Wikipedija:Ovdje radi stvaranja enciklopedije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Wikipedija:NIJENIJEOVDJE)
Ovo je smjernica Wikipedije na hrvatskome jeziku.
Svi bi je suradnici trebali poštovati.
Pravila i smjernice
Pet stupova Wikipedije · Zanemarite sva pravila · Budite odvažni!
Univerzalni kodeks ponašanja
sva pravila i smjernice
Wikicitati »Wikipedija je enciklopedija.Wikipedija objedinjuje mnoge elemente općih i specijaliziranih enciklopedija, almanaha i atlasa. Wikipedija nije javna govornica, platforma za oglašavanje ili objavu plaćenih članaka, mjesto za eksperimentiranje s anarhijom i demokracijom, neuređena zbirka podataka bez ikakvih kriterija ili internetski imenik. Wikipedija nije rječnik, ni novine, ni zbirka izvornih dokumenata iako neki od sestrinskih projekata Wikipedije to jesu.«

Wikipedija je i enciklopedija i zajednica suradnika koji je stvaraju. To znači da su suradnici ovdje ponajprije kako bi poboljšali enciklopedijske članke i njihov sadržaj, ali i da bi vlastitim konstruktivnim primjedbama, komentarima ili sugestijama pridonijeli raspravama i procesima zajednice vezanima za poboljšanje projekta i kvalitete sadržaja; to trebaju činiti u skladu s predviđenim granicama i glavnom svrhom projekta, a pritom trebaju poštovati i Wikipedijina pravila i smjernice. Budući da je Wikipedija zajednica suradnika, korisnicima čiji su osobni motivi i djela naočigled u raskoraku s Wikipedijinom svrhom uređivačka prava mogu biti ukinuta.

Izraz "ovdje radi stvaranja enciklopedije" predstavlja princip kojim se razlikuju konstruktivni suradnici i stranice od nekonstruktivnih.

Osoba je ovdje radi stvaranja enciklopedije[uredi kôd]

↱

Među znakovima koji upućuju na to da je suradnik ili suradnica vjerojatno ovdje radi stvaranja enciklopedije nalaze se:

Stvarno zanimanje za rad na poboljšanju Wikipedije
Stvarno zanimanje za unapređivanje enciklopedijskog sadržaja (članaka i datoteka). U to često spadaju široko područje interesa, korisne izmjene odnosno pisanje sadržajnih članaka ili druge ključne aktivnosti (npr. kodiranje, ophodnja ili popravak poveznica, zatipaka i sl.). U to mogu spadati i značajna konstruktivna poboljšanja procesa kojima se poboljšava sadržaj ili smanjuju problemi koji negativno utječu na Wikipediju.
Poštovanje temeljnih uređivačkih standarda
Ponašanje u skladu s temeljnim prihvaćenim pravilima tijekom uređivanja, među kojima su i pravila vezana za sadržaj i ponašanje.
Usredotočenost na stvaranje enciklopedije
Doprinosi koji nisu povezani s enciklopedijom u znatno su manjem broju u usporedbi s pozitivnim i konstruktivnim doprinosima enciklopediji i/ili njezinim procesima uređivanja.
Ispravljanje vlastitih pogrešaka i učenje na njima
Kad suradnik ili suradnica pogriješi, vidi se da pokušava naučiti iz te pogreške. Čini se da se ta osoba ozbiljno bavi uređivanjem i postupno poboljšava svoju sposobnost uređivanja i kvalitetu svojih doprinosa.

Osoba očito nije ovdje radi stvaranja enciklopedije[uredi kôd]

↱

Sljedeći oblici ponašanja mogu nagovijestiti da osoba nije ovdje da bi stvarala enciklopediju:

Zanimanje isključivo za sebe odnosno za promidžbu sebe ili vlastitih poslovnih pothvata
Osoba piše i uređuje članke u kojima se isključivo bavi samom sobom ili nekim oblikom promidžbe.
Usredotočenost na Wikipediju kao društvenu mrežu
Osoba se usredotočuje na Wikipediju kao društvenu mrežu (to uključuje pisanje životopisa, stvaranje stranica tipičnih za društvene mreže itd.). Pročitajte ovo za više informacija.
Općenit obrazac ometanja
Dugotrajni obrazac ometanja bez gotovo ikakvih pozitivnih namjera ili pomaka.
Skupljanje dodatnih bodova izvan Wikipedije
Uređivanja čija je jedina svrha impresionirati ili zabaviti treće osobe izvan Wikipedije; osoba koja stvara takve izmjene ne očekuje da će njezine izmjene ostati odnosno nije ju briga hoće li ostati ili ne. U takav oblik ponašanja spadaju npr. izmjene u člancima povezanim s religijom pojedinca kojima se ta osoba želi dodvoriti svojem božanstvu ili upisivanje imena svojeg partnera, partnerice ili simpatije u članak o "ljepoti".
Tretiranje projekta kao da je bojište
Prekomjerno umetanje vlastitih stavova u članke, nagli porast nesuglasica, učestala i neprijateljski nastrojena agresivnost te slični oblici ponašanja mogu sugerirati da je suradnik ovdje radi svađe, a ne radi stvaranja enciklopedije. Ako je osoba u sporu s nekime, treba staviti korist projekta na prvo mjesto i tražiti rješavanje spora. Osoba koju vlastita ljutnja tjera u opsesiju možda naposljetku uoči da se usredotočila na svađu umjesto na stvaranje enciklopedije.
Nepoštenje i varanje sustava
Varanje sustava, čaraparenje i ostali oblici nepoštenog uređivačkog ponašanja. Wikipedija općenito radi na temelju povjerenja, a takva ponašanja narušavaju povjerenje i sugeriraju motive poput "zafrkancije" (užitak u uništavanju) ili potpunog nezanimanja za dobre uređivačke navike.
Gotovo nikakvo zanimanje za zajednički rad
Potpuno nezanimanje za konstruktivan i zajednički rad sa zajednicom u kojoj se stavovi drugih suradnika mogu razlikovati; potpuno ignoriranje tuđih opravdanih upozorenja; zanimanje za produživanje sukoba umjesto za njihovo smanjivanje, kao što je npr. zanemarivanje pristojnog ponašanja i ohrabrivanje drugih na pisanje nepristojnih komentara, blokiranje kao oblik neslaganja sa suradnikom, ometanje procedure za rješavanje sporova, tjeranje produktivnih suradnika s projekta i vjerovanje u vlasništvo nad člancima.
Značajno ili nepremostivo razilaženje namjera
Osoba pokazuje značajno razilaženje namjera u svojim aktivnostima na Wikipediji. Mogla bi zastupati stavove koji su ekstremni, a u nekim područjima čak i kriminalni, ili biti odbojna drugim suradnicima, a ipak biti "ovdje radi stvaranja enciklopedije". Međutim, neke su aktivnosti po prirodi stvari nespojive s uređivačkim pravima – upućivanje pravnih prijetnji drugim suradnicima, uznemiravanje ili pak djelovanje izvan Wikipedije koje upućuje na namjeru koja se debelo razilazi s ciljevima Wikipedije ili potkopava projekt u cjelini. Suradnici bi trebali moći surađivati u opuštenoj, kolegijalnoj atmosferi. Nužno moraju biti uljudni u svakoj interakciji. Međutim, postoji određena razina razilaženja u temeljnim ljudskim stavovima, vidljiva kod uređivanja ili na projektu u cjelini, na kojoj se takvo ponašanje od suradnika više ne može očekivati.
Dugoročni planovi i motivi neusklađeni sa stvaranjem enciklopedije
Suradnik za kojeg se ključnim dokazima vezanim za Wikipediju može utvrditi da se služi uređivačkim pravima samo da bi legitimirao vlastite stavove (drugim riječima, suradnik se ne bavi općenitim uređivanjem da bi "stvarao enciklopediju", nego da bi mogao progurati tvrdnju da je "marljiv suradnik" kad riječima i djelima pokazuje da ga dugo vodi motiv koji nije u skladu sa "stvaranjem enciklopedije").
Dugotrajna ili "ekstremna" povijest koja pokazuje da suradnik gotovo uopće ne mari za stvarne ciljeve i metode projekta
U to mogu spadati suradnici koji usprkos brojnim upozorenjima odnosno deblokiranjima na zahtjev nastavljaju ignorirati probleme do kojih dolazi ili daju obećanja koja se poslije pokažu neiskrenima, izigranima ili jednostavno neispunjenima.
Želja za stjecanjem što više suradničkih prava ili "nagrada" (odnosno pretjerana usredotočenost na prava općenito)
Suradnik želi steći što više nagrada može ili se previše usredotočuje na stjecanje suradničkih prava varanjem sustava. Iako posjedovanje nagrada općenito nije negativna stvar, na projekt štetno utječe stav da su različita suradnička prava i nagrade pravo, a ne povlastica – to nije cilj sudjelovanja na projektu.
Uređivanje samo u vlastitom suradničkom prostoru
Suradnik se bavi samo uređivanjem vlastitog suradničkog prostora ili imenskog prostora za nacrt i svoje tekstove ne namjerava postaviti u glavni imenski prostor.

Što "nije ovdje radi stvaranja enciklopedije" nije[uredi kôd]

↱

Neke suradnike može zanimati stvaranje enciklopedije u skladu s Wikipedijinim načelima, ali bave se drugačijim područjima ili drugačije pristupaju projektu od ostalih suradnika. Razlike do kojih dolazi kad obje vrste suradnika uređuju u dobroj namjeri radi poboljšanja projekta ne bi se smjelo promatrati kao znak da netko od njih "nije ovdje radi stvaranja enciklopedije".

Usredotočenost na posebne teme
Suradnika može zanimati neka opskurna tema koju drugi suradnici smatraju beznačajnom odnosno objavljivati sadržaj koji je teže razumjeti. Raznolikost interesa i doprinosa stručnjaka za različita područja pomaže nam da funkcioniramo kao sveobuhvatna enciklopedija. Čak i ako niste čuli za opskurnu filozofsku struju iz 16. stoljeća ili manje poznat teorem iz fizike, ako se o tim temama često pisalo u vjerodostojnim izvorima (makar ti izvori bili tiskane knjige ili stručni akademski časopisi), zaslužuju članak na Wikipediji.
Usredotočenost na određene aktivnosti
Suradnika može zanimati stvaranje mrva, uvrštavanje predložaka za održavanje u članke, poboljšavanje članaka u skladu sa stilskim preporukama ili predlaganje članaka za brisanje. To su nužne aktivnosti koje neizravno poboljšavaju enciklopediju. Mnoge su aktivnosti "iza kulisa" prijeko potrebne da bi na tisuće suradnika moglo zajedno uređivati. Ne treba svaki suradnik "nastupati na pozornici" tako da stvara članke ili skicira nove smjernice.
Zagovaranje nadopune pravila ili smjernica
Zajednica obuhvaća širok raspon stavova. Suradnik može smatrati da je neka od postojećih norma previše restriktivna ili da loše pristupa problemima, pa djelovati u skladu sa svojim stavovima – npr. zagovarati promjene u raspravama. Takve rasprave čine temelje za poboljšanje procesa na Wikipediji pod uvjetom da suradnik to čini konstruktivno, ne ometa rad projekta i zbilja namjerava poboljšati enciklopediju.
Poteškoće s pravilima ponašanja u inače dobronamjernom pristupu projektu
Više suradnika želi uređivati enciklopediju, no teško se privikavaju na pravila ponašanja poput zajedničkog uređivanja i izbjegavanja osobnih napada, a možda i na pravila uređivanja kao što je zabrana uvrštavanja vlastita stava u člancima. Tim suradnicima treba dati savjete, jednostavne prijedloge kako pridonijeti projektu ili popraviti uneseni sadržaj u skladu sa stilom i standardima na Wikipediji. U manjem broju slučajeva to može dovesti do dobronamjernih blokada s upozorenjima, a u dugotrajnim slučajevima može doći i do zabrane rada. Ako se suradnik ne prilagodi određenoj normi, to samo po sebi ne znači da suradnik ne pokušava konstruktivno pridonositi projektu; nekim suradnicima potrebna je pomoć, pa nemojte biti bezobzirni.
Izražavanje nepopularnih stavova – pa čak i iznimno nepopularnih stavova – bez ometanja rada na projektu
Obično zagovaranje i uvrštavanje izmjena u Wikipedijine članke ili pravila uz vjerodostojne izmjene dopuštena je praksa. Čak i ako te izmjene nisu usklađene s Wikipedijinim pravilima i smjernicama, to ne znači da suradnik nije ovdje da bi stvarao enciklopediju. Suradnik koji se s takvim nepopularnim stavovima ne slaže i dovodi ih u pitanje ne bi trebao uklanjati te izmjene samo zbog manjka konsenzusa, nego bi trebao ostati uljudan i razumjeti tuđe gledište.

Promotrite ponašanje općenito[uredi kôd]

Da bi ispravili izmjene koje nalikuju vandalizmu, neki suradnici mogli bi se upustiti u tendenciozno uređivanje. U tom slučaju suradnici ne bi smjeli kritizirati Wikipediju, nego slijediti njezina pravila i smjernice. Ne bi se smjeli podati impulzivnim nagonima poput pretpostavljanja ili neugodne komunikacije. Novi suradnik ili konstruktivan suradnik katkad može pogriješiti i možda mu je potrebno dosta vremena da svoje ponašanje prilagodi zahtjevima zajednice. Čak se i suradniku s dugogodišnjim iskustvom može omaći pogreška. Griješiti je ljudski i prihvatljivo je priznati kad ste u krivu, dok se svođenje svega na vlastite "pobjede" koje se odražavaju u statistikama ili prikupljenim nagradama ne cijeni. K tome, više suradnika koji ometaju rad projekta katkad mogu objavljivati nekonstruktivne izmjene u određenim vremenskim razmacima tako da izbjegnu blokiranje. U tim slučajevima budite odvažni, uklonite takve izmjene i ispunite sažetak, a za složenije slučajeve zatražite pomoć administratora. Međutim, ako ste sigurni u sebe i znate kako rješavati sporove i surađivati s ostalim suradnicima, pokušajte razriješiti manje sukobe na stranici za razgovor o članku. Uvažite ishod; ne postoje rokovi. Wikipedija se stalno razvija.

Biti "ovdje radi stvaranja enciklopedije" odnosi se na općenito ponašanje i svrhu suradnika tijekom uređivanja Wikipedije. Kad razmišljate o tome je li suradnik tu da bi stvarao enciklopediju ili ne, razmotrite njegov općenit obrazac uređivanja te jasnoću prijašnjih upozorenja (pritom zanemarite isprazna upozorenja) i savjeta kojima se namjeravalo poboljšati njegov rad.

Ostali sadržaj[uredi kôd]

Osim što je enciklopedija, Wikipedija je i zajednica; ta zajednica tolerira razuman broj neenciklopedijskog sadržaja. U taj sadržaj mogu spadati npr. humoristične stranice koje nisu podrugljive, suradnički okvirići i različiti oblici dizajna suradničkih stranica.

Međutim, stranice koje se previše odmaknu od navedenih primjera često se brišu, pogotovo ako zajednica procijeni da autor takvih stranica uglavnom nije ovdje da bi stvarao enciklopediju. U primjere takva ponašanja spadaju poveznice na društvene mreže i promidžbeni materijal u suradničkom prostoru, negativne stranice o drugim suradnicima, popisi žalbi, klike i samostalno izabrana suradnička tijela s "ograničenim brojem članova" te sadržaj nevezan za projekt koji ometa njegov rad ili dijeli njegovu zajednicu.

Vidi još[uredi kôd]