Wikipedija:Kafić/Tehnička pitanja/Arhiv 9

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!


Pywikipedia[uredi kôd]

Pozdrav, imam pitanje. Prvo sam pitao suradnika Kuburu, ali mi je rekao da pitam ovde. Želio bih da u fajlu wikipedia_family.py dodam detalje vezane za srwiki, bswiki i ovu wiki odjednom jer je tako lakše. :) Interesuje me za ovdje sljedeće: koji predložak koristite za preusmjeravanje kategorija i koji se koristi naziv podstranice predloška za dokumentaciju? Hvala. Zoranzoki21 (razgovor) 13:12, 7. siječnja 2018. (CET)

Nije mi poznato da imamo predložak za preusmjeravanje kategorija, a naziv podstranice za dokumentaciju je /doc.--MaGaporuči mi 13:37, 7. siječnja 2018. (CET)
Hvala puno na brzom odgovoru. [1] Zoranzoki21 (razgovor) 19:31, 7. siječnja 2018. (CET)

Gaštapana u mekovici - brojač članaka u kategoriji[uredi kôd]

U ovoj kategoriji [2] piše da je samo jedna stranica
"Stranice u kategoriji »Hrvatski tjednici«"
"Ova kategorija sadrži samo sljedeću stranicu."
Međutim, za drugu kategoriju, recimo za nadkategoriju, brojač radi normalno. [3]
"Stranice u kategoriji »Hrvatski tiskani mediji«"
"Prikazano je 58 stranica u ovoj kategoriji, od ukupno 58. "
Je li itko naletio na sličan primjer? Kubura (razgovor) 05:51, 22. siječnja 2018. (CET)

Kod nas bar radi brojač potkategorija. Primjer na bs.wiki gdje je kategorija Kultura s 41 stranicom potkategorije, ili kategorija Književnost s 31 potkategorijom i 91 stranicom. Nije to ni dosad radilo, ali uskoro će i to proraditi, kako na hr.wiki tako vjerujem i na bs.wiki. Na sr.wiki funkcionira. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 8,26; 22. siječnja 2018. (SEV)

Izvor teksta[uredi kôd]

Poštovani, zanima me dali je dozvoljeno prepisati tekst iz enciklopedije uz navođenje izvora?— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Diprion (razgovordoprinosi)

Ovisi što se navodi u impresumu / uvjetima uporabe.--MaGaporuči mi 10:31, 11. veljače 2018. (CET)

Global preferences available for testing[uredi kôd]

Apologies for writing in English. Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik.

Greetings,

Global preferences, a highly request feature in the 2016 Community Wishlist, is available for testing.

 1. Read over the help page, it is brief and has screenshots
 2. Login or register an account on Beta English Wikipedia
 3. Visit Global Preferences and try enabling and disabling some settings
 4. Visit some other language and project test wikis such as English Wikivoyage, the Hebrew Wikipedia and test the settings
 5. Report your findings, experience, bugs, and other observations

Once the team has feedback on design issues, bugs, and other things that might need worked out, the problems will be addressed and global preferences will be sent to the wikis.

Please let me know if you have any questions. Thanks! --Keegan (WMF) (talk) 01:23, 27. veljače 2018. (CET)

Editing News #1—2018[uredi kôd]

21:56, 2. ožujka 2018. (CET)

Popravak infookvira[uredi kôd]

Bok!

Jel' netko može popraviti ovaj infookvir? (zaključan je)

Kao što se vidi ovdje, parametri "potpis", "suprug/supruga", "datum smrti/rođenja", "mjesto smrti/rođenja" itd. ne funkcioniraju.

Bio bi jako zahvalan! Smile.png --Mateo Katana 19:01, 5. ožujka 2018. (CET)WWWW

Napredne funkcije i infookviri[uredi kôd]

Dakle, potrebno je napraviti infookvir hrvač i infookvir sportska promocija kao što je na engleskoj Wikipediji. Na srpskoj Wikipediji postoje uredni profili kao što je nova i stara stranica korisnika Saše Stefanovića [7] i [8] te korisnika Akamikamakaraka [9] koji su takvi primjeri njihovih profila itekako potrebni hrvatskoj Wikipediji. Na primjerima Acamicamaraca Ovaj korisnik je aktivan i njegov uređen profil koji je plave boje (pogledajte šta sve on ima uredno, a mi nemamo), a Stefanović ima sve na profilu kao da je njegova Wikipedija zapravo cijeli njegov vlastiti Windows sustav. Predlažem da i mi što ova dva korisnika imaju kopiramo i napravimo bolje. Njihovi profili su lijepi i uredni, a ja želim da i mi nešto tako ali bolje napravimo. Možda u obliku Hajduka (grb u sredini), možda kao kao znanost, možda kao GIF (valovi, Sunčev Sustav), možda kao oni, možda kao glazba (note, GIF sa zvukom i nešto bolje) ili nešto bolje.

Lijep pozdrav i zdravi mi bili. Uspjeh je ključ života 22:17, 7. ožujka 2018 (CET)

Automatske poveznice[uredi kôd]

Ako se ne varam cilj je sa što više poveznica povezati članak na druge članke. Zanima me postoje li oko toga kakve smjernice ili ograničenja?--Ltomaskovic (razgovor) 23:39, 10. ožujka 2018. (CET)

Poželjno je, ali nemoj pretjerati. Sasvim zaplavljena rečenica ne izgleda lijepo. Recimo, riječ "kilometar" u članku ne ćeš staviti u poveznicu osim ako nije članak o mjernim jedinicama. Kubura (razgovor) 00:39, 11. ožujka 2018. (CET)

Ostaju uskličnici[uredi kôd]

Ovo vide ophoditelji i administratori. Ako članak odmah preusmjerite (bilo automatski ophođeni ili ne) prije nego ste ga označili pregledanim, ostat će "visiti" uskličnik u Nedavnim promjenama na imenu koje ste promijenili i nikako to ne možete ukloniti.
Isto ostaje i kod slika. Netko postavi jednu inačicu. Ako netko poslije stavi noviju inačicu, a u međuvremenu tu neophođenu prvu inačicu niste označili pregledanom, uskličnik će ostati visiti u Nedavnim promjenama.
Ima i treća situacija gdje je ostao uskličnik. 15. veljače 2018. Van Bukviland je postavio sliku [10] u 20:05, i stoji i dalje s uskličnikom (Evidencija postavljanja datoteka) !; 20:05 . . Van Bukviland је postavio Datoteka:Mane Hastra.jpeg ‎. Obrisana slika, a uskličnik i dalje? Kubura (razgovor) 00:44, 11. ožujka 2018. (CET)

Svaki uskličnik koji zaostane (i u sadanjim uvjetima) automatski nestaje nakon 720 sati (30 dana): vidi m:Help:Patrolled edit#Other notes. Postoji metoda da se ispatroliraju inačice nakon premještanja nepatrolirane stranice. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 0,28; 12. ožujka 2018. (SEV)
Zaostale uskličnike moguće je maknuti ako se izmjene pregledavaju Huggle-om. Potrebno je samo označiti sva uređivanja na nekoj stranici i pritisnuti tipku za ophođenje koju postavljate u Postavkama. Lijep pozdrav! --Ivi104 (razgovor) 23:56, 12. ožujka 2018. (CET)
I dalje se vidi na popisu pod npr. 21. veljače 2018. Datoteka:GLV.jpg. Zaostale uskličnike moguće je ukloniti i Naviskom, ali ne kad je datoteka već pobrisana. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 0,35; 13. ožujka 2018. (SEV)
I nakon dvije godine od gornje rasprave, i dalje ostaju uskličnici kod prvog uređivanja (stvaranja) stranice kad se požuri s premještanjem stranice. Neću imenovati suradnike kojima se ovo češće događa, samo ću vas podsjetiti na izabrani savjet 54:
Izabrani savjet
Navisk za prvu promjenu
Pregled prvog uređivanja članka.

Ponekad se desi da zbog neuređenog sadržaja suradnici premjeste članak na stranicu za razgovor, a da prije premještanja ophoditelji članak nisu označili pregledanim.

Pritom kod prve izmjene na stranici s koje je članak premješten ostaje crveni uskličnik !, kao oznaka nepregledanog članka. Taj se uskličnik ne može ukloniti standardnim pregledom starih izmjena.

Uskličnik bi nestao nakon zastare članka od mjesec dana, ali postoji rješenje da se ukloni odmah. Rješenje je dodatak Navisk. (Dodatak je opcijski, uključuje se u postavkama.)

Tim se dodatkom može otvoriti prva izmjena, tako što u povijesti izmjena dođete mišem iznad bilo koje izmjene te iz padajućem izborniku kliknete na prvu izmjenu.

Na slici koja prikazuje prvo uređivanje (također nevidljivo standardnim pregledanjem), mjesto gdje treba kliknuti bilo bi vrh strelice.

Crystal Clear app ktip.png

 • Bonč (razgovor) • Moja jedina mana je skromnost, inače sam savršen. •  02:02, 22. veljače 2020. (CET)

Notification from edit summary[uredi kôd]

We need your feedback to improve Lua functions[uredi kôd]

Problemi s Visual Editorom[uredi kôd]

Već više puta mi je Visual Editor dodao automatski neke kodove kao npr. ovdje [11] ili izbriše dio ref-a [12], i ako nisam sam ništa pritisnuo. --Mateo K 01 (razgovor) 06:16, 3. travnja 2018. (CEST)

Problem s suradničkom stranicom[uredi kôd]

Stvarno ne razumijem kako je ovo moguće, promijenila mi se pozicija suradničkih okvirčića, a nitko ih nije dirao. Ne mogu nadoći kako da to sredim. Sad.png Zamolio bi nekog majstora da mi vrati poziciju na desnu stranu suradničke stranice. Smile.png Pozdrav! --MateoKatanaCRO (razgovor) 17:18, 24. travnja 2018. (CEST)

Riješeno Riješeno --MateoKatanaCRO (razgovor) 18:22, 25. travnja 2018. (CEST)

Time to bring embedded maps (‘mapframe’) to most Wikipedias[uredi kôd]

CKoerner (WMF) (talk) 23:38, 24. travnja 2018. (CEST)

Predložak:Infookvir derbi[uredi kôd]

Sve što fali u ovom predlošku je da prihvatui slike i ime. Ja i još neki suradnici smo pokušali sve ne bi li prihvatilo ime derbija i sliku. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 12:36, 1. svibnja 2018. (CEST)

Sad bi trebalo raditi kako treba. – Srdjan m (razgovor) 14:12, 1. svibnja 2018. (CEST)
Možda bi još trebali dodati "opis" za slike. 🤔 --MateoKatanaCRO (razgovor) 16:59, 1. svibnja 2018. (CEST)
Riješeno Riješeno. – Srdjan m (razgovor) 08:34, 2. svibnja 2018. (CEST)

Wikitext highlighting out of beta[uredi kôd]

20:55, 4. svibnja 2018. (CEST)

Predložak:Infookvir navijačka skupina[uredi kôd]

Pozdrav. Primijetio sam da na španjolskoj i portugalskoj Wikipediji ima mnogo infookvira di pišu kakva je njihova ideologija (politička). Odnosno jesu li desničari, ljevičari ili nepristrani. Možemo li i mi to ubaciti? Lijep pozdrav. --Uspjeh je ključ života (razgovor)

0000Bolje nemojmo. Nije svugdje politički homogeno, a pojam ljevice i desnice danas je sasvim zastario. Kubura (razgovor) 04:22, 7. svibnja 2018. (CEST)

Navođenje tiskanog časopisa kao izvora[uredi kôd]

Mogu li kao izvor navesti tiskani časopis? Ako da, kako pravilno navesti referencu? Hvala.--Bernarda Lusch (razgovor) 17:38, 12. svibnja 2018. (CEST)

Naravno. Predložak za citiranje novina/časopisa je ovdje. Budući da nije urađen user friendly, evo parametara pa ih popunite, a višak izbacite:
<ref>{{cite news 
| url=
| title=
| work=
| newspaper =
| publisher=
| date=
| accessdate=
| author=
}}</ref>
--MaGaporuči mi 19:05, 12. svibnja 2018. (CEST)

Improvements coming soon on Watchlists[uredi kôd]

Rc-beta-tour-welcome-ltr.gif

Hello

Sorry to use English. Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik! Hvala lijepa!

In short: starting on June 18, New Filters for Edit Review (now in Beta) will become standard on Watchlists. They provide an array of new tools and an improved interface. If you prefer the current page you will be able to opt out. Learn more about the New Filters.

What is this feature again?

This feature is used by default on Special:RecentChanges, Special:RecentChangesLinked and as a Beta feature on Special:Watchlist.

Based on a new design, that feature adds new functions to those pages, to ease vandalism tracking and support of newcomers:

 • Filtering - filter recent changes with easy-to-use and powerful filters combinations, including filtering by namespace or tagged edits.
 • Highlighting - add a colored background to the different changes you are monitoring. It helps quick identification of changes that matter to you.
 • Bookmarking to keep your favorite configurations of filters ready to be used.
 • Quality and Intent Filters - those filters use ORES predictions. They identify real vandalism or good faith intent contributions that need help. They are not available on all wikis.

You can know more about this project by visiting the quick tour help page.

About the release on Watchlists

Over 70,000 people have activated the New Filters beta, which has been in testing on Watchlist for more than eight months. We feel confident that the features are stable and effective, but if you have thoughts about these tools or the beta graduation, please let us know on the project talk page. In particular, tell us if you know of a special incompatibility or other issue that makes the New Filters problematic on your wiki. We’ll examine the blocker and may delay release on your wiki until the issue can be addressed.

The deployment will start on June 18 or on June 25, depending on the wiki (check the list). After the deployment, you will also be able to opt-out this change directly from the Watchlist page and also in your preferences.

How to be ready?

Please share this announcement!

If you use local Gadgets that change things on your Watchlist pages, or have a customized scripts or CSS, be ready. You may have to make some changes to your configuration. Despite the fact that we have tried to take most cases into consideration, some configurations may break. The Beta phase is a great opportunity to have a look at local scripts and gadgets: some of them may be replaced by native features from the Beta feature.

Please share your questions and comments on the feedback page.

On behalf of the Collaboration team, Trizek (WMF) 15:14, 7. lipnja 2018. (CEST)

Uređivanje tekstova naših tenisača i tenisačica[uredi kôd]

Pozdrav,

Htio bih urediti stranice naših tenisača i tenisačica sa tekstovima s moje stranice: https://www.tennis.hr/. Vlasnik sam stranice, a to se lako može pregledati putem stranica za utvrđivanje vlasnika domena.

Vidim da mi je uklonjen tekst sa wiki stranice Petre Martić.

Lp— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Dino Rezo (razgovordoprinosi)

To što ste vlasnik stranice ne znači da njen sadržaj nije preuzet s nekog trećeg izvora koji možda polaže autorska prava na isto. Postoje kudikamo referentnije stranice za preuzimanje podataka (ne i tekstova). Naravno, ako želite uređivati wikipediju, a ne reklamirati vlastitu stranicu. Suradnike se potiče na uređivanje wikipedije, a ne copy->paste s drugih mrežnih mjesta.--MaGaporuči mi 09:46, 10. lipnja 2018. (CEST)

Forgotten unlock[uredi kôd]

All greek letter articles from alfa to omega are already unprotected from indefinite block. But someone forgot to unprotect Eta from indefinite block. Can you unprotect Eta please? Vandalism spree is already past since years.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 5.172.255.155 (razgovordoprinosi)

Riješeno Riješeno--Tulkas Astaldo (razgovor) 12:26, 10. lipnja 2018. (CEST)

Explanation: What someone thought once as an supposed vandalism, in reality was nothing else but enabling of ANY *.svg filename like Qoppa Q-and-Z-shaped.svg and Greek Sampi 2 shapes.svg for the templates/articles, already accepted for example here: w:fi:Toiminnot:Muokkaukset/46.134.174.142.

Pijedlog2[uredi kôd]

Zašto ne bismo u Predložak:Infookvir nogometni klub dodali Boju1 i Boju2 da vidimo koje su boje kluba. Npr. Boja Dinama je plava. Zašto onda ne bi bila plava boja na vrhu infookvira, a boja teksta na vrhu bijela umjesto ljubičasta i crna. Isto i za RNK Split, boja kluba je crvena, dakle zašto boja vrha ne bi bio crven, a tekst na vrhu predloška bijel.

Također, mogli bismo dodati i Boju3 za one koje imaju dvije boje primjerice, crvenoplava, bijeloplava, crvenobijela, zelenocrna, itd., a vrh jedne boje. Lijep pozdrav. --Uspjeh je ključ života (razgovor) 15:27, 10. lipnja 2018. (CEST)

Zato jer je ključna riječ - uniformnost, a ne slikovnica. Boje kluba se očituju kroz dresove za koje je predviđeno mjesto u infookviru.--MaGaporuči mi 15:46, 10. lipnja 2018. (CEST)
Bosanska Wikipedija to ima za bs:FK Željezničar Sarajevo i dobro izgleda. Pomislio sam da bi to možda bilo dobro i za našu Wikipediju, a za dresove bismo mogli staviti prave poput one za HNK Vukovar 1991 jer je praktično nemoguće nacrtati. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 01:27, 11. lipnja 2018. (CEST)
Recimo da na engleskoj wikipediji nema nikakve boje i (rekao bih) uopće ne postoji mogućnost za pravljenje slikovnica. Pitanje za dresove: što je to nemoguće nacrtati?--MaGaporuči mi 19:01, 11. lipnja 2018. (CEST)

Osobno smatram da je jako važno pokazati boje klubova, pa makar bilo malo šarenije! Dodao sam još jedan parametar u infookvir, stil naslova, koji prihvaća običan CSS za stiliziranje naslova, npr: |stil naslova = color: red; background-color: blue; ispisat će naslov u crvenoj boji s plavom pozadinom. Kad nađem vremena, možda dodam neku bolju implementaciju koja će omogućiti upis samo boje, bez ostatka sintakse. Lp. --Ivi104 (razgovor) 19:33, 11. lipnja 2018. (CEST)
[13]Osobno mislim da se ne može na svoju ruku mijenjati predložak korišten u bezbroj članaka bez ozbiljne rasprave, a sve da bi se zadovoljila dičinja posla. Kome je do šarenila - pravac u knjižaru po bojanku i boje po izboru: pastelne, drvene, željezne, pocinčane... Molim lijepo.--MaGaporuči mi 21:53, 11. lipnja 2018. (CEST)
Poštovani kolega, osobno smatram da sam već prije pokazao da se dovoljno razumijem u rad predložaka, te da možete biti sigurni da neću nešto zabrljati, a ako i zabrljam, da ću pogrešku sam ispraviti. Nadalje, Wikipedija:Uklonitelji navodi sljedeće:
"[Ukloniteljski] alat se smije rabiti u slučaju uklanjanja vandalizama, te pri uklanjanju vlastite izmjene na suradničkoj stranici, i samo ukoliko nije potreban sažetak izmjene.

Svaku izmjenu koja nije vandalizam i koju se može smatrati izmjenom načinjenom u dobroj vjeri ne smije se uklanjati ovim alatom bez ručno dopisanoga sažetka."
Rezimirajmo stoga situaciju: Kolega Uspjeh je ključ života je zatražio dodatnu mogućnost u predlošku. Naša je dobra volja i namjera tu mogućnost ostvariti, ukoliko ne postoji valjani razlog protiv, koji je više od puke osobne preferencije. Uostalom, dvije nove boje u predlošku daleko su od slikovnice. Implementirao sam tehničko rješenje koje (bar donekle) zadovoljava potrebu korisnika. Vi ste tada moj (dobronamjerni) doprinos izjednačili sa vandalizmom uklonivši ga (citat iznad), čime ste također zanemarili WP:PDN?! Iskreno ne razumijem što sam toliko loše napravio dodavši desetak znakova u predložak, da je zahtijevalo ovakvu reakciju?
Čak i infookviri o Harryju Potteru imaju omogućenu promjenu boje naslova. Zašto istu mogućnost uskratiti najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu? --Ivi104 (razgovor) 22:22, 12. lipnja 2018. (CEST)
Ne radi se o (ne)razumijevanju oko predložaka već o tome da se takvi zahvati ne rade na svoju ruku zato jer je netko to zaželio. U najboljoj namjeri, nitko se ne obazire na infookvir o kojem govorimo na engleskoj već na bosanskoj wikipediji. Zašto? Zato jer je na bosanskoj šaren. Šta fali infookviru na engleskoj koji nema šarenila? Nitko ga ne spominje. Zašto? Imamo posla s djecom ili nešto drugo? Osim toga, napomenuo sam (za slučaj da je promaklo) da se boje kluba ogledaju kroz parametar za dresove i to je sasvim (čak i više nego) dovoljno. Grafika je moja struka i zna se gdje je šarenilo prikladno, a enciklopedija to sigurno nije.
Što se tiče citiranja raznoraznih wikismjernica i ostaloga, biti ću iskren: jako me to podsjeća na jednoga suradnika koji jako voli citirati iste stvari (i puno pri tom pričati) i odmah ću reći da se neću zamarati birokratskim crticama. Ponajviše zbog toga što nisam uklonitelj (tj. ophoditelj) tako da ne posjedujem taj alat o kojem se govori. Zapravo to nije nikakav alat, to je mogućnost bilo kojeg običnog suradnika (kakav sam i ja). Još nešto za kraj. Dok sam bio administrator i ophoditelj, rijetko (ali baš rijetko) sam dopunjavao sažetak prilikom uklanjanja izmjena, a tako i sada radim (što je i vidljivo). Razlog je vrlo jednostavan: ne pada mi na pamet dopisivati se s nekim kroz sažetke. Tko god želi - može dobiti objašnjenje mojeg uklanjanja, kao što je to bilo i ovdje, nakon uklanjanja uređivanja iz predloška. To nije nikakvo izjednačavanje doprinosa s vandalizmom, i stoga, lijepo molim ne stavljati mi na teret nešto čega nema.
Još sam se nečega sjetio, vezano za šarenilo. Svojedobno smo imali raspravu o šarenilu u raznoraznim (info)okvirima. Zaključke izvedite sami. Hvala na pažnji.--MaGaporuči mi 18:40, 13. lipnja 2018. (CEST)
Provjeravao sam još ostale Wikipedije i šarenilo za klub Borussia Dortmund, osim bosanske ispada da to imaju Rumunji, Francuzi i Šveđani. Dakle, četiri Wikipedije i slobodno pogledajte. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 20:16, 13. lipnja 2018. (CEST)
Španjolci, Srbi, Talijani,...?--MaGaporuči mi 14:54, 16. lipnja 2018. (CEST)

Update on page issues on mobile web[uredi kôd]

CKoerner (WMF) (talk) 22:58, 12. lipnja 2018. (CEST)

Uklonjene promjene ophoditelja postaju nepregledane[uredi kôd]

Posljednjih san dana primijetija da promjene koje uklone ophoditelji iz nekog su razloga označene kao nepregledane i moraju ponovo biti ručno označene kao pregledane. Zna li neko u čemu je problem? BlackArrow (razgovor) 13:17, 30. lipnja 2018. (CEST)

Wikijini Ratovi V: Popravljači uzvraćaju udarac. --Pajo Pajimir 14:35, 30. lipnja 2018. (CEST)

Izgleda da je slučaj ograničen samo na upotrebu tipke [ukloni] koju mogu rabiti i drugi suradnici s ukloniteljskim oruđem. Klasično uklanjanje ne stvara prethodno naveden problem. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 2,52; 2. srpnja 2018. (SEV)

Tidy to RemexHtml[uredi kôd]

m:User:Elitre (WMF) 16:38, 2. srpnja 2018. (CEST)

Problem s nogometnim infookvirom[uredi kôd]

Kod nekih nogometaša je nakon uređivanja, donji dio infookvira (Bilješke i portali) skroz otišao na lijevu stranu. (Vidi: [14] [15]) --MateoKatanaCRO (razgovor) 11:31, 7. srpnja 2018. (CEST)

Možda je do problema došlo zbog zamjene Tidyja s RemexHtmlom (vidi odlomak iznad). Stranice s infookvirom {{Trener/izbornik/igrač}} često se pojavljuju u Posebno:LintErrors/deletable-table-tag (Help:Extension:Linter/deletable-table-tag). --Hmxhmx 11:46, 7. srpnja 2018. (CEST)
Riješio suradnik Nesmir Kudilovic izmjenom 5106751. Hvala Nesmiru.Face-smile.svg --Hmxhmx 23:13, 8. srpnja 2018. (CEST)

Consultation on the creation of a separate user group for editing sitewide CSS/JS[uredi kôd]

Enabling a helpful feature for Template editors[uredi kôd]

CKoerner (WMF) (talk) 23:28, 6. kolovoza 2018. (CEST)

Nova suradnička grupa[uredi kôd]

Od 30. srpnja 2018. na sve projekte Wikimedije uvedena je nova suradnička grupa u medijawiki softveru, koja se očituje i na našem projektu, zove se - administratori sučelja. Promjenu je najavio Suradnik:Tgr prije tri tjedna, uređivanje od 9. srpnja 2018. godine.

Dakle, administratori više ne mogu samostalno dodavati odnosno uređivati Dodatke, nego im treba to pravo biti dodijeljeno. Dodat ću stranicu/odlomak za relevantne zahtjeve za dobivanje tog statusa. Ako tko ima dodatnih pitanja, slobodan ih je postaviti ovdje. SpeedyGonsales 18:49, 7. kolovoza 2018. (CEST)

Biografija[uredi kôd]

Je li moguće kopirati moju biografiju sa zvaničnog "Linkedina" i postaviti je u Wikipediju?

Zaboravili ste se potpisati. Ako ste Vi auktor tog sadržaja na Linkedinu, onda sa strane auktorskih prava nije problem. Što se tiče uvrštavanja, to mora udovoljavati kriterijima uvrštavanja. Kubura (razgovor) 22:15, 29. prosinca 2018. (CET)

Pogrešni nazivi stranice[uredi kôd]

Primijetio sam da stranice Artimetičko-logička jedinica i Popis hrvatskih izuma imaju pogrešne nazive. Naziv 1. stranice bi trebao biti Aritmetičko-logička jedinica, a druga Popis hrvatskih izuma i otkrića jer se u članku spominju i otkrića. Na mojoj stranici Bitka kod Ain Jaluta piše da će članak, ako ne bude sređen do 28. rujna biti obrisan. Članak sam sredio i poslao na zahtjev za premještanje stranice 14. rujna. Još uvijek nisam dobio odgovor oko toga hoće li moj članak biti obrisan ili ne. Croxyz 19:52, 16. listopada 2018. (CEST)

Internet Archive Bot[uredi kôd]

Znam da zvuči čudno, ali prošlo je više od 10 godina od kad je Wikipedija nastala. (Izgledalo je kao da je to bilo jučer.) To znači da su neke internetske stranice arhivirane, mnogi suradnici ni ne znaju za te stranice, pa sam mislio da pozovemo IAB-a. Taj bot na engl. Wikipediji ima više od 3 000 000 uređivanja u 3 godine. To znači da bi taj bot arhivirao i naše izvore. Stoga, zašto ga ne bismo pozvali? Lijep pozdrav-- Uspjeh je ključ života (razgovor) 12:20, 18. listopada 2018. (CEST)

Upoznat je s našim željama.--MaGaporuči mi 18:28, 19. listopada 2018. (CEST)

Rimac[uredi kôd]

Ex13 :Fraxinus :Kubura :Jure Grm :Maestro Ivanković :Lasta :Roberta F. :Sokac121 :SpeedyGonsales :Tulkas Astaldo :Vodomar :Zeljko

Može li netko od nadležnih pogledati što radi korisnik User:Dvanaesti Igrač pri editiranju ove stranice: https://hr.wikipedia.org/wiki/Concept_One

Ostavio sam mu poruku ovdje:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Razgovor_sa_suradnikom:Dvanaesti_Igra%C4%8D

Da bi zatim dobio vrlo čudan odgovor ovdje:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Razgovor_sa_suradnikom:Markkonen#Concept_One

Markkonen (razgovor) 02:35, 21. listopada 2018. (CEST)

To nije tehničko pitanje. To je raspravu na stranici na razgovor tog članka. Kubura (razgovor) 22:13, 29. prosinca 2018. (CET)

Editing News #2—2018[uredi kôd]

15:17, 2. studenoga 2018. (CET)

Postavljanje naslova članka za Wikipediju[uredi kôd]

Poštovani, uređujem članak pod nazivom Sefer Jecira (Knjiga stvaranja), ali se on na Googlu pojavljuje pod nazivmo suradnik Miljenb. Molim vas, kako urediti da se članak pojavljuje pod pravim naslovom (ja sam očito negdje napravio tehničku pogrešku)? Srdačan pozdrav.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Miljenb (razgovordoprinosi) 11:52, 16. studenoga 2018.

Odgovoreno na suradnikovoj SZR.--Tulkas Astaldo (razgovor) 15:47, 16. studenoga 2018. (CET)

brisanje stranice ako ne odgovara naslovu[uredi kôd]

Na koji način poništiti (brisati) vlastitu stranicu, budući ona ne odgovara po svom naslovu i ne bih želio da se brkaju dva sadržaja, Hvala! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Miljenb (razgovordoprinosi) 17:56, 19. studenoga 2018.

Recite nam o kojoj se stranici radi. Kubura (razgovor) 02:15, 20. studenoga 2018. (CET) Stranica koju bi trebalo brisati je Suradnik:Miljenb - Wikipedija, Hvala!

Riješeno Riješeno--Tulkas Astaldo (razgovor) 11:05, 20. studenoga 2018. (CET)

poveznice[uredi kôd]

Molim odgovorite mi,na koji način postaviti poveznicu za "Broj preusmjeravanja na ovu stranicu"?

Bojanje tablice[uredi kôd]

Pozdrav ekipo. Zapeo sam. Ne pali mi isti kod kada imam dva reda spojena u tablici. Ne mogu pronaći tablicu ako sam već negdje to koristio, pa eto, ako može netko javiti kako bi to išlo, ili popraviti tablicu na temi RTL Zvijezde 2.

Do sada sam ovako stavljao na početak:

| style="background:#e6ccff" |

No ova kombinacija ne pali:

| rowspan="2" | style="background:#e6ccff" |Tekst 
| style="background:#e6ccff" | rowspan="2" |Tekst

Hvala!--m3zzz00 (razgovor) 03:02, 23. prosinca 2018. (CET)

Tablica izgleda OK (možda gledam krivu), a gore vidim višak okomite crte (pipe):
| rowspan="2" style="background:#e6ccff" |Tekst 
| style="background:#e6ccff" rowspan="2" |Tekst
Snimak zaslona će pomoći da se bolje razumije što se želi. SpeedyGonsales 19:15, 29. prosinca 2018. (CET)

Novi predlošci[uredi kôd]

Imam prijedlog za dva nova predložaka tipa {{Nejasan}} kao pitam se...Nejasan! za nerazumljive komentare i {{Nepotpisan komentar}} kao:"UPOZORENJE: Ukoliko suradnik se ne potpiše, Vaša objava će biti obrisana! Hvala na razumijevanju!" To bi trebalo trajati 14 dana od tog upozorenja i to bi većinom služilo za suradnike koji ne slušaju i koji se ne potpisuju u Željama. Dakako, može netko drugi navesti:"— Prethodni nepotpisani komentar napisao je ime ili ip suradnika (razgovordoprinosi) --:--, dd. mjesec gggg." na mjestu gdje se anonimac nije upisao. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 18:01, 16. siječnja 2019. (CET)

Nismo na FB-u da se objave brišu. Ako je suradnik (svejedno, registriran ili ne) nešto napisao vezano za WP, i pri tome se nije nedolično izražavao, vrijeđao ili slično, nema govora o uklanjanju njegova komentara.--MaGaporuči mi 18:45, 16. siječnja 2019. (CET)

Također mogli bi dodati i {{Datum}}, {{Nedostaje datum}}, {{Vrijeme}} i {{Nedostaje vrijeme}} kao "UPOZORENJE: Ukoliko suradnik ne navede nadnevak i vrijeme pisanja, Vaša objava će biti obrisana! Hvala na razumijevanju!" i to u roku od 15 dana od trenutka nepotpisivanja, odnosno zabilježenog nepotp. (Ovo bi uvelike olakšavalo da se ne daju žuti i crveni kartoni bezveze. Nego bi im se objava u određenom roku obrisale kao da nisu nikad bile napisane, ali dovoljno da ih se pročita i da suradnik se suradnik vida da se mora potpisati. To ne vrijedi za psovke i prijetnje.) Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 18:47, 16. siječnja 2019. (CET)

MaGa, zašto bi ja bezveze tražio i potpisivao njegovo suradničko ime kad imam i druge poslove za raditi, a uostalom odrasli smo ljudi i svi se potpisujemo osim te navedene osobe. Zašto bi ja čitao nepotpisane komentare, pogotovo ako se "navedeni" nije potpisao duže od 10-15 godina ili zašto bi ja ili bilo tko drugi navodio "prethodni nepotpisani komentar", to je rupa na hr.wiki koja se mora ispraviti? Zašto se jednostavno ne potpiše sam ili netko od naših koji su dobili status na hr.Wiki ne bi time zabavljao. A i siguran sam da i on ima neka panetnija posla. Jednostavno nek' sam napiše kad je to napisao i potpiše se. Moze i neki drugi suradnik umjesto njega, ali zašto? Što se tiče uvrijeda i prijetni, pošalji na Meti i prijevod, jer zašto bi drugi ispaštali zbog jednog našeg kojeg ne možemo zaustaviti. Mi trebamo njih na Meti gdje se okupljaju ostali Wikipedisti s statusom iz cijelog svijeta trebamo upozoriti, kako bi se odrekli odgovornosti ili kako bi to bila njihova grješka, ne naša, ne da se na nas naljute zbog neke tamo budale koje nismo upozorili na vrijeme. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 19:00, 16. siječnja 2019. (CET)
Nitko te ne sili da potpisuješ nepotpisane komentare, kratko i jasno. Na ovo o Meti ću još kraće: zamaraš se nepotrebnim stvarima.--MaGaporuči mi 08:10, 17. siječnja 2019. (CET)

Ne radi ophođenje?[uredi kôd]

Kliknem na ovo [17], i napiše mi "označavanje stranice pregledanom nije uspjelo". Na drugim mi je mjestima to sve funkcioniralo. Kubura (razgovor) 17:46, 30. siječnja 2019. (CET)

Makedonija[uredi kôd]

Hej ekipo. Makedonija je promijenila ime, pa više ZD predložak MAK ne radi. Valjda je to sve povezano s engleskom Wikipedijom. Tko nađe vremena i zna kako, molim da sredi :) --m3zzz00 (razgovor) 21:47, 13. veljače 2019. (CET)

Stranice suradnika početnika koje nisu kompetentne i premeštaju se na stranicu za razgovor[uredi kôd]

Pozdrav svima, na Wikipediji na engleskom postoji odvojen imenski prostor Draft gde se premještaju stranice tog tipa dok se ne srijede. Što mislite o tome da se i ovde taj imenski prostor uvede umesto premještanja sadržaja na stranicu za razgovor? Zoranzoki21 (razgovor) 18:47, 15. veljače 2019. (CET)

Ha, ha, ha, :) "gdE se premEštaju .... dok se ne srIJEde"... trebalo je "gdJE se premJEštaju... dok se ne srEde" (ako ćemo još značenjski, onda bi moralo biti "gdje ih se premješta" jer ne idu one same nego ih netko prenosi onamo). Na suvremenoj srpskoj ćirilici ta je pogrješka moguća, ali u staroj predreformskoj ćirilici ne bi pogriješio, jer ondje postoje znakovi za jat i nosno e. :)
Što se tiče novoga imenskog prostora, ako ga uvedu za cijelu wikicu, onda nemamo što razmišljati ni vijećati, ali ako nije nuždno, nije žurno. Onaj tko je nemaran taj će ionako opet vruće nekovano željezo staviti na suradničku, a "imenski prostor u šporko" stat će mu za ukras. :) Kubura (razgovor) 23:33, 15. veljače 2019. (CET)

Potpis Dalibora Bostisa[uredi kôd]

Nakon potpisa suradnika Dalibora Bostisa na svakoj stranici za razgovor font se promini u slabo vidljivu sivu boju. Pretpostavljan da je problem u oznaci </font> u poveznici na njegov razgovor. Možda ne bi bilo loše da bot ispravi tu grešku na stranicama na kojima se nalazi, s obzirom da ne možemo utjecati na to da problem ispravi sam Dalibor u svom potpisu. BlackArrow (razgovor) 19:19, 7. ožujka 2019. (CET)

Crna strilo, eppur si muove. Veliko hvala TeKničaru na teKničkoj podršci, a ostalo je u realizaciji jednoga dorata. Ako još digdi naletiš da nije riješeno - blicaj.-- MaGaporuči mi 17:23, 8. siječnja 2020. (CET)
P.S. Ma šta teKničar...Smiley lol.gif-- MaGaporuči mi 18:43, 8. siječnja 2020. (CET)
Pa to ljudi, ja san mislija da se odavno zaboravilo na to. Bonč i MaGa, zahvaljujen u ime suradnikâ koji su sačuvali vid. Face-badtooth.svg BlackArrow (razgovor) 00:30, 9. siječnja 2020. (CET)
Iskreno, davno sam ja to vidio, i sve, danas, sutra, prikosutra ("u to pade i oni snig"Smiley lol.gif)... Bogu fala, služimo narodu,...-- MaGaporuči mi 17:14, 9. siječnja 2020. (CET)

Promjena licencije[uredi kôd]

Trebalo bi napraviti nekakvi padajući izbornik za promjenu licencije na slikama. Ljudi često ne znaju koju licenciju postaviti, ili stave pogrješnu pa postave i snime i stoji pogrješna licencija. Postavitelji bi htjeli promijeniti i staviti pravu licenciju, ali ne znaju kako doći do njih. Nije ovo problem samo kod novaka, nego i kod iskusnih suradnika. Treba se pomučiti dok dođeš do popisa svih licencija. Kubura (razgovor) 21:58, 28. ožujka 2019. (CET)

Evo ih...--MaGaporuči mi 18:24, 9. travnja 2019. (CEST)

Error: Zapriječi pisanje ključnih riječi[uredi kôd]

Pokušam stvoriti novu stranicu (nakon 10. edita), naziva Pannonian Challenge i pojavi se sljedeća poruka

Error: Ova je radnja automatski identificirana kao štetna, pa je stoga onemogućena. Ako vjerujete da je Vaše uređivanje smisleno, molimo kontaktirajte administratora i obavijestite ga o tome što ste pokušali načiniti. Kratki opis pravila sprječavanja zlouporabe koji se podudara s Vašim uređivanjem je: Zapriječi pisanje ključnih riječi

Ovo nije prvi put da sam naletio na ovo. Normalno sam uređivao Hrvatski veslački savez dok jednog dana to više nije bilo moguće. Pojavljuje se ista poruka. Par puta sam prijavljivao, ali mi je svaki puta rečeno da je sve u redu, ali poruka nije izmišljena. Tako sam uspio nagovoriti suradnika MaGa (koji vjerojatno ima administratorske ovlasti) da pokuša ubaciti moj edit i uspio je (https://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Hrvatski_veslački_savez&action=history). Ja i dalje ne mogu editirati (čak niti undo-ati taj edit). Ne mogu sa anonimnim računom, niti sa druge IP adrese, niti sa registriranim računom. Ista poruka i na članku Lipik. Setenzatsu (razgovor) 02:30, 8. travnja 2019. (CEST)

Rekao sam Vam da se prijavite kao registrirani suradnik jer kad su u pitanju IP-ovi i filteri za zaprječivanje uređivanja, tu pomoći nema. Sada kada ste se prijavili sačekajte još malo dok ne postanete automatski potvrđeni suradnik i nakon toga problemi će nestati.--MaGaporuči mi 18:22, 9. travnja 2019. (CEST)

Imamo problem na SZR-u[uredi kôd]

Imamo problem na SZR-u Razgovor:GNK Dinamo Zagreb, naime suradnik Dalibor Bosit nije stavio završnu boju i veličinu zbog čega su svi obojeni u svijetlo sivo i imaju sitni font slova. Zato ispada da SZR Dinama nema više odlomaka, a ima ili da su ostali odlomci manje važni nego odlomak "forum". Usput, SZR Dinama Zagreba bi trebalo arhivirati kako bi se oslobodio prostor. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 18:26, 21. travnja 2019. (CEST)

Ovo je riješilo problem, ali možda je ovo samo privremeno rješenje. Dosta grešaka u wikitekstu postalo je vidljivo nakon što je Tidy zamijenjen RemexHtmlom. Ovo rješenje bi moglo možda prouzročiti neke druge greške, npr. Posebno:LintErrors/tidy-font-bug (Help:Extension:Linter/tidy-font-bug). --Hmxhmx 19:14, 21. travnja 2019. (CEST)
Skužio sam da je SZR prepuna i da bi je trebalo arhivirati. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 15:54, 22. travnja 2019. (CEST)
Riješeno Riješeno Arhivirana stranica nalazi se ovdje. --Hmxhmx 16:24, 22. travnja 2019. (CEST)

Multilingual Shared Templates and Modules[uredi kôd]

Hello hr-wiki community! (Molimo Vas, pomozite prevođenju na Vaš jezik)

I recently organized a project to share templates and modules between wikis. It allows modules and templates to be “language-neutral”, and store all text translations on Commons. This means that it is enough to copy/paste a template without any changes, and update the translations separately. If someone fixes a bug or adds a new feature in the original module, you can copy/paste it again without any translation work. My bot DiBabelYurikBot can help with copying. This way users can spend more time on content, and less time on updating and copying templates. Please see project page for details and ask questions on talk page.

P.S. I am currently running for the Wikimedia board, focusing on content and support of multi-language communities. If you liked my projects like maps, graphs, or this one, I will be happy to receive your support. (any registered user group can vote). Thank you! --Yurik (🗨️) 08:16, 11. svibnja 2019. (CEST)

Predložak:Infookvir YouTuber[uredi kôd]

Je li može netko popraviti greške na ovom infookviru, molim vas. Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 12:39, 13. svibnja 2019. (CEST)

Kako to da je članak iz Dodatka u GIP-u?[uredi kôd]

[18]? Kubura (razgovor) 22:18, 27. svibnja 2019. (CEST)

Licencija JD-suradnik[uredi kôd]

{{JD-suradnik}} ima pravopisne greške kada nije naveden prvi parametar, tj. ime suradnika/autora. Može li to netko srediti? Kada nije navedeno ime autora, tekst bi trebao biti nešto kao "Ova slika je predana u javno vlasništvo. Ovo se odnosi na cijeli svijet." --Hmxhmx 17:49, 17. lipnja 2019. (CEST)

[19] Riješeno Riješeno --Ivi104 (razgovor) 13:47, 19. lipnja 2019. (CEST)
Hvala! --Hmxhmx 22:00, 19. lipnja 2019. (CEST)

Česte pravopisne greške (AWB)[uredi kôd]

Pozdrav, može li netko dodati sljedeće pravopisne greške u Wikipedija:AutoWikiBrowser/Typos?

 • djetinstvo -> djetinjstvo
 • posljeratno -> poslijeratno
 • transplatacija -> transplantacija

Po mogućnosti i varijacije tih pojmova (npr. u drugim padežima). --Hmxhmx 14:06, 23. lipnja 2019. (CEST)

[20] Riješeno Riješeno
Ako bude lažnih pozitiva, ili nekih oblika za koje ne radi kako spada (ili uopće), javite pa ću ih dodati. --Ivi104 (razgovor) 16:09, 23. lipnja 2019. (CEST)
Hvala! --Hmxhmx 18:49, 23. lipnja 2019. (CEST)

Wikidata Bridge: edit Wikidata’s data from Wikipedia infoboxes[uredi kôd]

Kopiranje tablice[uredi kôd]

Pozdrav. Nije me bilo par mjeseci ovdje i nešto se čudno dešava s tablicama. Naime, ne radi mi opcija koja mi spašava život a to je uređenje tablica. Uvijek sam unio sam tekst u Excel i onda samo prekopirao i zalijepio u Wikipediju u manju tablicu, a on ju proširio prema potrebi. A sad to više ne pali, nego izbaci kao malu tablicu u jednoj čeliji. Jel se to može kako isključiti? Ode mi želja za životom kad to vidim, nemam volje na Wikipediji direktno upisivati sve podatke.. --m3zzz00 (razgovor) 00:29, 1. srpnja 2019. (CEST)

Predložak za prevedene stranice[uredi kôd]

Pozdrav! Bi li netko moga uvesti predložak en:Template:Translated page koji bismo postavljali na stranice za razgovor prevedenih članaka? Ovako bi drugi suradnici lakše vidjeli kada je neki članak preveden pošto se povijest izmjena sa sažetcima u koje trenutno pišemo kada je članak preveden lako napuni. Nekako mi se i više sviđa oblik predloška sa sr.wp (sr:Šablon:Prevedena stranica), gdje predložak nije desno poravnat nego centriran. --Hmxhmx (razgovor) 19:13, 10. srpnja 2019. (CEST)

Riješeno Riješeno {{Prevedeno}} --Ivi104 (razgovor) 04:07, 11. srpnja 2019. (CEST)
Hvala! Dodao sam još par parametara - jezični kôd Wikipedije i broj inačice. --Hmxhmx (razgovor) 11:12, 11. srpnja 2019. (CEST)

Rješavanje koda u predlošcima[uredi kôd]

Trebalo bi prepraviti neke predloške, tako da ne generiraju poveznicu na nepostojeću datoteku i da imaju redak koji će prejahati defaultni kôd. Recimo, da ako se može isključiti stvaranje slike koje nema ili da ako se unese redak, onda taj redak ima prioritet u odnosu na defaultni. Zbog toga ovim stranicama ne možemo skinuti poveznicu na nepostojeću datoteku.[21] Kubura (razgovor) 20:18, 17. srpnja 2019. (CEST)

Kubura Da, neke slike koje vode na informaciju o slikama su dio primjera koji služi nama (starim i novim) suradnicima i ne spadaju u nepostojeću kategoriju, npr. [[Wikipedija:]] ili [[Predložak:]], mislim da bi kod takvih potrebno umrtviti url koji vodi na [[Slika:]] (kao primjerice nowiki). Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 01:02, 18. srpnja 2019. (CEST)

Predložak:Infookvir kečer[uredi kôd]

Dobar dan, molim vas možete li popraviti pododlomak "razlog smrti" u odlomak "smrt". Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 01:02, 18. srpnja 2019. (CEST)

Riješeno Riješeno--Uspjeh je ključ života (razgovor) 12:03, 18. srpnja 2019. (CEST)
Sad, imam novi problem a to je kako da dodam infookvir u infookvir? Lijep pozdrav.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 12:03, 18. srpnja 2019. (CEST)
Čemu bi ovakav predložak trebao služiti, još jednom infookviru bez članka? Zaboravio si staviti broj i boju gaća, ili mi je promaklo među milijun redaka?  • Bonč (razgovor) • Da sam normalan, poludio bih. •  12:11, 18. srpnja 2019. (CEST)

Editing News #1—July 2019[uredi kôd]

20:32, 23. srpnja 2019. (CEST)

Kako editirati ovu wikipedija stranicu[uredi kôd]

https://hr.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Hrvatski_izumitelji

Kada ju idem editirati vidim samo ovo:

Ovdje su izumitelji koji dijelom ili glavninom svojeg djela spadaju u ozračje Hrvatske. {{Commonscat|Inventors from Croatia}} [[Kategorija:Hrvatski znanstvenici|Izumitelji]] [[Kategorija:Izumitelji po državama|Hrvatska]] [[Kategorija:Znanost i tehnologija u Hrvatskoj|Izumitelji]] 46.188.143.75 09:27, 2. kolovoza 2019. (CEST)

Kategorije su automatizirani popis članaka, što će reći, ako želite nekoga dodati u tu kategoriju, morate napisati članak o njemu i kategorizirati ga kao člana ove kategorije pa će se po automatizmu naći u ovoj kategoriji.-- MaGaporuči mi 11:12, 2. kolovoza 2019. (CEST)

Hvala! 46.188.143.75 16:56, 3. kolovoza 2019. (CEST)

Predložak:Infookvir kečer[uredi kôd]

Dobar dan, može li mi itko pomoći u vezi ovog problema u članku Bobby Roode: navodno mi se uopće ne pokazuje ime ulazne pjesme i promocija, a u vezi "uloge" mi se pojavljuje {{{"face" ili "heel"}}} umjesto face ili heel kad jednu od dvije navedenih riječi napišem u ulozi. Isto tako "Razlog smrti" treba spojiti sa "Smrti". Ako mi može itko pomoći bio bi mu zahvalan. Lijep pozz.--Uspjeh je ključ života (razgovor) 19:46, 10. rujna 2019. (CEST)

Riješeno Riješeno, predložak je bio loše napisan. --Ivi104 (razgovor) 15:47, 11. rujna 2019. (CEST)

Ispravak netočnog povezivanja[uredi kôd]

Pozdrav svima! Učinio sam pogrešku pri spajanju hr kategorije s ostalim istovjetnim kategorijama na drugim wiki. Molio bih asistenciju da se moja greška ispravi. Konkretno, radim na uspostavi i popuni kategorije Lov na vještice, koju sam nepažnjom spojio s Category:Religious persecution. Isprike za brzopletost i hvala za pomoć. Walter9 (razgovor) 11:41, 10. listopada 2019. (CEST)

Uklonio sam ti to povezivanje, pa sad poveži s kategorijom za koju misliš da treba povezati.-- MaGaporuči mi 19:04, 10. listopada 2019. (CEST)

Editing News #2 – Mobile editing and talk pages[uredi kôd]

12:12, 29. listopada 2019. (CET)

Google Code-In will soon take place again! Mentor tasks to help new contributors![uredi kôd]

Hi everybody! Google Code-in (GCI) will soon take place again - a seven week long contest for 13-17 year old students to contribute to free software projects. Tasks should take an experienced contributor about two or three hours and can be of the categories Code, Documentation/Training, Outreach/Research, Quality Assurance, and User Interface/Design. Do you have any Lua, template, gadget/script or similar task that would benefit your wiki? Or maybe some of your tools need better documentation? If so, and you can imagine enjoying mentoring such a task to help a new contributor, please check out mw:Google Code-in/2019 and become a mentor. If you have any questions, feel free to ask at our talk page. Many thanks in advance! --Martin Urbanec 08:28, 5. studenoga 2019. (CET)

Brisanje[uredi kôd]

Molim pomoć, kako se može obrisati suradnički račun, tj. kako više ne biti suradnik? Unaprijed hvala!— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Z8zpgz7cv8 (razgovordoprinosi) 20:01, 12. studenoga 2019.‎

Odgovoreno na suradnikovoj stranici za razgovor.--Tulkas Astaldo (razgovor) 22:46, 12. studenoga 2019. (CET)

Predložak: Nogometna momčad na terenu[uredi kôd]

Pozdrav, vidio sam na engleskoj wikipediji i na još njih par predložak koji služi za grafički prikaz nogomentih momčadi na terenu? (link: https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Football_squad_on_pitch) Postoji li nešto slično na našoj Wikipediji? Ako ne može li mi netko objasniti kako se to grafički uređuje? Hvala na odgovorima :) Kaštel Stari (razgovor) 08:46, 23. studenoga 2019. (CET)

Prijevod Hamleta[uredi kôd]

Tragedija u tri čina s prologom i molbom

Prolog: u jednoj verziji (Miodrag Andrić, "Hamlet", zvučni zapis na jubito ) Hamlet je rekao:

Ko što vidiš, moj pokojni oče,
I zec oštri ku... organ na siroče.

U ovom slučaju siroče je Wikipedija na hrvatskom jeziku, kao i druge "male" wikipedije (na srpskom, bugarskom...) Zeca predstavljaju "popravljači" koji agresivno nameću alat "Prevoditelj sadržaja".

I. čin: zbog istog tog prevoditelja napustio sam Wikipediju prije dvije godine.

II. čin: pri povratku u ljeto ove godine nije se pojavljivao te sam s uživanjem nastavio raditi i napravio nekoliko članaka.

III. čin: iako ništa nisam mijenjao u postavkama, prevoditelj je ponovno počeo iskakati krajem studenoga ove (2019.) godine.

Podešavanja su mi globalna, odnosno prevoditelj je isključen, ali i pored toga iskače samo na "malim" Wikipedijama. S druge strane, pak, "velike" wikipedije su zaštićene. Na primjer, prevoditelj ne iskače na wikipedijama na engleskom, njemačkom i ruskom jeziku. A ako su oni mogli isključiti, znači da rješenje postoji.

Molba: može li netko ubiti prevoditelj sadržaja?

 • Bonč (razgovor) • Ako nemate što raditi, ne radite to ovdje! •  01:38, 17. prosinca 2019. (CET)

Otkopaće tebe Bili![uredi kôd]

Ubio sam ga sâm Face-devil-grin.svg ali ga ne znam pokopati:

Prevoditelj sadržaja.png sad izgleda ovako: Spomenik prevoditelju sadržaja.png

Ako nitko ne zna kako maknuti taj balončić iz gornjeg lijevog kuta, može ostati kao spomenik ubijenom prevoditelju Face-espiegle.svg (a lijevo je jer sam kôdom u CSS-u izbacio poveznicu beta-sadržaja, na koju je iskočnik bio vezan).

Sad slijedi Magina čuvena rečenica "Nisam ni sumLJao u teKničara" Face-grin.svg  • Bonč (razgovor) • Inteligencija je sposobnost dobrog rješavanja testova inteligencije. •  16:26, 5. veljače 2020. (CET)

Klikam po crvenim poveznicama k'o lud (neprijavljen), i ne iskače mi ništa, a ništa nemam blokirano.
Nesrećnik sam. Smiley.svg SpeedyGonsales 17:04, 5. veljače 2020. (CET)
Od rođenja ili od malena?Rolling on the floor.gif-- MaGaporuči mi 18:10, 5. veljače 2020. (CET)
Naravno da nisam sumLJao u teKničara. Nego, ako je priša umrit, nije priša zakopat. Vrag odnija prišu.Smiley lol.gif-- MaGaporuči mi 18:10, 5. veljače 2020. (CET)

Pogrješka u citiranju: nije zadan tekst za izvor[uredi kôd]

Zna li netko riješiti problem sa greškom "Pogrješka u citiranju: nije zadan tekst za izvor neovisni.hr" na Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku. Iste greške ima na još mnogo mjesta (npr Končar - Ugostiteljska oprema, Prisilno raseljavanje u Sovjetskom Savezu ...). Rado bi to popravio, na više članaka, ali ne znam kako. --Mosorska gušterica (razgovor) 14:02, 17. prosinca 2019. (CET)

<ref name="neovisni.hr"/> Ovo je nepotpuno navođenje izvora: navedeno je ime izvora, ali ne i sam izvor. Treba pronaći gdje je dotični izvor i navesti ga u skladu s uputama.-- MaGaporuči mi 19:31, 17. prosinca 2019. (CET)
MaGa, nisi dobro vidio, u tekstu je ref "neovisni.hr" na 2 mjesta, jednom kao:
<ref name="neovisni.hr">[http://www.neovisni.hr/o-nama/organizacija/ O nama: Organizacija], neovisni.hr, pristupljeno 22. srpnja 2017.</ref>,
drugi put kao
<ref name="neovisni.hr"/>
To bi trebalo raditi. Pogledja i primjere na Končar - Ugostiteljska oprema i Prisilno raseljavanje u Sovjetskom Savezu. Ako popraviš, javi, pa ću pogledati promjenu. --Mosorska gušterica (razgovor) 08:23, 18. prosinca 2019. (CET)
Često se razlog nalazi u povezanim predlošcima. Kod Končara je to nepostojeći parametar "predsjednik" u {{Infookvir tvrtka}}, a kod drugog parametri na hrvatskom koje {{Quote box}} ne prihvaća (primjer), odnosno u oboma slučajevima je sadržaj "nevidljiv", <ref> ga ne vidi i prijavljuje grešku.  • Bonč (razgovor) • Najbolja bolest: skleroza. Ništa ne boli, a svaki dan čuješ nešto novo. •  12:21, 18. prosinca 2019. (CET)
Gušterice, malo sam požurio pa nisam vidio, ali najvažnije je da je sad OK. Bonče, kad već mi imamo 8 očiju, valjalo bi koje nabacit i predlošku pa da ne piše mantošćine.-- MaGaporuči mi 19:05, 18. prosinca 2019. (CET)

Predložak:Citiranje knjige[uredi kôd]

Treba mi pomoć oko Predložak:Citiranje knjige. Imam 2 autora, a u predlošku piše first name i last name. Možda da koristim neki drugi predložak? Sadašnja referenca je u obliku:

Raymond Kane, Heinz Sell Revolution in lamps: a chronicle of 50 years of progress (2nd ed.), The Fairmont Press, Inc. 2001 ISBN 0881733784 chapter 5

Može netko pomoći? --Mosorska gušterica (razgovor) 15:07, 17. prosinca 2019. (CET)

Također, treba mi pomoć da napravim jednu referencu za određeni online izvor u obliku PDF-a, koji se spominje više puta kao izvor, ali sa različitim rednim brojem stranice. Sličnu stvar imamo na Fiskalni konzervativizam, vidi ref. Coates str 392 odnosno 393. Treba mi nešto slično za taj PDF izvor. --Mosorska gušterica (razgovor) 15:24, 17. prosinca 2019. (CET)

Za prvo, parola Snađi se druže.
Za drugo vidi ovo-- MaGaporuči mi 19:26, 17. prosinca 2019. (CET)
MaGa, Wow, hvala!--Mosorska gušterica (razgovor) 08:29, 18. prosinca 2019. (CET)
...Služimo narodu.-- MaGaporuči mi 19:05, 18. prosinca 2019. (CET)

Telad i poneki vol[uredi kôd]

Ovom izmjenom riješio sam problem na koji sam se u Kafiću žalio još 2015. godine, odnosno tim rješenjem ne pokazuju se dvije ikone zdesna od suradničkog imena Face-devil-grin.svg

Zahvaljujem suradniku Nesmiru Kudilovicu koji me je na IRC-u uputio na rješenje.  • Bonč (razgovor) • Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti. •  12:09, 20. prosinca 2019. (CET)

Nazivi članaka o gradovima u SAD-u.[uredi kôd]

Tko može, molim komentare na Razgovor o kategoriji:Gradovi u Kaliforniji.--Suradnik A10 (razgovor) 06:55, 2. siječnja 2020. (CET)

Parcijalni blokovi[uredi kôd]

Prije već dosta vremena "popravljačima" je upućen zahtjev za omogućavanjem tzv. parcijalnih blokova.

Trebalo je majstorima puno, jer sve je bitnije od onoga što je zaista bitno, ali napokon su se smilovali i omogućili nam ono što bi nam i puno ranije zaista jako jako jako puno pomoglo.

Ukratko, administratori mogu suradnicima izricati ne više samo deklaratorne zabrane uređivanja teme (članka, skupa članaka, imenskoga prostora), nego je moguće prijavljenom ili neprijavljenom suradniku onemogućiti rad na temi (članku, skupu članaka, ili u imenskome prostoru).

Pravila načelno ostaju ista, tko široko vandalizira projekt ne će biti parcijalno blokiran, nego će biti klasično blokiran, uz mogućnost poštede na vlastitoj stranici za razgovor ako to administrator ocijeni potrebnim i/ili zasluženim.

Parcijalni blokovi daju nam dvije velike poluge:

 • Ako netko loše radi na jednoj temi (jednome članku ili manjem broju članaka), a na drugim člancima je korektan, sad imamo alat da takvome suradniku učinkovito onemogućimo na kraće ili dulje vrijeme smetanje na jednome članku ili na grupi članaka, a možemo suradnika sačuvati za ostatak članaka odnosno projekta.
 • Neprijavljeni suradnici koje dolaze vandalizirati, skloni su vandaliziranju stranica u glavnome imenskom prostoru, dok ostale stranice obično ne diraju. Sad se mogu slobodnije prakticirati dulji blokovi IP adresa ili širih IP opsega, jer se može blokirati samo glavni imenski prostor ili tema (grupa članaka), a ne sve. Ako je netko neprijavljen i ne može uređivati, može ostaviti poruku, npr. u Kafiću, pa se može skratiti ili uskladiti blok tako da odgovara potrebama.

Moja zahvala "popravljačima". SpeedyGonsales 17:35, 8. siječnja 2020. (CET)

Dok ne prošire opseg (npr. na bar petinu T-coma) - uzaludan trud sviračima.-- MaGaporuči mi 17:53, 8. siječnja 2020. (CET)

URL blacklist[uredi kôd]

Molim nekog od suradnika da blokira dodavanje ovog URL-a: nepotreban spam već nekoliko puta dodan u Igra. --Hmxhmx (razgovor) 15:12, 11. siječnja 2020. (CET)

Administratori bi trebali dodati URL na neki od filtara. Nešto ovakvo bi trebalo riješiti problem:

!("confirmed" in user_groups) & ( ( lcase(added_lines) irlike "(igre|igrice)[0-9]{0,5}\.(net|hr|com|igrice|games)" &  !(lcase(removed_lines) irlike "(igre|igrice|games)[0-9]{0,5}\.(net|hr|com|igre|igrice|games)") ) ) --Ivi104 (razgovor) 14:53, 12. siječnja 2020. (CET)

Create Predložak:Europeana[uredi kôd]

I have matched 160 000 artists in Europeana to Wikidata Property 7704 see T240290 i.e.

My question are you interested in create a template for Europeana Predložak:Europeana?

 1. bg.Wikipedia / no.WIkipedia has added Property 7704 to the Authority template
 2. sv:Wikipedia / en:Wikipedia / fi:Wikipedia has created a dedicated Europeana template
 3. see status report and task T241677

- Salgo60 (razgovor) 22:59, 12. siječnja 2020. (CET)

Predlošci[uredi kôd]

Skrenuo bih pažnju administratorima na ovo: Razgovor o kategoriji:Predlošci. --Mosorska gušterica (razgovor) 08:01, 15. siječnja 2020. (CET)

Desna zagrada[uredi kôd]

Negdje je ostala "visiti" desna zagrada u predlošku [22], ispred naslova. Pogledajte članak Rudolf Erber. Kubura (razgovor) 02:37, 18. siječnja 2020. (CET)

Kao što sam gore napisao, često se greška nalazi u vezanim predlošcima. Mislim da je ovo riješilo problem. Ako se usput nešto drugo pokvarilo... Pozdrav s Wikiodmora,  • Bonč (razgovor) • Zbunite zavjesu, spustio sam se! •  00:36, 19. siječnja 2020. (CET)
Nisam ni sumLJao u teKničara.Symbol thumbs up.svg-- MaGaporuči mi 10:07, 19. siječnja 2020. (CET)

Filteri za otvaranje stranica[uredi kôd]

Zbog nekog filtera, ne mogu suradniku ostaviti poruku na njegovom Razgovoru. Suradnik je Брейн (razgovor • doprinosi • evidencijeb  p • brojač), a greška koju vidim je:

Nemate dopuštenje za započni stranicu za razgovor, iz navedenog razloga:
Naslov "Razgovor sa suradnikom:Брейн" je zabranjen za kreiranje. Podudara se sa sljedećom stavkom popisa zabranjenih: .*[АаБбВвГ㥴ЃѓДдЂђЕеЁёЄєЖжЗзЅѕИиІіЇїЙйЈјКкЌќЛлЉљМмНнЊњОоПпРрСсТтЋћУуЎўФфХхЦцЧчЏџШшЩщЪъЫыЬьЭэЮюЯяӘәӨөҒғҖҗҚқҜҝҢңҮүҰұҲҳҸҹҺһҔҕӢӣӮӯҘҙҠҡҤҥҪҫӐӑӒӓӔӕӖӗӰӱӲӳӸӹӀҞҟҦҧҨҩҬҭҴҵҶҷҼҽҾҿӁӂӃӄӇӈӋӌӚӛӜӝӞӟӠӡӤӥӦӧӪӫӴӵ].*

Može li netko maknuti ovaj filter ili ga popraviti tako da ne uključuje suradničke stranice za razgovor? Usput, može i "započni" prepraviti u "započeti". --Leo 2020 (razgovor) 09:22, 26. siječnja 2020. (CET)

Filteri su postavljeni s razlogom, a dobrodošlice ionako ostavlja bot, tako da nema potrebe raditi nešto što se radi automatski.-- MaGaporuči mi 09:44, 26. siječnja 2020. (CET)

Obavijest o raspravama sa zamolbama za administratorsko uređivanje stranica[uredi kôd]

Cijenjeni,

molim Vas da se uzme na znanje postojanje rasprava o zamolbama za administratorsko uređivanje stranica. Budući da nažalost nije moguće ostvariti bolji rezultat, jer se uređivanje tih stranica ne omogućava u tekućoj kalendarskoj godini zbog prenosive zaštite.

Riječ je o sljedećim raspravama:

Nema smisla komentirati zašto se 2018. nije uređivalo na način koji je ostvaren 2017. i 2019.. Hvala na razumijevanju i na uloženom trudu. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 10,13; 28. siječnja 2020. (SEV)

Suvišni lokalni prijevodi[uredi kôd]

Molim nekoga od administratora da izbriše MediaWiki:Vector-view-edit i MediaWiki:Visualeditor-ca-editsource. To su suvišni lokalni prijevodi, dok se najažurniji prijevodi nalaze na translatewiki.org. --Hmxhmx (razgovor) 18:56, 29. siječnja 2020. (CET)

Neki prijevodi na stranicama translatewiki.org ponekad su besmisleni, jer ih rade ljudi koji ponekad ne vode računa o kontekstu. Stoga, da bi se obrisao bilo koji lokalni prijevod, potrebno je naznačiti jesu li prijevodi isti. Ako nisu, onda brisanje nema smisla, nego najčešće suprotno, valja ispraviti odgovarajući prijevod na translatewiki.org. SpeedyGonsales 15:46, 1. veljače 2020. (CET)
Konkretno u ovom slučaju, autor jednog prijevoda na translatewiki je Ex13, a drugog SpeedyGonsales (vi) i Ex13. Mogu se i urediti lokalni prijevodi:
MediaWiki:Vector-view-edit − "Edit", vizualno uređivanje: Uredi VE ili samo Uredi
MediaWiki:Visualeditor-ca-editsource − "Edit source", uređivanje koda: Uredi, a u slučaju da se za gornji prijevod odabere "Uredi", onda Uredi kôd ili Uredi izvornik (prema prijevodu "Vidi izvornik" ("View source") koji se prikazuje kada suradnik nema pravo uređivanja)
--Hmxhmx (razgovor) 16:20, 1. veljače 2020. (CET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Treba brisati i MediaWiki:Disclaimers, MediaWiki:Username, MediaWiki:Nstab-special, svi imaju odgovarajuće ažurirane globalne prijevode koji su usklađeni s novim izgledom naziva Timeless. Ovdje bi valjalo veliko početno slovo, koje će se u Monobooku prikazati malim početnim slovom, a u svim ostalima velikim početnim slovom. Inače se svugdje prikaže malim početnim slovom i stvara dojam neurednosti. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 14,13; 2. travnja 2020. (SEV)

Postavljanje teksta[uredi kôd]

Poštovani,

Napravila sam ovaj nalog sa ciljem da objavim informacije o foto konkursu, ali mi se iz nekog razloga straniva briše. Imam status suradnika. Zašto se to dešava, i kako mogu da postavim svoj tekst sa slikama a da mi ne piše suradnik.

Hvala Vam unaprijed na odgovoru.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je MFKGoranTerzic (razgovordoprinosi) 14:32, 6. veljače 2020.

Suradniku odgovoreno na njegovoj SZR--Tulkas Astaldo (razgovor) 15:32, 6. veljače 2020. (CET)

Brža ophodnja[uredi kôd]

Ako se dobro sjećam, a piše i tu gore, "brzo uklanjanje" nepregledanih izmjena je ranije (prije nekoliko godina) radilo "šareno", nekad su revertane izmjene označene ophođenim, nekad nisu.

Dosadašnja navika bila mi je da svaku izmjenu označim pregledanom, a zatim [skupa] revertam. Ovih dana testirao sam "brzo uklanjanje" jedne ili više izmjena bez prethodnog označavanja pregledanim i uvijek su te izmjene označene pregledanim.

Na taj način drastično se skraćuje vrijeme ophodnje. Međutim, tako označene izmjene ne nalaze se u evidenciji ophodnje. (Što je donekle i logično, jesam pregledao, ali nisam klikao na [označi].) Primjer: skupa sam revertao ove tri izmjene (5461873, 5461874 i 5461875), ali se one ne nalaze u evidenciji ophodnje.

Nisam provjeravao na alatima za pravljenje statistike suradničkih doprinosa, ali djeluje da ovaj način nije za one kojima je do pumpanja statistike Face-wink.svg  • Bonč (razgovor) • Inteligencija je sposobnost dobrog rješavanja testova inteligencije. •  01:23, 22. veljače 2020. (CET)

Ako se dobro sjećam uvodnog tečaja za ophoditelje, skupno uklonjene izmjene bi automatski trebale biti označene ophođenima. Nisam siguran koje akcije se zapisuju u evidencije, ali ima mi smisla da se "ophođenje" neispravne, uklonjene izmjene ne zapisuje u evidenciju jer sama izmjena nije ispravna. U svakom slučaju, working as intended. Drago mi je da su se popravljači okanili ćorava posla, i nadam se da će tako i ostati. --Ivi104 (razgovor) 01:59, 22. veljače 2020. (CET)
"I na tarabi piše cenzurirano pa sam si nažuljao cenzurirano." "Ako koza laže, rog log ne laže." Face-grin.svg  • Bonč (razgovor) • Nekad mislim, a nekad postojim. •  11:52, 22. veljače 2020. (CET)
Zapalo mi je to nekad prije za oko, al rekoh tako je kako je. Isto tako, nema niti posljednjeg Ivičinog uklanjanja, niti Mateovog uklanjanja, ali ima Mateovih pregledanih promjena Franje Josipa i IP-a od istog dana (ne i ona uklonjena, prethodno spomenuta). Ima tu dosta rupa, ni meni nije jasno kako se to statistički prikazuje. BlackArrow (razgovor) 02:09, 22. veljače 2020. (CET)

Css za razdvojbe[uredi kôd]

Tko god želi pomoći u popravljanju poveznica na razdvojbe, preporučam da si kopira tekst sa Suradnik:Suradnik A10/common.css odgovarajuću vašu stranicu npr. Posebno:Moja stranica/common.css, pa će Vam takve poveznice biti narančaste i lakše ćete ih uočavati. Tekst morate kopirati sami, nitko drugi nema ovlasti mijenjati vaš common.css (koji definira izgled wikipedije kad ste Vi logirani).

P.S. Ideja je od PajoPajimir, hvala ti na pomoći. --Suradnik A10 (razgovor) 06:01, 26. veljače 2020. (CET)

Od suradničkih akrobacija bolje je rješenje to staviti svima kao dodatak u postavkama, pa ga suradnici po želji mogu uključiti. Radio sam nešto slično dok sam bio administrator, postupak je sljedeći, samo što to sad ne rade administratori, već šminkeri:
 1. U popisu en:Special:Gadgets pronađe se odgovarajući dodatak, u ovom slučaju
  • Display links to disambiguation pages in orange (View source | Export)
  Uses: Gadget-DisambiguationLinks.css
 2. Klikom na "Export" otvara se nova stranica na kojoj treba kliknuti na   Download   čime će datoteka "Wikipedia-<datum_i_vrijeme>.xml" biti spremljena na vaše računalo.
 3. Spremljena datoteka se importira na našu Wikipediju preko stranice Posebno:Dodaci. Za šminkere umjesto Vidi izvornik pisat će, ako se dobro sjećam, Uredi. Treba otvoriti za uređivanje i promijeniti engleski opis u hrvatski, npr. "Boja poveznica na razdvojbe"
 4. Na stranici MediaWiki:Gadgets-definition doda se opis, na engleskom je to DisambiguationLinks[ResourceLoader]|DisambiguationLinks.css, ali se kod nas može prilagoditi, npr. Mandarine_iz_Opuzena[ResourceLoader]|Mandarine_iz_Opuzena.css
 5. Prebaciti (kopirati s izvora) odgovarajuću datoteku en:MediaWiki:Gadget-DisambiguationLinks.css i zalijepiti u odgovarajuću našu datoteku dajući joj ime kako je definirano u prethodnoj točki.
Odavno sam to radio, pa ako sam nešto ispustio.... PC-ujte me Face-blush.svg  • Bonč (razgovor) • Moja jedina mana je skromnost, inače sam savršen. •  01:18, 27. veljače 2020. (CET)
Kad već dodajemo dodatke, molim da se razmisli i o dodavanju nekih sa Suradnik:Ivi104/Dodatci. Kako bih šminkerima olakšao posao, opisao sam gdje što treba staviti. Hvala! --Ivi104 (razgovor) 11:55, 27. veljače 2020. (CET)
Umjesto što si nas uputio na čitanje kôda Face-wink.svg mogao si ovdje staviti popis dodataka za koje misliš da bi bili korisni suradnicima. Ab ovo me nerviralo što nemamo (neke) dodatke koje imaju na en-wp. Po meni, svakako je bolje imati veći izbor dodataka, odakle suradnici mogu izabrati. Ne znam kako sve to radi pod haubom, tj. opterećuje li se kôd stranica dodavanjem bezbrojnih dodataka, a osim toga ne vidim razlog škrtarenju.  • Bonč (razgovor) • Nekad mislim, a nekad postojim. •  00:58, 28. veljače 2020. (CET)
Napravio sam korak više, te sam u kodu prilagodio određene dodatke našoj wiki, promijenio lokalizaciju, ili na sličan način adaptirao dodatak. Da se mene pita, prebacio bi sve dodatke sa svih wikija, pa neka svatko bira što želi. Svakim se dodatkom lokalno malo više opterećuje stranica, i samim time web preglednik, ovisno o složenosti i međusobnoj ovisnosti samih dodataka. Na malom broju dodataka to je zaista neprimjetno, u rasponu do nekoliko desetaka milisekundi i eventualno kojeg megabajta više. U mom osobnom primjeru, imam (zaokruženo) 100 dodataka aktivno (što preko postavki, što u common.js ili global.js). Preglednik mi potroši dodatnih 557ms na učitavanje i implementaciju svih skripti (ukupno 1124ms sa skriptama naspram 567ms bez ijedne skripte). Sve su skripte ukupno "teške" 18MB. Na današnjim računalima, to je zaista neprimjetno. --Ivi104 (razgovor) 01:40, 28. veljače 2020. (CET)
Auuuuuuuuu... nije iz vica, već se čudim veličini od 18MB, ako se usporedi s nekom "normalnom" veličinom stranice od 10kB. Hvala na tim informacijama. Ako kažeš da to nije smetnja, onda zaista ne vidim ratlog zašto ne bismo sve pokupili. UBR, dodatak na moju prethodnu poruku: popis se može vidjeti kao sadržaj na tvojoj stranici, ali tko još gleda sadržaj ako ne traži nešto Face-wink.svg  • Bonč (razgovor) • Bolje biti malo glup, nego malo pametan. •  02:10, 28. veljače 2020. (CET)

Apostrof viška[uredi kôd]

Ubih se otpuhujući zrno prašine sa zaslona... Kad ono, nije prašina, već zaostali apostrof Smiley.svg Tražio sam kategoriju kojoj sam potrefio naslov i u rezultatima pretrage bila je navedena ispod retka koji izgleda ovako:

 • Stranica '

Možete pogledati primjer kako to izgleda.

Inače se u pretraživanjima u drugim imenskim prostorima podudarajući pojam (ili slika) javlja u nastavku retka i nema apostrofa.  • Bonč (razgovor) • Mijenjam cimera koji hrče za cimericu koja uzdiše. •  15:41, 10. ožujka 2020. (CET)

Izia sustav uređivanja oliti gaštapana u mekovici[uredi kôd]

[23] Kolega je uočio da mu nema članka na popisu novih članaka. Pogledah, i nema ga niti na Nedavnim promjenama (gledajući samo GIP i sva uređivanja), niti na Posebno:Nove stranice, ali se povijest vidi u povijesti članka.

Povijest uređivanja članka Planetarni sustav
Posebno:Nove stranice u kojima se morao pojaviti članak Planetarni sustav, prije i poslije nastanka članka
Filtrirane Nedavne promjene tako da se vide samo uređivanja u GIP-u, u vrijeme kad se moralo vidjeti uređivanja na članku Planetarni sustav. Nedostaje nekoliko prvih uređivanja. Vide se uređivanja na Planetarnom sustavu, na vrhu slike, tek od preusmjeravanja.
Cjelovite Nedavne promjene ("defaultna" vrijednost), u vrijeme kad se moralo vidjeti uređivanja na članku Planetarni sustav. Ako je možda bilo na nekom drugom imenskom prostoru pa preusmjereno i to se nije vidjelo - ali to nije bio slučaj. I dalje nedostaje prvih nekoliko uređivanja uključujući stvaranje članka. Vidi se uređivanja na Planetarnom sustavu na vrhu slike, tek od preusmjeravanja.

Je li netko uočio nešto slično? Kubura (razgovor) 02:02, 21. ožujka 2020. (CET)

Nogometni klubovi[uredi kôd]

Nazivi nogometnih klubova su neujednačeni. Negdje ima imena grada, negdje nema, ime grada je ponekad kroatizirano, ponekad nije (najočitiji primjer je FK Austria Beč, SK Rapid Wien!), negdje je u imenu F.C., negdje FC, negdje nema nikakve kratice. Imamo li negdje konkretno pravilo kojeg bi se svi trebali držati? Također bi dobro došlo da negdje imamo preporuke o sadržaju cijelog članka - koje podnaslove imati kako formatirati klupske uspjehe...

Kad smo već kod nogometa, nisu ni naslovi nogometnih natjecanja ujednačeni, negdje su prevedeni, negdje nisu: Coppa Italia, Kup Kralja.

--Johnny Pepperoni (razgovor) 09:09, 26. ožujka 2020. (CET)

Što se tiče imena gradova o tome se govorilo prije četiri godine u Kafiću. Mislim da bi trebalo Wien preusmjeriti na Beč. To FC s točkama je vjerojatno zato što se prevodilo s engleske Wikipedije, pa su ostali takvi nazivi. To i nije neki problem.--Man_Usk recider 21:26, 30. ožujka 2020. (CEST)
Johnny Pepperoni, ovako za imena nogometnih natjecanja. Članak se nazove po izvornom imenu (Coppa Italia) pa ga se preusmjeri na hrvatsko ime ako je moguće nekako suvislo prevesti. Za imena klubova: imaš onaj dio gdje je ime i njega ne diramo (SK Rapid), a zadnji dio je ime grada ili sela odakle jest i to se prevede. Daklem, treba biti SK Rapid Beč. Kubura (razgovor) 22:47, 30. ožujka 2020. (CEST)
Što s ovim kraticama? FC, F.C.? S točkama ili bez? Također, ja sam krenio uniformirati klupske uspjehe, dodajem podnaslove za domaće i europske uspjehe, vidim da neki klubovi imaju i podatke o svim utakmicama... možda najbolje da napravim tipski članak, pa da komentiramo. --Johnny Pepperoni (razgovor) 13:52, 31. ožujka 2020. (CEST)

Evo: Wikipedija:Tipski članci/Nogometni klub. Molim da se uključite. --Johnny Pepperoni (razgovor) 14:34, 31. ožujka 2020. (CEST)

Ostale su "visiti" nepostojeće slike[uredi kôd]

U ovoj [24] kategoriji ostale su neke stranice gdje još "vise" nepostojeće slike. Negdje su još ostale neažurirane stranice na poslužitelju pa će nestati s popisa, ali problem su oni predlošci gdje su negdje u kôdu skrivene te nepostojeće slike. Dobro bi nam došla pomoć naših mekovičara. Kubura (razgovor) 19:27, 2. travnja 2020. (CEST)

Bilo bi dovoljno poveznice na slike u predlošku "omotati" u <includeonly> tagove, po primjeru ovdje. Nažalost, trenutno nemam dovoljno vremena da to sam napravim, ako ostane visjeti ispravit ću negdje početkom ljeta. --Ivi104 (razgovor) 17:04, 4. travnja 2020. (CEST)

Editing news 2020 #1 – Discussion tools[uredi kôd]

21:24, 8. travnja 2020. (CEST)

Pomoć za tablicu[uredi kôd]

Zna možda netko zašto mi se u tablici dva reda pojavljuju 'van' tablice? I kako to rješiti?--Kraljnnm (razgovor) 12:02, 22. travnja 2020. (CEST)

Nema veze. Shvatio sam.-Kraljnnm (razgovor) 13:14, 22. travnja 2020. (CEST)

Olimpijske medalje[uredi kôd]

Može li netko popraviti predložak za olimpijske medalje, tako da ne bude poravnat desno, nego da bude jednako širok kao i okvir u kojem se nalazi? Primjer. Wayde van Niekerk. --OstaniDoma (razgovor) 08:48, 24. travnja 2020. (CEST)

Najjednostavnije rješenje, pod uvjetom da se predložak {{medalje vrh}} koristi samo u drugim predlošcima, je promijeniti style="width: 23em; font-size: 88%;" u style="width: 100%; font-size: 88%;". No, ako se predložak koristi i izvan drugih predložaka (kao samostalni predložak), to će ga raširiti na 100% širine ekrana, što očito nije poželjno. Ostavit ću suradnicima koji se bave sportskim člancima da procijene je li ovo zadovoljavajuće rješenje. Ako je, kontaktirajte nekog od administratora da otključa gornji predložak i napravite izmjenu. Ako nije, javite, možda se sjetim nečeg drugog Face-smile.svg --Ivi104 (razgovor) 10:43, 24. travnja 2020. (CEST)
Problem je riješen uz pomoć sa "100% na {{Medalje vrh2}}, vidi na Wayde van Niekerk. Povećavanje širine na 26 ili 27 em nije pomoglo, vjerojatno radi paddinga u parent-predlošku. Sad ovo netko treba napraviti na {{Medalje vrh}}. --OstaniDoma (razgovor) 11:46, 24. travnja 2020. (CEST)
Em vrijednosti sigurno neće pomoći jer se em skalira s veličinom fonta, neovisno o roditelju. Jedino što po meni dolazi u obzir su postotci, ili fiksna veličina definirana u pikselima (u slučaju gornjeg infookvira 291px), što će biti problem za nestandardne predloške i mobilne uređaje. --Ivi104 (razgovor) 12:41, 24. travnja 2020. (CEST)
Zanimljivo, prema članku Sonia O'Sullivan, čini se da se medalje dobro prikazuju i bez {{Medalje vrh}}. --OstaniDoma (razgovor) 09:33, 28. travnja 2020. (CEST)

Predlošci sa zastavama[uredi kôd]

Zašto imamo 30 predložaka sa zastavama umjesto samo jedan? Svaki čas kopiram i mijenjam ove zastave u člancima o Olimpijskim igrama i pitam se čemu ovo slovo viška. Predlažem zamjenu ovih 30-ak sa novo-napravljenim Predložak:DZ+X. Test je napravljen ovdje: Razgovor o predlošku:DZ+X. Tako bi mogli pojednostavniti pisanje, pa bi umjesto {{ZD+X/T|TRI}} (Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad i Tobago) bilo dovoljno napisati {{DZ+X|TRI}} (Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad i Tobago). Umjesto {{ZD|T|TRI}} (Flag of Trinidad and Tobago.svg) bilo dovoljno napisati {{DZ|TRI}} (Flag of Trinidad and Tobago.svg). --OstaniDoma (razgovor) 09:22, 24. travnja 2020. (CEST)

Nema potrebe za ikakvim promjenama kada nešto dobro funkcionira godinama. Ako je problem u dva znaka više, onda stvarno...--Man_Usk recider 21:55, 24. travnja 2020. (CEST)
Slažem se s Man_Usk da nije potrebno uvoditi nove načine dolaženja do zastavica, jer to otežava održavanje tih popisa. Posebno ako nije dogovoreno uvođenje novih nizova u novim predlošcima. Edgar Allan Poe uskladio je na wikipediji na srpskohrvatskome predloške zastavica tako da postoji samo jedan niz — što olakšava održavanje takvoga niza predložaka i omogućava jednostavnije usklađivanje u slučaju zastavica koje su definirane razdobljem u kom je pojedina zastava bila upotrebljavana. Kad i ako bi se prešlo na novi sustav zastavica, o tom treba postići dogovor i botovima uskladiti na nove predloške, sve uz zadržavanje mogućnosti korištenja preusmjeravanja na nove predloške. Da je promjena tehnički opravdana i naprednije rješenje, ne bi nitko imao potrebu dati komentar kao što ga sada dajemo. Nije ni svaka zastava na tom popisu na tom popisu državna, ima ih raznih, narodnih, pokrajinskih, organizacijskih, historijskih. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 21,55; 28. travnja 2020. (SEV)
Predložak:DZ+X zamjenjuje 30 drugih predložaka u Kategorija:Predlošci zastava, od Predložak:ZD+X/A do Predložak:ZD+X/Ž. U ovih 30 predložaka treba staviti preusmjerenje na Predložak:DZ+X i stvar će funkcionirati out-of-the-box. U Predložak:ZD treba staviti samo {{DZ|{{{2}}}}} i on će također funkcionirati out-of-the-box. Nesmir, zastave su iste kao i u starih 30 predložaka, odatle su i kopirane. Sve radi isto kao i prije, samo bi se zastave dodavale na 1 mjestu, a ne na 30. Zašto uopće postoji 30 vrlo sličnih predložaka za praktički jednu svrhu? To nema nikakvog smisla. Ako je na srpskohrvatskoj wikipediji sve unešeno u 1 predložak, kao što gore piše, zašto se isto ne bi napravilo i ovdje? Prvi korak bi bio ovih 30 preusmjerenja i zamjena koda u Predložak:ZD, a zamjena starih predložaka novim bi se mogla odraditi botom, iako nije uopće nužno da ih se mijenja. Molim, proučite navedeno, pa komentirajte, nemojte odbijati ideju samo zato jer vam se ne da dublje ulaziti u srž problema i zato jer "ovo funkcionira već godinama". --OstaniDoma (razgovor) 23:14, 29. travnja 2020. (CEST)
Automatsko brojilo navodi 5209 stranica s predlošcima o podacima za zastavice: Category:Country data templates, moguće je da taj broj uključuje i stranice s preusmjeravanjima. Na srpskohrvatskoj wikipediji dosad su došli do 725 stranica, a na wikipediji na srpskome jeziku do 1144 stranice. Zastavice bujaju po projektima, a na wikipediji na hrvatskome stanje se (po tom pitanju i donedavno) držalo u određenom redu. Ne vidim uopće razlog da se sve te podatke (kojih bi po ovim podacima moglo biti samo još više), postavlja u jedan novi predložak kao što se to bez ikakve rasprave učinilo. Nigdje nije naglašeno da će se mijenjati postojeći sustav i da bi se cijela wikipedijska zajednica trebala prilagoditi novom sustavu bez ikakve stvarne potrebe. Ako će poslije doći do kraha tog sustava, jer se ne misli uvesti tehnički napredniji sustav koji će biti lakše održavati i koji bi se mogao koristiti za zamjenu svih dosadašnjih predložaka za sličice sa zastavicama, najbolje je postojeći sustav zadržati i ne uvoditi nepotrebne zastavice pokrajina, organizacija i sličnog u postojeći sustav. Dogovoriti se, može li se postojeći sustav zamijeniti naprednijim ali na način da se ničim ne zahtijeva posebna prilagodba suradnika novom sustavu? Jesu li moguća preusmjeravanja svih vrsta, koja bi vodila prema novom sustavu. Mislim da jesu. U svakom slučaju protiv sam ručnog usklađivanja prema novom nazivu predložaka, preusmjerenja su dovoljno dobra. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 00,05; 30. travnja 2020. (SEV)
Na Predložak:ZD+X/ASD (austrijske pokrajine) je stavljeno preusmjeravanje, sve radi kako je planirano. Mislim da možemo isto napraviti i za ostale predloške iz kategorije. --OstaniDoma (razgovor) 13:22, 13. svibnja 2020. (CEST)

Premještanje kategorija[uredi kôd]

Ima neki dobrovoljac da botom odradi izmjenu kategorija u par stotina članaka? Neiskusni suradnik je preimenovao nekoliko kategorija. Dobra ideja, ali nedovršen posao. --Lasta 11:38, 29. travnja 2020. (CEST)

Viči šta treba.-- MaGaporuči mi 12:40, 29. travnja 2020. (CEST)
Riješeno.-- MaGaporuči mi 14:01, 29. travnja 2020. (CEST)

Sakrivanje slike[uredi kôd]

Kako sakriti sliku u predlošku, ako slike nema, kao na Abu Kahf (nahija)? --Ključ broj 13 (razgovor) 12:04, 1. svibnja 2020. (CEST)Ž

Uputa na SSZR  • Bonč (razgovor) • Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  17:31, 1. lipnja 2020. (CEST)

Za ophoditelje i ine[uredi kôd]

"Popravljanjem" od 5. svibnja 2020. se u prikazivanju razlika inačica počeo koristiti neproporcionalan font (monospace). Meni ne leži, pa sam vratio na staro, kako su se razlike prikazivale prije "popravljanja". Tko želi, može rabiti rješenje koje se nalazi u ovoj izmjeni, odnosno na svoju odgovarajuću stranicu (vector.css ili monobook.css) staviti ovaj kôd:

.diff-editfont-monospace .diff-addedline,
.diff-editfont-monospace .diff-deletedline,
.diff-editfont-monospace .diff-context {
 font-family: sans-serif;
 font-size: 88%;
}

 • Bonč (razgovor) • Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  02:52, 6. svibnja 2020. (CEST)

Nazivi članaka o europskim i svjetskim prvenstvima[uredi kôd]

Postoji li neko pravilo o imenovanjima članaka o športskim natjecanjima. Trenutno je stanje vrlo šaroliko: Europsko prvenstvo u košarci 2017., Europsko prvenstvo u košarci - Slovenija 2013., EP u košarci za žene 1970.. --OstaniDoma (razgovor) 12:31, 13. svibnja 2020. (CEST)

Wikipedija u izdanju za mobilne telefone[uredi kôd]

Poštovani, nedavno sam se bacio na izradu novog članka o Žumberačkim uskocima, te me zapravo zanima više stvari. Prvo, čitajući članke na wikipedija sa svog pametnog telefona vidio sam da su oni prilagođeni automatski za čitanje s njega, te je to vrlo praktično, no kad sam potražio svoj članak on je izgledao kao da ga čitam s računala, samo umanjena verziju. Je li to moguće nekako promijeniti? Vidio sam da mi je ponuđenom kad uđem u članak da dobijem pojednostavljenu verziju, međutim to nije isto. Također, zanima me smijem li ja u taj članak stavljati slike preuzete sa stranice udruge Uskok-Sošice, koja je, kako sam pročitao dala dopuštenje Wikipediji za korištenje sadržaja napisanoj na njihovoj stranici na člancima, tj. kako da onda priloži te datoteke? Trebam li posebnu dozvolu za svaku sliku, ili?? Unaprijed hvala na odgovoru, Pozdrav! — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Crni Kokot Uskočki (razgovordoprinosi) 23:09, 25. svibnja 2020.

Ako koristite Chrome na mobitelu, pregled stranice na mobilnom uređaju možete promijeniti pritiskom na tri vertikalne točkice pored adresne trake, i micanjem kvačice pored opcije "Traži klasičnu stranicu". Ako to ne pomogne, možete posjetiti hr.m.wikipedia.org (uz maknutu kvačicu iz prethodnog koraka). Stranica bi se sada trebala ispravno prikazati.
U vezi dozvola za slike, pročitajte Wikipedija:Dopuštenja za uporabu sadržaja. Trebate imati dopuštenje od originalnog autora slike kako biste ih mogli koristiti na Wikipediji. Srdačan pozdrav! --Ivi104 (razgovor) 23:43, 25. svibnja 2020. (CEST)

Jesu li vama ovdje nestali međuwikiji[uredi kôd]

[25]? Kubura (razgovor) 21:42, 4. lipnja 2020. (CEST)

Vide se, ali su pobjegli iznad tražilice.--Man_Usk recider 23:04, 4. lipnja 2020. (CEST)
Opet neke promjene... Ne kužin zašto bi tražilica bila postavljena na samo dno da se triba skrolati da bi je našli. Logično bi bilo da je odma ispod okvira "orijentacija" pa bi zamolija nekoga ako može to ispraviti. BlackArrow (razgovor) 01:38, 5. lipnja 2020. (CEST)

Dodatna potvrda prilikom uklanjanja izmjena[uredi kôd]

Maloprije san primijetija da prilikom uklanjanja izmjena sustav traži dodatnu potvrdu: [Molimo Vas, potvrdite: ukloni otkaži]. U biti, kod svakog uklanjanja jedan klik više. Ne znan koja bi svrha toga bila, kad se u obzir uzme da tu mogućnost imaju samo ophoditelji i administratori, a oni su suradnici koji su već zadobili povjerenje zajednice da se koriste ophoditeljskim alatima – ne zloupotrebljavaju se na način da se bezglavo klikće i uklanja. Upravo zato bi tražija da se vrati na staro tj. da nas se oslobodi tog dodatnog klika kad je već toliko posla i bez toga. BlackArrow (razgovor) 01:35, 5. lipnja 2020. (CEST)

Izgleda da su i tu radili "popravljači" (vidi sljedeću temu).  • Bonč (razgovor) • Wikipedija je slobodna enciklopedija koju nažalost svatko može uređivati. •  16:08, 5. lipnja 2020. (CEST)
Ovo nije moguće riješiti preko CSS-a, čini mi se. Javim ako ustanovim da sam bio u krivu. SpeedyGonsales 22:23, 6. lipnja 2020. (CEST)
Znači li to da se ne može riješiti sustavno kad se pokušava priko CSS-a? Jer će u protivnom opet tribati svatko pojedinačno... BlackArrow (razgovor) 01:52, 7. lipnja 2020. (CEST)
Možda može pomoći... u kôdu load.js se mislim nalazi se krivac najnovijeg "popravljanja":
"rollback-confirmation-confirm":"Molimo Vas, potvrdite:","rollback-confirmation-no":"otkaži","rollback-confirmation-yes":"ukloni"
 • Bonč (razgovor) • Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  03:56, 9. lipnja 2020. (CEST)
A da nije slučajno uključena kvačica na Prikaži odzivnu poruku za potvrđivanje škljocaja na poveznicu za brzo uklanjanje. Provjeriti u Posebno:Postavke#mw-prefsection-rendering-advancedrendering (zadnja stavka). Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 04,19; 9. lipnja 2020. (SEV)
Meni je bilo isključeno i morao sam potvrditi uklanjanja, uključivanje nema učinka. Moram vidjeti da li se gumb nekim JS-om automatski potvrditi čim se odabir prikaže --Ivi104 (razgovor) 04:39, 9. lipnja 2020. (CEST)
Bravo, Nesmire! Rješenje: u postavkama (poveznica kuju je gore dao Nesmir) treba privremeno (globalno) uključiti navedenu stavku, usnimiti i zatim vratiti na staro (isključiti i snimiti). To je rješenje Nesmir nedavno (u ožujku) dao na IRC-u u vezi prikazivanja datuma u povijesti koju pokazuje NavIsk (kod prelaska sa zimskog na ljetno vrijeme i obratno).  • Bonč (razgovor) • Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti. •  17:05, 9. lipnja 2020. (CEST)

Tražilica otišla na dno[uredi kôd]

Opet su "popravljači" bili aktivni Face-sad.svg Na sučelju Monobook se tražilica sad nalazi na dnu navigacije, ispod svih ostalih polja. To se javlja samo na našoj Wikipediji, dok se na drugima (de, en, es, fr...) i dalje nalazi pri vrhu (većinom ispod logotipa, samo na en ispod navigacije). Ovo se javlja od jučer ili jutros (4./5. lipnja 2020.)

Može li netko to vratiti na staro, da je i kod nas tražilica ispod logotipa?  • Bonč (razgovor) • Da sam normalan, poludio bih. •  15:52, 5. lipnja 2020. (CEST)

Treba u MediaWiki:Sidebar staviti oznaku / redak * SEARCH na odgovarajuće (željeno) mjesto, kao u slučaju b:MediaWiki:Sidebar gdje je tražilica stavljena prije pomagala. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 16,06; 5. lipnja 2020. (SEV)
Riješeno. SpeedyGonsales 22:15, 6. lipnja 2020. (CEST)

Decimalni zarez na predlošku[uredi kôd]

Trebalo bi izvesti da predložak {{Rezultat glasovanja/udio}} daje decimalni zarez, a ne točku. Kubura (razgovor) 14:54, 8. lipnja 2020. (CEST)

Riješeno Riješeno izmjenom 5552279 --Ivi104 (razgovor) 15:24, 8. lipnja 2020. (CEST)

Galaksije i galaktike[uredi kôd]

Može li netko pokrenuti neki batch proces i promijeniti sve galaksije u galaktike? Da ne mijenjam jedan po jedan članak, ima i zabavnijih poslova na Wikipediji. --Alef bet Gimel (razgovor) 22:17, 11. lipnja 2020. (CEST)

Neispravne vanjske poveznice[uredi kôd]

Kako popraviti neispravne vanjske poveznice, koje se protežu preko cijelog reda, u članku HDZ 1990? --Mosorska gušterica (razgovor) 09:23, 17. lipnja 2020. (CEST)

Vanjske poveznice u sebi ne smiju imati znakove [ ni ] jer to softveru naznačuje početak ili kraj poveznice. Sve instance tih znakova treba zamijeniti sa %5B i %5D --Ivi104 (razgovor) 12:48, 17. lipnja 2020. (CEST)
Hvala, majstore :). --Mosorska gušterica (razgovor) 12:50, 17. lipnja 2020. (CEST)
Riješeno Riješeno izmjenom 5561384 --Ivi104 (razgovor) 13:02, 17. lipnja 2020. (CEST)

Editing news 2020 #2[uredi kôd]

22:33, 17. lipnja 2020. (CEST)

Predložak:Navigacija[uredi kôd]

Može li se {{navigacija}} nekako popraviti da krajnji desni stupac ne bude onako širok. vidi {{Samobor}} za primjer. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Mosorska gušterica (razgovordoprinosi) 14:09, 19. lipnja 2020. (CEST)

Je li sad u redu? --Ivi104 (razgovor) 14:21, 19. lipnja 2020. (CEST)
Super :) --Mosorska gušterica (razgovor) 15:07, 19. lipnja 2020. (CEST)

Uporaba Location map[uredi kôd]

Poštovani,

Je li moguće postavljati na stranice hrvatske Wikipedije karte s lokacijom uz pomoć taga Location map, npr. poput ovoga:
{{Location map|Spain|label=Madrid|mark=Green_pog.svg|lat=40.5|long=-3.7|width=230|float=center}}<br />Map with up-to-date example of this style. > Madrid |}?

Prema uputama na engleskoj Wikipediji (https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Location_map), naziv karte ("Spain", u gornjem slučaju) bi se trebao nalaziti u Module:Location map/data/Spain - no čini mi se da hrvatska Wikipedija nema (direktan) pristup tim stranicama. Ukratko: Je li tako nešto trenutno moguće ubaciti na stranice hrvatske wikipedije - gdje bi se lokacije mjesta prikazivale preko njihovih geografskih koordinata? Ako ne - na koji način mogu ubaciti neku kartu s lokacijama gradova/mjesta - morao bih je napraviti u nekom vanjskom programu, i potom ubaciti isključivo kao .svg datoteku (tj. gotovu sliku)?

Hvala unaprijed na svakoj informaciji!
--Dupin7 (razgovor) 14:13, 22. lipnja 2020. (CEST)

Dupin7, probajte ovako:{{Lokacijska karta|Španjolska|label=Madrid|mark=Green_pog.svg|lat=40.5|long=-3.7|width=230|float=center}}. Srdačan pozdrav --Ivi104 (razgovor) 15:44, 22. lipnja 2020. (CEST)
Puno hvala, radi! Znate li možda kako staviti više lokacija na istu kartu? U engleskoj verziji, to se može postići na 2 načina:

1.)

{{Location map+ | Australia
| places =
 {{Location map~ | Australia
  | label = Sydney
  | lat_deg = -33.86
  | lon_deg = 151.21 }}
 {{Location map~ | Australia
  | label = Melbourne
  | lat_deg = -37.81
  | lon_deg = 144.96 }}
}}


ili:
2.)

{{Location map many | Croatia
| width = 280
| float = right
| label = Pag
 | marksize = 8
 | pos = right
 | bg = yellow
 | coordinates = {{coord|44|26|N|15|3|E}}
| label2 = Anytown_Anywhere
 | mark2 = Rouge-Admin JollyRoger.svg
 | mark2size = 45
 | pos2 = top
 | bg2 = white
 | coordinates2 = {{coord|46|30|N|17|30|E}}
}}

Ja sam, analogno vašem primjeru, pokušao s hrvatskim nazivima: Lokacijska karta+, te Lokacijska karta mnogo|vise|puno|itd...
ali ili uopće ne dobijem kartu ili dobijem praznu kartu, bez lokacija.
Hvala još jednom!
--Dupin7 (razgovor) 17:16, 22. lipnja 2020. (CEST)

Dupin7 Ispričavam se na zakašnjelom odgovoru. Više točaka na jednoj karti postiže se uporabom kombinacije predložaka {{Lokacijska karta+}} i Lokacijska karta točka. Pogledajte primjere uporabe u člancima Zagrebačka_županija#Administrativna_podjela ili Izvorna_šestorka. --Ivi104 (razgovor) 00:05, 25. lipnja 2020. (CEST)


Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!