava po 37. put, a sportaši ako nastave dobrim tempom - bit će vremena za napisati članak o njima.--MaGaporuči mi 10:22, 16. studenog 2014. (CET)
Tražio sam Popis osvajača svjetskih prvenstava u nogometu, naletio na ovo. Ako dobro razumijeh, popis osvajača tog i tog trofeja ide u dodatak? Splićanin (razgovor) 22:03, 16. studenog 2014. (CET)
Ako je članak više od pukog nabrajanja, onda nije za u Dodatak. Kubura (razgovor) 05:28, 18. studenog 2014. (CET)

Hrvatski velikani nasi svagdasnji[uredi kôd]

Dragi suradnici, Kako se cini neki clanci na hr.wiki su hvale vrijedni kada su utkani u knjigu "Hrvatsko velikani" Naravno cestitke: http://www.index.hr/vijesti/clanak/bozo-skoko-opet-optuzen-za-plagijat-knjiga-mu-je-prepisivacina-s-wikipedije/785443.aspx El hombre (razgovor) 11:24, 21. studenog 2014. (CET)

Skoro je teško naći medije na hrvatskom koji se nikad nisu poslužili hrvatskom Wikipedijom kao izvorom. To je praksa koju čine cijelo desetljeće, što nam služi na čast. Dio nas je uredno citirao, dio nije, premda su od riječi do riječi preuzeli od nas. U svakom slučaju, još jedno priznanje našem projektu. Kubura (razgovor) 05:03, 24. studenog 2014. (CET)

Ovo me obradovalo, tko bi rekao :) Biografije s Wikipedije tiskane na papiru i svečano predstavljene na Interliberu :)--Fraxinus (razgovor) 01:33, 25. studenog 2014. (CET)

Što se tiče hrvatskih velikana, može li mi netko objasniti zašto Milutina Milankovića smatramo srpskim znanstvenikom? Evo teksta iz HE: "Milanković, Milutin, srpski geofizičar i astronom (Dalj, 28. V. 1879 – Beograd, 12. XII. 1958). Srednju školu završio je u Osijeku (1896), studij građevinarstva u Beču (1902), gdje je i doktorirao (1904). Do 1909. radio kao inženjer u Austriji, zatim kao sveučilišni profesor u Beogradu....." (http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=40815). Njegova teorija nastanka i nestanka ledenih doba (Milankovićevi ciklusi) je najpriznatija teorija klimatskih promjena u svijetu, a postaje sve zanimljivija. Lijepi pozdrav - Mmarre (razgovor) 08:57, 25. studenog 2014. (CET)
To je po onoj logici: Tesla se rodia i školske temelje dobia u Hrvatskoj (Smiljan, Gospić, gimnazija u Rakovcu kod Karlovca) i deboto "ni dana" nije provea u Srbiji, a ovi ga svojatadu sebi. Milanković se rodia u Hrvatskoj, školske temelje dobia je u Hrvatskoj (gimnazija u Osijeku), karijeru napravia u Srbiji, ovi ga dakako svojatadu sebi, ali žalost je što to naši zatomljuju da je čovjek iz Hrvatske. Kubura (razgovor) 09:31, 25. studenog 2014. (CET)

IMPORTANT: Admin activity review[uredi kôd]

Note: the following was originally posted on August 14, and is being reposted here as a courtesy, as the community has not come to a consensus on a local inactivity policy. Please translate this notice rather than removing it from this noticeboard so that all are aware of this. Rschen7754 22:15, 23. studenog 2014. (CET)

Hello. A new policy regarding the removal of "advanced rights" (administrator, bureaucrat, etc) was recently adopted by global community consensus (your community received a notice about the discussion). According to this policy, the stewards are reviewing administrators' activity on smaller wikis. To the best of our knowledge, your wiki does not have a formal process for removing "advanced rights" from inactive accounts. This means that the stewards will take care of this according to the new admin activity review here.

We have determined that the following users meet the inactivity criteria (no edits and no log actions for more than 2 years):

  1. Duh Svemira (administrator)
  2. Elephantus (administrator)
  3. Kurtelacić (administrator)
  4. Treecko (administrator)
  5. Zmaj (administrator)

These users will receive a notification soon, asking them to start a community discussion if they want to retain some or all of their rights. If the users do not respond, then their advanced rights will be removed by the stewards.

However, if you as a community would like to create your own activity review process superseding the global one, want to make another decision about these inactive rights holders, or already have a policy that we missed, then please notify the stewards on Meta-Wiki so that we know not to proceed with the rights review on your wiki. Thanks, Rschen7754 22:15, 23. studenog 2014. (CET)

I've taken the first step. Essentially, this is a struggle for retention of my rights on a different account. Splićanin (razgovor) 07:56, 24. studenog 2014. (CET)
Suradnikova zamolba na Meti [1].
Hello there. This is me, one of inactive admins at hr. wiki. Whence the idleness? I've lost my password and e-mail details long time ago, not to mention disillusion regarding the whereabouts of our project back in the day. Before I go on, I'd like to express my willingness to fully cooperate on establishing my identity. Some of the fellow senior sysops could vouch for me, namely Roberta F., Kubura and SpeedyGonsales.
I haven't exactly conducted any serious action to get my rights back as of yet, this being the first one. I assume that it would have been business as usual had I been able to access my old account. Since I can't log in as of many a year ago, and I still possess my sysop rights, I'd like to know what the chances are for me getting the adminship on this account?
Kurzivni tekstKind regards,
Splićanin (talk) 06:50, 24 November 2014 (UTC)
Dovodiš i mene i kolege u neugodnu situaciju. Ipak nemamo potvrde da si ti Kurtelacić - barem ja. A što ako se netko lažno predstavlja kao Kurtelacić?
Moraš misliti i na kolege. Smatrat će nas neozbiljnim ako budemo jamčili za netkoga samo zato što je rekao da je on osoba XYZ. Kubura (razgovor) 08:15, 24. studenog 2014. (CET)
Neugodnjak je samo tvoj. Na čemu temeljiš sumnje? Rado ću ti ih otkloniti. Splićanin (razgovor) 08:35, 24. studenog 2014. (CET)
I zašto si mi unakazio poruku? Pismeniji sam od ovoga, zaboga. Splićanin (razgovor) 08:38, 24. studenog 2014. (CET)
Nisam ti htio unakaziti poruku, nego sam ju stavio u kosa slova, budući da sam tuđi (tvoj) tekst snimio u svom uređivanju (skupa s tvojim potpisom), tako da se jasno razlikuje od mog dijela poruke.
Što se tiče neugodnjaka, stvar je jasna: iz onog što nam je dostupno, imamo samo tvoju riječ da si ti Kurtelacić. A kako možemo biti sigurni da se netko lažno ne predstavlja? Lijepo bi mu upalilo. Preskočio bi sve godine i tisuće uređivanja kroz koje stječe povjerenje zajednice i poprijeko postao administrator. Kubura (razgovor) 08:49, 24. studenog 2014. (CET)
Ali jesi. Poznaju me svi suradnici koji su se okupili u Branke, Bog joj da' pokoj, Cukarina, a sjećam se i E.colija otprije nekih 7-8 godina, kojeg vidjeh s Robertom. Sjećam se i ovoga, haha :) Uglavnom... postoji poveći broj stvari koje znam samo zato jer ih nitko osim administratora ne mogaše vidjeti. Rado ću ti ukazati na sitne greškice u sučelju wikiknjiga koje su i dalje tamo, mini-sukobe sa suradnicima zbog izbrisanih sadržaja isto na Knjigama i sl. Sad ću na kavu do grada, smišljat ću dodatne detalje koje smijem predstaviti javnosti u svrhu identifikacije. Naravno, ove tajnije čuvam za stjuarde. U međuvremenu će valjda i Robbie ili Speedy reći koju lipu.
U svakom slučaju, moj stari account i dalje ima stara prava i privilegije. Na meni je samo da dokažem da sam to ja, a to ću i napraviti. Splićanin (razgovor) 09:14, 24. studenog 2014. (CET)
Unakazia sam ti poruku? A kad si baš zapea, neka ti bude da je tako. A mislia san najbolje. :( Ne triba nan se svađat oko tega, nebitno je za ovu temu.
Vrlo će mi bit drago ako mi se vrati kolega Kurtelacić. Bilo bi mi krivo da Kurtelaciću propadne status, pa da ispočetka mora gradit povirenje.
Svatko može reć da se sića oveg i oneg [2]. Možeš ti čuvat tajnije detalje za stjuarde, oni će ti opet pitat nas ovdi "Je li to istina šta ovaj kaže?".
I da ne bude zabune: ne odbijan pomisal da si ti Kurtelacić. Samo san vrrrlo oprezan. Stoga, ako si Kurtelacić, neka ti ovo bude na radost, jer pazimo na to da ti nikor ne priotme identitet priko slatkoričivosti.
Vidim nike naznake da bi ti moga bit Kurtelacić (ne toliko iz gornjih poruka - premda ondi svidočenje onih kolega ima težinu), ali s obziron na to da krađa identiteta ovdi nosi veliki ulog, onda san oprezan. Postoji način na koji me možeš "malo više uvirit" (ali da i dalje nije 100% sigurno) da si ti Kurtelacić, ali to više nije za javni wikiprostor, nego za IRC.
Stoga, mogu se jedino založit za to da se ne skine Kurtelaciću alate, nego da status ostane u mirovanju.
Ali, budeš li nan redovno nazočan na Wikipediji i radia i ponaša se kao onin stari Kurtelacić, ne će ti bit problem postat administrator. Kubura (razgovor) 09:44, 24. studenog 2014. (CET)
Razumijem skepsu. Štoviše, cijenim oprez uvijek i svugdje. Vrlo pošteno. Čeka se Roberta s pozitivnom identifikacijom, a onda gledam kako dalje. Splićanin (razgovor) 15:38, 24. studenog 2014. (CET)

Znate šta... Nakon kraćeg razmišljanja, zaključio sam da moj zahtjev nije viteške prirode. Imam pravo koliko i nemam. Tko mi je kriv zbog nemara osim sebe samog? Ako zajednica naposljetku prepozna moje odlike, super, jer ponovno surađujem nakon puuuno godina. Ponavljam: nitko vas ne pokušava zalevatit, i dalje navijam za Albion :) Nemam ništa protiv ni da mi skinete prava na starom accountu, samo kupi prašinu po serveru i nemam pojma od blagoga pojma o šifri i mailu. Do slušanja. Splićanin (razgovor) 17:48, 24. studenog 2014. (CET)

Potvrđujem da je Splićanin Kurtelacić, 100 %. Potvrđeno je osobnom komunikacijom. --Roberta F. 19:31, 24. studenog 2014. (CET)
Imajte to na umu :) Svejedno, odbacih zahtjev za vraćanjem prava. Splićanin (razgovor) 19:33, 24. studenog 2014. (CET)
Splićanine moj, eno sam se na Meti založia za to da se Kurtelaciću ne dira administratorska prava, budući da je proces reaktiviranja statusa u tijeku. Kubura (razgovor) 05:19, 25. studenog 2014. (CET)

Splićanin/Ex Kurtelacić[uredi kôd]

Ako je zbilja van svake sumnje sigurno i potvrđeno da je suradnik @Splićanin doista "zaboravljivi" admin Kurtelacić – a nemam baš nikakva razloga sumnjati u istinitost osobne provjere dugogodišnje i zaslužne Wikisuradnice @Roberte, mislim da kolegi treba odmah priznati status administratora (i) na novom suradničkom računu te mu tako omogućiti da koristi alate koje je već ranije imao. Njegovi najnoviji kvalitetni doprinosi govore u prilog takve možda neuobičajene, ali ipak moguće "službovne rehabilitacije".--Maestro Ivanković 19:55, 24. studenog 2014. (CET)

Ovo nije faza, namjeravam tu ostati dugo, duže nego me nije bilo. Obzirom da Kurt. i dalje posjeduje alate — a Kurtelacić, to sam ja — oduzmite ih njemu i dajte Splićaninu. Pristao bih na sve uvjete, uključujući povećalo nad mojim adminskim djelovanjem. Štoviše, dobro bi i meni došlo. A dobro bi i Wikipediji došao jedan aktivni admin, pogotovo kod pregledavanja nedavnih promjena. Namjeravam u tišini, poput Sime Häyhe (stvarno sam očekivao crvenu poveznicu prije previewa, VRH!), promatrati kretanja. Tu bih se najviše zadržao, jer motrenje NP-a okosnica je zdrave Wikipedije. A imam i bolju optiku :) Hoću vam reći... Obavljao bih adminske dužnosti na čast i slavu ovog projekta. Prvi kiks, upozorite me, drugi kiks, zaprijetite mi, treći kiks, sve je jasno. Ali smatram da sam spreman. Surađuje mi se, pazi mi se, radi mi se. Splićanin (razgovor) 13:46, 25. studenog 2014. (CET)

Drago mi je da se kolega vratio nakon dužeg vremenskog izbivanja. Osobnog sam mišljenja kako treba poštivati regule i predlažem izglasavanje za novog admina s novim računom. Ne bih želio stvarati presedane. Ima moj glas za, jer ga cijenim kao izuzetnog suradnika. Usporedno možemo predložiti oduzimanje administratorskih prava ranijem suradničkom računu, ili jednostavno pričekati da se to dogodi "samo od sebe". Pozdrav--Ex13 (razgovor) 22:24, 25. studenog 2014. (CET)

I ja sam ZA. --Zeljko (razgovor) 22:34, 25. studenog 2014. (CET)

Ukoliko treba potvrditi identitet, ja sam 100 metri daleko, --Lasta 14:04, 27. studenog 2014. (CET)

Ako je tako kako tri kolege iznad kažu, onda netko od njih treba napraviti prijedlog za glasovanje i dati svoje glasove, jer ovaj problem nema što raditi na WP:ZZMA gdje se rješavaju sukobi. Mišljenje administratora je nebitno jer suradnici su ti koji biraju, a ne admini.--MaGaporuči mi 16:02, 27. studenog 2014. (CET)

Zajednica je svoje odradila. Pitanje je žele li administratori prenijeti prava na ovaj suradnički račun. Splićanin (razgovor) 16:57, 27. studenog 2014. (CET)
Ne znam na koga se odnosi to zajednica. Baj d vej, jesi li ti probao resetirati lozinku starom računu?--MaGaporuči mi 19:00, 27. studenog 2014. (CET)
If you did not enter an email address, or the address was out of date, you will have to create a new account under a different username. :(
Bacite oko i na ovo. Želim osluhnuti mišljenje ostalih administratora. Kad vidjeh da me neki podržavaju, iskoristio sam priliku za izlaganje vlastitog slučaja pred svima. Međutim, smatram kako odluka počiva samo na administratorima. Splićanin (razgovor) 22:47, 27. studenog 2014. (CET)

Mislin da bi tribalo napraviti kako kaže Ex13. BlackArrow (razgovor) 17:58, 27. studenog 2014. (CET)

Pozdrav ljudi, Roberta me zamolila da se čujem sa suradnikom na njegov privatni broj, kako ga poznajem osobno, i mogu potvrditi da je splitski naglasak i smisao za humor autentičan :) LukaKrstulović 23:23, 27. studenog 2014. (CET)

Zanimljiv je Kurtelacićev slučaj. Ex13 je dobro ukazao na slučaj precedansa.
Isto tako, ovo nam je dobro došlo kao šema za dodatni kanal potvrde identiteta. Jer, što da se zbila recimo "gunjanska situacija"? Voda potopila sve moguće nosače podataka i svi postadoše neuporabljivi, a zaporke računa i e-pošte da suradnik nije zapamtio. A čovjek stvaran, ne laže.
U svakom slučaju dobro je da raste broj suradnika koji potvrđuju Splićaninov wikiidentitet. Kubura (razgovor) 05:55, 28. studenog 2014. (CET)

Bog kolege, zanimljiva mi je ova situacija, naime ovo se može dogoditi svakome. Istodobno, ova situacija može izazvati mnogo problema. Stoga treba iznaći najbezbolnije i najbrže rješenje. Smatram da je viđenje kolege Ex13 rigorozno, ali istovremeno to je i jedino pravo rješenje koje će spriječiti sve moguće zloupotrebe. Stoga sam i ja za novo glasovanje. pozdrav --Lasta 08:37, 28. studenog 2014. (CET)

Ne bih komplicirala. Dvoje nas nedvojbeno potvrđuje da je zaista riječ o Kurtelaciću. Ne znam zašto bi trebalo novo glasovanje o njemu kada nije izgubio pristup alatima zbog nepovjerenja ili svojom željom na Meti. Njegov je identitet utvrđen, alate je imao i ne sjećam se prigovora na njegovo administriranje projekta. --Roberta F. 11:32, 28. studenog 2014. (CET)

S obzirom na činjenicu da su dvoje birokrata – @Roberta F. i @Luka Krstulović – osobnom provjerom potvrdili da je doista riječ o kolegi administratoru, mislim da je glasovanje u ovom slučaju nepotrebno. Stjuardi u ovoj situaciji ne mogu pomoći, a koliko znam pravilima nitko nije predvidio mogućnost ovakvih slučajeva. A ako se pak misli upriličiti novo glasovanje, tada je pred "novim" kolegom @Splićaninom još dugi put do administratorskoga statusa, jer mu za takvo što u ovom trenutku treba konsezus svih administratora na ovom projektu (to je – s obzirom na, nažalost, evidentnu "aktivnost" mnogih aktivno neaktivnih kolega – gotovo nemoguća misija). Naravno da je kolega Splićanin iltiga ex Kurtelacić sam kriv što se uopće našao u ovakvoj situaciji, pa ako ćemo sada biti poput nevjernoga Tome i u ovoj situaciji nećemo vjerovati (ni) našim birokratima, onda se pitam vjeruje li ovdje više bilo tko bilo kome?! Naime, ovdje govorimo o ljudima koji su ovom projektu doista podarili mnogo svoga vremena i znanja, a ne zaboravimo ni to da su se nekoć i osobno susretali na susretima Wikipedista... Maestro Ivanković 12:28, 28. studenog 2014. (CET)
Evo Maestro je napravio dobar potez i predložio Splićanina za status automatski ophođenog suradnika. Nadam se da će tu proći nije vandal :) Dalje trebamo pustiti da sve ide svojim tokom, ne vidim svrhe u prebacivanju prava na drugi račun. Dok dođe vrijeme da se Splićanina predloži za administratora uhodati će se, prisjetiti se kako se uređuje, potpisuje, preusmjerava... i biti spreman za korak dalje.--Šokac 13:02, 28. studenog 2014. (CET)
Ne može općenitije ni pogrešnije. Ne mogu vjerovati što čitam. Splićanin (razgovor) 14:18, 28. studenog 2014. (CET)
Istina – otkako je Kurtelacić bio aktivan kao suradnik i administrator, mnogo se toga na Wikipediji promijenilo. Zanemarimo turobnu istinu da bi nam ovoga trenutka (naravno, i nadalje...) itekako dobro došla pomoć svih neaktivnih, poluaktivnih ili bilo-kako-aktivnih administratora/ophoditelja u održavanju projekta i pogledajmo činjenice: 1) Administratori – koliko znam – ne dodjeljuju niti imaju prava bilo kome međusobno izglasavati administratorstvo; 2) Suradničke statuse u pravilu dodjeljuju birokrati; 3) U ovom konkretnom slučaju, dvoje od naših četvero birokrata nedvojbeno je utvrdilo da su suradnik Splićanin i admin Kurtelacić ista osoba (vjerujemo li @Roberti i @Luki, ili možda slijedi kakvo generalno izglasavanje međusobnoga nepovjerenja?) ; 4) Splićanin/Kurtelacić je i više nego jasno i nedvosmisleno izrazio želju za reaktivacijom: u slučaju da na bilo koji način počne zlorabiti eventualno priznata mu prava na novom suradničkom računu, i to se može lako spriječiti; 5) Birokrati su ti koji temeljem svojih spoznaja i ovlasti ovaj slučaj mogu riješiti bez bilo kakve daljnje rasprave. Dakle, dragi birokrati, riješite ovo... Maestro Ivanković 14:09, 28. studenog 2014. (CET)
jedan se sysop gubi ako ne zadobijem povjerenje zajednice (Kurtelacić), a u slučaju pozitivnog ostaje živ. Imajte to na umu, o tome se radi. Nisam mislio da moram ovako eksplicitno to postaviti: da sam kojim slučajem ušao na stari račun, sve bi bilo bajno. Zanima me tko bi mi osporio pravo na adminship. Zanima me i tko je tako rigorozan da mi oduzme adminship. Zapravo, ni dosljedan ni rigorozan nisu prave riječi jer situacija nigdje nije predviđena, nema slova koje se treba pratiti. Prošlo je par godina, lozinka mi je jednostavno iščezla iz glave, a računalo na kojem sam uređivao odavno nije sa mnom. Splićanin (razgovor) 14:24, 28. studenog 2014. (CET)
Ako su pouzdani suradnici potvrdili identitet, vjerujem da se radi o istom suradniku.
Međutim, mislim da moramo makar formalno proći službeno vraćanje prava izjašnjavanjem svih suradnika kroz glasovanje. Po meni, glasovanje bi bilo najbrži proces, jer se ne slažem da pojedinac (birokrat ili administrator) sam odluči.  • Bonč (razgovor) • Ako i ne znaš šta radiš, radi to otmjeno. •  14:31, 28. studenog 2014. (CET)
Zajednica svih suradnika izabrala me 2006. (ako se ne varam, '07. sigurno nije) za administratora. Taj status i dalje imam. Vijeće administratora treba odlučivati o sudbini administratora, a birokrat odluku provesti u djelo. Zato ne znam što više radite u kafiću. Spor očito postoji, spor se treba riješiti na ZM-u. A da prvo glasujemo o načinu glasovanja? Ne, jer onda bi opet ne-administratori glasali. Molim lijepo sve administratore da svoje mišljenje podijele na stranici predviđenoj za to. Splićanin (razgovor) 14:38, 28. studenog 2014. (CET)
P.S. Koliko se ne-administratora uključilo u ovdašnju raspravu? Exactly. Splićanin (razgovor) 14:39, 28. studenog 2014. (CET)
Već sam ti negdje rekao da staneš na loptu. Nikakvo vijeće administratora ne odlučuje ni o čemu. Ovdje se radi o presedanu koji nije tek tako bezazlen. Da ti mogu pomoći vratiti lozinku starog računa, učinio bih, ali zaboravnost je tvoj problem i ničiji više i to nije nikakav spor. Molit ću lijepo.
Zato ne znam što više radite u kafiću. Evo pokušavamo tebi dokazati nešto što je očito a ti ne vidiš. Ne mislim trošiti više vrijeme, sve sam rekao u prvoj poruci ovog odlomka.--MaGaporuči mi 14:55, 28. studenog 2014. (CET)
Zar presedanima ne upravljaju više instance? Administratori+Birokrati trebaju odlučiti je li petogodišnji wikibreak (i zaboravljeni detalji prijave) dovoljan razlog za skidanje adminshipa. Zar ne? Postavka problema je jasna kao dan, a svaku loptu koju ste mi poslali primirio sam podignute glave gledajući kako naprijed. Baš kako treba. Ako staneš, pritisnu te. Isto se dogodi i kada napreduješ prema cilju, ali tada radiš pravu stvar. Ako nazaduješ, sve teče glatko jer suprotstavljena momčad želi da ideš tamo. Onda je game over. Splićanin (razgovor) 15:02, 28. studenog 2014. (CET)
Netočno, tvoju administratorsku palicu ti skida Meta zbog neaktivnosti i tu je kraj priče. Tu ti ne može pomoći ni 175 administratora bilo koje wikipedije.--MaGaporuči mi 15:08, 28. studenog 2014. (CET)
Meta, viša razina; onomastika ponekad nešto i znači. Kraj, a suca ni čuti ni vidjeti? Splićanin (razgovor) 15:14, 28. studenog 2014. (CET)
Na Meti ti je jasno rečeno (što si i sam vidio) da za njih Kurtelacić nije isto što i Splićanin. Oni oduzimaju status Kurtelaciću zbog neaktivnosti i tu završava sva njihova priča.--MaGaporuči mi 15:21, 28. studenog 2014. (CET)
Onda nisi propustio vidjeti ni kako utakmica završava za 27 dana, 2 dana poslije Božića. Nalazimo se u otprilike desetoj minuti susreta, a imamo priliku sve razriješiti i prije prvih blagdana. Splićanin (razgovor) 15:27, 28. studenog 2014. (CET)
Ako će se zajednica složiti, dam ti ja moj status i to prije poluvremena, da je vuk sit i koza cijela.--MaGaporuči mi 15:50, 28. studenog 2014. (CET)
Forsiranje novih glasovanja, izjašnjavanja i dramatiziranja nema smisla ako je dvoje birokrata i jedan administrator potvrdili da se uistinu radi o istom suradniku. Nisu blesavi da će takvo što dopustiti ako imaju iti malo zrna sumnje u sebi. Čemu priče da mu treba vremena da se uhoda ili obnovi znanje? Pa da se sjeća svoje lozinke već bi danas administrirao i nitko ne bi postavljao nikakva pitanja, a sada kada ima novo ime, iako se očito pouzdano zna da se radi o spomenutoj osobi čiju stručnost inače nitko ne bi dovodio u pitanje - forsiraju se ove birokratske procedure. Wikipedija nije državna uprava već zajednica ljudi s istim ciljem, pa bi se shodno tome trebali i manje ponašati poput činovnika koji inzistiraju na poštovanju svakog zakona, pravilnika i smjernice. S ozbirom na sve što je hr.wiki prošla u zadnjih godina, svaka (administratorska) pomoć i "svježa krv" je dobrodošla.--Saxum 14:59, 28. studenog 2014. (CET)
Saxume, predugo si neaktivan (sam si se stavi u ulogu neaktivnog, ako se ne varam), pa nisi baš meritoran govoriti o (ne)uhodavanju. Možda se varam, možda ćeš i ti staviti ruku u vatru, ali sam nekako siguran da se ipak varam.--MaGaporuči mi 15:23, 28. studenog 2014. (CET)
Zdrav razum i moć prosudbe nije izgubio. Dapače. Splićanin (razgovor) 15:29, 28. studenog 2014. (CET)
Ne treba netko iz hladovine prosuđivati svako par mjeseci. Hvala, ali ne treba.--MaGaporuči mi 15:38, 28. studenog 2014. (CET)
Hoćemo sada pokrenuti glasovanje i o tome tko je meritoran da komentira nešto u Kafiću? Što se Splićanina tiče, da je u pitanju senilni starac od 90 godina, rekao bi aj, neka još prođe malo vremena, ali netko mlad? Prije sam bio dovoljno aktivan da shvatim da za skidati uskličnike, brisati i rješavati konflikte ne trebaš biti doktor znanosti. Naprotiv, iskustvo ti neće ništa pomoću u nekim vrućim situacijama ako si i sam usijana glava. Što se tiče Splićanina kao suradnika, rekao bih da je zajednica svoje rekla još prije par godina.--Saxum 15:28, 28. studenog 2014. (CET)
Dakle, ti si četvrti?--MaGaporuči mi 15:32, 28. studenog 2014. (CET)

Koliko se sjećam ni suradniku Ex13 prava nisu vraćena tek tako. Neka se ide po "redovnoj proceduri". Nigdje nam se ne žuri. :)--MAN_USK recider 19:54, 28. studenog 2014. (CET)

To baš i nije primjenjiv slučaj jer nisu iste situacije :) --Ex13 (razgovor) 20:55, 28. studenog 2014. (CET)

Wikiprojekt energetika 2015. godine[uredi kôd]

Kao i prethodnih godina do sada studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje započeli su ovogodišnji Wikipedija:Wikiprojekt energetika/Wikiprojekt energetika 2015. godine. Savjetovano im je da se upišu na popis. Molim suradnike i administratore za pomoć i strpljenje novim suradnicima (studentima) koji obogaćuju hrvatsku Wikipediju novim stručnim člancima s područja energetike. Ako i ne budu odmah dorađeni, kasnije ćemo ih doraditi. Naš energetski wiki-stručnjak @Mmarre već se ponudio za pomoć, @Maestro također pomaže, a vjerujem da ćemo se i mi ostali uključiti. --Roberta F. 11:45, 26. studenog 2014. (CET)

Svakako treba pomoći suradnicima, stručnih članaka nikad dosta.--MaGaporuči mi 15:20, 26. studenog 2014. (CET)

Odlična je ideja, samo neka pišu! Pozivamo sve, da budu obzirni prema njima, to rade vjerojatno i za ocjenu, pa ne bi trebali brisati.--Fraxinus (razgovor) 20:53, 26. studenog 2014. (CET)

Pozovite me kad god zatreba par ruku. Splićanin (razgovor) 21:02, 26. studenog 2014. (CET)

Na raspolaganju sam za svaku pomoć u vezi s ovim projektom.--Ivica Vlahović (razgovor) 21:34, 26. studenog 2014. (CET)

  • Ako se ide pomoći, bolje je uskočiti i staviti strukturu, wikipedizirati, editirati. Dati studentima kostur koji će imati kvalitetnu strukturu je bolje nego dati prazan list preko koje će se napraviti iste greške svaki put. Ovako će imati kvalitetniji rad, a ono malo što se dalo je smjernica za rad. Vodomar (razgovor) 22:41, 26. studenog 2014. (CET)

Pohvalno je naravno sto su decki dosli pomoci s novim clancima no koliko se meni cini to bi moglo (mozda) izazvati i neke probleme. Oni se vjerojatno znaju izmedju sebe i ne bi sigurno voljeli da im se prvise "popuje". Naravno clanci trebaju biti napisadni sukladno smjernicama pa je mozda dobra ideja na stranici na kojoj je lista clanaka koji ce se napisati, staviti i poveznicu kako im se moze pomoci i mozda neke suradnike koji su voljni pomoci da budu nesto kao "kumovi" ovima koji trebaju pomoc. Tko zna mozda neki od njih i duze ostanu. --El hombre (razgovor) 17:40, 27. studenog 2014. (CET)

Ekipa s FSB-a zasad ima uglavnom dobru volju i nimalo iskustva s uređivanjem na Wikipediji. No zato su i objedinjeni u ovaj projekt, a njihovi su članci već uglavnom označeni posebnim predloškom. Njihova će se uređivanja provjeravati i wikipedizirati u skladu s napretkom, a nadamo se da će se uskoro priviknuti i na način komunikacije. Obaviješteni i upućeni jesu, pa sad uspjeh – uz našu apsolutnu podršku – ovisi uglavnom o njima.--Maestro Ivanković 18:02, 27. studenog 2014. (CET)
Postoji razlika izmedju "popovanja" odnosno imati nekakvi zapovjednicxi stav sprema suradnicima koji imaju manje iskustva u ovom kruzxju, nego stav da se ide na suradnju. Ja sam najvisxe naucxio kada sa skupa s drugim suradnicima radio isti cxanak. No svatko ucxi na svoj nacxin. Vodomar (razgovor) 22:37, 30. studenog 2014. (CET)




Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!